„What A Wonderful World” Placido Domingo Jr. and friends

„The bright blessed day
The dark sacred night

And I think to myself
What a wonderful world”

Sfarsitul concertului Placido Domingo Jr. and friends  descrie cel mai bine aceasta seara minunata,  melodia de incheiere a fost „What A Wonderful World” al lui  Louis Armstrong. Un cantec despre viata,  una dintre cele mai inaltatoare melodii ale tuturor timpurilor, un semn al sperantei care a venit ca o incununare a serii, in care atat spectatori cat si interpreti am plutit pe sunetele muzicii. Mesajul ultimei melodii coincide cu cel al  intregului concert – mereu exista speranta, chiar atunci cand totul pare pierdut sau te simti confuz. Eu cel putin am uitat pentru cateva ore orice tulburare sau durere ( initial ma durea capul ingrozitor). Cantecul „What A Wonderful World” a fost scris in vremuri tulburi, in care chiar cantaretul de culoare s-a confruntat cu prejudecati, pareri preconcepute inradacinate adanc, dar talentul, experienta acumulata si inteligenta emotionala l-au facut sa depaseasca toate conflictele si apoi sa-si imparta emotiile si trairile stabilind prin muzica un contact etern cu restul semenilor sai. Prejudecatile pot opri evolutia umana plafonand uneori destine, dar muzica intotdeauna va uni si alina.

I see friends shaking hands
Saying, „How do you do?”
They’re really saying
„I love you”

Am vazut acest lucru atat pe scena intre interpreti: soprana Irina Polivanova, Laura Bretan, Placido Domingo Jr., cei ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Oltenia Craiova aflata sub bagheta maestrului Marius Hristescu, dar si in sala. Se simtea ca este o seara aniversara,  cu doua zile inainte Orchestra Simfonica a implinit 72 de ani de la infiintarea sa prin decret regal.

Ritmurile muzicii au creat o imagine vie a fericirii si bucuriei. Timp de doua ore toate inimile din Sala Polivalenta din Craiova au batut la unison pe ritmuri fluide pline de emotia  tangoului, jazzului, a bossa novei, a muzicii pop sau pe cea a muzicii clasice. Am alcatuit o comunitate pentru care muzica este o parte importanta din viata noastra, iar oricine si orice ne poate atinge inima si sufletul in acest fel oferind buna dispozitie, liniste, fericire nu va disparea niciodata.

#ImpresiideConcert

“Some of you young folks been saying to me: ‘Hey, Pops – what do you mean, what a wonderful world? How about all them wars all over the place, you call them wonderful?’ …But how about listening to old Pops for a minute?  Seems to me it ain’t the world that’s so bad but what we’re doing to it, and all I’m saying is: see what a wonderful world it would be if only we’d give it a chance.  Love, baby, love.  That’s the secret…” Louis Armstrong

Placido Domingo Jr., o voce care va deveni un brand datorita caldurii, sunetelor profunde, pline, bogate si reverberante. A canta este o stiinta. Una predictibila, repetabila datorita controlului muscular asupra respiratiei, rezonantei, articularii, dar nu inseamna nimic fara a depune suflet. Cum realizezi frumusetea cantului? Prin faptul ca te ingroapa in bucurie, caldura, iti reinvie momente din trecut, iti creeaza amintiri. Vocea reflecta spiritul si caracterul omului, iar emotiile o coloreaza. Nu-i usor sa proiectezi emotii, aici tehnica intalneste interpretarea, aici cantaretii respira viata prin muzica. La fel s-a intamplat si la Placido Domigo Jr. si a reusit sa farmece spectatorii din sala.

Asteptam ca Placido Domingo Jr. sa ne cante o bucata din musicalul pe care-l pregateste, cel despre Dracula si as fi vrut sa-l vad transformandu-se pret de cateva clipe in varianta sa a vampirul Vlad, cea de erou si inger cazut in dizgratie. Acesta este un proiect ce dateaza inca din 1999 si a fost scris pe textul in engleza al fostei sale sotii, Samantha J. Freeman. Am vazut pe contul de instagram al artistului „pladomor cateva masuri dintr-un duet si as fi vrut mai mult, dar banuiesc ca va veni in turneu si in Romania cu acest musical.

Cine au fost invitatele lui Placido Domingo Jr? Uimitoarele Irina Polivanova (@irinapolivanova) si Laura Bretan (@officiallaurabretan ). Voci superbe si frumusete. Irina Polivanova este originara din Ukraina si a studiat canto la Conservatorul din Moscova, iar Laura Bretan este nascuta in 2002, la Chicago, din parinti romani, iar talentul sau vocal a cucerit atat romanii, cat si americanii in „Romanii au talent” si „America’s Got Talent”.  M-a mirat cum a reusit vocea Laurei Bretan sa proiecteze, sunetele au sfidat amploarea salii si vocea sa a calatorit prin toate ungherele Salii Polivalente. Ea nu a vocalizat muzica, ci a transcedentat vocalismul. Despre Irina Polivanova pot spune ca este o adevarata profesionista, are tehnica perfecta, echilibru intre ton si naturaletea sunetelor, proiecteaza perfect notele,energia emotionala si mai ales are o voce superba, deschisa, libera.  Cu ajutorul experientei ea a trascedentat tehnica si a pus reala emotie in sunete constientizandu-le si concentrandu-le astfel incat a creat continuitate si vibratie. A fost o reala placere s-o pot asculta.

Ce as fi vrut sa ascult? Am pe Spotify varianta Requiemului de Andrew Lloyd Webber de la premiera sa, in biserica Sf Thomas din New York , unde dirijor a fost Lorin Maazel, iar solisti  Placido Domingo, Sarah Brightman si Paul Miles-Kingston. As fi vrut sa ascult cateva bucati din aceasta compozitie clasica contemporana in interpretarea lui Placido Domingo Jr. si Laura Bretan, dar am fost mai mult decat incantata  de  „Pie Jesu “ al Laurei Bretan.

Acest concert Placido Domingo Jr. and friends a fost despre talentul real,  prin cantec artistii si-au daruit  sufletul. Pentru un spectator neavizat minunatia acestor voci pare ca vin usor, dar in spatele lor sunt ani de munca dura si grea. Daca nu ai fost la concert poti sa urmaresti Placido Domingo Jr. & Friends la Filarmonica Oltenia Craiova , iar muzica te va purta catre universul vast din interiorul tau, oferindu-ti fericire si bucurie.

„And I think to myself
What a wonderful world”

12 comentarii la „„What A Wonderful World” Placido Domingo Jr. and friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.