Shazam sau Lungul drum al singuratatii catre o familie

 Spectatorii acestui film, Shazam!,  se impart in doua: fanii de comicsuri si neofitii. Eu fac parte din categoria ultimilor, nu-s decat initiata in povestile DC Comics. Stiu seriile de eroi si raufacatori, personajele lor iconice, dar nu am rasfoit niciodata comicsurile. M-am limitat in a le urmari evolutia in filme precum: Aquaman, WonderWomen, Suicide Squad, Justice League,  Batman, Superman, etc. Nu-s fan, dar imi place sa urmaresc aceste filme. De ce? Pentru fantezia unei independente radicale- puterea absoluta. Timp de cateva minute empatizez cu eroul si chiar ma transpun in el, am superputeri.

Din acest vast univers al eroilor, doar cativa reusesc sa se ridice deasupra restului, fie prin povestea lor convingatoare, fie prin puterile lor interesante, dar Shazam se ridica prin faptul ca este amuzant, adorabil si ciudat. Pe Shazam l-am vazut la avanpremiera sa, acum doua zile, la cinematograful 3D din Mall, Inspire Cinema, impreuna cu alti bloggeri. Pot spune ca pe parcursul actiunii am asistat la un Bildungsroman, la derularea procesului devenirii umane intre punctele sale fundamentale: adolescenta si maturitatea. De data aceasta nu se rupe magia adolescentei si viata cruda isi face prezenta, ci dupa adolescenta cruda apare magia vietii intr-o familie unita. Final super, nu-i asa? Ca o parafrazare a lui Eugene O’Neill, titlului filmului ar putea fi si -Lungul drum al singuratatii catre o familie.

Filmul este vesel, dulce si descrie povestea maturizarii unui baiat care invata sa foloseasca o super-putere. Plin de visuri, un baiat orfan isi cauta de ani de zile familia si in final si-o gaseste acolo unde se astepta mai putin si odata cu aceasta puterile. Este un film de familie care arunca o privire profunda asupra valorilor acesteia, iar personajele negative, magia si umorul prezent mereu, ii dau contur. Parasesti sala de cinema binedispus, plin de entuziasm, dar si ganditor pentru ca este o poveste atat cu haz cat si cu talc.

Shazam nu seamana cu niciun alt film facut de DC, este primul film in care un adolescent cu super-puteri care trece pragul maturizarii. In plus, filmul are actiune, super-eroi, dar intr-un fel naiv, nu cauta perfectiunea, ci divertismentul. Este filmul perfect pentru un adolescent, dar nu numai, ci pentru oricine care vrea sa se deconecteze si sa se amuze. Chiar te distrezi pe parcursul celor doua ore, filmul este divertisment pur, usor ilogic prin prisma superputerilor, apreciezi latura de mister, umorul si ironia ascunse in replici, dar si morala profunda. Este un film atractiv, cu mesaje frumoase despre valoarea familiei, mai ales intr-o lume in continua schimbare.Shazam sau Lungul drum al singuratatii catre o familie

Sigur nu te vei plictisi, chiar daca din prima clipa prevezi finalul actiunii, stii ca binele va invinge raul, dar nu stii cum. Tonul filmului se potriveste cu personajul, este amuzant, prietenos si usor infantil. Razi cand vezi cum isi descopera fiecare super-putere, cum invata sa zboare, cum afla ca este impenetrabil la gloante,  cum incarca telefoanele prin Mall sau doar cand ii vezi mimica haioasa a fetei de adult, ca sa nu mai spun de muschii inveliti in poliester.

Titlu original: Shazam!Shazam!

Regia: David F. Sandberg

Actori: Zachary Levi, Djimon Hounsou, Mark Strong, Jack Grazer, Asher Angel

Gen: Actiune, Aventura, Fantastic, SF

Limba: Engleza

Titrare: Subtitrat

Format: 3D

Data lansarii: Vineri 05.04

Concluzia, mi-a placut filmul si vad in el o imbunatatire a filmelor DC. Nu seamana cu restul, e ceva aparte, descrie un altfel de super-erou. Ramane de vazut insa daca tie iti va place sau nu. Mi-ar placea sa aflu parerea ta despre film.

Mai am o curiozitate, daca ai putea avea o superputere, ce ai alege? Si ce-ai face cu ea? Nu te teme, aici nu te judeca nimeni. Eu de exemplu as alege invizibilitatea si cu ea as face multe lucruri bune pentru comunitate, nu numai pentru mine. Poate o sa revin cu un articol pe tema – Ce super-putere ai alege intre zbor si invizibilitate?,  deoarece nu-s de acord cu cei care zic ca zborul e eroic si invizibilitatea o putere a raufacatorilor.

13 comentarii la „Shazam sau Lungul drum al singuratatii catre o familie

  1. Trebuie sa vad si eu acest film, cred ca mi-ar placea si mie. Cred ca tot invizibilitate as alege, desi zborul pe distante lungi este mult mai practic avand in vedere aglomeratia de pe sosele :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.