„Homo Deus” de Yuval Noah Harari. Evolutii si revolutii in cunoasterea umana si civilizatie

homo sapiens confera sens lumii

Yuval Noah Harari este un nume foarte cunoscut in Romania. In cercul meu de prieteni, majoritatea au citit macar o carte scrisa de el, iar unii l-au descoperit inainte de a fi tradus, in engleza. In anul 2018  cartile lui Harari au devenit un fel de lectura obligatorie in Romania. Bilantul de vanzari al marilor edituri prezente la Gaudeamus dau de doi ani, pe primele locuri, la Polirom, cate una din cartile sale. In trilogia sa:  „Sapiens. Scurtă istorie a viitorului”(2017) , ” Homo Deus”(2018), „21 de lecţii pentru secolul XXI”(2018) este cuprinsa toata evolutia si revolutia umana in cunoasterea umana si in civilizatieCa drept dovada a succesului avut, eu am luat ” Homo Deus” de pe targulcartii.ro, iar astazi stocul ei este epuizat atat la cartea in limba romana cat si in engleza. Singura carte de Harari inca disponibila aici este „21 de lecţii pentru secolul XXI”, asa ca nu sta pe ganduri, achizitioneaz-o.

Despre autor, Yuval Noah Harari

Necunoscut in lumea literara pana in 2014, ci doar catorva cadre universitare, Yuval Noah Harari a reusit performanta sa aiba trei bestsellere internationale traduse in zeci de limbi. E drept ca mai inainte a mai scris cateva carti, dar de ele nu au auzit decat specialistii in domeniul sau, studierea istoriei militare medievale.

Harari are doar 43 de ani. S-a nascut intr-o familie evreiasca din Kiryat Ata,  oras de langa Haifa, Israel. Locuieste cu sotul sau, Itzik care este producator de teatru si managerul lui Harari, intr-un moshav (comunitate agricola cooperativa). Un istoric vegan israelian inclinat catre meditatie, un profesor specializat in istoria militara medievala, anonim chiar daca era profesor titular la Departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim, el si-a transformat cursul de istorie mondiala intr-o nebanuita reusita literara.  Initial a fost refuzat de patru edituri din Israel, dar numarul cinci a fost cu noroc.  In 2011 a fost publicat in ebraica si in 2014 in engleza, devenind lectura obligatorie a mapamondului.

Homo Deus

An aparitie: 2018
Autor: Yuval Noah Harari
Categoria: Istorie Universala
Colectie: HISTORIA
Editie: Cartonata
Editura: POLIROM
Format: 200 x 130 mm
Nr. pagini: 392
Traducator: Lucia Popovici

 

Punctele forte ale cartilor sunt modul viu, atractiv de a relata istoria, impanarea cu informatii fascinante, idei provocatoare, rationamente cu o logica clara, dezbaterea dilemelor actuale, predictii privind viitorul, toate expuse pe o tesatura impletita din eruditie stiintifica si limbaj popular. Pur si simplu odata inceputa „Homo Deus”, nu o mai poti lasa din mana, se citeste pe nerăsuflate. Te intriga si te acapareaza facandu-te sa te gandesti altfel la lucrurile din jurul tau, le vezi dintr-un alt punct de vedere.  Cel mai probabil niciodata nu ai privit prin prisma prin care analizeaza el omenirea si  problemele ei etice. Cel putin eu n-am dus rationamentul atat de departe, chiar daca m-am lovit de unele lucruri si le-am inregistrat in subconstient. Am trecut repede mai departe absorbita de problemele marunte ale zilei.

 „Homo Deus” m-a infricosat. Stiu ca traim intr-o lume guvernata de date. Si eu contribui la ele, ma folosesc de ele in campaniile de marketing de pe Facebook, Google sau Instagram, si in plus mai fac si un masterat in informatica-economica. Inteleg poate mai bine ca altii algoritmii care cauta cel mai eficient continut. Ce inseamna eficient pe limba noastra? Continut care te atinge cu un maxim de fericire la un pret minim. Asa se masoara astazi fericirea, in bani. Nu contest, stiu toate acestea, ca datele reprezinta pentru oricine un mare avantaj, ajuta firmele sa construiasca un serviciu mai bun pentru utilizatori, dar in mod evident nu se pot lua toate deciziile pe baza lor, exista situatii in care intuitia si moralitatea trebuie sa preia fraiele.

 

S-o iau cu inceputul, inceputul  „Homo Deus”.  In mileniul trei foametea, molimele si razboiul nu mai fac parte din preocuparile zilnice. Chiar daca inca mai exista, ele sunt provocari ce pot fi gestionate.  „Pentru prima dată în istorie„, scrie Harari, „astazi mai mulți oameni mor fiindca mânca prea mult, si nu fiindca mănânca prea puțin; mai mulți oameni mor de bătrânețe decât din cauza bolilor infecțioase; și mai mulți oameni sunt cei care se sinucid decât cei care sunt uciși de soldați, teroriști și criminali luati laolalta „. Care sunt noile noastre preocupari? Nemurirea si fericirea? Moartea este o problema tehnica pe care o putem remedia in timp? Are ea rezolvare? Cand anume si cum ne vom apropia de nemurire? Ce vom face cu puterile date de catre tehnologia informatiei, ingineria genetica, medicina regenerativa si biotehnologia? In aceste conditii cum s-ar schimba structura familiei, casnicia, relatiile dintre copii si parinti, cariera profesionala? Fericirea o vom putem gasi preponderent prin manipularea biochimiei omului?  Cautam sa ne upgradam in zei? Este homo deus urmatoarea statie a transformarii noastre cu ajutorul bioingineriei, ingineria cyborg, ingineria fiintelor nonorganice sau alta inginerie care sa ne ajute sa putem scurta drumul selectiei naturale? Care-i linia de demarcare intre vindecare si upgradare?  Harari ne vede vulnerabilitatea si face niste predictii ale unui viitor special in care noi vom fi divinitati. El dezbate alegerile nostre actuale, face predictii, ne arata posibilitatile cu care ne-am putea confrunta, si cum nu arata prea imbietor, ne trimite o invitatie de a incerca sa impiedicam ajungerea la un astfel de  viitor. N-as vrea sa fiu o divinitate intr-o lume controlata tehnologic, ci mai degraba una din Arkadia.

Ma linisteste doar faptul ca omenirea incearca sa faca multe, dar asta nu inseamna ca o sa si reuseasca, cel putin prea curand. Avem planuri marete ca incercarea de a dobandi nemurirea, viata artificiala, planuri pe care nu le putem finaliza intr-o viata de om, sunt necesare mai multe generatii. Pana atunci ma sperii de controverse ca cea despre Facebook si Cambridge Analytica si sunt sigura ca o sa apuc ziua in care un sistem tehnologic imi va citi sentimentele si le va intelege mai bine decat mine.

 „Odată ce inteligența artificială depășește inteligența umană„, scrie Harari, „ar putea pur și simplu să extermine omenirea„.

Ar putea, dar la fel de bine ar putea fi altfel. Cum? Inca nu stim, dar e bine de gandit pe marginea viziunii distopice a lui Harari si poate astfel ne vom schimba comportamentul si de ce nu, viitorul. Sa fim un altfel de  „Homo Deus”.

15 comentarii la „„Homo Deus” de Yuval Noah Harari. Evolutii si revolutii in cunoasterea umana si civilizatie

  1. I-am văzut mereu cartile in lista cu best seller in librăriile online. Pentru mine, cărțile cu un astfel de subiect necesita mai mult timp de citire pentru a digera informația.

  2. exact Homo Deus nu am citit pana acum, am abordat celelalte 2 carti. dar pot spune ca mi-au placut la nebunie, mai ales cea cu prezentul, deci nu cred ca prima parte, practic, mi-ar displacea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.