Proiectul Antrenat de Majorat sau Think Outside the Box cu doctorul Cristian Andrei

Proiectul Antrenat de Majorat cu doctorul Cristian Andrei
Te-ai Antrenat de Majorat? Daca ai in jur de 16-19 ani e posibil sa fi participat la una din sesiunile campaniei Antrenat de Majorat in orasele Zalau, Arad, Suceva, Oradea sau poate vei participa la cele ce vor urma in Bucuresti. Eu am participat la un astfel de seminar, la Craiova, desi nu ma incadrez de mult la varsta. In schimb imi pare rau ca seminarul nu i-a cuprins decat pe elevii de la Liceul Carol I si nu si pe cei de la Fratii Buzesti, unde e fata mea eleva. Sigur i-ar fi placut sa-l urmareasca pe domnul doctor Cristian Andrei, psihoterapeut, expert si ambasador al Asociatiei Joc Responsabil vorbind despre:
  • conceptul de noroc;

  • ce este cu adevărat important în relaționarea socială;

  • cum trebuie să reacționeze adolescenții la tentațiile divertismentului adresat adulților;

  • modul în care adolescenții trebuie să se poziționeze în raport cu valoarea și câștigarea banilor; modalitățile de afirmare a adolescenților altfel decât prin consumul de distracție sau câștigul rapid de bani.

Proiectul Antrenat de Majorat sau Think outside the box cu doctorul Cristian Andrei

 

De ce a fost initiat proiectul „Antrenat de Majorat”?

Asociatia Joc Responsabil  se afla deja la a doua editie proiectului Antrenat de Majorat, acesta inregistrand un real succes. De ce? Datorita temelor sensibile atinse. Asociatia si-a  propus sa educe tinerii pentru a face alegeri corecte si asumate, astfel incat sa nu se implice in activitati care ii pot afecta ulterior. Adolescentii au un rol important in societate. Ceea ce fac ii expune la consecinte asupra viitorului lor, dar si al societatii in general. Există multi adolescenți care sunt curiosi, atrasi de aventura si pericol. Acestea nu sunt neapărat puncte rele, ci denota ca gandesc, sunt minti deschise, inteligente, doar ca nu sunt invincibili, sunt si usor influentabili.

De ce sunt tinerii predispusi la emotii volatile, de ce le cauta si au incapacitatea aparenta de a nu se gandi la consecinte? Pare paradoxal, dar acesta este exact ceea ce trebuie sa faca la aceasta varsta. Ei trebuie sa se aventureze din cuibul familiei,  sa cucereasca obstacole, sa caute recompense. Acest lucru este bine  pentru supravietuirea speciei, dar  fara supraveghere unele „recompense” pot deveni plagi sociale – droguri, jocuri de noroc, afilieri la bande, agresiuni.

Asociatiei noastre, ASBO, ASociatia Bloggerilor Olteni, i-a placut mult proiectul „Antrenat de Majorat” derulat de catre asociatia Joc Responsabil si a devenit unul din promotorul sau, propunandu-si sa sprijine in continuare si urmatoarele sale initiative.
Proiectul Antrenat de Majorat sau Think outside the box cu doctorul Cristian Andrei

„Think outside the box” cu doctorul Cristian Andrei

Cui nu i-ar fi placut cand domnul doctor a inceput discutia la „Antrenat de Majorat” spunand:

-„Sper sa ne distram bine, dragilor!”

Adica fara sa aduca in discutie cuvantul invatat sau educare, pentru ca stie ceea ce le place cel mai mult adolescentilor, sa se distreze. Si ar fi pacat daca ar fi pus pret pe altceva la aceasta varsta. Sa nu ma intelegi gresit, domnul Cristian Andrei s-a adresat unora dintre cei mai buni elevi ai urbei, la acest liceu invata numai copii care au obtinut rezultate mai mult decat bune la invatatura, sunt elevi cu care ne mandrim. Ca drept dovada si discutia a fost animata, la intrebarile domnului doctor tinerii au fost activi si si-au impartasit experientele. Nici domnul doctor n-a ramas nepasator si i-a recompensat pe 12 adolescenti care si-au exprimat cele mai valoroase pareri, cu portofele. De fapt toti participantii au plecat cu un cadou fizic de la seminar, au primit cate o  lazy bracelet pentru telefon. Util gadget, nu?Proiectul Antrenat de Majorat sau Think outside the box cu doctorul Cristian Andrei

Noroc sau ghinion?

Pe ce s-a dovedit ca mai pun pret tinerii zilele acestea? Pe noroc, dar si pe fortele proprii, insa procentul combinarii celor doua nu-l cunosteau. De fapt nici eu, dar in acest caz norocul meu si al tinerilor a fost acelasi, cunostintele domnului doctor si modul nostim in care le spunea. Ghinion si noroc, doua notiuni antitetice. Merge caprioara prin padure si se intalneste cu destinul care are barba si pusca. Ghinion pentru caprioara, noroc pentru vanator. Daca cunosti cateva notiuni, cum se tine arma, cum se incarca, cum sa ochesti, ai impuscat caprioara, deci poti fi tu destinul.  Cand stapanesti factorii care duc la producerea unui eveniment, tu esti destinul, dar cand nu-i stapanesti iti pui problema daca vei avea sau nu bafta.

Oamenii au ajuns intr-un punct in care controleaza lumea, pot fi dumnezei, iar acest lucru il dezvolta pe larg cercetatorul in istoria civilizatiei, Yuval Noah Harari, in cartea sa „Homo Deus”. Astazi intr-un telefon mobil este mai mult soft decat in calculatorul care a dus Apollo 11 pe Luna, iar intr-o simpla geaca gasesti tehnologie cat a cunoscut omenirea in 7000 de ani.Proiectul Antrenat de Majorat sau Think outside the box cu doctorul Cristian Andrei

Din ce este alcatuita bafta? Pisica lui Schrödinger

Din punct de vedere matematic este la mijloc probabilistica si teoria catastrofelor lui Rene Thom (o metoda generala de studiu a schimbarilor discontinue, a salturilor calitative, prezice ca orice catastrofa va avea loc, doar ca nu se stie cand). Omul a ajuns la un prag cand stie si nu stie totul – pisica lui Schrodinger. Erwin Schrödinger a primit Premiul Nobel pentru Fizica in 1933 si este cunoscut pentru lucrarea sa privind teoria cuantica, in special  experimentul sau care implică o pisică pentru a  ilustra deficientele interpretarii „Copenhaga” a mecanicii cuantice. Aceasta precizeaza ca particulele microscopice, cum ar fi electronii, fotonii sau atomii, pot exista simultan in doua stari cuantice. Aceste stari sunt cunoscute sub denumirea de „superpozitii”, iar observandu-le fortam sistemul sa se prabuseasca, particulele luand doar una din starile posibile. El a dezvoltat o noua ecuatie matematica, cunoscuta ca ecuația lui Schrodinger, care poate fi folosita pentru a descrie comportamentul sistemelor, cum ar fi electronii, prezintand dualitatea unda-particula.

Mai precis Schrödinger dorea sa ne imaginam o pisica aflata intr-un sistem inchis impreuna cu un Geiger, otrava, un material radioactiv si un ciocan. In cazul in care contorul Geiger va detecta radiatii, ciocanul ar sparge sticla cu otrava, ucigand pisica. Pana cand cineva va deschide recipientul si va observa sistemul, este imposibil de prezis starea pisicii, ea ar exista intr-o stare  suprapusa, va fi atat vie, cat si moarta. Schrödinger a aratat ca acest lucru este ridicol.  Teoria superpozitiei cuantice spune ca particulele subatomice pot fi in mai multe locuri in acelasi timp. Suprapunerea cuantica nu poate functiona cu obiecte mari, deoarece este imposibil ca un organism sa fie simultant viu si mort.

Gandeste liber! Think outside the Box!

Scoala din pacate invata lucruri certe si nu gandirea libera. Exista un moment cand doua realitati pot coexista si acesta poate fi calculat. Cand ai nevoie de bafta inseamna ca stapanesti cateva cunostinte, daca nu ai sti nimic oricata bafta vei avea, aceasta nu duce nicaieri. Noi toti suntem pisici ale lui Schrödinger, avem indoieli si atunci avem nevoie de bafta. De fapt nu exista noroc, ci mai degraba un concept matematic/ statistic numic probabilitate sau sansa. Norocul este de fapt dependent de sansa si nu devii norocos sau ghinionist pana cand nu aplici personal. E bine sa ai bafta toata viata? Depinde. Cat ghinion/ bafta trebuie sa ai in viata? Se pare ca exista o proportie de aur- 5/1. Daca esti in situatia in care stii ce-i ghinionul iti trebuie 5 noroace si un singur ghinion, daca esti in cealalta situatie, esti printre cei norocosi, iti trebuie 5 ghinioane si un noroc. Cunosti pe cineva care pare sa aiba doar noroc? Daca da, atunci da-i ceva de lucru. Norocul sau ghinionul sunt concepte pe care noi, oamenii, il descriem ca probabilitatea unui eveniment si este mai mult psihologic decat real.

Novelty Seeking

Viata se poate complica. Exista oameni care-si cauta necazurile deoarece au avut prea multe satisfactii, in psihologie se numeste novelty seeking.  Este o trasatura de personalitate asociată cu probleme precum tulburarea deficitului de atentie, cheltuieli compulsive,  jocurile de noroc, alcoolismul, abuzul de droguri. Cu alte cuvinte dupa ce fiinta a intrat intr-o stare optima de functionare incepe sa exploreze cautand dificultati, provocari, cauta situatii noi care sa-i schimbe echilibrul, o cauta cu lumanarea. Care este relevanta pentru procesul de dezvoltare? Aduce situatii noi care sa te dezvolte, un rol aparent simplu in invatare si dezvoltare, directioneaza simturile spre ceea ce este inca necunoscut. De ce sunt unii oameni mereu in miscare cautand ceva nou? Ce ne motiveaza? Cu ce ne ajuta noul? Curiozitatea este apanajul mintilor creative. Cautarea senzatiei, tendinta de a cauta experiente noi este apanajul neurostiintelor, iar oamenii de stiinta se intreaba daca nu cumva modul in care seek-erii percep senzatiile nu cumva se refera la abuzul de substante, dependenta, tulburari de anxietate. Speranta cercetatorilor este ca prin intelegerea mecanismelor neuronale poate fi posibila dezvoltarea de terapii pentru a preveni si trata astfel de dependente astfel incat sa fie canalizat gustul spre aventura catre alte activitati mai sigure.

Alte teme dezbatute la seminarul Antrenat de Majorat

Subiectele urmatoare de discutie la seminarul „Antrenat de Majorat”  au fost: rolul alternativei in viata, exemplu viu fiind pictorul Ingres si pasiunea sa pentru cantatul la vioara, natura care a stiut ca se pot ivi situatii de pierdere asfel ca ne-a inzestrat cu organe pereche. Apoi a fost dezbatuta holograma si principiul sau constructor prin care o placa fotografica sensibila este scanata cu doua raze- una de referinta si una care baleaza. De la una din caracteristicile sale si anume reproducerea in fiecare bucatica a ei a intregului s-a ajuns la genetica si anume cum ne reprezinta un cromozom, apoi la  capacitatea noastra de a reproduce realitatea din fragmente mici ale ei: clonarea, fractalitatea. Apoi nu-mi dau seama cum discutia a alunecat spre sitemul de invatamant actual si modul sau gresit de a demonstra copiilor ce nu au facut si nu recompensarea a ceea ce au facut. Au urmat intrebari legate de sindromul Stockolm prin care victima se ataseaza de cel care ii vrea raul deoarece inconstientul nostru nu face legatura intre pozitiv si negativ, ci inregistreaza doar intensitatea.  Urmatoarea intrebare a fost de ce ne simtim singuri si domnul doctor a raspuns ca iubirea, spiritul, mintea nu se afla in mijlocul nostru, ci plutesc in afara noastra, iar cand te preocupi mult de eul tau ajungi sa nu mai ai incredere in ceilalti si aceasta neincredere se intoarce impotriva ta facandu-te sa te simti singur. Pentru a nu te simti singur atunci cand faci ceva dedica-l altcuiva sau lui insusi. A urmat o intrebare filozofica- ce este misterul?  Raspunsul a fost scurt, misterul nu mai este mister daca este elucidat, iar noi avem nevoie de el in viata noastra, este o realitate psihologica.

Din pacate chiar daca tinerii mai aveau multe intrebari, timpul a zburat rapid si ne-am trezit ca discutia deja depasise doua ore. In final Domnul doctor Cristian Andrei a invitat pe toata lumea sa urmareasca conferintele  online de pe youtube, miercurea, situate la interval de doua saptamani.

Cum ti se par temele dezbatute in proiectul „Antrenat de Majorat”?  Ai vreo tema, solutie pe care ai vrea ca Asociatia Joc Responsabil s-o adauge la proiect? Ai intrebari? Intra pe site-ul asociatiei si spune-ti parerea sau apeleaza gratuit numărul de telefon 0800 800 099, de luni până vineri, în intervalul 10:00–18:00. Specialistii asociatiei intotdeauna te vor indruma si vor gasi o solutie.

P.S.

Despre acest seminar din cadrul proiectului „Antrenat de Majorat” au scris si colegii mei din ASociatia Bloggerilor Olteni: Daniel Botea , Mirela Coman,  Roxana Stiubei, Marian Buzarnescu.

20 de comentarii la „Proiectul Antrenat de Majorat sau Think Outside the Box cu doctorul Cristian Andrei

  1. Ce idee faina de proiect! Tinerii din ziua de azi au nevoie de indrumare, fac parte dintr-o generatie destul de complicata si care are, dupa parerea mea, poate un pic prea multa libertate si prea puțin sprijin

  2. Nu m-am antrenat de majorat, ca am trecut de mult de varsta aceea, dar de dragul lui Cristian Andrei m-as machia asa incat sa arat a pustoiaca si m-as duce la el… desi banuiesc ca nu l-as pacali atat de usor 🙂

  3. Il admir foarte mult pe dr Cristian Andrei si pot spune ca am invatat foarte multe lucruri de la acesta. Cat despre acest proiect, numai de bine, mi se pare minunat!

  4. Ai scris foarte frumos despre eveniment, felicitari! E bine ca exista astfel de initiative, tinerii au nevoie de o ghidare in viata si din pacate nu o primesc mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.