„10 Mari Craioveni” un proiect dedicat concetatenilor care au facut din lume un loc mai bun

"10 Mari Craioveni" un proiect dedicat concetatenilor care au facut din lume un loc mai bun
De-a lungul timpului au trait in Craiova numeroase personalitati care prin activitatea lor au facut o diferenta in comunitate si au transformat Romania intr-un loc mai bun. Ei merita o recunoastere si o apreciere mai mare din partea noastra. Proiectul  „10 Mari Craioveni” initiat de catre Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) si-a propus sa puna in lumina pe acesti oameni remarcabili astfel incat sa-i putem celebra, iar toti concetatenii sa le cunoasca si impartaseasca povestile inspirate de viata. Reusita proiectului este rezultatul implicarii comunitatii deoarece aceasta a venit cu sugestii pentru intregirea listei cu persoanele notabile si tot aceasta este forul suprem care alege acum pe cei „10 Mari Craioveni”. E drept ca actiunea de a puncta personalitatile craiovene este destul de aventuroasa, imi seamana cu o imensa pictura pointilista. A picta fundalul cu toate figurile centrale de-a lungul timpului este un lucru greu, iar a alege din toata aceasta profunzime cele mai vibrante 10 culori mi se pare o incercare dificila si un pic nedrepta, aspra, pentru restul picturii, dar necesara. Cerceteaza aceasta lista de 45 de persoane si vei vedea oameni inspirati din domeniile politicii, stiintei,  umanitarismului, culturii, iar apoi alege pe cei care crezi ca te reprezinta cel mai  bine."10 Mari Craioveni" un proiect dedicat concetatenilor care au facut din lume un loc mai bun

Cum ne-au afectat viata stramosii nostri craioveni?

Cu greu am ales un top 10 si asta pentru ca sunt constienta cat de mult mi-au afectat viata toti acesti vizionari craioveni. Cand ne referim la stramosi, de obicei, insotim totul cu un sentiment de distanta si separare. Nu ca nu vrem sa ne asociem cu cei care au trait aici inaintea noastra, dar distanta in timp a creat un spatiu intre noi si nu-i mai simtim familiari. Invatam, ne plimbam, ne distram, lucram in locuri in care in care acum zeci sau sute de ani au trait, muncit, bucurat si cei care au venit pe lume inaintea noastra. Rareori ne gandim la modul cum viata lor ne-a afectat-o pe a noastra, dar dovezile sunt peste tot, trebuie doar sa ne oprim sa le vedem si sa le constientizam. "10 Mari Craioveni" un proiect dedicat concetatenilor care au facut din lume un loc mai bunEi sunt responsabili pentru  crearea mediului nostru de astazi. Este important sa le inregistram experientele de viata pe hartie, in proiecte sau site-uri ca si actiuneacraiova.ro, pentru noi dar si pentru posteritate. Explorarea sau descoperirea stramosilor poate fi o experienta utila, un proces in care sa invatam nu numai despre ei, ci si despre noi. Realitatea este ca ei au avut un impact mai mare asupra vietii noastre decat realizam acum. Schimbarea pozitiva in urbe, in tara si in lume de la ei a venit."10 Mari Craioveni" un proiect dedicat concetatenilor care au facut din lume un loc mai bun

Sa invatam de stramosii nostri craioveni

Poate nu simti pregnant psihic efectele ideilor si modul de viata al inaintasilor, dar pe masura ce rezultatele vietii lor au fost duse peste ani, de la o generatie la alta, munca lor  a influentat in mod direct pe toti cei pe care i-a atins si fiecare s-a simtit dator sa transmita mai departe. Uita-te la istoricul familiei tale si vezi trasaturile, obiceiurile care s-au transmis. Ai personalitatea de astazi datorita lor si datorita mediului in care ei au crescut si dezvoltat, mediu rezultat din suma cunoasterilor stramosilor nostri. Aceasta cunoastere a concetatenilor care au facut din lume un loc mai bun, ajuta la dezvaluirea frumusetii muncii lor si la aprecierea noastra fata de ei tradusa in omagiu si respect. Ei sunt si vor fi mereu mari olteni. Orice societate care nu acorda o atentie adecvata legaturii cu radacinilor sale, risca sa le piarda si sa se piarda.

Theodor Aman- Soli turci aduc daruri lui Mihai Viteazu
Muzeul de Arta Craiova – Theodor Aman- Solii turci aduc daruri lui Mihai Viteazu

Sustine si voteaza proiectul „10 Mari Craioveni”

Ajuta la revigorarea si revolutionarea conceptiei despre trecut, oamenii lui,  sustinand, votand proiectul”10 Mari Craioveni”. Alege cele mai reprezentative figuri si apasa pe butonul likedin dreptul lor. Sa nu uitam, istoria nu este o afacere incheiata, fiecare ne putem aduce la ea contributia pozitiva.

Cine crezi ca merita sa intre in acest top „10 Mari Craioveni”? Unii sunt celebri, altii poate iti sunt necunoscuti, dar toti au un punct comun, prin viata lor au schimbat lumea.

Piata Elca 1911
Muzeul de Arta Craiova Eustatiu Stoenescu- Piata Elca 1911

11 comentarii la „„10 Mari Craioveni” un proiect dedicat concetatenilor care au facut din lume un loc mai bun

  1. Multi oltneni de seama mai ai! Am reusit si eu, intr-un final, sa-i votez pe preferatii mei. Asta dupa Mozilla. După Chrome nu vrura sa primeasca like. Intrebarea mea este de ce are doamna Ioana Radu asa putine like-uri? Poate pentru ca nici altii nu pot vota, la fel ca mine?

    1. E posibil sau poate celor din noua generatie nu le este atat de cunoscuta, desi in Craiova intre 25-26 octombrie s-a organizat a 8-a editie a festivalului care-i poarta numele. Poate romanta nu mai este pe placul noii generatii in comparatie cu alte genuri muzicale, vad ca reprezentanta muzicii de opera Elena Teodorini sta mai bine in clasament.

  2. uite ca despre partea aia a olteniei nu stiu mare lucru, chit ca m-am nascut chiar langa. dar parca tot spre moldova am tras mai mult. o sa ma uit si eu pe site, m-ar bucura sa mai aflu despre oameni mari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.