Dulceata de ceapa la „Miercurea fara carne”

In aceasta saptamana la Miercurea fara carne va prezint miracolul caramelizarii intr-o dulceata de ceapa.  Stii cum se transforma cristalele de zahar intr-un sirop auriu, apoi chihlimbariu, de cupru si in final in culori de mahon. Stii ce arome bogate, complexe de caramel transforma masa alba descompunandu-se in molecule mari si recombinandu-si apoi atomii intr-un sirop vascos. Aceasta este carmelizarea. Tehnic, caramelizarea este oxidarea controlata sau arderea zaharului in prezenta caldurii. Asa suna plicticos, dar daca efectuezi operatia, o sa-ti lingi degetele…la propriu.

Imi plac sosurile dulci cu aroma lor subtila de caramel, imi place ceapa pe gratar, ii adauga adancime in arome, asa ca imi place si dulceata de ceapa. In plus e si usor de facut, nu-ti ia mai mult de 40 de minute si concentreaza in ea arome incredibile. M-am gandit initial sa o fac cu miere in loc de zahar, ideea e tentanta, dar se poate arde cu usurinta si nu sunt convinsa ca as fi reusit.

Vezi si: Dulceata de ardei iute

Ingrediente dulceata de ceapa:

  • 1 kg ceapa rosie;
  • 200 gr zahar;
  • 250 ml vin alb;
  • 50-75 gr unt;
  • o lingura de otet (balsamic);
  • 2cm ghimbir;
  • un praf nucsoara;
  • sare;
  • cimbru.Dulceata de ceapa

Vezi si:  Dulceata de usturoi

Mod de preparare dulceata de ceapa:

Se taie julien ceapa si se caleste in unt pana devine translucida pierzand apa din compozitie. Se adauga zharul, vinul, ghimbirul ras, condimentele, otetul si se fierbe la foc mic. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn.  Dupa 30 de minute lichidul e aproape evaporat si trebuie gustat pentru a echilibra gustul. Poate mai este nevoie de otet, de sare, de condimente. Nu insista cu caramelizarea, aromele intense se obtin la inceputul ei. Cand dulceata are culoare intensa si straluceste poti opri focul, e timpul transferarii ei in borcane.

Vezi si: Dulceata de rubarba

Poti inlocui vinul alb cu cidru, suc de mere, de portocale, iar in ultimele cazuri poate vei constata ca iti trebuie o doza mai mica de zahar. Daca adaugi vin, nu te ingrijora, acesta se evapora complet in timpul fierberii, iar preparatul final nu va contine alcool.

Se utilizeaza in mod traditional la foie gras, dar este excelenta si pe carnea de porc, de pasare sau in starterele cu branzeturi.

Te mai tentez cu dulceata de ardei iute, dulceata de rubarba, dulceata de usturoi. Una mai aromata si mai delicioasa ca cealalta.

#Miercureafaracarne la Daniel vine cu usturoi, ca asa-i sta bine unei seri de Halloween. Bu-Hu-HUUUUU!

Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie - Ligia Pop
Maramures in bucate - Nicolai Tand
Maramures in bucate - Nicolai Tand
5 Ingrediente. Mese rapide si usoare - Jamie Oliver
5 Ingrediente. Mese rapide si usoare - Jamie Oliver
300 retete delicioase de post
300 retete delicioase de post
Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa
Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa

20 de comentarii la „Dulceata de ceapa la „Miercurea fara carne”

  1. Am auzit de dulceața de ceapă dar nu am mâncat și nu am făcut până acum.
    Cred că m-ai convins să mă apuc. Merg să caut ceapa roșie, zahăr am, ghimbir, da, ce mai ziceai, oțet balsamic, de verificat ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.