Gudevitsa, un sat de poveste din Bulgaria. Depopulat, regasit, salvat.

Metamorfoza unui sat de poveste, Gudevitsa, Bulgaria.

In toata lumea exista sate depopulate sau sate ale nimanui, dar in aceasta vara am descoperit in Bulgaria, in magicii munti Ropdopi, la granita cu Grecia, un sat readus la viata, Gudevitsa.  Din 2006 un grup de tineri au infiintat aici organizatia NC Future Now si deruleaza mai multe proiecte destinate copiilor si tinerilor. Tot datorita lor am ajuns si eu in Bulgaria, pe un proiect Erasmus, Financial Literacy. N-am stat in acest sat decat 24 de ore, dar m-a cucerit energia locului, coincide cu ideea mea de fericire. Multi oameni isi cauta spiritualitatea in natura, iar acest loc iti atinge atat mintea cat si sufletul. Peisajul si vegetatia vesnic vibrante avand culori spectaculoase si clare, aerul curat, linistea care umple aerul, toate te indeamna la  introspectie si stimuleaza creativitatea. Un loc perfect pentru contemplare, meditatie, rugaciune si invatare, loc care i-a inspirat pe cei din echipa CN „Future Now 2006” sa organizeze aici un centru comunitar in care sa educe si sa motiveze tinerii prin mijloace informale in domenii precum: dezvoltarea personala, respectul pentru natura, educatie civica. 

In Gudevitsa se desfasoara proiectul „Scoala in mijlocul naturii” care promoveaza educatia in aer liber si  practicile durabile, creand premisele unei educatii de calitate pentru tanara generatie si metamorfozand satul depopulat favorizandu-i inchegarea comunitatii. Pentru acest proiect centrul  comunitar Future Now din satul Gudevitsa, regiunea Smolyan, a castigat in 2009 Premiul Cetateanului European acordat de catre Parlamentul European.

Am ajuns usor in acest sat, cu masina, din Smolyan am facut cam o jumatate de ora. De la locul de parcare am mai mers cam cinci minute, pe o poteca ce serpuia printre corcodusi, aluni si cateva case, majoritatea pustii. Urcand panta nu am vazut nici tipenie de om, fie el copil, adult sau batran. Parasind soseaua si casele de pe marginea ei, s-a asternut gradat linistea cu fiecare metru ce ducea catre culme.  Gudevitsa, un sat de poveste, este ca atatea altele, depopulat (18 persoane), imbatranit, iar martorii unor vremuri mai bune sunt doar casele de piatra, biserica, mormintele.

Surpriza a venit abia sus, pana sa ajungem pe platou ne-au intampinat  glasuri tinere, voioase. Se muncea la reconstructia vechii scoli cu ajutorul voluntarilor. Cativa tineri ajutau la constructia unei terase, iar altii tencuiau cu argila peretii interiori. Eram mult prea absorbita de peisajul inconjurator, de culesul de mure, zmeura, afine si n-am socializat atunci deloc, dar in timpul mesei de seara am facut cunostiinta si am aflat ca erau voluntari veniti tocmai din Belgia, prin  Bouworde vzw . Apoi grupul meu a facut un foc de tabara si am inceput sa depanam povesti pana cand a inceput ploaia. Atunci unii au hotarat sa se intoarca la Smolyan, iar altii sa ramana aici ca sa-si petreaca noaptea. Eu am ramas si impreuna cu belgienii ne-am asezat comod, in cerc, pe niste perne si am inceput sa vorbim verzi si uscate, daruindu-ne unii altora din entuziasmul petrecerii unei zile in aer liber ce ne-a incarcat cu energie pozitiva. In total eram 18 persoane de 8 nationalitati. La venirea noptii ne-am tras fiecare cate o saltea si in aceeasi camera in care mancasem si apoi discutasem, am adormit.

Dimineata ne-a intampinat cam cetoasa, dar plina de voiosie mai ales dupa ce am facut  Salutul Soarelui  si ne-am intins muschii amortiti revitalizandu-ne corpul si improspatandu-ne mintea. La buna dispozitie generala au contribuit mult si cele doua oale pline de ceai si cafea puse pe pervazul ferestrei.Metamorfoza unui sat de poveste, Gudevitsa, Bulgaria. Depopulat, regasit, salvat.

Toti suntem afectati de energia subtila a oamenilor si a locurilor in care traim, dar de obicei nu suntem constienti de acest lucru. Aici totul a fost intens, iar eu m-am simtit coplesita de atata frumusete  interioara si exterioara. M-am simtit ca un burete, am absorbit prin toti porii energia acestor locuri aproape salbatice, care inca acced la intelepciunea si limba Pamantului.

Viziteaza centrul  comunitar Future Now din satul Gudevitsa, iti va largi orizontul, vei cunoaste localnicii, cultura bulgara intr-un mod inedit, implicandu-te  in diverse activitati de dezvoltare durabila.  Ei organizeaza tabere de vara, de iarna, excursii, ateliere de lucru, la care poti fi voluntar sau participant. Inca mai au nevoie de ajutor la restaurarea capelei „Sf. Petru și Pavel”, la renovarea scolii, in gradina de plante si zarzavaturi. Nu te astepta la conditii ca la hotel,  vei dormi la comun sau daca preferi in cort, dar te asigur ca dusul de dimineata in cabina cu vedere catre munti si regimul sanatos vegetarian vor compensa multe. Vei avea experiente pozitive care iti vor stimula spiritul si energia creativa! Vei invata sa te eliberezi,  descoperind lucruri noi.Metamorfoza unui sat de poveste, Gudevitsa, Bulgaria. Depopulat, regasit, salvat.

Booking.com

9 comentarii la „Gudevitsa, un sat de poveste din Bulgaria. Depopulat, regasit, salvat.

  1. Ce fain trebuie să fi fost… și câte asemenea sate uitate de lume nu avem și noi… mi-aș dori ca și în România să se facă asemenea lucruri, sunt atâtea locuri de vizitat și de salvat. Oricum, natura e minunată 🙂

  2. Frumos ai povestit sise vede cati a placut si te a impresionat. Avem multe de invatat de la vecinii nostri, nu trebuie sa ne uitam prea departe in occident.

  3. Trebuie sa fi fost o experienta cu totul inedita, o comuniune cu natura si regasirea echilibrului, recunoasterea rolului nostru in raport cu elementele naturii.

  4. Ce experienta interesanta ai trait. Mi-ar placea sa aud ca si autoritatile noastre se mobilizeaza sa ridice si unele dintre zonele noastre uitate de lume. A fost de vis si peisajul este absolut superb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.