Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?

Vinul este poezie, dar aceasta poezie este de multe feluri: delicata, proaspata, maturata, concentrata. De aceea sommelierul te va intampina cu intrebari de genul: rosu sau alb; fructat, floral sau cu gust de pamant; traditional sau modern; sampanie, spumant sau spumos, etc. Gustul, aroma vinului, gradul de inspumare, depind de practicile de vinificatie si de climatul regional. Intrebarea adresata noua, ASociatia Bloggerilor Olteni, de catre Anya – Anya’s Delicatese – Magazin Delicatesela degustarea de la 5 Continents a fost: Lambrusco sau Prosecco? Greu de spus. Proseco mai bausem, dar Lambrusco niciodata. Noroc cu  Anya care a adus  mai multe sticle  pentru a le degusta si comenta impreuna cu Lenuta si Narcis Neagoe.

Nu stiam de existenta fizica a acestui magazin, dar acum m-am indragostit de atmosfera sa desprinsa dintr-o alta epoca si mirosul apetisant al diverselor delicatese. Intri pe usa si te asalteaza aroma cafelei  gourmet a domnului Gheorghe Florescu, celebrul cafegiu al Bucurestiului. Te asezi o clipa la masuta din colt sa-ti tragi sufletul si din  recipientele de sticla iti fac cu ochiul  o selectie de bomboane din care preferatele mele sunt cele poloneze de ciocolata umplute cu prune confiate, iar din rafturile de pe perete te imbie vinuri si coniacuri alese. Totul arata, se simte si are alte arome aici, iar timpul pare ca a incremenit.

Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?

Degustarea.  Giacobazzi. Lambrusco sau Prosecco?

Delicioase, inspumante, proaspete, ambele vinuri de vara, nici ca se putea pune pe masa ceva mai festiv la acest eveniment intre prieteni. Au stins repede setea mesenilor si au adus bucurie in suflet si ochi, dezlegand limbile. Aceste vinuri spumante poarta numele de Giacobazzi, o familie care a cultivat si cultiva vita-de-vie in podgoriile din provincia Modena. Familia mai este cunoscuta pentru legaturile sale cu lumea sportului. Printr-un prieten, Enzo Ferrari, a sponsorizat un sofer canadian la aceea vreme cvasinecunoscut, Gilles Villeneuve.  Astazi, masina sa, un Ferrari T4 din 1979, se poate vedea in muzeul familiei Giacobazzi din Nonantola. Desi acum compania face parte din Il Gruppo Donelli, ea inca este condusa de Antonio Giacobazzi si de fiii sai Alberto si Giovanni.

Vin rosu, Lambrusco, Emilia, 0.75L, Italia
Vin rosu, Lambrusco, Emilia, 0.75L, Italia
Vin roze, Lambrusco Emilia, Casa Sant'Orsola, 0.75L
Vin frizzante Lambrusco, Villa Veroni Emilia, 0.75L, 8% alc., Italia
Vin frizzante Lambrusco, Villa Veroni Emilia, 0.75L
Vin frizzante Lambrusco, Villa Veroni Amabile Emilia, 0.75L, 8% alc., Italia
Vin frizzante Lambrusco, Villa Veroni Amabile Emilia

Lambrusco

Lambrusco este o denumire veche, venerata inca de pe vremea romanilor. Cato cel Batran si Plinius ii erau fani si au pomenit-o in scrierile lor.  Lambrusco este un vin rosu efervescent ce provine din  regiunea Emilia Romagna din nordul Italiei. Stralucirea si efervescenta si-o primeste din cea de-a doua fermentatie. Exista o serie de soiuri de Lambrusco, si anume Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro,  Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco Modena sau Lambrusco di Reggiano. Numele provin de la varietatea de struguri Lambrusco: Salamino (numele ii vine datorita faptului ca in ciorchine arata ca un salam), Grasparossa, Sorbara sau regiune Modena. Unele sunt DOC, iar altele IGT.

DOCG, DOC sau IGT?

Certificarea unui vin se incadreaza in trei categorii  descrescătoare: DOCG, DOC si IGT.
(DOCG):  Vinul a fost testat garantandu-se autenticitatea geografica si calitatea acestuia. Doar o mana de vinuri se califica in aceasta categorie.
(DOC- Denominazione di Origine Controllata ): Sunt cele mai frecvent intalnite. Vinurile respecta anumite reguli ce reglementeaza calitatea si autenticitatea, dar mai putin stricte decat DOCG.
(IGT- Indicazione Geografica Tipica): Aici se incadreaza vinurile producatorilor care din diverse motive nu se incadreaza in celelalte regulamente, dar care sunt de asemenea minunate.

Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?

Lambrusco Emilia

Acest vin spumant de IGT are o minunata culoare rozalie, luminoasa, un buchet carnos cu tonuri de fructe de padure si o astringenta ce-ti cere si ceva aperitiv gras, poate mortadella, cotechino, prosciutto, alaturi de cateva bucati de Parmigiano-Reggiano. Este semi-uscat, are o aroma usor dulceaga placuta, gustul ii este proaspat, finisajul lung si catifelat, iar aciditatea ridicata, plina de viata. Procedeul prin care este obtinut este cel Charmat, iar cantitatea de alcool este de 7,5 %. Este vinul ideal pentru o seara de vara, mai mult frizzante (semi-spumante) decat spumante (pe deplin spumante), adica presiunea sa se incadreaza intre 2,5-3,5 bari si nu 5-6 bari.

Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?

Vin spumant sec Lambrusco Di Sorbara, Cavicchioli Emilia-Romagna, 0.75L, 11%
Vin roze, Lambrusco, Pro Bianco Dell'Emilia, 0.75L, Italia
Vin frizzante Cavicchioli Grasparossa Secco, 11% alc., 0.75L, Italia
Vin alb, Lambrusco, Sant'Orsola Emilia-Romagna, 0.75L, 8% alc., Italia

Prosecco

Prosecco este un alt vin spumant italian mult mai popular astazi datorita accesibilitatii sale. Este produs prin aceeasi metoda Charmat ( de fapt aceasta metoda de fermentare a fost inventata de catre un italian Martinotti din zona Prosecco, dar a fost brevetata de catre un francez numit Eugene Charmat) ca si Lambrusco, dar din strugurii Glera, albi, proveniti din regiunea Veneto. Este un produs al unei anumite regiuni, nu o denumire generică a strugurilor. La fel ca si Lambrusco poate fi frizzante sau spumante in functie de cantitatea de dioxid acumulata in sticla. Gustul predominant este de pere sau mere verzi cu usoare note de pepene verde. Are acelasi stil usor, fructat si este produs in volume la fel de mari ca si Lambrusco. Atunci ce difera? Mai intai,  Prosecco este cel mai mare DOC din Italia si este alb, are un gust diferit fructat-floral cu o usoara nota citrica. Daca este cultivat intre dealurile din Treviso castiga chiar statut DOCG.

Vin prosecco alb sec Bolla Veneto, 0.75L, 11% alc., Italia
Vin prosecco alb sec Bolla Veneto, 0.75L, 11% alc., Italia
Vin alb prosecco Martini Veneto, 0.75L, 10.5% alc., Italia
Bautura traditionala Grappa Prosecco Barricata, 40% alc., 0.2L, Italia
Bautura traditionala Grappa Prosecco Barricata, 40% alc.
Vin prosecco roze Martini, 11.5% alc., 0.75L, Italia
Vin prosecco roze Martini, 11.5% alc., 0.75L, Italia

Un vin spumant de clasa ce se preteaza la o sarbatoare dar pentru a incununa o zi obisnuita de vara. Bulele sale sunt delicate, in mod tipic aromat cu note de mere si pere, delicat, fin, racoritor, de mare versatilitate fiind perfect alaturi de un aperitiv sau insotind fructele de mare sau pestele. Are 11,5% alcool, este un pic mai mult decat Lambrusco. Totul arata accentul pe calitate si ambitia in crestere care a dus la succesul sau.

Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?

Lambrusco sau Prosecco?

In concluzie ce preferi: Lambrusco sau Prosecco? Vinurile spumante italiene sunt parte a unei experinete de viata care include calatorii, alimente, cultura. Faptul ca le cuprinzi in acest fel holistic le ofera un mare avantaj pe piata.

Pentru a descrie intr-un singur cuvant senzatia data de spumantul preferat si prin alt cuvant senzatia sugerata de locatie, as spune: vacanta si somptuos.

Ce spun cei care au baut Vin Rose Riunite Lambrusco Emilia, 8%, 0.75l

Vin Rose Riunite Lambrusco Emilia, 8%, 0.75l
Vin Rose Riunite Lambrusco Emilia, 8%, 0.75l

Un vin roze usor acidulat, echilibrat intre dulce și sec, fructat. E super servit rece, intr-o zi calda de vara!

Alex

Am comandat 6 sticle si apoi inca 6. Nu sunt bautor de vinuri dulci insa acesta mi se pare bun. Nu este rose, este rosu. Continut de alcool moderat, ceva intre bere si vin. Atentie nu este chiar spumant insa este acidulat, frizzante cum zic italienii.

Net T

Un vin bun, luat pentru Paste de servit cu cozonac, putin alcolizat cu arome de fructe ideal pentru doamne in varsta, nu pentru petreceri mari cu mese bogate. Putin cam scump dar luat pentru o ocazie speciala, merita.

Silviu

Am băut pentru prima dată Lambrusco în urmă cu vreo 20 de ani, când eram în Italia. Deși nu sunt un fan al vinurilor dulci, demi-dulci sau frizzante și prefer mereu un vin demi-sec, Lambrusco m-a cucerit. Este un vin care poate fi băut oricând, dar în special vara, un vin răcoros cu arome ce te fac să-l nu uiți. Soția mea nefiind o băutoare de vin, când vine vorba de Lambrusco rose, face excepție. Mulțumim eMag pentru faptul că îl au în oferta lor. P. S. Tocmai ce am cumpărat 6 sticle

Daddy

Lambrusco sau Prosecco? Sa fiu sincera daca cineva mi-ar da sa gust din ambele si nu as putea vedea sticla, pentru ca nu sunt nici sommelier  si nici italianca, mai mult ca sigur ca le-as incurca. Adica daca le gust impreuna pot sa fac diferenta intre ele, dar nu-s asa de sigura ca-mi va iesi si in cazul in care vin separat. Cu toate astea ma avant sa spun ca mi-a placut mai mult Lambrusco si daca voi avea ceva de sarbatorit in viitor, sigur voi lua in considerare aceasta varianta. Pentru a prepara aperitivul italian, Aperol Spritz, voi ramane in continuare la a folosi Prosecco.

Tu pe care dintre cele doua licori o preferi, Lambrusco sau Prosecco?

P.S. Alte articole referitoare la celelalte degustari  organizate de catre ASociatia Bloggerilor Olteni.

Vin brut prosecco, Santi Conegliano-Valdobbiadene, 0.75L, Italia
Vin brut prosecco, Santi Conegliano-Valdobbiadene, 0.75L, Italia
Vin prosecco Lamberti Veneto, 0.75L, 11% alc., Italia
Vin prosecco Martini Veneto, 0.75L, 11.5% alc., Italia
Vin sec prosecco Santi Conegliano-Valdobbiadene, 0.75L, 11% alc., Italia

14 comentarii la „Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?

  1. Ce frumoasa lectie despre vinuri! Si ce fain arata magazinul, te invidiez cu aceasta degustare!

    Prosecco nu e pentru mine, m-am convins nu cu foarte mult timp in urma, lambrusco inca nu am incercat, dar sigur voi avea in vedere! Imi plac „experimentele” 🙂

  2. Avand in vedere ca pana acum am baut doar proseco, pot sa spun ca imi place si chiar este pe gustul meu. Ar trebui sa incerc si lambrusco. Oricum este prima oara cand aud aceasta denumire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.