Hai la Divan Film Festival editia a 9-a!

Afis Divan Film Festival

In acest sfarsit de august nu poti rata periplul cinematografic Divan Film Festival cu seria sa de proiectii de filme si intalniri cu cineasti romani si straini in Craiova si in Portul Cultural Cetate.  Divan Film Festival este un proiect cultural ce se afla deja la editia a noua si este organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu” in colaborare cu Casa de Cultura “Traian Demetrescu”din Craiova. Proiectul este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman si Uniunea Cineastilor din Romania.

Fundatia pentru poezie a fost infiintata in 1994 de catre scriitorul Mircea Dinescu si aria sa de interes a ajuns in timp sa cuprinda mai multe domenii culturale cum ar fi: muzica, arte vizuale, arte plastice, teatru, cinematografie, cultura scrisa, dialog intercultural, patrimoniu imaterial. Scopul sau este de a organiza manifestari culturale prestigioase pentru cunoasterea valorilor culturale si creative ale tarilor balcanice, la Cetate organizandu-se tabere, burse, programe de rezidenta pentru scriitori si artisti plastici; concerte, diverse ateliere de ceramica, fotografie, sculptura, teatru si festivalul de arta culinara si cinematografica Divan Film Festival.

Portul Cultural Cetate este vechiul port agricol construit acum mai bine de 100 de ani de catre mesteri italieni, port care dupa 1997 a fost achizitionat si reinviat de catre Mircea Dinescu, fiind astazi accesibil pentru turism. Gastronomia locului este bine cunoscuta datorita valorificarii retetelor vechi, boieresti ce contin pestele provenit din Dunare si fructele, legumele din ferma proprie. Acestora li se adauga „Vinul lui Dinescu” produs in crama proprie de la Galicea Mare. Un alt plus al locului este proiectul „Angel Parc”, o reactie la ideea de acum cativa ani de a se construi „Dracula Parc”.

Dupa ce ti-am facut pofta de bunatati, trec la a te ademeni cu filmele care tin afisul in acest festival. Ca in fiecare an proiectiile se vor desfasura in prima parte a festivalului, 24-26 august, in Craiova, atat in aer liber cat si in salile cinematografului Inspire, iar din 27 august-1 septembrie, in Portul Cultural Cetate. Ghici cine canta in deschidere? sZempöl  care a cantat si la Untold, pe Forest Stage. De abia astept sa ma bucur iar de aceasta experienta audio-vizuala.Hai la Divan Film Festival editia a 9-a!

Ce altceva am mai retinut din programul festivalului? In Gradina de Vara a Parcului Romanescu va avea loc proiectia unui fragment din filmul „Morometii 2”, film care va fi lansat in acest an, in luna noiembrie. Au trecut 30 de ani de la partea intai a filmului si acelasi regizor Stere Gulea a realizat adaptarea dupa al doilea volum al romanului omonim de Marin Preda. Nu stiu mare lucru despre acest film, dar sunt curioasa cine face parte din echipa noului film si cum a fost transpus al doilea volum „Morometii” in film.

Cel mai important aspect, FESTIVALUL ESTE GRATUIT!  Hai sa visam impreuna! Hai la Divan Film Festival editia a 9-a!

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara la editia a VI-a

Hai la zaiafet, la Balcan Love, la Cetate!

10 comentarii la „Hai la Divan Film Festival editia a 9-a!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.