Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

Povestea evolutiei controlului independentei mele financiare

L-ai văzut pe FLiP? Este un camion special echipat care traverseaza tara intr-un proiect numit „Scoala de bani pe roti„. Proiectul este organizat de Banca Comercială Română și este o componentă a programului național de educație financiară „Școala de bani„. Scopul este de a preda copiilor între 7-14 ani,  un minim de educație financiară, mai mult niste sfaturi financiare. Prin acest proiect, „Școala Bani pe roti“, sunt organizate ateliere de creație, care combină distractia cu educația prin achiziționarea de concepte de bază și consultanță financiară. Copiii in prima fază îmbracă hainele de detectiv si exploră un spațiu virtual unde înțeleg importanța planificării bugetare personale. Ei afla la un nivel de bază ceea ce este un buget personal, ce sunt economiile (câți bani au pus deoparte), care sunt cheltuielile (câți bani consumă), venitul (câți bani au) si apoi pot lua decizii inteligente financiare  în funcție de obiective, nevoi și dorințe. În cele din urmă, copiii înțeleg impactul proceselor economice și politice asupra etapei de globalizare. Va dau un sfat si de aceasta data nu-i din categoria sfaturi financiare, dacă doriți să câștigați o bicicletă, până la data de 29 iunie vă puteți înscrie pentru concursul FLiP. Trebuie doar să spuneți ce ați făcut cu primii bani economisiti și pe 3 iulie puteți deține un nou Pegas.

Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

Pentru ca orasul meu deocamdata nu se afla pe ruta camionului  FLiP, m-am gandit la micii concetateni si am scris povestea evolutiei controlului independentei mele financiare raportata la mine fetita si apoi femeie, iar pentru cei mai mari am continuat cu sase sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la douazeci de ani. Inainte de a incepe sa citesti, hai sa cantam impreuna cu Psihotrop imnul Scolii de bani.

Povestea evolutiei controlului independentei mele financiare

A fost odata ca niciodata, a fost o fetita isteata care inainte sa faca sase ani a fost data la scoala. I-a placut mult acolo si a invatat multe: sa adune, sa inmulteasca si sa economiseasca bani. Scoala, parintii, radioul, televizorul, jurnalele filmelor de la cinematograf, chiar si copertile caietelor ei o indemnau sa economiseasca, asa ca la terminarea clasei intai fetita avea propria Foaie de Economii cu vreo treizeci de lei. Ar fi trebuit sa aiba mai multi bani pentru ca parintii o stimulau la invatatura, dadu-i la fiecare nota de zece cate un leu, iar fetita nu-i cheltuia decat rareori. Si atunci de ce nu erau pe foaie? La casa de economii fiecare leu era transformat intr-un timbru ce apoi trebuia lipit pe foaie, dar fetita, filatelista, pusese in clasor majoritatea timbrelor si nu pe foaie. Banii ii economisea pentru a-si face o cariera, voia sa fie doctorita, sa-i poata trata pe bunici.

Anii au trecut si fetita fiind unicul copil la parinti si unicul nepot la bunici a ajuns sa aiba un libret de economii scolare. De ce strangea banii primiti? Voia blugi si un libret de economii cu castig in autoturisme. Le-a avut pe ambele…in timp.

Caderea regimului comunist a prins fata la facultate. Acum avea proprii ei bani, din bursa si din ce mai castiga facand proiecte celorlalti colegi. Strangea in continuare bani cu scopul de a-si lua masina, desi stia ca era departe acel timp. Din nefericire, moneda nationala s-a depreciat. Reusise sa adune o suma moderata, dar acum nu stia ce sa faca cu ea. A cheltuit banii stransi, altfel nu s-ar mai fi ales cu nimic, insa a prins-o microbul cumparaturilor. Aparusera pe piata lucruri pe care le vazuse numai prin filme. Tentatia era mare, chiar imensa,  voia tot,  asa ca a inceput sa acumuleze lucruri si nu s-a mai oprit cativa ani. A pierdut modelul varstnicilor de a strange „bani albi pentru zile negre”.

De ce? A asociat sentimente si emotii ca curiozitatea, nemultumirea, gelozia, vanitatea, teama, procrastinarea, cu actiunea de a avea. Era convinsa ca planificarea financiara era logica pura, numere, disciplina, principii, dar nu avea nicio legatura cu emotiile. Gresit.Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

S-a oprit din cheltuit abia cand s-a angajat, s-a indragostit si a vrut sa-si intemeieze o familie. Si-a dat seama ca are nevoi sociale. Mai mult decat masina, i-ar fi trebuit un camin si acum acesta nu se mai dadea prin intreprindere.  Primii ei bani de salariu i-a impartit in doua parti egale, una a economisit-o urmandu-si obiectivul, iar cea de-a doua s-a dus pe nevoi si mici dorinte. Nu te gandi ca a strans cureaua si n-a mai iesit din casa. Nu, din partea de bani rezervata dorintelor a reusit sa economiseasca  iar cat sa plece  la mare. De mult isi dorea sa mearga cu prietenii la mare si acesti primi bani economisiti s-au transformat intr-o rasplata estivala plina de soare si mangaiata de valurile marii. Pentru asta a taiat de pe lista de cumparaturi produsele de lux si dorintele fara fundament facute sub forta unui impuls de moment. A meritat. Cred ca fost cea mai frumoasa vara a ei,  a realizat ca pe langa planurile de obtinere, economisire sau investire a banilor mai putea face ceva, sa obtina maximizarea satisfactiei banilor cheltuiti. Atunci a achizitionat experiente, nu numai lucruri materiale si i-a placut. A deprins abilitatea de a cheltui banii cu rost si cum sa obtina fericirea pe timp lung din orice cumparatura.

Intoarsa acasa din vacanta si-a reanalizat relatia cu banii, temerile si modul in care reactiona in anumite situatii financiare. Avea valori personale, obiective, dorinte, nevoi sociale, mai trebuia doar sa faca si alegerile potrivite. A inceput  pastrand o evidenta a cheltuielilor. Pentru a intocmi un plan financiar viabil trebuia sa-si gaseasca mai intai motivele incorecte ce stateau la baza deciziilor ei financiare gresite si apoi sa aplice inteligenta emotionala. Asta cand Daniel Goleman poate nici nu se gandea sa scoata cartea sa, „Inteligenta emotionala”. In final, fata si-a redresat deciziile financiare pentru ca a actionat asupra factorilor si emotiilor care le influentau, dar ar fi putut face acest lucru mai repede, scurtand cei cinci ani de zburdalnicii financiare. De ce a regretat? A venit criza economica.

O sa fac o afirmatie ciudata pentru unii, criza economica a avut si partile ei pozitive. Atunci romanii au invatat fara sa vrea sa reduca costurile, mai ales cele legate de capricii si sa economiseasca. Fata deja intelesese ca poate fi fericita fara un bagaj inutil de lucruri materiale si ghici ce a facut in plina criza economica?  Sa-ti suflu, nu exista decat trei actiuni posibile: a pastrat banii, i-a cheltuit, i-a investit. Nu stiu ce ai raspuns, dar fata a facut din fiecare actiune cate ceva:

  • in sfarsit a reusit sa economiseasca suficienti bani cat sa-si cumpare un apartament.In aceasta perioada, acesta costa cu mult mai putin decat cu un an sau doi in urma. In situatiile de criza se fac cele mai bune achizitii. Acum ea a impus regulile, iar dezvoltatorii erau dispusi sa scada din pret, sa faca unele concesii pentru ca le scazusera brusc veniturile.
  • a facut o investitie cu acest apartament, l-a cumparat la un pret mai mic decat valoarea sa intrinseca. S-a gandit ca apartamentul in viitor ii va reveni copilului sau si pana se va casatori  putea fi subinchiriat.
  • a pastrat in continuare o suma mica de bani in banca, pentru orice eventualitate, un fond de rezerva pentru evenimente neprevazute.Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

Timpul a trecut, fata a devenit sotie, apoi mama si acum le spune mereu copiilor sai povestea evolutiei controlului independentei sale financiare si cum a folosit la fiecare varsta banii economisiti. Tu ce ai facut cu primii bani economisiti? Ai ceva sfaturi financiare pentru noi?

Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

1.Construieste-ti un plan financiar de succes

Averea creşte – întocmai ca un copac dintr-o sămânţă măruntă. Prima monedă de aramă pe care o pui deoparte constituie sămânţa din care se va dezvolta copacul averii tale. Cu cât plantezi sămânţa mai repede, cu atât mai repede va creşte şi copacul. Şi cu cât vei avea mai multă grijă de el, punându-i la rădăcină cât mai multe monede de aur şi aramă, cu atât te vei înfrupta mai repede din bogăţiile pe care ţi le oferă. „George Samuel Clason

Identifica unde te afli pe plan financiar, analizeza-ti si evalueaza-ti corect fluxul de lichiditati, veniturile si cheltuielile curente;  schiteaza-ti  prioritatile ce tin de viitorul tau financiar, apoi creeaza-ti planul de actiune si pune-l in aplicare in functie de obiective. Nu amana deciziile importante privind administrarea banilor tai sau mai rau, sa-ti neglijezi finantele. O sa regreti mai ales daca stiai ce trebuie sa faci si nu ai facut la timp.

2. Ai rabdare cu tine si nu fii lenesa 

O sa dureze ceva timp pana o sa inveti sa-ti gestionezi corect finantele si o sa ai nevoie de ceva disciplina, dar ai rabdare cu tine si nu te gandi ca aceasta gestionare e prea complicata pentru tine. Nu lasa  pe altul sa faca aceasta operatie, tu stii cel mai bine cum te afecteaza ce se intampla cu banii tai.

3. Fii prevazatoare

Odata cu schimbarea statutului profesional din student in angajat intervine un fel de automultumire, o relaxare financiara, stiind ca de acum, luna de luna, iti va intra salariul. Acum este momentul sa te gandesti la nevoile tale sociale, dar si sa intemeiezi un fond de urgenta care sa-ti mentina securitatea financiara. O sa vrei o masina, sa te casatoresti, sa-ti cumperi o casa, sa ai un copil, sa investesti in continuare in educatia ta, sa pleci in vacante, poate sa-ti finantezi o afacere,  dar iti trebuie si un plan B daca lucrurile nu vor merge tocmai bine.

4. Nu fii geloasa

Aurul fuge din calea celui care urmează sfaturile înşelătoare ale escrocilor şi şarlatanilor sau din calea celui care îl investeşte în dorinţe nechibzuite şi aventuroase. „George Samuel Clason

Exista un mediu competitiv si vrei sa tii pasul cu el, colegii tai folosesc ultima tehnologie, fac vacante in locuri exotice, se imbraca la firme mari si aceste imagini te bombardeaza zilnic, determinandu-te sa cheltuiesti mai mult decat iti poti permite. Fa o analiza daca lucrurile dorite iti sunt necesare si daca nu, continua sa muncesti pentru achizitia mare propusa.

5. Nu fii vanitoasa

Aceasta trebuie să fie cea mai mare dorinţă a voastră – de a vă limita cheltuielile la posibilităţile pe care le aveţi, fără să puneţi la bătaie micuţa comoară din pungă. „George Samuel Clason

Marea parte a datoriilor se fac din vanitate si nu dintr-o nevoie. Ramai la standardul de viata pe care ti-l permiti.

6. Nu refuza sa-ti rezolvi problemele 

Datoriile tale sunt duşmanii tăi. Ele sunt cele care te-au alungat din Babilon. Le-ai lăsat să-şi facă de cap şi au ajuns să te domine. Dacă le-ai fi înfruntat ca un bărbat adevărat, le-ai fi subjugat şi acum te-ai fi bucurat de respectul semenilor tăi. Dar nu ai avut curajul să le înfrunţi şi ţi-ai călcat mândria în
picioare, lăsându-te prins în lanţurile sclaviei din Siria.”.  George Samuel Clason

Chiar daca a intervenit un eveniment major care ti-a destabilizat balanta financiara, ia masuri, nu va veni nimeni din exterior sa-ti rezolve problema. Constientizeaza ca esti responsabila pentru finantele tale, trebuie sa-ti gasesti motivatia de a te redresa financiar.

Fata de douazeci de ani ar fi vrut sa stie aceste sfaturi financiare si sa inceapa sa economiseasca mai devreme, motivul este simplu, acum se gandeste la batranetea ei. Pentru ca nu s-a simtit confortabil cand am ajuns cu povestea in acest punct, i-am dat voie sa plece inapoi, in timp.  Tu ti-ai alcatuit un plan de pensionare sustenabil? Iti permiti sa iesi la pensie?  Ti-ai facut calculul ce suma ti-ar fi necesara la pensionare pentru a-ti mentine nivelul de trai? Ai analizat piata de asigurari?

Ce mi se pare  astăzi ciudat este că aproape toată lumea are datorii. Aș rezuma cele șase sfaturi financiare în două simple, dacă economisiți și investiți, atunci nu va trebui să  împrumutați. Nu amâna deciziile financiare, deoarece  singura modalitate de a-ți respecta munca este să o faci să dureze mai mult de câteva zile sau săptămâni, va  dura o viață.

PS

Nu uitați concursul! Tu ce sfaturi financiare ai de dat?

Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

15 comentarii la „Sfaturi financiare pe care mi le-as da mie, cea de la 20 de ani

  1. Ce bine ar fi fost sa citesc sfaturile tale acum cativa ani, poate azi nu ma mai luptam cu cardurile de credit, dar macar am inteles ca daca nu-mi rezolv singura problemele financiare nu o va face nimeni pentru mine, exact cum ai spus tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.