Poarta ia romaneasca, nu lasa traditia portului popular sa moara!

Poarta ia romaneasca

Toti suntem parte dintr-o istorie care ne defineste trecutul, ceea ce suntem astazi si cine suntem susceptibili de a fi prin apartenenta la traditii. Ele ne ajuta in formarea structurii noastre si a familiei, a societatii. Traditia ne consolideaza valorile: libertatea, integritatea, credinta, etica, altruismul si ne ofera o sansa de a spune multumesc stramosilor. Traditiile ne ajuta sa ne stabilim identitatea, dezvoltarea emotionala pozitiva, sentimentul de siguranta si de continuitate. Aceste cunostinte si experiente le transmitem din generatie in generatie. Copii invata de la adulti si adultii de la varstnici. Invata din ceea ce aud, vad, citesc, simt si apoi experimenteaza. Hai sa transmitem copiilor nostri obiceiurile si traditiile romanesti incepand cu ceva simplu, hai sa purtam o ie romaneasca. A purta costumul popular ne  asigura ca vom oferi oferi continuitate cunostintelor, valorilor si intereselor care ne diferentiaza ca popor de celelalte popoare. Ia este expresie a culturii noastre. Desi inca nu este recunoscuta ca apartinand patrimoniului cultural UNESCO, ia romaneasca este un brand neoficial de tara si de cinci ani este celebrata neoficial deocamdata Ziua Universala a Iei odata cu Sanzienele si cu Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, adica pe 24 iunie. Tu te-ai gandit cum vei sarbatori aceasta zi? Ai o ie romaneasca?Poarta ia romaneasca, nu lasa traditia portului popular sa moara!

Puterea obiceiurilor si traditiilor nu se afla in frecventa cu care le practicam, ci in faptul ca impartasim in mod autentic ideile si convingerile ce se afla la baza lor. Ia romaneasca prin motivele, culorile, simbolurile brodate cu atat migala reuseste sa ne exprime starile sufletesti, statutul social, evenimentele importante din viata noastra, chiar daca se schimba ca si traditiile, obiceiurile de-a lungul timpului datorita unor experiente noi sau nevoii de adaptare. Ea supravietuieste astazi printr-un amestec de elemente traditionale cu cele moderne, mici modificari aparute datorita confluentelor rurale cu cele urbane. Printre prietenele mele exista unele care sustin schimbarile, iar altele care le rezista si nu de multe ori ia a fost cauza unor dezacorduri intre noi. Cele care sunt mai conformiste, conservatoare poarta la evenimentele importante din viata lor ii traditionale, iar celelalte printre care ma numar si eu poarta si  bluze, rochii, pardesie sau alte obiecte de imbracaminte brodate manual, avand ca sursa de inspiratie ia traditionala. Toate in schimb consideram ca traditiile nu sunt practici fara sens, ci raspunsuri si solutii care ne ajuta sa facem fata vietii si lumii, numai ca fiecare are  ideea sa de solutie. Nu cred ca gresim niciunele, confruntate mereu cu noul in viata noastra cautam securitate, iar ia romaneasca ne este suport. Consider ia romaneasca un fel de amprenta personala si constat ca toate iile mele au un simbol comun, coloana in zig-zag. Acest semn al legaturii dintre Cer si Pamant este prezent in mod obsesiv in zona Olteniei si a facut facut celebru de catre Brancusi cu a sa „Coloana fara sfarsit”,  o transcendenta a conditiei umane profane.

In acest an centenar romanesc mestesugul traditional al confectionarii iilor este una din cele mai tangibile manifestari a patrimoniului cultural romanesc, iar incurajarea fabricarii, purtarii ei, dar si transmiterea cunostintelor, abilitatilor noii generatii, ar trebui sa fie puncte principale. Globalizarea creeaza obstacole serioase in calea supravietuirii formelor traditionale de artizanat, dar tot ea a dat si avant cunoasterii pe plan mondial a iei traditionale romanesti. Sper ca prin viitoarea recunoastere internationala a iei ca obiect de patrimoniu UNESCO, toate femeile din lume sa afle de provenienta romaneasca a camasilor de firma ce le infrumuseteaza tinutele, dar care nu fac parte dintr-o productie artizanala. Exista firme si in Romania care au o miscare reflexa impotriva industrializarii si care apreciaza obiectele lucrate manual, imbibate cu valorile culturale ale artizanilor, iar Anilu.ro face parte dintre acestia. Scopul lor este  de a proteja si de a transmite ia romaneasca ca expresie a creativitatii si identitatii culturale.  Ei ofera o alternativa la articolele tehnologiei de varf, la productia de masa, si fac transferul de cunostinte al patrimoniului cultural atragator. Pe suport textil natural, de panza topita de bumbac in cazul iilor sau de lana in cazul pardisielor, jachetelor, vestelor, se gasesc cusaturi si broderii manuale cu fire de bumbac sau matase ce te ispitesc vizual prin forme si colorit.  Impodobita astfel imbracamintea este folosita ca mijloc de exprimare si comunica atat in plan constient cat si inconstient personalitatea celei care o poarta. Moda si tendintele reflecta un rol social, dar imbracamintea traditionala reflecta continuitate si unitate, avand o incarcatura simbolica uriasa.ia romaneasca

Daca multe din obiectele traditionale au o utilitate efemera doar in ritualuri festive, ia este o mostenire ce se transmite din generatie in generatie. Ea depaseste nevoia de a acoperi corpul si arata chiar evolutia poporului roman. Ia traditionala romaneasca este o oportunitate de a consolida legaturile afective dintre parinti si copii, amintindu-le radacinile. Pastrarea culturii noastre inseamna pastrarea, valorizarea, afirmarea propriei identitati, dar si mandria apartenentei la acest popor. Putem mentine esenta culturii nostre si in acelasi timp putem fi si in pas cu moda.

Poarta ia romaneasca, nu lasa traditia portului popular sa moara!

P.S.

Alte articole ce trateaza  tematica de Fashion.

19 comentarii la „Poarta ia romaneasca, nu lasa traditia portului popular sa moara!

  1. Am primit in vizita oaspeti importanti si i-am primit in casa mea imbracata in port poplar,sincera sa fiu au ramas masca si profund impresionati de costumul nostru popular,ia este cea mai importanta piesa din costum ce poate fi purtata oricand,oriunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.