Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!

Ii romanesti Anilu
„Tradition is the passing on of the fire, not the worship of the ashes.”
Gustav Mahler
 
  Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, ie romaneasca!  Sa transmitem focul, pasiunea din ia romaneasca generatiilor viitoare si intregii lumi! Dar ce este IA? DEX -ul ii da o definitie seaca:
„IE- Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele. „

O definitie stralucita a ei a fost ilustrata in jurul anului 1940 de catre Henri Matisse, prin mai uleiuri pe panza, in acorduri de alb si rosu, ce au fost inspirate de prietenia sa cu Theodor Pallady.
Printre ele sunt si celebrele: „La blouse Roumaine”, „Le Rêve”, „Peasant blouse” .
 „Leur motif principal, nota Matisse, est une belle blouse roumaine ancienne, une blouse de broderie au petit point vieux rouge qui dut appartenir à une princesse”.


  Principesa Ileana, Principesa Elena, precum si multe doamne ale aristocratiei interbelice au purtat cu mandrie in diferite momente IA romaneasca, iar Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei si-a pus amprenta pe garderoba regala, inobiland costumul popular.
 Acest succes al originalitatii romanesti s-a simtit şi peste ani, designeri celebrii precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, au ales ca sursa de inspiratie pentru creatia lor vestimentara IA, iar printese ale ecranului, podiumului si cantecului precum: Sophia Loren, Halle Berry, Emma Stone, Jennifer Garner, Kate Moss, Kourtney Kardashian, Adele au fost si sunt cucerite de farmecul bluzei romanesti, ie romaneasca, ce a devenit un „must have”.Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!
 
 De fapt  IA reprezinta mai mult decat un articol vestimentar,  este un simbol national, un ambasador original al Romaniei in toate capitalele lumii, o opera de arta, o stare de spirit.
 Aceasta camasa traditionala de sarbatoare este incretita la gat, fata si spatele se numesc “stan”, partea inferioara „poale„, iar sub brat se afla “pava” care ofera comoditate in miscare. Maneca are un decor tripartit format din „altita„, „cretisori” si „rauri„, care sunt imbinati dupa o schema avand ca reper proportiile elementelor din „ia de aur„. Totul dovedeste: simtul practic, bunul gust si creativitatea  poporului roman.
  IA este inspirata de natura si este in echilibru cu aceasta si cu sufletul romanesc atat prin decoratiuni cat si prin materialele folosite: in, bumbac, borangic, atingand astfel perfectiunea naturii din mijlocul careia a luat nastere.Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!

Eu port IE, cu mandrIE!

  Modelele lucrate in cruciulite  „muste” difera in functie de zona geografica atat ca si culori, cat si ca motive ornamentale, fiind niste simboluri vizuale cu o mare incarcatura spirituala. As vrea sa redescoperim aceasta poveste romaneasca de cand lumea, fie ea ie romaneasca sau camasi barbatesti, sa-i vedem adevarata valoare in constiinta romaneasca, sa o recreem in rochii, camasi, pardesie, veste si s-o celebram purtand-o.  Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!
 
 
 Sa oferim mai ales copiilor aceasta educatie alternativa, prin care sa deprinda cunostiinte despre taranul roman, costumul national si de ce nu, sa dezvolte abilitati incercand sa faca un obiect vestimentar cu mainile lor.
  Prin originalitatea si culorile aceastei comori de imbracaminte,  putem oferi un tribut panzei traditionale si sa transmitem acest mestesug generatiilor urmatoare. Asta au facut romancele veacuri intregi, iar faima sa internationala se datoreaza printre altele si simplitatii croiului.

Poarta IE cu mandrIE!

  Hai sa ne facem propria „lada de zestre”, cu II traditionale sau moderne, dupa placul fiecareia, adaugandu-le in viata de zi cu zi, oriunde ne-am afla in lume.
   Crearea de arta populara ne da continuitate si cinsteste inaintasii care au luptat pentru a crea, pastra si transmite obiceiurile si indemanarea lor. Disparitia costumului national din garderoba noastra este un semn al dezintegrarii etnice, defavorabil afirmarii identitatii culturale. Astazi este Ziua Internationala a Iei, iar Craiova s-a imbracat in IE. Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!Hai, impreuna sa sarbatorim IA si sa-i redam adevarata valoare!
Poarta IE cu mandrIE! Sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!

P.S.

Alte articole ce trateaza  tematica de Fashion.

13 comentarii la „Cu mandrIE sa imbracam planeta in IE, IE romaneasca!

  1. Sunt spectaculoase iile de pe Anilu, mereu le-am admirat si ma bucur ca ia este atat de apreciata atat in tara cat si in afara tarii si este o sursa de inspiratie pentru marii creatori de moda. Si eu detin o ie autentica, care cred ca numara vreo suta de ani, arata impecabil, doar ca mie imi este mica acum.

  2. Anul acesta mi-am promis ca voi adauga in garderoba mea cel putin o Ie Romaneasca. Tocmai de aceea ii voi vizita pe cei de la Anilu.

  3. Cine ar fi crezut că Ia va ajunge nu doar atât de cunoscută, ci chiar atât de îndrăgită în întreaga lume aproape? Ia românească a devenit deja un must… trebuie neapărat să-mi iau și eu, prea dă bine cu orice.

  4. Foarte frumoase toate iile. Imi plac foarte mult si m-ar tenta sa incerc sa invat sa cos o ie, insa nu prea gasesc material pe youtube ca sa vad cum se face 🙂

  5. La noi în oraș se cos ii autentice, după canoanele tradiționale, in cadrul unui atelier lunar organizat in cadrul Bibliotecii județene. Cu ocazia zilei de Sanziene a avut loc o expozitie cu aceste camasi. Am scris si eu cu drag despre eveniment. E mare lucru ca in ziua de azi oamenii au astfel de preocupari.

    1. Tot sub patronatul Bibliotecii Judetene am inteles ca se organizeaza si la noi ceva de gen, dar desi avem acolo intalniri cu bloggerii saptamanal, nu am vazut nicio miscare. Chiar mi-as dori sa particip la o astfel de claca si de vreo 2 ani ma chinui sa-mi cos singura o ie.

  6. Imi plac foarte mult iile, sa le admir, dar inca nu am una in garderoba. Am pus o0chii pe uan de la Anilu, sper sa reusesc sa o cumpar pana nu trece sezonul cald 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.