Viticultura biodinamica, recuperare a autenticitatii trecutului, dar si viitorul viticulturii

Vinuri biodinamice

Traim intr-o lume a poluarii si a stresului cotidian, toti suntem stresati, nelinistiti, angoasati sau deranjati uneori si vrem sa adaugam vietii noastre seninatate si simplitate. In aceste clipe in care emotiile negative ne coplesesc, natura poate fi cea mai buna prietena, trebuie doar s-o invitam in viata noastra. Incepem sa adoptam aceasta filozofie de viata pentru a ne proteja pe noi si mediul inconjurator sau pentru a fi mai fericiti in viata de zi cu zi.  Vrem o calatorie prin viata revelatoare si inclinata spre natural, vrem sa experimentam mai mult frumusetea si valorile intrinseci ale naturii.   Cum nu putem ca intoarcerea la natura sa fie definitiva, incercam sa fim martori macar a unei parti ai ei, asa ca ultima degustare a ASociatiei Bloggerilor Olteni a fost la Craft Pub, cu vinurile Domeniului Bogdan obtinute printr-o viticultura biodinamica. Despre Craft nu o sa spun prea multe, deoarece iti este cunoscut de la alte degustari.  O sa precizez doar ca am facut degustarea la etajul cladirii si astfel am putut admira terasa, cea care in curand va fi printre locurie de intalnire preferate ale craiovenilor.

Vinuri Domeniul Bogdan

Vinurile  prezentate la aceasta degustare de catre Marius Rusu, Area Sales Manager la Domeniul Bogdan  au fost obtinute printr-o viticultura biodinamica:

  • Riesling, Domeniul Bogdan 2016, sec;
  • Sauvignon Blanc, Domeniul Bogdan 2016, demisec;
  • Rose Feteasca Neagra + Syrah, Domeniul Bogdan 2017, demisec;
  • Cabernet Sauvignon + Syrah, Domeniul Bogdan 2016, demisec;
  • Feteasca Neagra, Domeniul Bogdan, 2016, sec

Ce este viticultura biodinamica?

Etimologia cuvantului viticultura biodinamica – bio= viata, dinamic =forta, fenomen vital al organismelor.  Acest concept biodinamic trateaza in agricultura o abordare etica, spirituala si ecologica, o intoarcere la inceputuri, fiind cea mai veche miscare agricola, o abordare holistica in care intreg universul este interconenctat, rezoneaza si vibreaza. Scopul ei este imbunatatirea vietii pe Pamant prin ingrijirea, regenerarea sa, dezvoltarea abordarii a tot ceea ce este viu, crearea unei legaturi intre om, pamant si ceresc. Aceasta agricultura si-a propus sa furnizeze  alimente sanatoase care sa hraneasca corpul, sufletul si spiritul omului.

Viticultura biodinamica este o alternativa la viticultura conventionala. In cadrul ei este interzisa folosirea substantelor fertilizante chimice, pesticide, erbicide, fungicide sau antibiotice, hormoni, regulatori de crestere, organisme modificate genetic. Ea este o forma imbogatita a viticulturii organice si se diferentiaza de agricultura biologica prin utilizarea composturilor numite preparate si planificarea operatiunilor in vie in tandem cu ritmurile cosmice. Aceste preparate au numere de la 500 la 508 si pot fi alcatuite din materiale vegetale, animale sau minerale. De exemplu 500 consta din corn de vaca umplut cu gunoi de grajd. Ele se aplica doar in momente precise ale ciclului de vegetatie si in raport cu cel cosmic.

In viticultura biodinamica se tine seama de calendarul astral deoarece acesta influenteaza energiile in podgorie, cerul fiind luat mereu ca masura de referinta inca din antichitate. Astfel se stabilesc perioadele potrivite pentru plantare, cules sau chiar festivitati. In biodinamica solul este tratat ca o fiinta vie stiind modul in care acesta afecteaza in mod direct planta, urmarindu-se echilibrarea energiilor dintre vita, om, sol, astre. Astfel chiar si buruienile au rolul lor coexistand alaturi de celelalte forme de viata, iar fertilizarea si tratarea se face numai cu preparate biodinamice.  Aceasta viziune supramaterialista a fost lansata de catre un filosof austriac Rudolf Steiner. Un filosof care s-a ocupat de agricultura? Da, a tinut o serie de prelegeri pentru agricultori in 1924 si a devenit celebru. Aceasta agricultura biodinamica este mai mult decat cea ecologica, deoarece ia in considerare ritmurile planetare, lunare.

Cum este vinul biodinamic?

Vinurile biodinamice sunt o premiera pentru tara noastra si recupereaza o parte a autenticitatii viticulturii ancestrale. Pamantul mereu si-a oferit cu darnicie valorile celor care l-au cultivat cu respect. Epoca chimizarii l-a asfixiat destul si astazi multi agricultori cauta terapii alternative pentru sol si plante.  Viticultura biodinamica a Domeniului Bogdan face mai mult, adopta principii esoterice care cauta armonia cu universul si transforma vinul intr-o hrana spirituala. Se pare ca gandirea noului consumator de vin este -sunt ceea ce beau- si ea caracterizeaza din ce in ce mai mult omul modern, educat. Deoarece vita de vie  isi extrage seva din pamant, acest vin biodinamic isi gaseste mult mai usor si are mult mai pregnant conturate gustul, caracterul si personalitatea. Aceasta viticultura biodinamica mareste energia vitala a vinului.

DOMENIUL BOGDAN SA
Adresa crama: Sat Pestera, jud Constanta;
Anul infiintarii: 2011. DOC: Murfatlar;
Numar de hectare: 153 Ha;
Litri de vin imbuteliati anual: 185.000 L / 2015;
Proprietar: Bogdan Mihalcea;
Vinificator: Darius Pripon.

Ce gust are un vin biodinamic?

Zona Dobrogei are o mare traditie in viticultura. Terroirul este caracterizat printr-o zona de dealuri cu expuneri insorite si variatii remarcabile de temperatura intre noapte si zi. Aici soiurile de struguri albi au gasit habitatul ideal pentru a-si exprima personalitatea si caracterul, iar unul dintre acestea este Riesling Italico.

Viticultura biodinamica, recuperare a autenticitatii trecutului, dar si viitorul viticulturii

El este un soi de vita de vie pentru producerea de vin alb, probabil nascut in  Italia si nu este legat de Rieslingul german. Acest vin este proaspat, fructat si se bucura de un grad de conservare mic.  Riesling Italico este oferit ca un vin usor sau de desert. Riesling Italico al Domeniului Bogdan are un gust proaspat, savuros, cu o textura moale, un finisaj extraordinar, o aroma compacta, usor fructata sau florala amestecata cu o aroma erbacee penetranta. Este vinul pe care-l doresti sa-l ai langa tine pentru a te racori intr-o zi frumoasa pe malul marii. Se asorteaza cu aperitive usoare, mancaruri cu peste, paste. Culoarea sa galben-pai cu irizatii usor verzui placuta si proaspata vederii capata si mai multa viata atunci cand este turnat in pahar, iar energia lui te cucereste. Este tot numai lumina si prospetime. Mi-am administrat o perfuzie de energia lui si mi-au explodat simturile.  Dupa cateva inghitituri m-am putut in sfarsit relaxa dupa o zi grea, iar viata a devenit mai usoara si mai frumoasa.

Degustare vinuri din Viticultura biodinamica
Foto: Marian Buzarnescu

Din punct de vedere strict material nu stiu daca o sticla de astfel de vin natural recompenseaza efortul suplimentar, orele si pasiunea investita, dar sigur la nivel spiritual pozitionarea este alta. Pentru Domeniul Bogdan aceasta viticultura biodinamica mi se pare aur curat, este o metoda sigura de a se pozitiona si distinge pe piata autohtona, dar si mondiala. Nu cred ca sunt multe crame in lume care sa utilizeze aceasta viticultura biodinamica, dar acest concept, modalitate de a fi, atitudinea sa fata de mediu si raportarea la cosmos, sigur le va spori puterea pe piata.

 Aceste vinuri biodinamice sunt scuza perfecta in a ciocni un pahar pentru o viata lunga si activa. Hai noroc!

P.S.

Alte astfel de asocieri culinare dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.

 

Suport mediu din lemn pentru sticle vin

Suport mediu din lemn pentru sticle vin

Suport pentru sticla de vin

Suport pentru sticla de vin

Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle

Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle

Set accesorii pentru vin

Set accesorii pentru vin

17 comentarii la „Viticultura biodinamica, recuperare a autenticitatii trecutului, dar si viitorul viticulturii

  1. Eu sunt usor pe langa subiect pentru ca vin nu beau si nici in viticultura nu ma pricep. Ma bucur sa vad ca o femeie este atat de captivata de acest subiect. Se spune ca femeile care sunt pasionate de vinuri inteleg mai bine nevoile barbatilor

  2. Imi plac articolele tale despre vin pentru ca sunt foarte bine documantate si ma aflu si eu noutati. De exemplu, habar nu aveam ca exista un tip de viticultura biodinamica.

  3. Este prima data cand ma intalnesc cu acest termen de viticultura biodinamica, suna asaaaa….. foarte pretentios. Desi nu sunt o pasionata de vinuri, si in general de bauturi alcoolice, parca mi-ar placea sa gust un Riesling Italico

  4. Nici eu nu știam că există viticultură biodinamică, dar să știi că aș bea un astfel de vin. Mi-ai stârnit curiozitatea simțurilor, după ce l-ai descris atât de frumos, de detaliat și cu multă pasiune. Dacă are personalitate și te și relaxează, deja spun și eu „Hai noroc!” 🙂

  5. Cum ziceam și pe Facebook, termenul nu-mi era cunoscut până acum, dar mă bucur că articolul a contribuit la dezvoltarea culturii mele generale.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.