Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

Pinot Noir Pogany si Grana Padano
Proiectul ASociatiei Bloggerilor Olteni si al lui Dictionarculinar.ro, „Branzeturi cum se cu…vin”, a ajuns la cea de-a 22 degustare. Si de aceasta data frumosul eveniment a fost sponsorizat de catre partenerul nostru branzos Delaco, caruia i s-au alaturat vinurile Pogany ale cramei Dobra Wine, iar gazda ne-a fost restaurantul Craft. O degustare de vin si branzeturi este o experienta extraordinare, dar nu este o sarcina usoara. Trebuie tinut cont de calitatile deosebite ale fiecarui protagonist. Niciunul nu trebuie pus in umbra de celalalt, ci doar sa-l potenteze pe partener, astfel incat sa rezulte din simbioza lor o sinergie.
Totul a fost bine regizat, pairingurile alese cu grija, sala de la Craft pregatita, masa de prezentare aranjata, roll-up-urile desfasurate, paharele aliniate, mai urma doar sa testam diferitele mariaje. Au sosit intai in scena pe platouri inchise la culoare branzeturile alb-galbui, usor incalzite de atmosfera caniculara, apoi vinurile reci ne-au cantat in drumul lor spre paharele cristaline. Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

Pairingurile participante

Branzeturile  nu au fost insotite de vinuri la fel de complexe, pentru a nu se ciocni si ciondani datorita gamelor intense desfasurate in fata degustatorilor. Dar mai bine sa-ti prezint perechile prezente la aceasta degustare de vin si branza:
  1. Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
  2. Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
  3. Cadarca Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
  4. Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
  5. Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
  6. Feteasca Neagra Sec – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Pogany

Cand am auzit de Pogany si cum stiam locatia de origine aproximativa ca fiind Transilvania, m-am gandit ca provine din regiunea Pogány-havas (Capul zapezii Pagane), care se afla intre valea bazinului Ciuc continuind pana in judetul Bacau, dar m-am inselat. Crama Dobra Wine se afla pe niste dealuri binecuvantate de un terroir special, in apropierea orasului Satului Mare.  Numele acestor vinuri, Pogany, isi au etimologia din latinescul pagus (rural, sat), ce dupa Evul Mediu timpuriu datorita inserarii crestinismului din Imperiul Roman in cele mai indepartate locuri, va fi numele dat de crestini celor care sunt de alta religie.

Crama Dobra Wine

Satenii din Transilvania si-au gestionat mereu atent si sustenabil terenurile, economia rurala. Aceasta regiune pastreaza o diversitate biologica deosebita intr-un peisaj usor agricol si foarte putin viticol. Aici gasesti sistemul ideal de gestionare a biodiversitatii, aici stilul de viata traditional ofera rezistenta la socurile economice si a celor de mediu, aici chiar daca vita-de-vie nu se dezvolta din abundenta ca in sudul tarii,  aduce complexitate vinului si Crama Dobra Wine o demonstreaza din plin. De mult ma gandeam sa organizam o degustare de vin cu ei sau daca nu sa merg in Moldova ca sa le degust licorile.

Delaco cel D’Exceptie

Despre partenerul nostru branzos, Delaco,  ti-am tot povestit chiar mai mult decat cele 21 de degustari trecute deoarece sunt #fanbranza, iar fie-mii ma batea gandul sa-i schimb numele din Brezniceanu in Branziceanu. De data aceasta pairingurile au fost alcatuite din sase tipuri cunoscute de branzeturi, din care trei purtau cu mandrie si numele nobiliar D’Exceptie.

Pairingul castigator- Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie

Mi-a fost greu sa aleg doar o pereche pe care sa o declar castigatoare, dar in final am ales Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie. Ma gandeam ca taninurile care adauga amaraciune, astringenta si complexitate aromei Pinot Noirului vor „fura” putin din gustul branzei, chiar daca aceasta era destul de animata- Grana Padano, dar surprinzator s-au completat excelent. As fi zis ca proteinele branzei limiteaza puterea de degustare a altor arome a vinurilor, deoarece grasimea din branza blocheaza moleculele vinului. Branza tare, rafinata, cu textura italiana usor de identificat a mers de minune cu acest vin rosu, complex si  nu i-a amortit aroma usor picanta.  E un nou exemplu de cum branzeturile puternice cer sa fie combinate cu vinurile intense si aici intervine un nou element reprezentativ – similitudinea. Cred ca in general la aceasta degustare tiparul pairingurilor a fost bazat pe similitudine si gradul marit de completare a protagonistilor.

Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

Zborul Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie a fost in tandem catre papilele mele gustative, un zbor catre infinit, plin de gratie, delicatete, dar si puternic, plin de nevoia de descoperire si dezvoltare, de cunoastere si de patrundere a misterelor lumii.

Vinul Pinot Noir Sec

Vinul si-a dezvaluit notele de zmeura, coacaze si parca ceva note florale de gradina cu trandafiri. La un moment dat am gasit si ceva aroma de tutun amestecata cu ciocolata. Culoarea m-a dus clar catre cirese coapte, desi m-am ferit s-o spun deoarece nu mai rezistam la inca o gluma pe seama valorii materiale a cireselor. L-am simtit ca avand tanini moi, o aciditate moderata, fina, delicata si era usor uscat.  Corpul era mediu si permanenta scurta.Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

Branza Grana Padano

O masa plina de branzeturi este o alternativa eleganta, usor de pregatit si plina de culoare, asa ca daca imi vin musafiri pe nepusa masa, cu asa ceva ii servesc. Singura conditie care trebuie s-o indeplineasca este sa prevaleze calitatea, iar datorita lui Delaco, o am din plin satisfacuta. Pe platourile cu branzeturi mereu se afla la loc de cinste Grana- Padano, iar oaspetii imi sunt surprinsi cu atingerea ei delicioasa. Nu sunt doua feluri de branza la fel, fiecare are caracteristicile proprii si fiecareia ii evaluam aspectele senzoriale specifice. Nutritional vorbind, Grana este aproximativ egala cu parmezanul in calorii, proteine ​​si grăsimi, are o cantitate mai mica de sodiu si colesterol, iar una mai mare de calciu. Este o branza maturata, cu o textura granulara si usor fragila. Ce-mi place mie cel mai mult la ea este faptul ca este mai accesibila decat fratele ei parmezanul. Adica este tot o branza dura din lapte de vaca, dar facuta din laptele provenit din Valea Po din Italia si dupa o reteta creata de calugari in jurul anului 1000, dar este mai ieftina. Initial o modalitate de a conserva caracteristicile laptelui ramas, astazi are un succes mare la nivel mondial. Aroma sa este mai slaba si gustul un pic mai putin sarat decat parmezanul, dar este cea mai vanduta si consumata branza DOP din lume. Combinatie de bunatate a gustului si a autenticitatii este un produs al culturii italiene alimentare. De asemenea un lucru de neomis este faptul ca ofera majoritatea substantelor necesare unei diete sanatoase si echilibrate. Noi, acasa, o mancam singura sau in cateva retete italiene ca bresaola traditionala sau diferite paste.Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita?

Nu-ti trebuie multe ingrediente pentru o reusita, e de ajuns o gazda calda si primitoare, bucatele de branza grasulii si delicioase pe platouri, vin rece cu caracteristici complexe in paharele cristaline inconjurand protector branzoseniile,  prieteni binedispusi adunati in jurul lor. Aceasta degustare de vin si branza poate fi definita ca

Delicios + Complex = Reusita

Casatoriile dintre branzeturile Delaco si vinurile Pogany s-au dovedit calatorii prin explozii de arome si senzatii, iar combinarea lor a ajuns la un echilibru bun de arome si gust.  Sugestia mea este ca pentru a atinge reusita sa explorezi mereu noi asocieri si sa savurezi nuantele fiecarui pairing. Practica face experienta.Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

V-a placut aceasta degustare de vin si branza? Vreti sa participati si voi la urmatoarea? Puteti citi mai multe despre acest proiect in categoria de pe blog –Branzeturi cum se cu Vin.

20 de comentarii la „Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.