Neagu Djuvara – „O scurta istorie ilustrata a romanilor”

Neagu Djuvara – „O scurta istorie ilustrata a romanilor”

Care este valoarea unei carti? Valoarea cartilor este data la fel ca si in cazul persoanelor,  de catre impactul asupra altora, in acest caz cititorii. As spune ca este o determinanta pur individuala si subiectiva datorita judecatii fiecarui cititor, a capacitatii sale emotionale si rationale, a discernamantului lui si a utilitatii resimtite de catre fiecare in parte. Acest lucru i-a reusit din plin lui Neagu Djuvara, a creat valoare si astfel ceva din el o sa dainuie pentru totdeauna. Valoarea cartii lui Neagu Djuvara- „O scurta istorie ilustrata a romanilor” va fi data in timp, dar pana atunci cititorii de astazi au facut din ea un bestseller. Nu-i lucru usor ca in aceste timpuri in care cartea este subevaluata, o astfel de carte despre istorie sa aiba atat de mare succes.

An aparitie: 2016
Autor: Neagu Djuvara
Categoria: Istoria Romanilor
Colectie: Seria de autor Neagu Djuvara
Editie: Cartonata
Site: Libris
Format: 200×130
Nr. pagini: 256

Neagu Djuvara – „O scurta istorie ilustrata a romanilor”

O scurta istorie ilustrata a romanilor - Neagu Djuvara
O scurta istorie ilustrata a romanilor - Neagu Djuvara
Cum s-a nascut poporul roman - Neagu Djuvara
Cum s-a nascut poporul roman - Neagu Djuvara
Audiobook O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri - Neagu Djuvara
Audiobook O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri - Neagu Djuvara
Amintiri din pribegie Ed.2018 - Neagu Djuvara
444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara
444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

Neagu Djuvara

Neagu Djuvara ne-a parasit de nici macar o luna cand scriu aceasta recenzie, dupa un secol si un an de existenta. A fost un istoric erudit, de moda veche, dar si eseist, filosof, jurnalist, romancier, diplomat roman. Chiar daca a inceput sa scrie carti despre istorie decat spre finalul vietii, dupa 1990, suculenta, patosul si talentul din ele l-au facut cunoscut repede in Romania si apoi peste hotare. Zeci de mii de exemplare ale cartilor sale circula prin lume, iar „O scurta istorie ilustrata a romanilor” a fost tradusa deja in sase limbi: ungara, italiana, germana, franceza, engleza, sarba.

La 73 de ani, cand Îngerul compasiunii l-a readus în ţară, Neagu Djuvara era perfect fertil şi alegru, pregătit pentru o nouă tinereţe, pe care a trăit-o alături de noi cu o intensitate, o pasiune intelectuală şi o distincţie a civilizaţiei admirabile. Cine a avut ochi de văzut, a putut vedea. Cine a avut urechi de auzit, a putut auzi. Mai mult decât a făcut Neagu Djuvara pentru noi, nici pietrele nu pot striga. Îngerul compasiunii pentru suferinţele irosite în istorie ni l-a adus, iar el şi-a făcut cu asupra de măsură datoria de a ne arăta, în carne şi oase, nouă, celor care am uitat, ce înseamnă să fii civilizat şi european într-o manieră curat românească. (Horia-Roman Patapievici)

Neagu Djuvara – „O scurta istorie ilustrata a romanilor”

Cu prilejul implinirii secolului de viata „pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului” i-a fost conferit de catre Seful statului Ordinul National “Steaua României” in grad de Cavaler.

Foto: secundatv.ro

O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri

Desi Djuvara a fost centrul dezbaterii mai multor istorici, fiind contestat de o parte din ei,  mie, cartea mi s-a parut scrisa din suflet, impartiala, fara tam-tamuri patriotice, foarte usor de citit sau de inteles. Am cumparat-o prima data acum 8 ani, in editia aniversara a 20 de ani de Humanitas pentru fata mea, atunci de opt ani. Acea varianta s-a numit „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri” si are acelasi continut scris, dar ii lipsesc imaginile. Cartea am cumparat-o in ideea ca o va citi peste cativa ani, dar m-a surprins pentru ca a reusit s-o citeasca intr-un an. E drept ca m-a tot intrebat ce insemnau unii termeni sau mi-a cerut sa-i explic anumite pasaje care o depaseau, dar mie mi s-a parut o performanta deoarece cartea e scrisa dupa cum spune si titlul- pentru tineri, in speta pentru liceeni. Nu pretind ca ar fi inteles tot, dar sigur a ajutat-o sa inteleaga de ce este bine sa stii istoria poporului tau.  „O scurta istorie ilustrata a romanilor” este o carte care te ajuta sa cresti, sa intelegi de unde si din cine provii, sa-ti intelegi viata.

Neagu Djuvara – „O scurta istorie ilustrata a romanilor”

O scurta istorie ilustrata a romanilor

Noua varianta „O scurta istorie ilustrata a romanilor” este capabila sa-ti elibereze imaginatia, are  fotografii ca simbol auxiliar al comunicarii continutului sau, imagini care isi ajuta cel mai bun prieten, scrisul, sa capete mai mult contur. In aceasta varianta imbogatita este mult mai edificatoare pentru insusirea istoriei pentru orice varsta. Cartea a fost scrisa special pentru liceeni ca o alternativa a manualelor scolare de astazi, greoaie, redactate intr-o limba de lemn. N-a fost scrisa din proprie initiativa, ci la indemnul Irinei Nicolau, folclorista, eseista si directoarea Muzeului Taranului Roman. Dansa a considerat ca este nevoie de relatarea istoriei altfel, intr-un mod diferit de ceea ce era scris pana atunci, mai fluid, mai simplu, mai accesibil, iar sarmul limbii romanesti usor arhaice a lui Neagu Djuvara si formatiunea sa s-au potrivit perfect. Totul a inceput prin intalniri facute o data pe saptamana, in care au inregistrat pe casete o istorie povestita, fara cuvinte si notiuni greoaie, rezultand ceva simplu, adevarat si firesc. Aceasta carte constituie transcrierea in mare parte a acestor casete, plus cateva adnotari facute in tren sau la spital langa fratele bolnav.

Neagu Djuvara -

De ce cred ca merita citita  „O scurta istorie ilustrata a romanilor” de Neagu Djuvara:

  • are argumente clare cu elemente explicate simplu, in mod logic, convingatoare;
  • are  enuntate limpede ipotezele care mai apoi duc la interpretari obiective;
  • este ceva nou, nu o rehasurare a istoriei;
  • este scrisa intr-o limba mai altfel, mai sarmanta;
  • da un puternic simt al importantei identitatii nationale;
  • releva  amploarea istoriei romanesti;
  • are intrebari vechi ce-si gasesc raspunsuri noi sau are raspunsuri la intrebari care nu au fost puse niciodata;
  • imaginile includ manuscrise, fotografii ale personalitatilor, unelte, arme, bijuterii si alte artefacte;
  • este puternica, profunda, dar totusi incredibil de simplu de citit;
  • inspira si fac sa te adresezi vietii intr-un mod diferit;
  • succesul avut atat in tara cat si peste hotare;
  • constituie un raspuns la dezbaterile din acest domeniu care in acelasi timp intaresc interpretarile altor istorici sau  provoaca altele noi.

Neagu Djuvara -

Daca vrei sa-ti faci o idee despre aceasta carte inainte de a o cumpara, o poti asculta partial sau integral, in varianta de audiobook.

 

Spre a te orienta mai usor, poti citi cateva pagini si cuprinsul cartii in format pdf  O-scurta-istorie-ilustrata-a-romanilor.

Toti ar trebui sa fim recunoscatori lui Neagu Djuvara pentru darul sau transmis in pagini de carte. Este un dar relevant pentru orice varsta incepand de la nepotul adolescent pana la bunicul aflat la amurgul vietii, care afecteaza si imbunatateste viata crescand nivelul de constiinta. Raspandirea cartii atat in tara cat si peste hotare mi se pare un lucru extraordinar, iar acest interes crescut pentru istoria Romaniei nu poate decat sa ma bucure. Aceasta carte ne ajuta sa ne relativizam viata si sa ne regasim, sa uitam o parte din grijile noastre marunte si sa intelegem profunzimea autentica a drumului poporului roman. Cred ca este o carte care-ti va deveni prieten si  te va insoti toata viata.

P.S.

Puteti gasi aceasta carte si in traducere, in limba engleza – A Brief Illustrated History of Romanians – Neagu Djuvara si uite de ce lansare frumoasa s-a bucurat.

 

P.S.

Alte reviewuri gasesti in categoria Cartea Saptamanii.

Civilizatii si tipare istorice. Editie ilustrata - Neagu Djuvara
Civilizatii si tipare istorice. Editie ilustrata - Neagu Djuvara
Intre Orient si Occident (Ed. de lux) - Neagu Djuvara
Audio book 2CD Socul intoarcerii in tara - Neagu Djuvara
Audio book 2CD Socul intoarcerii in tara - Neagu Djuvara
Thocomerius-Negru Voda - Neagu Djuvara
Thocomerius-Negru Voda - Neagu Djuvara
Amintiri si povesti mai deocheate - Neagu Djuvara
Amintiri si povesti mai deocheate - Neagu Djuvara

11 comentarii la „Neagu Djuvara – „O scurta istorie ilustrata a romanilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.