Adevărata bogăție stă în limba maternă. 7 motive pentru a vorbi și scrie corect românește

Adevărata bogăție stă în limba maternă. 7 motive pentru a vorbi și scrie corect românește

Știi să folosești noile instrumente de comunicare, astfel încât să profiți de toate posibilitățile oferite de tehnologie? Sunt convinsă că da, dar oare câți din posesorii de tehnologie au consolidate abilitățile de comunicare ce privesc ființa umană: citirea, vorbirea, scrierea, ascultarea? Câți tineri scriu si vorbesc corect românește? Zilnic văd postări pe Facebook într-o limba ce se presupune a fi română, iar aceste mesaje scrise în social media îi influențează pe cei tineri mai mult decât am vrea. Profesorii sunt depășiți în a transmite cunoștințe chiar dacă sunt interesați și abordează fiecare elev astfel încât să încurajeze valorile cunoașterii;  societatea, guvernul sunt indiferente, mulți părinți sunt prea ocupați sau plictisiți. Atunci cine să-i învețe pe tineri că educația, astăzi, trebuie să fie cuprinzătoare, că societatea are nevoie de ființe inteligente care să-i răspundă la nevoi, să aibă o viziune critică față de nedreptăți, să-i apere patrimoniul cultural? 

Ce trebuie făcut astfel încât generațiile viitoare să transmită ce simt și ce gândesc într-o scriere și vorbire corectă din punct de vedere gramatical? Cuvântul scris sau oral conține mai mult decât un instrument al învățării, conține valoare afectivă, emoțională și socială. Cuvintele sunt cheia înțelegerii, conectării la fiorul oricărei persoane. Fiecare din noi poate ajută să facem lumea conștientă de importantă cunoașterii limbii materne corecte. Este o provocare, dar orice sprijin, cât de mic, poate avea efect de undă. Cu acest articol am hotărât să mă alătur campaniei   #corectromânește inițiată de RomaniaSEO, el este piatră cu care voi lovi internetul spre a face valuri. 

Ultimul rege al Romaniei mari
Ultimul rege al Romaniei mari: Carol al II-lea - Ion Bulei
Bunul nostru rege: Ferdinad - Ion Bulei
Bunul nostru rege: Ferdinad - Ion Bulei
Ultima romantica - Hannah Pakula
Ultima romantica - Hannah Pakula
Mihai I, ultimul rege al romanilor - Tatiana Niculescu
Mihai I, ultimul rege al romanilor - Tatiana Niculescu
Carol al II-lea, un rege, un cult, o camarila - Daniel Dieaconu
Carol al II-lea, un rege, un cult, o camarila - Daniel Dieaconu

În 1965 UNESCO a proclamat 8 septembrie Ziua Internațională a Alfabetizării.

  Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an, pe 31 august. Parlamentul Moldovei a instituit această zi în 1990 că  sărbătoare națională, iar Plenul Camerei Deputaților din România a instituit această zi în 2013 că Ziua Limbii Române. Mai bine mai târziu decât niciodată.

   Ziua Internatională a Limbii Materne se sărbătorește pe 21 februarie din anul 1999, când a fost recunoscută de către UNESCO. Datorită procesului de globalizare sunt amenințate cu dispariția multe limbi și numai de noi depinde ținerea lor în viață.

Pentru că sunt unele persoane nedumerite de ce trebuie să vorbim și să scriem corect românește, am adunat 7 motive, dar ele sunt mult mai multe :

  1. Arată respectul pentru sine, înseamnă o atitudine pozitivă față de dreptul tău de a trăi și de a fi fericit, o reafirmare a valorii personale, a gândurilor, simțămintelor, nevoilor. Respectându-te și alții te vor respecta. Studiind și maturizandu-ne creștem sub toate aspectele.
  2. Arată respect pentru înaintași, față de tot poporul român, creează o continuare a diversității culturale, imposibilitatea pierderii tradițiilor, obiceiurilor, amintirilor, modului unic de gândire și de exprimare, valori necesare pentru o cunoaștere incluzivă și păstrarea patrimoniului cultural. În plus construiește un climat de armonie fundamental la nivelul societății pentru a scoate la iveală ceea ce este bun în noi, servind că exemplu de coeziune înțeleaptă.
  3. Arată gradul de cultură;
  4. Concentrare și abilitatea de a crea și organiza idei, iar acestea se fac fără efort, în mod inconștient.
  5. Prin scris se obține o reflexie asupra limbajului și o meditație care transformă ideile în cuvinte și expresii, îmbunătățind capacitatea de exprimare orală.
  6. Favorizează imaginația și creativitatea, sunt că o recreație pentru creier îndepărtând anxietatea, sunt un motiv de relaxare și divertisment reflectând o minte activă.
  7. Primești mai multă atenție din partea celor din jur care te ascultă sau te citesc.

Ar trebui să fim atenți cu limbajul nostru, limba reflectă nu numai cultură, nivelul intelectual ci și asertivitatea și interesul pe care-l punem când ne exprimăm. Ați pune întrebări referitor la felul cum vorbești sau cum scrii corect românește este un prim pas spre corectare. Chiar dacă nu toți avem fluență verbală, elocventă, nu suntem buni oratori sau scriitori, avem impact asupra celor din jur, mai ales asupra tinerilor. În cazul în care facem greșeli în pronunție, ortografie sau utilizăm în mod greșit cuvintele este efectul nemijlocit al lipsei de cunoștințe, educație sau dedicație. Cititul și scrisul corect românește sunt instrumente lingvistice în formula creșterii, învățării și dezvoltării în general.

19 comentarii la „Adevărata bogăție stă în limba maternă. 7 motive pentru a vorbi și scrie corect românește

  1. Eu ma straduiesc sa scriu corect gramatical, cred ca nu sunt chiar varza. Ii multumesc invatatoarei mele care ne batea cu muchia liniei la palma.

  2. intaii trebuie sa vorbim corect si apoi sa incercam sa scriem corect,din pacate la noi se schimba „i” in „a” de zici se schimba clasa politica.Ar fi trebuit sa nu se dea totul peste cap an de an si zi de zi cum li se scoala unora:(

  3. Foarte frumos articolul, felicitari, gramatixa e foarte importanta, uneori mai fac si eu unele greseli, dar mi s-a atras atentia si incerc sa ma documentez, asta daca am anumite nelamuriri la unele cuvinte.

  4. Eheee, daca toti am incerca sa corectam de fiecare data cand vedem cate o greseala online si nu numai, cred ca la 2, 3 tot se va prinde ceva, ceva! Dar ne este teama de reprosuri sau ne este indiferent- ceea ce este mult mai grav si dăunător în același timp.

  5. Oricât aș ține să am articole perfect scrise și fără gafe gramaticale, mereu ratez câte un cuvânt, un acord. Nu știu de ce acest lucru îl pățesc doar când scriu la PC. Dacă scriu de mână nu am astfel de probleme.

  6. Eu nu cred ca trebuie sa cautam motive pentru a scrie corect romaneste. Pur si simplu pentru ca este limba in care ne exprimam, si mi se pare o ofensa adusa limbii materne sa scrii incorect, si o pata pe propria persoana. Fara suparare, dar cei cu putina scoala, de regula, scriu asa cum vorbesc (alceva, in loc de altceva, propiu in loc de propriu, etc), si vad rosu in fata ochilor cand ii aud cum se complac in situatia asta si mai au si tupeul sa te acuze tot pe tine, care faci efortul sa nu stâlcești limba maternă, de frustrari si alte alea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.