„Iarna vrajbei noastre” de Steinbeck sau moralitatea sociala atunci si acum

In aprilie 1961 Steinbeck publica „Iarna vrajbei noastre”. Titlul este preluat din primele cuvinte ale lui Glouchester din Richard al III-lea din piesa lui Shakespeare „Now is the winter of our discontent / Made glorious summer by this sun of York”.  Sunt cuvintele de deschidere a piesei, cele care pun bazele portretului lui Richard ca fiind un om nemultumit si nefericit. Mai tarziu el spune ca deoarece nu poate fi iubit va hotari sa fie ticalos. La fel ca razvratirea rautatii personificata de Shakespeare in Richard ce oglindeste viziunea dramaturgului asupra starii tarii in timpul Razboiului celor doua roze, si  Steinbeck simte lacomia, imoralitatea si egoismul american cum ia proportii, asa ca va crea personajul Ethan Allen Hawley care va cadea prada ispitelor timpului. Dupa ce va trece euforia terminarii celui de-al Doilea Razboi Mondial, valorile pozitive care au animat americanii par sa paleasca in detrimentul valorilor materiale, astfel ca solidaritatea, democratia si alte valori spirituale sunt inlocuite cu un fel de  perversiune sociala materiala ce afecteaza moralitatea sociala. Germenul cartii a fost povestirea publicata in martie 1956 in Atlantic Monthly intitulata „How Mr. Hogan Robbed a Bank”, in care a incercat sa demonstreze pierderea valorilor morale ale societatii nord-americane de dupa razboi.

  • An aparitie: 2016
  • Autor: John Steinbeck
  • Categoria: Literatura contemporana
  • Colectie: Top 10
  • Editie: Necartonata
  • Editura: Polirom
  • Format: 180 x 110 mm
  • Nr. pagini: 372
  • Traducator: Mihu Dragomir si Tatiana Malita
Iarna vrajbei noastre - John Steinbeck

Iarna vrajbei noastre – John Steinbeck    eBook

Of Mice and Men

Of Mice and Men

Iarna vrajbei noastre - John Steinbeck

Iarna vrajbei noastre – John Steinbeck

Catre un zeu necunoscut – John Steinbeck

Arta sa cu scop moral pune „Iarna vrajbei noastre” alaturi de „Oameni si soareci”, „Canenery Row”,” La rasarit de Eden”, „Fructele maniei”, astfel ca nu a fost de mirare ca dupa un an, in 1962, Steinbeck primeste premiul Nobel pentru literatura. Secretarul,  Anders Österling, specifica in prezentarea sa:

In this brief presentation it is not possible to dwell at any length on individual works which Steinbeck later produced. If at times the critics have seemed to note certain signs of flagging powers, of repetitions that might point to a decrease in vitality, Steinbeck belied their fears most emphatically with The Winter of Our Discontent (1961), a novel published last year. Here he attained the same standard which he set in The Grapes of Wrath. Again he holds his position as an independent expounder of the truth with an unbiased instinct for what is genuinely American, be it good or bad.

Speechul lui Steinbeck atunci cand a primit premiul Nobel

 

 

oameni si soareci

Soareci si oameni – John Steinbeck

Fructele Miniei - John Steinbeck

Fructele Miniei – John Steinbeck

Strada Sardinelor - John Steinbeck

Strada Sardinelor – John Steinbeck

La rasarit de Eden - John Steinbeck}

La rasarit de Eden – John Steinbeck

Moralitatea sociala

Astazi ca si acum 50 de ani cand a fost scrisa cartea, respectabilitatea morala a societatii este tulburata puternic. Societatea admite si incurajeaza lacomia, concurenta, ambitia intr-un mod imoral, fara consideratie, afectiune, sensibilitate. Cultul succesului ne-a acaparat si ne-a inoculat in societate alte valori de-o moralitate indoielnica.

Steinbeck doreste ca aceasta carte sa fie moralizatoare la adresa societatii americane subliniind tensiunile dintre idealurile etice individuale si cerintele morale ale societatii. Ethan Allen Hawley, descendent al unei familii vechi de pelerini si capitani de nave, a ajuns falit, nu are bani, nu are spirit atreprenorial, are doar o educatie inalta care nu-i este de niciun folos in a-si intretine familia. Este marcat de esec, el absolventul de Harvard lucreaza ca functionar intr-un magazin alimentar care ii apartinuse familiei sale, iar acest om cu idealuri inalte este obiectul de studiu al unei dezintegrari morale, explorand linia subtila a onestitatii publice si private.

eBook Jurnal rusesc - John Steinbeck

eBook Jurnal rusesc – John Steinbeck

eBook Calatorii cu Charley – John Steinbeck

Poneiul rosu - John Steinbeck

eBook Poneiul rosu – John Steinbeck

Strada Sardinelor - John Steinbeck

eBook Strada Sardinelor – John Steinbeck

Vedem un barbat de 38 de ani cu un nume prestigios care desi a fost capitan in cel de-al Doilea Razboi Mondial, cunoaste limbi straine, este licentiat in domeniul stiintelor umaniste, se afla in imposibilitatea   de a-si reocupa locul in societate si de a-i oferi familiei sale necesarul unui trai normal. Fragilitatea, disperarea, nemultumirile, presiunea exercitata de o societate materialista il calauzesc catre coruptie, il conduc spre primul pas gresit, acela de a accepta o mita. Urmeaza tradare rusinoasa a unui vechi prieten, Danny, denuntarea la serviciile de imigratie a proprietarului magazinului alimentar. In urma tradarilor devine bogat si-si reia vechea pozitie in societate, dar etica ii este compromisa, se simte vinovat si regandind minciuna vietii sale si felul cum aceasta se reflecta si se transmite copiilor sai vrea sa se sinucida. Determinismul fatalist duce in final la o viziune optimista, la o schimbare conceptuala.

Romanul este si astazi o oglinda a vremurilor, iar acuzatiile xenofobe ale lui Ethan s-au regasit inclusiv in discursurile lui Trump. Povestea este marcata de acelasi nationalism prost inteles care a avut loc pe scena electorala a Americii de curand. Cartea este mai actuala decat am vrea, multe din vechile virtuti sunt astazi considerate de moda veche si ar trebui inclusa intr-o lista a lecturilor obligatorii pentru alesii nostri, romani de aceasta data,  carora in majoritate valorile morale le sunt limba straina .

 Filmul

Romanul a fost transformat in film in 1983, avand in distributie pe:

  • Donald Sutherland ca Ethan Hawley;
  • Teri Garr ca Mary Hawley;
  • Tuesday Weld ca Margie Young-Hunt;
  • Michael V. Gazzo ca Marullo;
  • Richard Masur ca Danny;
  • E. G. Marshall ca Mr. Baker.

Poneiul rosu - John Steinbeck

Poneiul rosu – John Steinbeck

Calatorii cu Charley - John Steinbeck

Calatorii cu Charley – John Steinbeck

Pasunile raiului - John Steinbeck

Pasunile raiului – John Steinbeck

Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea - John Steinbeck

Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea – John Steinbeck

32 de comentarii la „„Iarna vrajbei noastre” de Steinbeck sau moralitatea sociala atunci si acum

  1. Hmmm, o carte cu conotatii politice. Nu prea imi place subiectul, cu toate ca unele pasaje sigur m-ar intriga… Oricum felicitari pentru recenzia reusita!

  2. Îmi plac recomandările tale de cărți asezonate perfect anotimpului. Din pacate nici pe aceasta nu am citit-o si nici filmul nu l-am vizionat.
    Anul acesta 2 carti si 2 filme le-am trecut pe lista mea din recomandarile tale!

  3. O carte de mare clasa, care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca unui om educat. Steinbeck se studia – putin, fireste – si in liceu, mai demult, era un fragmentel exact din Iarna vrajbei noastre in manualul de a 10-a…de engleza, vreau sa zic.

  4. Pare o carte greoaie. Cand am citit prima parte, ma gandeam “wow, nu s-au schimbat prea multe, parca suntem iar in anii 50”, apoi am vazut completarea… chiar azi am cumparat o carte cadou pentru un prieten. De stiam… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.