Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o prin Vacante Speciale

Houston, am o problema! Vreau sa te vizitez, cum fac? Cand mi-am pus prima oara intrebarea aveam vreo 6 ani, intre timp am crescut si am  aflat de programul work and travel Daca despre unii se spune ca au fost nascuti in caruta pentru ca sunt mereu pe drumuri, eu pot spune ca m-am nascut pe Luna. Adica mama se uita a nu stiu cata oara la documentarul despre aselenizarea echipajului Apollo 11,  cand au apucat-o durerile nasterii. Am avut noroc ca nu m-a numit Neila sau Edwina, dupa cei doi astronauti. Pasiunea ei pentru tot ce implica rachete, astronauti sau statii spatiale m-a atins si pe mine, de cand ma stiu am visat sa vizitez statia spatiala Johnson Space Center. Acum nu vreau doar s-o vizitez, vreau sa si lucrez acolo, asa ca am apelat la CND Vacante Speciale pentru un job work and travel.

Vreau sa experimentez minunea spatiului! Vreau sa vad trecutul din spatele lui Space Center Houston, prezentul si de ce nu, chiar viitorul programului spatial. Sper ca in viitorul apropiat, drumurile noastre sa coincida. Cand voi termina Facultatea de Inginerie Aerospatiala, voi aplica pentru un job la JSC si mai stii, poate ma vor accepta. Deocamdata m-am inscris in programul Work and Travel Vacante Speciale si sper ca vacanta de vara sa mi-o petrec in State, in Houston, muncind si cunoscand cultura americana. Mama nu-i de aceeasi parere, cica m-am gasit cand sa merg in Houston, cand bantuie Uraganul Harvey, si oricat i-ar fi de drag laboratorul  spatial, nu vrea sa ma duc in capitala inundatiilor din America. E mama, n-ai ce sa-i faci, isi face griji din orice.Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o prin Vacante Speciale

Ca sa intelegi mai bine ardoarea visului meu, o sa-ti descriu putin magia locului. JSC este principalul centru NASA pentru activitati legate de statia spatiala internationala, gaduieste corpul de astronauti, fiind locul unde se efectueaza cursuri de pregatire, cercetare si control la sol pentru ei. A servit ca centru de control pentru misiunile Gemeni, Apollo, Skylab, Apollo-Soyuz, Space Shuttle.  Aici sunt expuse o multime de nave spatiale, roboti, module,  centrul avand un muzeu afiliat Institutului Smithsonian.Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o prin Vacante Speciale

Care ar fi cele mai importante obiective pe care vreau sa le vad acolo? Vreau sa  vad un modul lunar. Din pacate Apollo 13 nu se afla aici, se gaseste la Kansas Cosmosphere and Space Center, dar la JSC pot vedea modulul Apollo 17  „America”, care a avut  ultima misiune lunara de aselenizare in 1972. Bordul sau a gazduit pe comandantul Eugene Cernan, comandantul modulului de comanda Ron Evans si pilotul modulului lunar Harrison Schmitt. In perioada petrecuta in SUA sigur voi ajunge  sa vad Apollo 13, la Hutchinson, sa-mi fac o poza cu el  pe care sa i-o trimit mamei.  O sa scriu pe spate „Houston, we’ve had a problem” . Cred ca stii ca de atunci dateaza propozitia ramasa in cultura populara ca „Houston, we have a problem” (Houston, avem o problema), care de fapt este citata gresit, deoarece Lovell a spus altceva „Houston, we’ve had a problem” (Houston, am avut o problema). Ca sa vezi ce inseamna o traducere care te traduce.

De asemenea  capsulele spatiale de la JSC exercita o atractie deosebita asupra mea si nu sunt putine sau neimportante. Pot vedea  Mercur Atlas 9 al carui pilot Gordon Cooper a facut prima transmisiune in direct in 1963;  Gemeni 5  din 1965, care a fost prima misiune spatiala ce a dublat recordul american de stat in spatiu de la 4 la 8 zile pentru a acoperi distanta dus-intors de  la Pamant la Luna sau din generatia recenta de capsule, Orion. Tot aici se gasesc in Rocket Park doua rachete, un Mercury Redstone si o capsula Apollo aflata pe un rapel Little Joe II, iar in hangarul alaturat un Saturn V, racheta care a lansat misiunile Apollo pe Luna.

Stii ce apreciez nespus la rasa noastra spatiala? Faptul ca a ramas neafectata de dorinta de expansiune teritoriala. Desi SUA a avut aterizari de succes pe Luna, a renuntat la dreptul de proprietate a ei. Exista un tratat din 1968 care interzice in mod explicit natiunilor Pamantului sa aiba pretentii teritoriale asupra altor planete, dar se pare ca exista o portita pentru companiile private, pentru ca  un american vinde de ani de zile proprietati spatiale pe mai multe planete. Sa ne luam si noi o bucata de Luna sau sa nu incurajam excrocheria?

Stii la ce mai vreau sa particip? La mesele de vineri si sambata de la JSC. Atunci  ai oportunitatea de lua masa in timp ce un astronaut isi spune povestea din programul spatial. Cum nu cred ca as avea suficienti bani ca sa fac acest lucru saptamanal, mai bine ma angajez eu la cantina NASA. M-am hotarat, in cele trei luni de munca, cat am eu viza prin programul work and travel derulat de CND Vacante Speciale , lucrez o luna la cantina, o luna in centrul de distractii si o luna  in muzeu. Dupa ce-mi expira permisul de munca o sa calatoresc 30 de zile, maxim cat pot beneficia de prelungirea vizei. Unde o sa merg? In Florida. Ce o sa fac acolo? Plaja, baie, o sa vizitez Miami, Hollywoodul  si toata coasta Floridei, neomitand sediul Centrului Spatial Kennedy de la Cape Canaveral. Nu spune ca mai e pana atunci, pentru nici nu stii cat de repede trece timpul cand  esti fericit.

Vrei sa stii pasii prin care te poti inscrie in program? Iti trimit un printscreen de pe site-ul  celor de la Work and Travel Vacante Speciale.Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o prin Vacante Speciale

As mai avea multe de spus despre America, dar ma intorc la Houston, la JSC, la locul  unde au luat nastere multe povesti de viata emotionante si inca se deruleaza povestile a peste 3200 de angajati, din care circa 100 sunt astronauti. Stiu ca vrei sa afli ce asteptari am de la orasul Houston si de la populatia sa ce radiaza  diversitate.

Sunt o persoana sociabila si vorbesc mai multe limbi, asa ca ma voi integra foarte bine in al patrulea oras ca marime din SUA, cel care are una din cele mai vii panorame culturale. Aici se vorbesc mai mult de 90 de limbi, iar 92 de tari isi au organisme consulare. Orasul aduce un omagiu tuturor culturilor vitale printr-o varietate de festivaluri, evenimente, sarbatori. Este o Mecca multiculturala, al treilea oras din SUA ca numar al populatiei hispanice; ofera experienta Orientului Indepartat prin cartierul asiatic si prin descoperirea hinduismului intr-un templu hindus, singurul de acest gen din America de Nord; este o fereastra catre trecutul si viitorul Africii prin cea mai mare companie de teatru afro-americana profesionista din SUA, al Muzeul Culturii Afro-Americane; plus tot felul de fundatii artistice si culturale europene, africane, asiatice. Vizitand Houstonul ai prilejul sa vizitezi tot globul pamantesc. Orasul este o planeta de multiculturalism, grupurile culturale sunt interconectate. Nu exista o cultura dominanta, vezi doar trasaturi multietnice si existenta mai multor culturi ce traiesc in armonie datorita posibilitatii relatiilor globale. Multiculturalismul in SUA este direct asociat cu procesul de migrare pozitiv, spre deosebire de ceea ce spune Donald Trump despre imigranți, Statele Unite este un creuzet de amestecare a tuturor naționalităților. De fapt nu exista o etnie americana, in afara micii populatii native din Hawaii, aproape toti americanii au stramosi care au emigrat in ultimele cinci secole. Cultura comuna americana este de fapt o cultura occidentala derivata din traditiile celor care au migrat din Europa de Vest, incepand cu primii colonisti englezi si olandezi. Practic aici exista respectul fata de alte culturi si ii este permis fiecarei persoane sa-si urmeze cultura de origine. Cultura este un produs social si prin urmare in continua schimbare datorita actiunilor oamenilor. Am inteles ca voi fi cazata intr-un camin alaturi de studenti de diferite nationalitati, abia astept sa-i cunosc. Si ei vin sa vada visul american si cred ca multi viseaza sa ramana aici. Sunt convinsa ca toti ne vom integra in viata orasului. Texanii sunt oameni nepretentiosi, practici si foarte deschisi, iar Texasul este un stat liberal in toata puterea cuvantului.

DCIM100GOPRO

Pentru ca stii ca-mi place mancarea buna si cum aceasta este parte integranta din experimentul cultural, o sa-i tentez pe texani si pe colegii din camin cu preparate romanesti: ardei umpluti cu carne, ciorba de fasole cu costita afumata, zacusca, socata, tochitura de porc, muraturi, poale-n brau si oi mai vedea. In schimb vreau sa gust de la suchi la cabrito, trecand prin stroganoff de vita, churros, tres leches, sachimi, pachetele de primavara. Numai sa nu ma ingras prea tare, ca nu mai incap in modulul lunar. Pana plec o sa-mi maresc repertoriul de cantece populare si sunt chitita  sa-i invat pe toti noii mei prieteni cateva dansuri populare romanesti.Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o prin Vacante Speciale

Era sa uit un lucru esential. Cum merg in Texas, vreau sa vad ranch-uri, cowboy americani si sa particip macar la un rodeo. Cand o sa am timp pentru toate? Voi gasi eu o metoda. Dupa ce termin facultatea vreau sa ma stabilesc aici. Texasul este o forta economica formidabila, cu cresteri substantiale economice,  rezidentii nu platesc taxe la stat, chiar si unele companii sunt scutite de taxe, iar salariile sunt mari.

Universul este limitat numai de puterea imaginatiei nostre, iar eu datorita acestei vacante speciale, a educatiei, inteligentei, culturii din care provin si a potentialului creativ, pot face diferenta in acest cadru texan. Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o  prin Work and Travel Vacante Speciale.

Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2017

24 de comentarii la „Houston, am avut o problema, dar am rezolvat-o prin Vacante Speciale

  1. M-ai dat gata cand ai scris „rasa noastra spatiala” 😀
    Multumim, Raluca, pentru informatii. Mi se par extrem de utile pentru tinerii care doresc sa capete experiente variate.

  2. BAfta! Am avut si eu o tentativa cand eram in facultate, dar am renuntat. Mi-a fost frica. In sinea mea am stiut ca nu sunt ins tare sa plec asa departe de casa. Mie mi se parea sa stau la Bucuresti o vesnicie fara sa vin acasa la sfarsit de saptamana, dar sa plec o vara intreaga fara sa pot veni acasa. PRogramul acesta nu e pentru mine, dar ma bucur mereu pentru altii cand aud ca pleaca.

  3. Imi place ideea ta de proiect, nu m-as fi gandit la asta pana acum. Cei de la CND Vacante Speciale m-au cucerit deja acum cativa ani 🙂 deci sigur nu vei da gres cu ei.

  4. Eu nu știu cum reușești ca de fiecare dată să scrii articole atât de interesante și captivante. Este o plăcere să citesc postările tale. Mersi pentru noile informații aflate. Dincolo de programul work and travel sunt atâttea de aflat… mi-ar plăcea să pot experimenta și vizita atâtea locuri… deși tot în Honolulu aș vrea mai întâi să ajung. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.