Seara premierelor brânzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Seara premierelor branzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Recenta degustare organizata la Restaurantul Excelsior de catre ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionarculinar.ro, a fost o buna oportunitate de a educa despre noi soiuri de branza Delaco si despre vinurile spumante de la Casa Cotnari. Au fost mai multe premiere de fiecare parte si protagonistele au fost imperecheate in urmatoarele asocieri culinare branzeturi Delaco si Casa Cotnari:

  • Colocviu la Viena – spumant alb brut natur – Francusa de CotnariCamembert
  • Colocviu la Moscova – alb sec – Grasa de Cotnari – Brie au Bleu, covrigei
  • Colocviu la Roma – alb sec – Tamaioasa Romaneasca – Cascaval Sofia, covrigei
  • Colocviu la Paris – rose sec – Busuioaca de Bohotin – Maasdam, mere
  • Domenii Cotnari – rose demisec – Busuioaca de Bohotin – Irish Cheddar, struguri
  • Domenii Cotnari – rosu sec – Feteasca Neagra – Gouda, nuci

 

 Subiectul vinului spumant este un punct slab in ceea ce priveste profunzimea cunoasterii noastre, asa ca au fost bine venite explicatiile enologului de la Casa Cotnari, George Malutan.

Diferenta dintre metoda Charmat si metoda clasica Champenoise vine din ideea primului  de a accelera a doua fermentatie si mutarea vinului in autoclave permitand astfel controlarea mai usoara a procesului vinului spumant. Procedeul a fost inventat de catre Martinotti si adaptat apoi de Charmat. Martinotti a creat procedeul in Asti si de aceea exista denumirile de vinuri italiene, Asti si Prosecco. Aceste vinuri nu au complexitatea unei sampanii frantuzesti si nici perlajul acestora, dar au arome frumoase, florale sau fructate.

“Like everybody else in the cocktail lounge, he was softening his brain with alcohol. This was a substance produced by a tiny creature called yeast. Yeast organisms ate sugar and excreted alcohol. They killed themselves by destroying their environment.

“Kilgore Trout once wrote a short story which was a dialogue between two pieces of yeast. They were discussing the possible purposes of life as they ate sugar and suffocated in their own excrement. Because of their limited intelligence, they never came close to guessing that they were making champagne.”

― Kurt Vonnegut, Breakfast of Champions

Seara premierelor branzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Prin comparatie un vin produs prin metoda clasica, Champenoise,  va avea complexitate datorita procesului elaborat de imbatranire si fermentare in sticla De exemplu primul vin degustat- Colocviu la Viena  care se afla la prima editie, apartine unui lot din 2014, a fost pus la a doua fermentare in 2005. Dupa procedeul de remuage in care sticlele se trec din pozitia orizontala intr-una inclinata cu dopul in jos urmand ca apoi sa fie agitate zilnic si rotite pentru a se strange depozitul de drojdie in capatul sticlei.  In 2016 s-a degorjat drojdia din capatul sticlei prin procedeul modern de inghetare care elimina orice pericol al ramanerii unui rest de drojdie. In aceasta etapa vinul nu mai contine zahar deoarece aceasta a fost consumata de catre drojdie avand ca rezultat CO2 si i se inoculeaza vinului brut natur o licoare pana la continutul de zahar dorit. Acest proces de imbatranire creaza un vin complex dincolo de prospetimea si aromele simple de fructe sau florale. La inceputul anului 2017 s-a introdus pe piata produsul Colocviu la Viena si dintr-un total de 10.000 de sticle au mai ramas astazi circa 4000.

Un indicator important al diferentei dintre cele doua stiluri sunt bulele, in metoda clasica bulele sunt mici si vor disparea repede deoarece este un proces natural. La vinurile Charmat bulele sunt mari si par sa dainuie la nesfarsit, semn ca a fost adaugat CO2. Un vin apartinand lotului din 2014 in metoda Charmat va iesi pe piata in cateva luni, pe cand vinul obtinut prin metoda Champenoise va mai avea de asteptat pana in 2017.

Cand si cum a inceput proiectul Casa Cotnari?

In anul 2007 generatia a doua a actionarilor Cotnari, pe care ii leaga aceeasi pasiune de vin ca si pe primii,  si-a propus sa inceapa separat un nou proiect -Casa Cotnari- a carui destinatie sa fie sectorul HORECA si nu retail ca ceilalti. Au inceput cu plantarea a 350 de ha cu vita de vie. Nu aveau mult comparativ cu 1500-1600 de ha a vechii generatii, dar era un punct de plecare, dar aveau un portofoliu exclusiv din vite de vie romanesti, pasiunea si avantul tineretii. In 2011 s-au apucat de vinificat vinuri seci spumante. Aveau nevoie de crama, asa ca au construit doua, una pentru vinurile rosii Vladoianu, iar cea pentru vinurile albe este realizata 90%. Astfel a inceput redefinirea soiurilor romanesti prin realizarea unei armonii intre traditie si modernitate, iar la anul Casa Cotnari anunta o noua premiera -si-au propus sa faca si distilate.

Asocierea serii Delaco si Casa Cotnari – spumantul alb brut natur, Francusa de Cotnari- Colocviu la Viena si Camembert

Asocierea serii Delaco si Casa Cotnari. In aceasta seara am mers pe asocierea clasica dintre vin spumant si camembert, adica  spumantul alb brut natur de la Casa Cotnari- Francusa de Cotnari numit  Colocviu la Viena si Camembertdesi credeam ca imi va place mai mult asocierea de vin rosu sec Feteasca Neagra Domenii Cotnari  cu Gouda si nuci. N-a fost sa fie in aceasta seara, am preferat bulele in care era inchisa o bucata de istorie cu parfum si aroma de strugure copt si  inconfundabila nota de prospetime a Francusei. Poate m-a atras culoarea sa galbuie din care se imprastiau cateva nuante verzui  ce m-a imbogatit sufleteste. Nu poti vorbi de acest soi fara a vorbi despre istoria locurilor, despre Stefan cel Mare sau despre prima lor atestare de catre Cantemir in „Descriptio Moldaviae”.

Tot la fel nu poti vorbi despre Camembert fara a vorbi despre provincia Normandia, vacutele ce se hranesc cu iarba si fanul din pasunile locale sau crusta care este un ajutor pentru sistemul imunitar. Marie Harel a creat aceasta branza in 1791. Astazi se obtin multe soiuri bune de branza obtinute din lapte pasteurizat in Normandia. Branza Camemebert proaspata este delicata, moale si cu textura friabila. Gustul ei este dulce, iar pe masura ce branza se matureaza in interior se formeaza un continut neted, curgator, acoperita de o crusta alba formata de o ciuperca numita penicillium candidum. Despre continutul ei de calciu care ajuta la arderea grasimilor dupa masa nu mai spun. Camembertul are cam 30% mai putina grasime decat celelalte branzeturi si asta rezulta din procesul de maturare si din faptul ca nefiind presata are un continut ridicat de apa. Aceasta branza se asociaza bine cu vinurile spumante sau in mod traditional cu un pahar de cidru de Normandia. Branza luxoasa nu se poate imperechea decat cu un vin la fel. Bogatia cremoasa a Camembertului este echilibrata de bulele revigorante din vinul spumant. Aroma lemnoasa, de ciuperci din Camembert se combina frumos cu aromele de drojdie si fructe dintr-un vin spumos. Asocierea acestei branze cu bautura cu bule este una dintre putinele placeri ale vietii si o pereche indubitabila pentru ocaziile speciale ale acesteia.

De ce este o imperechere clasica vinul spumant si Camembert-ul?

Bulele vinului spumant ofera un strat suplimentar de versatilitate in aceasta imperechere, iar aciditatea francusei in acest caz, aduce in primplan gustul bogat si cremos al branzei. Vinul are un echilibru perfect de bule, complexitate si gust fructat care poate imbogati orice experienta culinara. Pentru aceasta potrivire excelenta nu trebuie sa cheltui o avere, o sa fii surprins de cat de prietenoase sunt ambele pentru bugetul tau si in acelasi timp vei fi surprins de cum dau ele impreuna viata oricarei mese.

Cuvintele asociate imperecherii castigatoare  Delaco si Casa Cotnari:

Complexitate + Maturare= Caracter

Seara premierelor branzovine de la Delaco si Casa Cotnari

P.S.

Alte astfel de asocieri culinare dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.

26 de comentarii la „Seara premierelor brânzovine de la Delaco si Casa Cotnari

  1. Mi-ar placea sa cunosc mai mult despre vinuri, mi-ar placea sa dau peste un pasionat care sa aiba rabdare sa imi explice.

  2. Ti-am mai spus-o si ti-o repet, te invidiez pentru astfel de experiente minunate si pentru ca ati reusit sa creati o comunitate a bloggerilor acolo. Cat despre vinul Cotnari e preferatul meu.

  3. WOW! Ce eveniment super! Vreau sa ma iei si pe mine data viitoare!
    Felicitari pentru fotografii- sunt SUPERBE! Atat de sugestive, atat de colorate, atat de pline de viata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.