Zaiafet cu poezie culinara inmuiata in ulei presat la rece

Zaiafet cu poezie culinara inmuiata in ulei presat la rece

Mi s-a aruncat manusa si am ridicat-o. Mi s-a propus sa alcatuiesc meniul unei cine de afaceri pentru un gurmand inrait. Cine? Poetul Mircea Dinescu. Acum intelegi de ce ma framant si-mi scotocesc rafturile mintii in cautarea retetelor si a ingredientelor care sa impresioneze. La sfarsitul verii am fost invitata de catre poet la zaiafet, la „Divan Film Festival, Divanul Degustatorilor de Film si Arta culinara”, in Portul Cultural Cetate. Aici numai bucate cu dichis si un vin al locului ca o poezie. Maestrul binenteles ca n-a putut sta deoparte de tingiri. Fan declarat al simplitatii bucatelor romanesti ne-a incantat chiar cu ceva mai mult, o experienta culinara imbinata cu una sociologica. Acum e randul meu sa alcatuiesc un zaiafet. Greu, foarte greu.

Trebuie sa creez o poezie culinara, ceva care sa fie si rustic si rafinat. Nu ma multumesc sa le placa mancarea, vreau sa creez emotii nepieritoare. Nu o sa ma duc inspre bucataria moleculara, acest tip de mancare „fashionista” sigur nu va fi pe placul invitatului, cade in pacatul de a fi prea pretentiosa. Nu o sa pregatesc nici alimente noi, deoarece acestea sunt ca noii imbogatiti, sportul lor preferat este dispretuirea mirosului clasei muncitoare. Eu caut un format traditional, o tusa locala pusa peste o bucatarie internationala. Zaiafet cu poezie culinara inmuiata in ulei presat la rece

Creativitatea este usoara, cel mai greu este sa-ti vina ideea. Am  invocat muzele artistilor si ideile au inceput sa zboare in jurul meu. Rapid am infascat una si i-am citit ravasul. Ce crezi ca scria? Foloseste presa de ulei YODA HOME PRO. Acum o luna am cumparat la reduceri presa de ulei YODA gandindu-ma la oliernita pe care o aveau bunicii la tara. Ei erau singurii din regiune care faceau oloi si erau renumiti pentru calitatea lui. Inainte tot taranul isi facea propriul ulei, unii din nuci, altii din seminte de dovleac, iar cei mai saraci din jir. Timp de o luna, doua inaintea Pastelui, era mare agitatie in ograda, veneau carute incarcate cu seminte din toata zona. Astazi s-a uitat aceasta practica, lipsindu-ne de acest aliment super-sanatos, cu proprietati fantastice.

https://ierburiuitate.wordpress.com

Asta va fi tusa locala a mancarii mele, un ulei presat la rece, care sa ofere substante nutritive pe care organismul nu le poate elabora singur. Cu ajutorul presei de ulei Yoda, niciodata nu a fost atat de usor sa-ti faci propriul ulei din diferite seminte, natural, fara aditivi si conservanti. Sunt setate  sapte programe automate, fiecare in functie de ingredientul de procesat. Se lucreaza cu uleiuri delicate in care gustul si nuanta proprietatilor lor reprezinta o componenta cheie, asa ca s-a acordat atentie factorilor implicati in timpul prelucrarii. Presarea la rece  este esentiala pentru conservarea tuturor proprietatilor naturale si terapeutice, extragand din seminte insasi esenta vietii.

Vreau sa-mi surprind clientii cu uleiurile produse de catre mine, sa le dezvolt gustul pentru ele, astfel incat sa-si doreasca obtinerea propriei productii de calitate, plus satisfactia unui produs sanatos, natural. Am decis ca nu voi mai folosi uleiuri rafinate si de fiecare data cand clientii calca pragul restaurantului  ii pun in fata unei noi provocari, introducand in mancarurile lor preferate un ulei presat la rece.

Exista un potential insuficient exploatat, iar pentru ca  sunt inradacinata in traditia si cultura noastra, cresc calitatea mancarurilor prin aceste uleiuri ecologice, aducand bunatatea naturii in alimentatie. Acestea renasc astazi dintr-o nevoie de revenire la traditional, la natura, o fuga fata de produsele industriale agresive cu sanatatea noastra si cu mediul.

Ulei de susan presat la rece, o comoara pentru sanatate

Gatitul este o limba prin care exprimi armonie, fericire, poezie, magie, umor, provocare, cultura. Este o activitate multisenzoriala, creierul iti este invadat de o multime de informatii impresionanate. Nu e o o stiinta exacta, trebuie sa-ti urmezi intuitia si astazi ea imi spune sa pariez pe uleiul de susan. Acest ulei este consumat din timpuri stravechi, avand origine asiatica. Este un aliment ideal si indispensabil intr-o dieta variata, echilibrata, aducand cantitati mari de grasimi nesaturate, proteine, vitamine, minerale.Zaiafet cu poezie culinara inmuiata in ulei presat la rece

Gatitul cu el se dovedeste a fi o adevarata placere pentru bucator. Poate fi folosit pentru gatirea la rece adaugandu-se ca un condiment la finalul felurilor de mancare sau poate fi folosit pentru prepararea la cald. Se deosebeste de multe alte uleiuri prin faptul ca poate fi adus la temperaturi ridicate fara a-si pierde proprietatile naturale. Are un gust si o aroma  delicioasa de nuci, usor exotica, o culoare bogata ca a aurului, o textura catifelata si se combina bine in multe feluri de mancare.

Ofera aceleasi avantaje ca si semintele:

  • bogat in calciu;
  • are o actiune analgezica si antiinflamatorie importanta;
  • o sursa naturala de antioxidanti;
  • un aliat natural al inimii ;
  • aduce beneficii creierului ;
  • infrumuseteaza pielea.

E timpul sa pregatesc meniul. Va avea cate putin din toate: aperitiv- Canape de somon cu crema de branza si miere, starter- Salata cu piept de rata si mozarella, feluri principale:  Muschiulet de porc cu sos de struguri, Somon dulce-acrisor, si un desert spectaculos- Mousse de Cava. In afara desertului, totul este pregatit cu ulei de susan.

Foto: https://www.directoalpaladar.com

Am servit bucatele la masa. Privesc comesenii, pandindu-le reactiile. Ca de obicei maestrul vorbeste, gesticuleaza. Trag cu urechea, dar nu disting nimic. Mai nou isi linge buzele, semn bun.  La un moment dat sunt chemata. Mi-e teama de reactii. Maestrul poate folosi limba politica plina de eufemisme, fraze bombastice care nu clarifica nimic, care ascund fondul. Daca-mi vorbeste asa? Imi dreg vocea astfel incat controlul tonului sa-l faca sa creada ca sunt stapana pe situatie.

– Cum v-a placut meniul?
– Ce ai pus in mancare? Are gustul mancarii bunicii si bunica nu gatea somon sau alte farafastacuri.
– Ulei presat la rece, de susan.
– Doar atat?
– Doar.Zaiafet cu poezie culinara inmuiata in ulei presat la rece

Nu m-a crezut si a venit in bucatarie sa inspecteze oalele. A plecat cu cu o sticla de ulei pentru i-am spus ca asa pot sa-i  imbogatesc reteta de fasole batuta. Este foarte mandru de ea si spune ca nimeni nu o face mai bine. Vom vedea.

Uleiurile presate la rece sunt o comoara naturala. Fa-ti propriile uleiuri naturale, medicinale sau culinare! Bucura-te de esenta naturii!

Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2017

27 de comentarii la „Zaiafet cu poezie culinara inmuiata in ulei presat la rece

  1. multa bafta in continuare la concurs, am tot citit de bine de presa asta pentru uleiuri! mai ca m-ati facut curioasa, nu folosesc prea mult ulei de obicei, dar ceva facut pe loc… parca m-ar atrage ideea!

  2. Eu cumpar ulei de struguri presat la rece pe care il folosesc la salate, dar ca sa fiu sincera nu dinsting ceva deosebit la gust fata de uleiul clasic de masline. Il folosesc doar pentru ca am citit eu undeva mai demult ca asa e indicat sa folosesti la salate si mi-a ramas in cap instinctul de a cumpara.

  3. De acord cu sfatul tau! Este bine sa ne putem ocupa singuri de cat mai multe aspecte care tin de sanatatea noastra, inclusiv sa ne producem singuri uleiul. O presa la rece ar fi tare utila!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.