Structura grupului ca formatiune sociala

Am ajuns la modulul patru al cursului de Relatii publice si comunicare al Institutului Eurocor, modul care trateaza comunicarea de grup.

Grupul reprezinta o formatiune sociala care reuneste indivizi aflati in interactiune, pe baza unor reguli comune, impartasite de toti, si care se recunosc si sunt recunoscuti ca facand parte din aceeasi formatiune distincta.

Apartin mai multor grupuri, dar astazi vreau sa va spun de cel care imi este cel mai aproape de suflet- Asociatia Bloggerilor Olteni. Este un grup institutionalizat restrans, cuprinde 24 de bloggeri. El ne faciliteaza comunicarea sociala, este garant al ideilor si actiunilor fiecarui membru, sustinand si imprimand un caracter public problemelor ridicate. Astfel organizati avem un impact social mai mare in realizarea de proiecte culturale, sociale, educationale, sportive, caritabile, plus crearea unei relatii profesionale cu autoritatile publice, cu mediul de afaceri. Avem un scop si o misiune sociala, o viziune de a dezvolta blogosfera si construim o comunitate de valoare. Climatul in care functionam este de tipul democratic si participativ. Dinamica grupului presupune o acceptare complementara de rol. Statutusul meu, pozitia pe care o detin in mod formal este de secretar.Structura grupului ca formatiune sociala

Structura grupurilor

Un grup se formeaza pe principiile apartenentei si asocierii de interese, iar formarea sa este determinata de doua elemente:

  • tinta comuna;
  • stabilirea de relatii constante in interiorul grupului.

Structura unui grup defineste trasaturile sale, functiile membrilor sai constituenti si relatiile dintre acei membri. Este o combinatie de roluri de grup, norme, conformitate, comportament, statut, grupuri de referinta, demografie de grup, coeziune.

  • Rolul grupului – rolurile diferite pe care o persoana le joaca ca parte a grupului.
  • Norme – standardul tipic stabilit de grup pe care fiecare membru trebuie sa-l urmeze.
  • Conformitate – deciziile luate de majoritate din grup.
  • Comportament – etica care trebuie urmata in lucru.
  • Statut – desemnarea membrilor din grup.
  • Grupuri de referinta – alte grupuri cu care un grup este comparat.
  • Demografia grupului – extinderea studiului fenomenelor si proceselor privitoare la numarul, repartitia geografica, structura, densitatea, etc, a celor ce impartasesc acelasi comportament.
  • Coeziune – unitatea in grupStructura grupului ca formatiune sociala

 Statut versus rol

Majoritatea oamenilor asociază statutul cu consideratia acordata stilului de viata, al educatiei sau al vocatiei unei persoane. Potrivit sociologilor, statutul descrie pozitia pe care o ocupa o persoana intr-un anumit cadru. Fiecare din noi ocupam diverse statute si jucam rolurile aferente. Rolul este setul de norme, valori, comportamente sii caracteristici de personalitate atasate statutuluiO persoană poate ocupa mai multe statute si poate juca unul sau mai multe roluri in fiecare. De exemplu eu:

  • statut student
    • rol de a participa la cursuri, de a nota si comunica cu prefesorii, etc.
  • statut secretar
    • rol de a planifica evenimentele, desfasurarea intalnirilor, de a raspunde la solicitari si emailuri, etc.
  • statut mama
    • rol de a avea grija de copil, familie.

Conflictul de roluri rezultă din cerintele concurente ale doua sau mai multe roluri, care se traduc asupra timpului, energiei noastre. In societatea moderna avem mai multe statuturi si sunt sanse mari sa experimentam aceste conflicte. De exemplu eu care sunt si student, mama si secretar al asociatiei trebuie sa ajung la timp la o adunare, dar din cauza ca se suprapune cu orele de scoala si cu faptul ca am copilul bolnav, trebuie sa aleg intre aceste roluri doar unul.Structura grupului ca formatiune sociala

Aici gasesti continutul pe scurt al modulului 3 si pe cel viitor, al modulului 5.

Acestea sunt cateva din notiunile dezbatute in acest modul. Va astept sa-mi fiti alaturi la urmatorul care va dezbate comunitatea intergrupala.

17 comentarii la „Structura grupului ca formatiune sociala

  1. Eu m-am inscris la cursul de machiaj, acum sa vedem daca reusesc sa-l si termin. Te invidiez pentru grupul de bloggeri din care faci parte si mi-ar placea sa existe unul si in Brasov la fel de implicat.

  2. Îmi place că ai și exemplificat ceea ce înseamnă fiecare. Eu sunt genul de persoană care nu pot învăța teoretic ceva. Și atunci am nevoie ca cineva să vină cu exemple sau să mă învețe la modul practic. Iar prin articolul tău am putut înțelege mai bine acești termeni. Apropo, grupurile mici sunt mai unite de obicei, așa-i?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.