Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

Eu, afacerea mea, casa mea sunt brandul meu, reflectarea personalitatii mele, a valorilor, a experientei,  a ceea ce vreau sa transmit despre mine. Spatiul ei sunt chiar eu, in ea e inclusa filozofia mea de viata. Succesul fiecarui lucru pe care l-am intreprins a avut legatura cu ea. Te indoiesti de masura in care te influenteaza casa ta? Crezi ca locuinta este ceva extern care nu opereaza schimbari in psihicul tau, crezi ca esti autonom, ca nu-ti afecteaza comportamentul? Poate crezi ca ai o vointa puternica, care impiedica mediul si multimea sa te absoarba, dar experimentezi zilnic acest lucru ca stare mentala inconstienta. Locuinta ne modeleaza calea in viata, fie ca vorbesc de lucruri abstracte ca si climatul mental sau de cel fizic de care depinde sanatatea noastra. Stiu ca ai constientizat acest lucru de cand ai apelat la un auditor energetic. Ti-ai dat seama ca multe din bolile adultului sunt rezultatul mediului in care au trait ca si copii, iar acum vrei unul sanatos si sigur pentru tine si ai tai. De unde stiu? Am vazut cand ai accesat audit energetic Bucuresti, pret certificat energetic, iar apoi cand ai cautat diferenta dintre termografie si termoviziune. De, societatea digitala seamana cu una tribala fara intimitatea reala, am vazut totul.Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

Casa este un pilon fundamental al vietii noastre si prin aceste actiuni de termografie, termoviziune, cautare pret audit energetic sau certificat energetic, incerci sa o intelegi si s-o modifici. Inseamna ca ai activat partea constienta, acum vezi lucrurile care iti ocupau mintea in mod recurent si le proiectezi intr-un spatiu fizic – casa ta. Acesta este inceputul daca doresti sa obtii rezultate pozitive in viata ta, acum trebuie sa pui intentia in actiune si sa schimbi ceva. De obicei schimbarea o percepem ca pe renuntarea la ceva de care suntem atasati, dar aceasta schimbare presupune ceva minunat, presupune sanatate, energie, caldura,  o viata mai buna.

Vorbind de energie nu m-am referit la Feng shui, la felul cum decorez, plasez obiecte sau utilizez culori, desi si acestea au un rol important in relatia dintre om, obiecte si casa. Unele energii sunt subtile ca cele din Feng shui, dar altele sunt puternice si usor de recunoscut ca  cea  care afecteaza economia si bunastarea familiei (electricitate, incalzire, apa calda, etc), chiar a intregii planete. Sunt constienta de faptul ca rezervele de energie ale planetei  sunt valoroase, limitate si incerc sa fiu mai responsabila  diminuand pierderile de energie macar la nivelul locuintei mele.  Exista gesturi mici care ma pot ajuta sa reduc factura la energie prin schimbarea obiceiurilor de consum, dar exista si posibilitatea unor schimbari majore de a-mi transforma casa intr-una mai eficienta, astfel incat sa consume mai putina energie.

Toate instalatiile casei sunt supuse pierderilor termice, defectiuni ale echipamentelor electrice, infiltrarii umezelei. Avem instrumentul potrivit pentru a vedea aceste probleme?  Astazi tehnologia moderna ne ofera solutii functionale si estetice capabile sa promoveze experiente pozitive, iar termografia  este una din ele. Deja a cucerit lumea schimband si salvand vieti omenesti. A inceput ca o aplicatie militara in 1958 in Suedia, in 1965 era disponibila aplicatiilor comerciale de inspectie a liniilor de inalta tensiune, iar in 1973 a fost realizata prima aparatura portabila cu infrarosu.

Ce este aceasta termografie?  

Termografia se refera la tehnicile prin care vizualizam energia emisa de catre piese, materiale, sisteme, la distanta,  fara contact fizic cu obiectul studiat si nedistructiv, printr-o imagistica a tiparului energetic. La noi in tara se folosesc doi termeni- termografie si termoviziune, iar DEX-ul nu prea ne ajuta sa faca lumina in a le diferentia. De vina cred ca este traducerea termenilor din engleza si cele doua radiatii termica si infrarosie care se suprapun pe o plaja mare. In functie de frecventa si de lungimea de unda radiatiile, respectiv undele electromagnetice sunt de mai multe feluri. Radiatia termica descrie caldura transferata prin unde electromagnetice, iar infrarosu sunt un tip de unde electromagnetice care in parte ar putea transfera caldura. Spun in parte, deoarece exista si radiatii infrarosii non-termice utilizate mai ales in telecomunicatii. Toate obiectele absorb si radiaza energie, iar un senzor care detecteaza lungimile de unda creaza o imagine electronica bazata pe aceste diferente si le masoara intr-un mod clar prin algoritmi complicati. Imagistica aceasta este o metoda de imbunatatire a vizibilitatii obiectelor, iar aceaste imagini nu prezinta deficiente de contrast pentru ca nu au de-a face cu lumina vizibila. Reprezinta cea mai buna optiune de imagistica 24 de ore din 24.

Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

 O imagine prin termografie face cat o mie de ochi vigilenti

Dupa armata, urmatoarea care a descoperit avantajele termografiei a fost industria si astfel s-au obtinut informatii valoroase despre echipamentele electrice si de inalta tensiune. Cu ajutorul ei se detectau anomaliile inaintea instalarii problemelor si se evitau defectiunile periculoase si costisitoare. Apoi accentul s-a mutat pe aplicatii orientate catre consumator si aici se gaseste aplicarea sa in cazul inspectiilor cladirilor. Pe langa faptul ca descopera sub straturi vechi de zugraveala ramasite ale vechilor decoratiuni, gaseste si pierderile de caldura prin intermediul izolatiilor slabe, locurile unde s-a infiltrat umezeala, scurgerile de la acoperis, defectiunile electrice, probleme ascunse si greu accesibile. Termografia ofera si testarea densitatii materialului prin examinarea semnaturii sale termice, iar astfel densitatile alternante reclama un defect care poate fi de fabricatie, de constructie, de montare sau poate fi cauzat de umiditatea sporita. Ce nu vezi nu poti repara si in acest caz o astfel de imagine face nu cat o mie de cuvinte, ci cat o mie de ochi  vigilenti. Remedierea problemelor duce la reducerea pierderilor de energie si implicit a valorii facturilor. Totul prin masurarea energiei termice radiante de catre un aparat.

Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

Stiind toate aceste lucruri mi s-a parut firesc sa apelez la Enermed Impex SRL pentru un serviciu de audit energetic, intocmirea unui certificat energetic, termografie, termoviziune sau orice altceva ar implica prezentarea de solutii pentru a reduce consumul de energie. Din 2013 s-a introdus Legea 159/2013 care declara obligativitatea detinerii la incheierea oricarui contract de vanzare/cumparare imobil a unui certificat energetic. Prinde bine un astfel de document tehnic, chiar daca are doar un caracter informativ care atesta casei performanta energetica, mai ales ca valabilitatea sa este de 10 ani, asta in cazul in care nu apar modificari majore ale imobilului. Desi locuinta mea este relativ noua, deja au trecut unsprezece ani de cand a fost data in folosinta, deci si de cand a fost facut auditul energetic. Intre timp s-au intamplat multe, am avut parte de o inundatie a terenului, un cutremur relativ mic, plus echipamentele mecanice, electrice si electronice ale casei au imbatranit moral. Sunt convinsa ca pot face multe interventii, astfel incat sa ma apropii de cerinta din Directiva 2010/31/EU  – casele nou construite din anul 2020 pe teritoriul UE trebuie sa aiba un consum de energie aproape zero, iar certificatul energetic poate fi un semnal pentru a-i imbunatati performanta energetica.

Ideea noastra a fost de a avea o casa pasiva cu nevoi energetice scazute si o independenta energetica relativ crescuta. Am cautat sa avem un microclimat excelent si am folosit cateva principii inca din proiectare:

  • Design pasiv adaptat climei, terenului, nevoilor prin eliminarea necesitatii de incalzire sau racire auxiliare ce reprezinta cam 40% din consumul de energie;
  • Orientare perfecta pe teren fata de punctele cardinale;
  • Izolatie perfecta fara punti termice;
  • Anvelopare etansa care sa previna infiltrarea aerului exterior si pierderea celui din interior;
  • Ferestre, usi performante;
  • O forma de caldura care sa echilibreze ventilatia si umiditatea;
  • Utilizarea surselor naturale de incalzire si racire – energia soarelui si brizele de aer;
  • Surse de lumina eficiente energetic;
  • Management bun al consumului de apa, energie;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a avea un echilibru energetic plus protectia mediului.

Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

Ai sa zici ca am investit mult, nu-i chiar asa si in plus speram ca aceasta casa sa-si amortizeze cheltuielile de constructie in 50 de ani. De aceea am apelat iar la serviciul de audit energetic, pentru o mentenanta mai buna a casei si instalatiilor ei. Acum am vrea sa lucram tintit pe elementele care au cel mai mare potential de economisire a costurilor. Confortul interior al casei depinde de temperatura si de umiditate, iar acum casa noastra nu cred ca respira bine astfel incat sa previna formarea umiditatii. Cred ca ar fi nevoie de niste ferestre moderne cu microventilatie, poate alt tip de geam, nu stiu sigur, dar deocamdata am instalat la subsol un dezumidificator.

Care crezi ca a fost nota energetica primita de casa mea? 95,7. Putin, eu speram sa fie in jur de 99. Clasa energetica s-a dovedit a fi B si nu A, deoarece consumul anual specific de energie a fost 166, 31 kwh/m2/an, iar indicele de emisii echivalent de dioxid de carbon CO2 = 32,22 kg CO2/m2 an.

Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

Dupa auditul energetic, prin termografie, am gasit niste lacune intre stacheti la jonctiunea peretilor si a tavanului, unele la nivelul pardoselii, scurgeri pe exteriorul casei in zona unde se intalneau doua materiale de constructie diferite, niste chedere si burleti deteriorati, niste portiuni prost chituite sau unde acesta sarise. Prin toate aceste locuri existau scapari de aer. De unde eu credeam ca aveam probleme numai la capitolul ventilatie si ca nu avem o calitate adecvarta a aerului, am ajuns sa gasim ca izolatia casei nu oferea rezistenta la fluxul de caldura in multe parti. Acesta curgea direct si indirect mai ales la mansarda, garaj, subsol. Se impunea in unele locuri repararea si termoizolarea cu materiale ecologice care nu emit substante volatile si deoarece nu stam pe roze cu banii, ne-am propus sa incercam o decontarea a acestora prin Programul Casa Verde Plus, dar nu stiu sigur daca ne incadram. Noua ne-ar fi de ajuns doar 15.000 de RON, o valoare mai mica decat maximul acestei prime de eficienta energetica care este de 35.000 Ron.Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

Energia vine la noi sub diferite forme si provoaca diferite reactii. Cele mai importante in viata noastra sunt starile sufletesti pozitive: dorintele, bucuriile, fericirea, relaxarea, dar si obiectivele, succesele, toate ne modeleaza experienta. A gasi spatiul care se potriveste perfect cu conceptele noastre, cu trairile, locul unde dai cel mai bun randament, este vital. Numai aici poti gasi linia de conexiune dintre spatiu si persoana ta, numai aici iti poti dezvolta potentialul personal si profesional, ai cea mai buna relatie cu ceilalti, poti sa-ti promovezi nivelul economic, poti trai in pace cu tine. Pe scurt casa ta este un spatiu in care functionezi la randament maxim, traiesti prin ea si ea prin tine. Locuintele secolului 21 nu sunt straine oamenilor, sunt un membru al familiei, ne fac sa fim constienti de noi insine, de succesele noastre, de talentele noastre, de preocuparile noastre.  Sunt mai mult decat o valoare economica, desi „caramida” lor reprezinta din punct de vedere simbolic stabilitatea si solvabilitatea, dar cumva noi am reusit sa-i mai adaugam realizarea personala si cea familiala. Locuintele actuale sunt locul de plecare in viata si ele trebuie reformate ca sa se potriveasca cu ceea ce doresti de la ea. Trebuie doar sa te decizi si sa faci primul pas, restul vor veni de la sine.

Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2017.

 

17 comentarii la „Legaturile dintre locuinta secolului XXI, energie si termografie

  1. Noi am apelat la mai multe cai de a izola casa, in primul rand materiale de calitate, izolatie la exterior si un sistem de incalzire in pardoseala cu panouri solare pentru a economisi cat mai mult la incalzire. Oricum, pentru cladirile vechi certificatul energetic este un must have daca vrei sa faci o investitei buna sau sa vezi pe unde iese caldura/banii tai.

  2. In ultima vreme am tot auzit vorbindu-se despe auditul energetic ceea ce m-a facut sa caut mai multe detalii despre asta si intradevar e o investitie buna. Si eu locuiesc intr-un bloc reabilitat termic si intradevar se vede diferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.