Bucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

In urma participarii la un Proiect Erasmus mi-am facut multi prieteni din diferite tari, iar printre cei mai dragi a fost o fata din Turcia. Eu nu stiam bine engleza, ea la fel, dar stii pana unde am ajuns? Sa facem schimb de retete. Parintii ei detin un restaurant in Ankara si ea e pasionata de tot ceea ce insemna bucatarie traditionala: condimente, retete si tehnici de a pregati bucate. Eu sunt mai mult gurmanda, placerea alcatuirii bucatelor prefer s-o transfer altcuiva.

Bucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

Saptamana aceasta am fost invitata la o degustare, la Restaurantul Marmara din Craiova, restaurant cu specific turcesc. Am mai fost de cateva ori aici, dar in crama, la cateva degustari de vin. Planuisem chiar sa fac aici Anul Nou, dar in final am ajuns in alta parte. Imi place nespus casa care adaposteste restaurantul, Casa Zamfirescu, a fost construita la sfarsitul secolului XIX, de un arhitect italian.

Casa Zamfirescu, este o cladire impresionanta ce capteaza atentia trecatorilor si amintirile vechii protipendade a Craiovei. Este legata de Constantin Brancusi, care a fost baiat de pravalie la Ion Zamfirescu, atunci un tanar negustor de coloniale. Proprietarii casei au fost si cei care l-au ajutat  sa se inscrie la Scoala de Arte si Meserii. Astazi, casa in stil baroc respira acelasi aer elegant ca si acum un secol, datorita restaurarii ei, mai ales a muncii pictorului Octavian Ciocsan. Aici poti regasi in cele patru sali impecabile aceeasi tocarie, parchet, mobilier baituit, chiar si oglinda venetiana de peste trei metri ce impodobea vechiul salon. Daca pe vremuri aici se aduna protipendada Craiovei, noi bloggerii craioveni ne-am propus sa pastram acelasi aer de centru cultural, dar acum  altoit pe unul gastronomic  si sa organizam aici intalnirea lunii Blog Meetul cu numarul #68. Bucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

Cu ce am condimentat discutiile savuroase?

Cu cateva cu bucate specifice bucatariei turcesti si anume:

  • Adana Kebab
  • Aripioare de Pui
  • Frigărui de Vită
  • Cotlet de Miel
  • Bulgur (orez)
  • Humus
  • Haidari Ezme
  • Salată de Vinete
  • Tirank (paine lunga)
  • BaklavaBucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

Amestecul si rafinamentul Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu si  a Balcanilor intr-o bucatarie turceasca, patrimoniu a celei otomane. Turcii au o mare varietate de legume si condimente si acest lucru se reflecta in felurile de mancare.

Prietena mea, Selvi ar fi fost incantata sa ma vada cum rontai la cotletul de miel sau cum incerc sa deslusesc ingredientele puse in bulgur. Datorita ei am reusit sa-i pot spune bucatarului, #efendi Cuma, cateva cuvinte in turca si anume #teşekkürler, #olağanüstü bir yemekti, #masa baykuşu. Poate data viitoare o sa purt o discutie mai lunga cu #efendi si imi va putea impartasi cateva retete, mai ales cea de bulgur, deoarece cu toata reteta de la Selvi. mie nu mi-a iesit la fel de bun.

De restul de bucate ce sa va spun? Bucatarie turceasca demna de un pasa. Painea fiind calda a disparut subit de pe masa, Ezme ( un fel de zacusca picanta, in traducerea mot-a-mot pudra) m-a facut sa transpir ca in plina vara datorita iutimii sale, iar asocierea sa cu vin nu a fost prea fericita. Noroc cu Haidari, un fel de crema de iaurt cu menta si usturoi care mi-a mai potolit papilele. Dupa ce am mai luat si o gura de apa am remarcat ca am devenit dependenta de ezme deoarece l-am imperecheat cu aprope orice mancare de pe masa, la kebab a fost ca un sos, la paine mergea ca o salsa, iar cu friptura a devenit chiar irezistibil. Mai tarziu mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa cer o bautura racoritoare cu menta, trebuie sa aiba bucataria turceasca ceva in acelasi gen ca si ayranul pentru a echilibra aromele de acru cu iuteala salatei.Bucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

Binenteles ca as fi vrut sa fac si eu acasa ezme, dar in acest sezon este cam prea tarziu, acum rosiile nu mai sunt gustoase ca asta vara. In plus nu am melasa de rosii, am melasa din trestie de zahar, dar banuiesc ca merge. Nu-i asa #efendi? Rosii, ceapa, usturoi, patrunjel, sumac am, poate voi incerca intr-o zi sa vad cat de suculent imi iese si cate arome voi putea capta in el.

Selvi mi-a trimis acum alte retete printre care Manti si Karniyarik, prima e un fel de tagliatelle, a doua  ceva de genul Imam Baiyli, vinete umplute cu carne. Decat sa ma omor eu in bucatarie si sa-mi iasa cine stie ce, nu mai bine vin la #efendi Cuma sa le pregateasca intr-o adevarata bucatarie turceasca? Eu decat o sa le savurez alaturi de prieteni, simtindu-ma rasfatata ca o sultana.Bucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

Nu te mai ametesc cu celelalte bucate deoarece simt ca deja salivezi intens. Du-te si bucura-te de aceste mancaruri ale bucatariei turcesti sau de altele asemenea lor in restaurantul rupt din frumoasa perioda  interbelica si apoi nu uita sa-mi spui cum ti s-au parut.

 

 

27 de comentarii la „Bucatarie turceasca in atmosfera interbelica craioveana

  1. Casa Zamfirescu arata minunate, este pur si simplu de vis si nu ma indoiesc ca si bucatele au fost. PS: nu cred ca trebuia sa citesc si sa ma uit la poze pe stomacul gol ca m-a luat foamea 🙂

  2. Ce frumos arată acolo. Și eu sunt gurmandă în ultimul timp, aș mânca în continuu dacă aș putea, nu știu ce am. Humus vreau și eu, mi-ai făcut poftă, dar până mâine sper să nu mai mănânc nimic.

  3. Ralucaa, spune-mi mai multe despre experienta ta cu Erasmus in Turcia, pentru ca si pe mine ma tenteaza 🙂 Atmosfera este atat de calda, primitoare si cu multe bucate delicioase. Mi-as fi dorit si eu sa particip 😀

  4. Imi place mancarea turceasca, chiar si dulciurile lor, super-dulci… si intr-un interior ca asta de la restaurantul din pozele tale, as manca si fructe de mare, pe care in mod normal nu le pot nici privi… :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.