A respecta legile si a face tot ceea ce sta in puterea ta pentru a contribui la bunul mers al societatii este un lucru normal, dar stim tot ceea ce contin aceste legi? Unele da, unele nu, a le cunoste pe toate suna a utopie, daca nu esti de meserie, dar totusi cateva se impun a fi stiute. Ideea proiectului „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor” implementat de catre „Asociatia Femei cu Perspectiva din Romania” este de a ajuta tinerii sa cunoasca legile transparentei pentru a solicita informaţii de interes public. O informație de interes public presupune orice informație care se refera la activitatea, sau care rezulta din activitatea unei autoritati sau institutii publice.
Avem dreptul de a cere autoritatilor aceste informatii si ele au obligativitatea de a ni le pune la dispozitie. Orice persoana, fizica sau juridica, romana sau straina poate cere informatii de interes public (art.20 din Norme), iar solicitantul nu trebuie sa-si justifice cererea. Accesul la informatiile de interes public este gratuit, dar solicitantul va trebui sa suporte costul copierii documentelor cerute. Tinerii nostri trebuie sa invete sa se foloseasca de acest drept cunoscand prevederile legale:
– Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001;
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.123 din 7 februarie 2002;
– Legea nr. 52 din 2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, publicata in Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003.
In urma seminarului desfasurat la Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, de catre Marcel Seliste Radut, de la Clubul Pro Democratia, tinerii voluntari si-au exercitat drepturile si au solicitat diverse informatii. In continuare puteti vedea unul din raspunsurile primite de la autoritati.
Dacă solicitarea nu este de competenta institutiei/autoritatii publice sesizate, aceasta nu o va restitui persoanei, ci, in termen de 5 zile de la primire, o va trimite institutiei/autoritatii competente si va informa solicitantul despre aceasta (art. 24 din Norme).
Tinerii craioveni au multe intrebari si vor sa se implice in viata publica, in procesul de luare a deciziilor la nivel local, le lipseau doar cunostiintele legislative pentru intelegerea principiilor unei bune guvernari locale si modul in care pot solicita informaţii de interes public.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica (CIF). Acesta este administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel si Raiffeisen Bank. Perioada de implementare este 1 aprilie-30 septembrie 2017.
34 de comentarii la „Proiectul „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor” invata tinerii sa solicite informaţii de interes public”
Frumos proiectul acesta venit in sprijinul tinerilor 🙂
Imi pare rau ca nu am participat si eu la seminarii deoarece sigur aveam ce invata.
Foarte interesant proiectul. Tot ceea ce se adreseaza tinerilor mi se pare super!
Viitorul apartine tinerilor, daca ei nu sunt pregatiti astazi sa preia stafeta, ne vor astepta zile mohorate.
Foarte interesant și detaliat acest articol! Este bine că se pune accentul pe tineri.
mult succes acestui proiect!
O initiativa foarte frumoasa si utila. felicitari si tie pentru ,,imprastierea,, acestui proiect in mediul online.
Consider util acest proiect, toți oamenii trebuie să aibă acces neîngrădit la informații de interes public și nu doar.
Acest articol este foarte util tinerilor. Este foarte important ca noi, tinerii sa avem acces la informatii de interes public.
Un proiect foarte util tinerilor, sper sa se implementeze unul si in Bucuresti.
Ce fain! Mi se pare absolut necesar sa ne cunoastem drepturile, dar si obligatiile.
Trebuie sa avem acces la informatiile de interes public…ce e drept, birocratia ..lasa de dorit…
Înseamnă că lumea este pe drumul cel bune. Mă bucur când citesc despre acest gen de demersuri. Mai am speranţă pentru un viitor altfel.
tot respectul pentru oamenii care se implica in astfel de proiecte!
Viitorul este al tinerilor, si e imbucurator sa afli de asemenea proiecte.
Un proiect interesant si util – pentru tineri
Frumos proiect! Sper sa iasa totul cum trebuie ^_^
În ultimul timp s-au făcut multe activități cu tinerii, ei fiind punctul de plecare.
Detaliat articol!
Imi place lucrul acesta. Este foarte important sa stii ce sa ceri, sa te informezi, sa fii la curent cu ceea ce te priveste.
Interesant proiectul si cred ca si foarte util. Informatia inseamna putere asa ca e bine sa fii informat 🙂
Foarte buna initiativa, frumos proiect, util si educativ. La cat mai multe de acest fel.
Imi place sa vad ca exista tot mai multe proiecte frumoase si oameni cu initiativa.
Nu stiam de astfel de proiecte, felicitari pentru initiativa celor care dezvolta proiectul.
Foarte interesant acest proiect, felicitari si succes.
Chiar imi place acest proiect si am urmarit cu mult interes demersul lui. Sunt curioasa cum va evolua 😀
Proiecte sunt, initiative sunt, legi sunt, bune sau proaste, cu substraturi sau fara, dar sunt. Mai ramane interes din partea populatie si disciplina si seriozitate. Probabil sunt putin subiectiva in momentul asta, subiectivism datorat tot unor legi care nu se respecta.
Ma bucur sa vad ca sunt proiecte dedicate tinerilor. Desi au internetul la picioare, e mult mai bine sa se intample actiuni de genul, pentru a le trezi interesul si pentru a-i invata niste lucruri de baza la urma urmei, insa atat de importante.
Este foarte benefic tuturor sa existe asa manifestari intr-un oras. La noi, nu se intampla nimic :((
Foarte tare proiectul, nu stiam de el, mare pacat ca nu a fost mediatizat. Macar am aflat de el de la tine.
Un articol interesant si bine documentat. Este un proiect util tinerilor
Sper sa nu ne astepte zile „mohorate”… Imi place acest proiect!
O initiativa foarte frumoasa, imi place cand oamenii se implica in tot felul de proiecte
Eu am aflat din intamplare acest lucru, ca „informatiile” sunt gratuite, de pe vremea cand am vrut sa alerg pe stadionul orasului si am gasit lacat pe poarta. De nervi m-am dus direct la primarie( bine ca era peste strada de stadion) sa cer explicatii si aveam vreo 14 ani :))) Initial nu m-a luat nimeni in seama, dar cu scandal am aflat ce vroiam pana la urma. E bine de stiut pentru toti ca avem aceste drepturi.
Ador oamenii cu initiativa
si, mai ales pe cei care-i promoveaza!