Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Pentru fiecare din noi perfectiunea este conturata de altceva, dar intr-o seara de vara, la terasa Craft, am descoperit-o alaturi de o mana de prieteni bloggeri. Era joi, dar in aer plutea weekendul si o aroma de vacanta. Toti meritam ceva bun la sfarsitul unei zile, dar aici se intampla ceva magic, era o  degustare de branzeturi si vin. Astfel de momente trebuie impartasite alaturi de prieteni,  ne fac viata mai usoara, o detensioneaza si ne relaxeaza. Era o seara de poveste, seara pairingurilor perfecte, a cuplarii branzeturilor Delaco cu vinurile Avincis. Branza potrivita la vinul potrivit. Ambele bucura omul, dar  unite si bine potrivite sunt ca sufletul si corpul, un partener viu. Imi plac aceste mici placeri ale vietii, sunt o parte importanta a vietii, ne imbogatesc existenta, ne clarifica perspectiva, ne seduc si ne bucura.Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

A fost seara simturilor, ochii au mangaiat culori, tonuri, umbre; narile au adulmecat buchete inflorite ce au adaugat serii alte nuante; urechile au tresarit la susurul de izvor al lichidelor revarsate; degetele si buzele s-au infiorat insufletind sticla paharelor si inoxul tacamurilor; papilele gustative s-au bucurat de recompensa recoltelor bogate.

Singura grija a serii a fost care pairing merita sa fie notat ca fiind  perfect. Eu m-am decis greu, am incercat fiecare sortiment, cateodata m-am intors si am regustat. Trebuia sa aleg intre:

Cramposie Selectionata – Mozzarella, pepene galben zemos

Muscat Ottonel + Sauvignon Blanc – Camembert, mere ionatan (dulci acrisoare)

Avincis Rosé – Emmentaller, piersici

Vila Dobrusa Rosé – Cascaval Sofia, roșii

Avincis Pinot Noir – Grana Padano, ulei de masline, seminte de pin.Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Chiar daca cunosteam  gustul separat al acestor vinuri si branzeturi nu stiam cum vor interactiona, mereu le-am consumat ori simple, ori impreuna cu altceva, dar niciodata in aceasta formula. Ne adunasem toti pentru a avea sansa de a le compara si a vorbi despre aceste pairinguri sub indrumarea lui Narcis Neagoe, care  ne-a incurajat sa ne impartasim gandurile, sentimentele, perceptiile senzoriale  si ne-a raspuns intrebarilor. Doar cateva cunostiinte despre vin si branza iti pot deschide usile catre noi arome si stiluri, catre o aventura inepuizabila de explorare senzoriala. Degustarile nu sunt un exercitiu pentru snobi, nimanui nu-i place sa cutreiere rafturile unui magazin si sa se simta coplesit de multitudinea de sortimente de vin sau branza. Acest lucru nu se limiteaza doar la aceste alimente, invatarea notiunilor de baza iti pot imbunatati gustul si mirosul pentru a aprecia corect aproape orice. Cum ar fi sa te duci la cumparaturi avand clar in minte alimentele preferate si sa pleci de acolo satisfacut si bucuros ca vei avea o seara frumoasa?Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Pairinguri

Am inceput cu primul pairing, mi-a placut, mi-am scris impresiile in carnetel, apoi am trecut la al doilea, a fost si mai bine deci si notele au fost pe potriva. A venit al treilea pairing, dar al patrulea a fost sublim, chiar m-a lovit inspiratia si am umplut cu un scris marunt o intreaga pagina de carnetel. Mai incolo totul a fost un pic plat si de obicei imi plac pairingurile care au un gust mai ascutit, care se simt mai greu si mai plin in gura, pairinguri bazate pe vinuri rosii si branzeturi cu arome prununtate. Pentru a-mi confirma impresia m-am intors iar la al doilea si al treilea pairing, la notele luate in explorarea acestora, am mai luat o gura de apa si am inobilat-o cu niste covrigei pentru a-mi curata papilele. Ma deruta putin faptul ca in spatele meu se asezase un domn care fuma tigari cu foi si aroma puternica, dar extrem de placuta, mi-a modificat perceptiile.  Fumatul este interzis la degusatrile care contin vin, dar fiind terasa pe semne ca gazdele au zis ca nu conteaza atat de mult. Pentru mine conteaza folosirea oricarui miros strain cum ar fi chiar si cel de parfum, spray parfumat, after shave, pentru ca interactioneaza cu capacitatea mea de a detecta arome.

Vin alb sec, Cupaj, Solo Quinta Recas, 0.75L, 13.5% alc., Romania
Vin alb sec, Cupaj, Solo Quinta Recas, 0.75L, 13.5% alc., Romania
Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania
Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania
Vin alb sec, Chardonnay, Sole Recas, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin alb sec, Chardonnay, Sole Recas, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin alb dulce, Tamaioasa Romaneasca, Crama Trantu Murfatlar, 0.5L, 12.5% alc.
Vin roze sec, Pinot Noir, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

Rasfat pentru o muza

Chiar si acum cand scriu alaturi imi sta Vila Dobrusa Rosé si Cascavalul Sofia. Ma pot rasfata in voie si stiu ca astfel articolul se va scrie de la sine. De obicei am tendinta de a fi mai critica, o voce imi spune mereu ca parca nu m-am exprimat suficient de clar, dar cu o inghititura tace si eu continui sa scriu. Scrisul este bun pentru minte si suflet, dar alimentele sunt bune pentru trup. De ce sa nu le ingrijesc pe toate deodata? Am ajuns la concluzia ca vinul si branza merg bine cu scrisul, pentru ca de fapt ele se insotesc bine cu orice, dar muza ma viziteaza mai des in zilele cand stie ca-i rost de-un rasfat.

Identitate culturala

De obicei scriu tot ce-mi trece prin minte chiar daca este un simplu ok,  ce anume miros, gust, imi aminteste fiecare inghititura.  Gustul este atat de personal, subiectiv, cultural, conditionat de obiceiurile alimentare inca din pruncie , incat fiecare noteaza pairingurile in functie de propria experienta. Indiferent ce fel de vin, branza preferi in stare singulara, la pairinguri se poate intampla sa preferi cu totul altceva. Branza si vinul fac parte din identitatea culturala a unei tari, iar pasiunea cu care se fabrica acestea  inseamna printre altele si promovarea culturii din Romania. Nume ca Avincis si Delaco constituie jaloane de traditie romaneasca amestecata cu modernitate.Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Exploreaza, cunoaste, traieste

Exploreaza

Fiecare are propriul sau stil descriptiv, dar de data aceasta in susul paginii am scris exploreaza, cunoaste, traieste. Exploreaza gustul intens si echilibrat, proaspat si racoritor al vinului obtinut din Cabernet Sauvignon amestecat cu cel cunoscut mai aspru si sarat al cascavalului, buchetul cu arome de grapfruit si zmeura amestecat cu savoarea cascavalului si vei simti ca traiesti. Pe mine m-a cucerit pana sa-l gust doar vazandu-i culoarea luminoasa. Dupa cum se vede si din poze nu numai mie mi-a placut acest vin cu usoare note fructate, rotunde, elegante, el a fost medaliat in 2016 ca fiind Vinul Anului la Premiile de Excelenta Vinul.ro.

Exploreaza vinurile roze mai ales pe timpul verii deoarece sunt lejere si savuroase, satisfacand gusturile tuturor iubitorilor de vin indiferent de ce culoare prefera in mod obisnuit, alb sau rosu. Bucura-te de aceste vinuri de poveste ce fac parte din amprenta de viata a  Domeniului Vila Dobrusa.

Cunoaste

Desigur cunosti gustul cascavalului, dar zeci de factori influenteaza prezenta si intensitatea sa: sezonul, regiunea, mediul inconjurator, laptele in sine. Fiecare bucata de cascaval este o componenta unica de arome individuale din a caror simbioza rezulta tot: textura, aspect, persistenta, aroma.  Degustarea sa decurge ca o intalnire cu o persoana pe care o cunosti inca din leagan, te-ai prins de ea cu toate organele senzoriale; ii stii infatisarea, structura, mirosul, gustul, prin vederea sau atingerea de atatea ori, dar mereu te surprinde cu ceva nou. Poate de vina este aroma sa, usor neutra, ce se obtine prin mestecat pana cand se elibereaza si se ridica la nivelul nasului unde intra in contact cu aerul. Schimbi aerul, schimbi aroma, schimbi starea de spirit, aroma isi schimba iar infatisarea. E foarte versatila, mereu o invaluie alta haina, desi corpul ramane mereu acelasi.

Traieste

Nimic nu-i mai placut intr-o seara de vara decat o relaxare alaturi de prieteni insotita de niste alimente pe masura, cu gust unic si arome surprinzatoare. Daca nu ai niciun motiv de a sarbatori, sarbatoreste vara. Vara incepe cu soare, prieteni si arome.

 

Vin roze, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 13.5% alc., Romania
Vin roze, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 13.5% alc.
Vin roze demisec, Busuioaca de Bohotin, Tohani Dealu Mare, 0.75L, 13% alc.
Vin roze sec, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L, 13.2% alc., Romania
Vin roze sec, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L, 13.2% alc., Romania
Vin roze, Purcari Stefan Voda, 0.75L, Romania
Vin roze, Purcari Stefan Voda, 0.75L, Romania
Vin roze sec, Pinot Noir, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

Cea mai norocoasa familie degustatoare

Se pare ca numai eu m-am indragostit de acest pairing, ci si el de mine. Dupa cum stii la sfarsitul unei astfel de degustari organizata de catre ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar.ro, fiecare voteaza pairingul perfect si apoi are loc o extragere in urma caruia norocosul pleaca acasa cu cele doua vedete. Ghici cine a castigat imperecherea Vila Dobrusa Rosé –Cascaval Sofia? Dar ghicesti cine a castigat pairingul Avincis Rosé – Emmentaller? Hazbandul.  Daca m-ar fi prins si Marian bine in poza era totul perfect.Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Exista Fromologia?

Exista stiinta care se ocupa cu vinificatia si cu studiul produselor derivate ale viei -enologia, dar oare exista si fromologia? Ar fi pacat ca branza sa nu beneficieze de o stiinta numai a ei. Eu sunt gata sa subscriu.

Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Cred ca ti-ai dat seama care sunt cele trei cuvinte care descriu aceasta degustare in viziunea mea;

Exploreaza vinul Vila Dobrusa Rosé 

Cunoaste Cascavalul Sofia

Traieste macar o data magia unei degustari

Un proverb latin spune: ” exista cinci motive pentru a bea: venirea unui prieten, setea cuiva, frica de sete pe viitor, gustul excelent al vinului, sau oricare alt motiv.” Cand nimic nu te motiveaza, reincarca-te cu o pauza plina de arome si gusturi! Enjoy 🙂!

Vin rosu sec, Cabernet sauvignon, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L
Vin rosu sec, Merlot, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania
Vin rosu sec, Cabernet Sauvignon, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc.
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Princiar Dealu Mare, 13% alc., 0.75L, Romania

22 de comentarii la „Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

  1. Interesanta partea cu mirosul si spray-ul, tigara si altele care pot influenta perceptia. Eu am avut norocul sa stau de partea cealalta, unde nu prea au fost fumatori, langa salcie unde era o briza imbietoare. Mi-a placut mult Craft.
    Frumos proverbul~ De retinut!

    1. A fost frumos evenimentul, din pacate eu am stat in afara ariei lui Narcis si n-am auzit prea multe, data viitoare trebuie sa nu ma mai asez asa departe de speaker si atat de aproape de strada. Despre mirosuri vreau sa spun ca inainte sa ne imbete cu mirosul elegant al tigarii de foi, acolo a stat altul de-a fumat mahoarca si am tot comentat la masa pe baza asta. Fiind in partea de terasa gazdele nu aveau cum sa-i interzica vreunuia sa fumeze.

  2. N-ai gusturi rele deloc 🙂 da, un vin vechi, o carte buna si poate, o prajitura cu ciocolata sau omul iubit langa mine, astea fac o seara de vara perfecta…!

  3. Mi-aș dori să găsesc brânzeturi gustoase de calitate în țară să se potrivească de minune cu prosecco-ul pe care îl servim seara!

  4. Branzeturile de la Delaco imi plac mult. In privinta vinurilor…. mie imi place vinul de casa, tinut in butoi/damigeana cu fierbator si tot tacamul. Poa` sa fie acru, dulce…. de casa sa fie! De cumparat musai dulce…. nu sec!

  5. Sunt mare fan branzeturi de la Delaco. Din punctul meu de vedere, nicio masa fara Delaco, asta ar fi sloganul meu. O seara minunata, intr-adevar.

  6. Nu ma atrage nici vinul, nici cascavalul/branza. Nu inteleg nici acum cum pentru britanicci si probabil alte nationalitati desertul lor este branza pe biscuiti. Eu prefer sucul si o prajitura langa.

  7. As merge si eu la o degustare de ceva, daca ar fi una la mine in oras. Totusi desi mai scap fraiele la cascaval – zic asa pt ca este sortimentul de branza cu cel mai mare procent de grasime, si mie numai branzeturi grase nu-mi trebuie – prefer sa evit brandul Delaco. Cascavalul lor ma constipa in secunda doi. De obicei iau Rucar.

  8. Ma bucur ca am avut si eu parte de o degustare de genul. Ii multumesc lui Daniel pe aceasta cale pentru ca tot el s-a ocupat la gala Superblog. Se pare ca tu te rasfeti constant cu astfel de bunatati

  9. Daca n-ar constipa atat de tare cascavalul asta as fi si eu fan-tastica de la Delaco, dar asa, este singurul brand pe care il evit constant la raft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.