8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

Inca de la infiintarea sa, in 1895, Bienala de la Venetia a promovat tendintele noi artistice, unicitatea si creativitatea. Cu un asemenea cadru unic de expunere nici nu-i de mirare ca Bienala este renumita pentru Festivalul International de Film, Festivalul International de Teatru, Expozitia Internationala de arta, Expozitia Internationala de Arhitectura, Festivalul de Muzica Contemporana flancat de Festivalul de Dans Contemporan.  Anul acesta, din 13 mai-26 octombrie ai prilejul sa participi la cea de-a 57 manifestare de acest gen.

Arta te impresoara si te transporta in jurul lumii, chiar daca lucrarile sunt prezentate pe o suprafata mica, doar intre triunghiul Giardini, Arsenal,  Giardino delle Vergine. Vreau de asta data sa -ti prezint  doar cateva proiecte colaterale bienalei care pot fi zarite la o simpla plimbare pe  Grande Canale. Percepe-le echilibrul ponderat dintre viata si arta, acceseaza in sufletul artistilor.

1. „Support”- Lorenzo Quinn8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

Surprinzator, un palat din secolul 15, Palazzo Ca’Sagredo, este sprijinit de doua maini giantice. Prin contactul si suportul mainilor palatul renaste astfel ca raul vietii  curge iar in corpul cladirii.  Proiectul a fost sponsorizat de catre primaria Venetiei si reprezinta o metafora moderna, un exemplu de arta armonioasa repezentand reflectia artistului asupra problemelor de mediu si a schimbarilor climatice ale planetei noastre. Artistul? Este copilul actorului Anthony Quinn si al celei de-a doua sotie a sa, designerul de costume venetian Iolanda Addolori.

Viitorul planetei este ameninat de actiunile unor maini care-i degradeaza mediul inconjurator, iar Venetia este supusa unui astfel de risc major, dar aceasta sculptura reprezinta speranta in potentialul bun al lor, creator, inovator, vindecator care pe langa satisfactia practica ne aduce si una emotionala. Mainile noastre pot alina sau vindeca suferintele aducand un echilibru de mediu, dar si unul economic si social.

2. „Turnul de Aur“ de James Lee Byars

Desi Byars a murit in 1997 si-a dorit ca al sau turn de aur sa fie amplasat intr-un spatiu public semnificativ. Dorinta a devenit realitate  pe Campo San Vio, chiar langa Peggy Guggenheim Collection. Byars a trait in Venetia si a participat la patru editii ale Binalei de Arta. Farul sau ce a dorit sa depaseasca grandoarea celui din Alexandria reprezinta un simbol al iluminării interioare, al cunostintelor intelectuale si a experientei spirituale, unificand omenirea sprea a se implica activ asupra problemelor de mediu. El iti capteaza atentia prima oara prin stralucire reflectand mozaicul cladirii alaturate Palazzo Barbarigo si apoi prin marime, fiind suficient de inalt ca sa devina un reper de orientare al turistilor.  Indiferent daca te intriga acest totem sau te atrage, sigur nu va trece neobservat.

8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

Bienala de la Venetia, scoruri online, oferind Turnul de Aur de James Lee Byars

‘Turnul de Aur’, 1990, de James Lee Byars. Berlin  Foto: Michael Werner Galeria

 

3. Jan Fabre –  Sculpturi din sticla si  os din perioada 1977 – 2017

Intr-un astfel de loc cu traditie in prelucrarea sticlei nu putea lipsi o expozitie care sa includa contemplarea filosofica, spirituala si politica prin transparenta sticlei. La Abbazia di San Gregorio se gaseste o reinterpretare a relatiei dintre trecut si prezent asa cum a vazut-o Jan Fabre, care a transpus-o in lucrari metamorfice din sticla si oase.8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

 

4,5. „The Fate of a Banished Man “ Damien Hirst

Palazzo Grassi si fosta casa vamala, Dogana sunt pline cu aproape 200 de obiecte pretioase ale unor vechi civilizatii imaginate de catre Damien Hirst. Expozitia spune povestea unei epave si a incarcaturii sale, o fictiune care izvoraste din imaginatia artistului. Colectia apartinea lui Aulus Calidius Amotan – un sclav eliberat, cunoscut sub numele de Cif Amotan II – si era destinata a impodobi  un templu dedicat soarelui. Stiind ca locatiile sunt detinute de catre colectionarul  Francois Pinault, cel care detine casa de licitatii Christie, esti inclinat sa crezi ca sunt puse in vanzare artefacte antice emergente dintr-un spatiu acvatic,  incarcatura unui vas autentic naufragiat in laguna Venetiei. Proiectul-‘Treasures from the Wreck of the Unbelievable’, are o dimensiune mitologica a carei feerie cuprinde pe langa cladiri si exteriorul cu „The Fate of a Banished Man” (Rearing).  Este un fel de statuie a lui Laocoon modern, omul are un rictus ingrozit, calul se incordeaza ridicandu-se pe doua picioare infiorati si infricosati de un sarpe mitologic.

„The Fate of a Banished Man” (Rearing) Palazzo Grassi8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

The Fate of a Banished Man (Standing).  Punta della Dogana8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

Demon with Bowl in interiorul Palazzo Grassi

6,7,8. „Laguna Light“ Helidon Xhixha , „Wild Kong“ „Wild Bear” Richard Orlinski

Cu ocazia a 57-ei Expozitii Internationale de Arta, Sina Centurion Palace, un hotel de 5 stele  cu vedere la Canal Grande adoposteste una din sculpturile din otel inoxidabil ale artistului de origine albaneza, dar si doua dintre sculpturile artistului francez Richard Orlinski aflate in jurul conceptului  „Born Wild“.8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

Venetia este un loc fascinant pentru mai multe motive, dar modul in care se transforma pe parcursul bienalelor face ca aceasta bijuterie sa supravietuiasca, sa prospere si sa se dezvolte.

18 comentarii la „8 opere de arta prezente colateral la Bienala de la Venetia

  1. N-am fost in Venetia, dar am auzit ca miroase naspa a mucegai si apa statuta. Stii, vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acrii.

  2. E superba Venetia. Ne-am propus sa mergem si noi intr-un circuit prin Italia si Franta, dar ne dorim sa mergem pe cont propriu si sa mai creasca putin baiatul Deja stiu ca sunt pe maini bune, deoarece sotul meu a vizitat toata Europa in diverse circuite, asa ca stie cam ce ar merita vizitat. Mie imi place mult sa admir si arhitectura cladirilor si vad in orice casa veche o opera de arta, asa ca as avea ce admira.

  3. Am fost acum 2 ani la Venetia, dar nu am avut timp sa vedem toate obiectivele noastre de pe lista, iar acum am aflat de inca 2. LE pastrez pt tura viitoare. Vreau sa ma intorc candva aici.

  4. Am fost in Venetia dar nu cred ca mi-au sarit toate aceste opere de arta in ochi la timp. Oricum am sa mai merg pe acolo si voi acorda mai multa atentie data viitoare. La cat mai multe articole de acest gen.

  5. Am fost anul trecut in Venetia, dar regret ca nu am avut suficient timp sa o vizitez. Am vrut neaparat sa vedem Murano si Burano in aceeasi zi. Insa anul acesta o zi din concediu e rezervata doar Venetiei, vreau sa ma plimb pe stradutele inguste, pe canale si sa am timp sa admir toate detaliile.
    Sunt atat de multe lucruri deosebite de vazut in Venetia.

  6. Urmaresc articolele tale cu mult drag, mereu invat lucruri noi si interesante din ele! Am vizitat Venetia in urma cu 3 ani, ne-am plimbat pe stradutele inguste, am admirat gondolele, arhitectura… am vazut cladiri misto si in afara zonelor atat de cunoscute turistilor… am fost exact in perioada Carnavalului, dar din pacate a plouat atat de tare incat in 2 zile ni s-a interzis intrarea in Venetia… dar e o amintire misto, iar articolul tau m-a facut sa inteleg mai bine ce am vazut atunci!

  7. Multumita tie m-am plimbat virtual prin multe locuri fascinante, dar pe care mi le doresc sa le vad si fizic. Venetia este superba.

  8. Foarte tare articolul care l-ai scris. Nu credeam ca sunt atatea lucruri impresionante in Venezia. Dar daca stai sa te gandesti totusi este Italia, tara monumentelor.Dar multumesc ca ai povestit asa de bine!
    Ce este, drept Venezia este un oras superb si merita vizitat macar odata in viata, plus ca avem si un mare avantaj pretul mic de bilete de avion si distanta mica dintre Italia si Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.