20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut

Astazi, la „Miercurea fara carne” am ales nautul ca baza a preparatelor pentru ca el este un substitut bun al carnii. Nautul este o leguminoasa populara in bazinul Marii Mediterane, Orientul Mijlociu, Asia de Sud, sanatoasa, deliciosa, cu gust usor de nuca si foarte versatila. Este indicat vegetarienilor ca sursa bogata de fibre, proteine si acid folic. De asemenea aceste boabe de naut sunt mult mai usor digerabil decat suratele lor din fasole, producand mai putine gaze.

 20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut

  • A fost cultivat  pentru prima data in Orientul Mijlociu acum 7500 ani i.Hr . Popularitatea sa l-a raspandit repede in toata lumea fiind  cultivat si consumat in multe civilizatii antice. Cea mai veche boaba de naut a fost gasita intr-o pestera din L’Abeurador, Franta si dateaza din 6790 i.Hr;
  • Grecii si egiptenii il consumau ca afrodisiac;
  • Caii romanilor erau hraniti cu el pentru a le spori virilitatea;
  • Numele lui Cicero, avocat, orator, om politic, consul, filozof provine de la cecio, cicer, numele nautului in italiana, latina. Cicero avea o excrescenta pe nas care semana cu un bob de naut. M-am uitat la statuile care il reprezinta pe filozof si n-am vazut nimic pe nasul sau, lucru care-l face sa scada in ochii mei,  da dovada de narcisism.
20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut
  • Evreii il consuma la sarbatori traditionale, deoarece acesta  reprezenta cercul vietii;
  • Creste usor pe tot parcursul anului, chiar si pe terenurile nisipoase;
  • Usor de pastrat, boabele trebuie doar inmuiate timp de 12 ore in apa rece si „prind” viata;
  • Este minune agricola, produce o recolta valoroasa, dar in acelasi timp reprezinta o metoda organica naturala de a fixa azotul in sol, lucrand ca un ingrasamant, plus fungicid care rupe ciclul bolilor culturilor de grau si orz, continand un insecticid natural in frunzele sale.  In urma cultivarii sale rezulta un mediu mai curat, mai ecologic.
  • Poti slabi mancand aceasta sursa de fibre solubile si dietetice si astfel iti mentii sitemul digestiv sanatos;
  • Substitut pentru carne, bogat in proteine si contine un numar mare de antioxidanti, vitamine si minerale, inclusiv acid folic, magneziu, vitamina B6, C, fier, potasiu, calciu, fosfer, zinc. (O ceasca de naut contine mai mult de 70 la suta din necesarul de acid folic zilnic al unei femei si aproape 50 la suta din nevoile de zi cu zi a unei femei gravide sau care alapteaza.  O cana contine mai multe proteine ​​decat doua oua mari.)
  • Rol important in reducerea riscului unor serii de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabet si cancer;
  • Versatil, poate fi mancat conservat, prajit, uscat, rece, cald;
  • Este ieftin;
  • Substitut de cafea inca din sec 18;
  • Idiomul „in ginocchio sui ceci“ care inseamna pocainta provine de la obiceiul pedepsirii elevilor punandu-i sa stea in genunchi pe boabe de naut. Norocul copiilor italieni ca pedagogii lor nu aflasera de cojile de nuca.
  • Spalatul pe cap cu faina de naut te scapa de matreata. N-am incercat desi faina de naut se face relativ simplu, se prajesc boabele si apoi se macina.
  • O pasta din faina de naut aplicata pe piele face sa dispara petele. N-ar strica sa incerc mai ales ca dupa ce trece vara raman cu ceva pete de la soare.
  • Induce un somn odihnitor datorita continutului mare de triptofan si serotonina;
  • Liderul mondial in productia de naut este India, previzibil. Pe locul 2 Australia.??
  • Culoarea frecventa a bobului de naut este bej, dar boabele unor soiuri pot fi verzi, rosii sau negre.
Muraturi, sosuri si chutney din fructe si legume - Jennifer MacKenzie

Muraturi, sosuri si chutney din fructe si legume – Jennifer MacKenzie

Delicii in otet, ulei si alcool - Eva Aufreiter, Bernadette Baumgartner, Birgit Hauer

Delicii in otet, ulei si alcool – Eva Aufreiter, Bernadette Baumgartner, Birgit Hauer

Bucate si preparate de post

Bucate si preparate de post

Trei secole de gastronomie romaneasca - Daniela Ulieriu, Doina Popescu

Trei secole de gastronomie romaneasca – Daniela Ulieriu, Doina Popescu

Cum se gateste nautul in trei pasi:

  • Se inmoaie in apa rece peste noapte. Se poate adauga bicarbonat de sodiu pentru a i se inmuia „pielea”;
  • Se scurge si se clateste;
  • Se pune la fiert 1-2 ore fara sare, intareste „pielea”. Apoi se utilizeaza reteta preferata. Surplusul se poate congela si folosi ulterior. Daca nu vrei sa pierzi timp cu fiertul lui, poti cumpara naut la conserva.

    Retete:

  • Hummus

  • Supa de naut in stil marocan20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut

Pofta buna!

P.S.

Te invit sa rasfoiesti alte retete de post in categoria ce se adreseaza  proiectului „Miercurea fara carne

Carte de bucate - Sanda Marin

Carte de bucate – Sanda Marin

Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram

Jamila Cuisine. Vol II – Geanina Staicu-Avram

Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi

Retete vegetariene din toata lumea – Giuliana Lomazzi

Carte de bucate - Silvia Jurcovan

Carte de bucate – Silvia Jurcovan

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

24 de comentarii la „20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut

  1. Buna. Interesant articol. La pregatirea a vreunui desert se poate folosi?
    Si da…asta cu cojile de nuca, nu am incercat-o la scoala dar banuiesc ca e mult mai dureroasa decat pe boabe de naut :))

  2. După ce am citit articolul, mi-am dat seama că nu știam nimic despre năut. :)) Deși îmi place mult hummus-ul Dar în fiecare zi învățăm câte ceva nou.

  3. Eu iubesc nautul si implicit hummus-ul. L-am descoperit in urma cu cativa ani la un restaurand libanez si i-am ramas fidela. Am sa incerc sa prepar si eu acasa. Nu stiam atatea lucruri despre naut, multumim de infos! :*

  4. Sincer, nu stiam nimic despre naut, insa acum ca am aflat atatea informatii o sa il trec pe lista.

  5. De vreun an am descoperit si eu nautul. Imi pare rau ca nu ma descurc sa-l fierb. Imi iau cutii cu el gata fiert si-l folosesc la salate, la mancare sau imi iau hmmux gata preparat

  6. Da am cunparat cartea si am reusit sa prepar si eu ceva din ea.
    Pilaf de urzici sau urzici batute sau iahnie de fasole boabe. Am incercat sa le fac pe ambele 3, dar pina la urma am preparat un singur fel de mincare. Si am preparat exact ce imi place mie, adica fasole batuta. Asta este iahnia de fasole. Si chiar mi-a iesit. Mai departe nu am mai preparat nimic, am luat o pauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.