10 carti a caror actiune se petrece la Venetia

Sa-ti spun ca mi-a placut mult Venetia? Cred ca se subintelege in cazul in care mi-ai vazut postarile, zambetul imi impodobeste mereu chipul. Sa-ti spun ca de cand am venit ii caut magia si farmecul in carti,  in modul in care aceste locuri au impresionat scriitorii astfel incat au transmis emotia chiar peste veacuri? In plus vreau sa aflu cat mai multe lucruri despre cei care au trait aici, cei care au intemeiat sau au ajutat la crearea vietii stralucitoare a orasului. O sa iau o gondola imaginara si o sa calatoresc printre zece lecturi a caror actiune se petrece la Venetia, acest romantic oras plutitor.  Scriitorii au gasit mereu inspiratie in apele sclipitoare ale canalelor, in fatadele palatelor, in cantecul gondolierilor si si-au reflectat emotia reusind sa ne-o redea in bucuria de a citi despre unicitatea Venetiei.

Libertatea poate fi traita, libertatea trebuie sa fie prezenta in viata noastra si Emmanuel Robles in aceasta carte ne arata ca libertatea nu-i un cuvant abstract, este sansa noastra de a fi completi si ne da de gandit cum putem s-o construim. Beneficiile ei sunt reale si usor vizibile in rezultatele sociale.

10 carti a caror actiune se petrece la Venetia

Orasele invizibile este un jurnal de calatorie in cinzeci si cinci de orase, dar unul imaginar in locuri care nu exista. Nu-i realism magic, nu-i fantezie conevntionala, este un amestec real si imaginar marca Italo Calvino, dovada puterii lui asupra noastra ca cititori.

Daca te intereseaza istoria Republicii Serenissima aceasta carte este un instrument de incredere, contine 120 de biografii cronologice a dogilor venetieni ce acopera un intreg mileniu. Aici gasesti fapte, evenimente, intrigi din inima vietii politice si sociale a orasului care a avut un control ferm asupra Marii Adriatice ducand la o suprematie economica venetiana.

10 carti a caror actiune se petrece la Venetia
Stanga – Veronica Franco – Tintoretto

Un roman istoric emotionant despre viata si iubirile poetei si curtezanei Veronica Franco (1546-1591). Poate parea bizara aceasta asociere a acestei categorii profesionale de cea literara, dar in epoca de aur a Venetiei aceasta difera semnificativ de cea a prostituatelor comune. Aceasta categorie particulara de femei aveau protectori influenti si castiguri bune astfel incat puteau sa-si cultive talentul literar sau artistic, avand legaturi cu cei mai importanti intelectuali  ai vremii. O carte senzuala si delicata ca si Veronica.

Cinci cuvinte ar descrie aceasta carte: aparente, dragoste, secrete, rasism, imprumuturi.  Aceasta piesa accentueaza ceea ce pare si nu ceea ce este, aparente superficiale si nu realitatea situatiei. Ilustreaza  perfect lumea moderna in care exista multe lucruri ce par a fi ceva, dar, in realitatea sunt exact opusul.

10 carti a caror actiune se petrece la Venetia

Cartea este un avertisment pentru a tempera lucrurile de care devenim obsedati. Protagonistul este sclav al pasiunii sale pentru un baiat, cu un comportament obsesiv care-l duce la ruina si moarte. Astazi ar fi privit ca un pedofil in devenire si multimea sa de cosmaruri cred ca l-ar diagnostica ca bolnav mintal.

Este un alt exemplu al lui Henry James de a explora o tema prezenta in viata sa- sa se casatoreasca sau nu? Nu cred ca a recunoscut semnificatia psihologica a intrebarii, dar a dramatizat in jurul ei de mai multe ori vazandu-se ca un burlac amenintat de perspectivele machiavelice ale femeilor singure. Aici sunt promovate activ doua momeli, o nepoata de catre matusa ei si accesul la niste documente daca ar incuviinta intretinerea unei relatii.


 

Imagini memorabile in intunericul stradutelor si canalelor venetiene, viziuni spectrale, tulburari emotionale asezonate  cu un subtil strop de supranatural si cu finaluri socante, absurde.  Filmul dupa una din aceste povestiri, „Do not Look Now“ 1973 regizat de Nicolas Roeg, in care joaca  Julie Christie si Donald Sutherland este destul de cunoscut.

Donna Leon a scris o serie de romane politiste (26) a caror constanta este comisarul Brunetti si Venetia. Cred ca este scriitoarea contemporana cea mai des asociata cu misteriosul oras laguna si am auzit de tururi speciale prin Venetia pentru fanii sai. Ei cauta sa descopere locatiile cu care este asociat Brunetti, chestura, barurile preferate, chiar exista un ghid scris de Toni Sepeda – „Brunetti’s Venice”.


Daca esti fan Donna Leon aceasta carte este o necesitate. Cartea te ghideaza prin ochii comisarului Brunnetti sa vizitezi Venetia,  lasandu-te sa admiri si sa explorezi diverse locatii.

 

De la Shakespeare la  Henry James, Donna Leon, Venetia a fost muza pentru multi scriitori, fiind un loc predilect pentru cei cu inclinatii artistice. Nu am amintit decat 10 carti  a caror actiune se petrece la Venetia, dar apoi mi-am dat seama ca ponderea autorilor de sex feminin este cam mica si ca puteam adauga pe Virgina Woolf cu ale sale scrisori, poate si pe  Kate Feris cu „Everyday life in Fascist Venice, 1929-1940”. Ar trebui sa-l amintesc si pe Byron, care fortat sa paraseasca Anglia a trait o buna parte de timp in Venetia, locul unde a scris „Don Juan. Spiritul sau romantic si-a gasit aici muza, ultima sa dragoste – Teresa Gamba Guiccioli. Tot lui ii datoram si denumirea de „Podului Suspinelor”, cel care leaga Palatul Dogilor de Palatul Inchisorilor. Oricum lista ramane deschisa si cu ajutorul tau putem construi un nou articol care sa inglobeze 20 sau poate 30 de carti a caror actiune se petrece in Venetia. 

Venetia reuseste mereu sa te seduca chiar si numai reflectata in paginile scriitorilor. Bucura-te de cartile in care ii este dezvaluit misterul!

Recenzii de carti mai gasesti si aici.

Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende
Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende
O lunga petala de mare - Isabel Allende}
O lunga petala de mare - Isabel Allende
Amantul japonez - Isabel Allende}
Amantul japonez - Isabel Allende
Dincolo de iarna - Isabel Allende
Dincolo de iarna - Isabel Allende
Ines a sufletului meu - Isabel Allende

18 comentarii la „10 carti a caror actiune se petrece la Venetia

  1. Mda, se vede ca iti place Venetia. Nu e prima data cand ne vorbesti despre ea.
    Eu nu am ajuns acolo asa ca ma multumesc sa citesc la tine articole despre acest superb oras.

  2. 🙁 N-am citit nici o carte din cele prezentate de tine, dar o sa le studiez cu atentie si imi aleg macar 1.

  3. O carte mai recenta a carui actiune se petrece in Venetia este ” Fata care a atins cerul” de Luca di Fulvio. O carte stufoasa insa se citeste usor si reda foarte realist atmosfera din Venetia anilor 1500, din cate imi amintesc. Dragoste, crima, mizerie, saracie, evreii pusi intre ziduri inca de atunci.

    1. Merci frumos, o s-o caut ca apoi s-o adaug intr-un top mai larg al cartilor a caror actiune se petrece la Venetia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.