Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale

 Construirea unei case ca si a unui blog este o calatorie si nu una oarecare, ci una de autodescoperire, cine esti, ce vrei, cum vrei sa traiesti. Pentru initierea acestei calatorii vei visa, vei cerceta, vei intocmi planuri, proiecte case fizice pentru familia ta sau de case virtuale pentru cititorii tai. In ambele cazuri creezi un camin nou, o sansa de a-ti defini relatia cu lumea, iar aceasta activitate este una din cele mai provocatoare si plina de satisfactii pe care o vei realiza in viata ta. Este oportunitatea de a crea ceva unic conform viselor si dorintelor tale, dar care impune si multe decizii importante de luat. Acest proces este ca o coregrafie, pe o muzica frumoasa orchestrata de catre timp, evenimente, ganduri, sentimente, experiente, pe care o vrei compusa pentru totdeauna si tinzand catre emotia perfecta. Crearea oricarui camin este un proces evolutiv, de multe ori revolutionar care ne schimba atitudinea fata de ceea ce stim si ne conduce pe drumul spre ceea ce vrem sa fie.

Termenul de casa de vis inseamna pentru fiecare o multime de lucruri diferite, dar indiferent de forma, stil, intindere, toti vrem sa fie confortabila, bine conceputa, iar la usa ei sa lasam capcanele vietii. Crearea unui camin familial este mai mult decat construirea unei bucatarii, a doua dormitoare si a unui living, este sinergie si un proces spiritual cu conexiuni profunde pentru minte si corp care astfel danseaza jocul devenirii pe ritmul natural al vietii.

Chiar daca nu sunt proiectant inteleg modul de elaborare de planuri, efectuarea proiectelor de dezvoltare, de design, pentru ca si eu construiesc un camin, blogul. Toate aceste misiuni zilnice inseamna abordarea muncii mereu intr-un mod diferit, lucru care are un puternic efect inspirator.  Asculti clientii, in cazul meu cititorii, pentru a putea sa le oferi mai mult decat ceea ce cauta. Fiecare intrebare, fiecare cautare merita un raspuns diferit care sa ne poarte amprenta. Urmaresti mereu sa adaugi ceva nou, ceva diferit, prin care sa individualizezi, faci schimb de idei, emotii, cu clientul/cititorul castigandu-i prin abordare si prin oferirea rezolvarii problemei lor. Acesta este scopul muncii noastre, clienti/cititori fericiti si satisfacuti. Dar cum incepe procesul?

1. Alegerea biroului de proiectare si servicii

Relatia arhitect-client este la fel cu relatia blogger cititor, foarte personala, implicand discutii despre hobby-uri, gusturi, relatii, familie, dorinte, deci trebuie facuta o alegere corecta a acestuia. Rezultatul oricarui proiect de casa depinde de arhitect, el va dicta aspectul final, costurile si implicarea emotionala in constructie.

Exista o anumita casa pe care o admiri? O intrebare proprietarului si acesta te poate introduce viitorului proiectant al casei tale.

Nu te simti limitat la alegerea unei firme de proiectare din comunitatea ta, in aceasta era a internetului nu este neobisnuit ca un arhitect sa lucreze de la distanta la un proiect.   La fel de departe este si arhitectul blogului meu, firma de web design care mi-a construit scheletul blogului. Am avut o tentativa de a ma organiza singura, dar am dat de sabia cu doua taisuri care se cheama plugin. Nu tot ce zboara se mananca si daca nu te pricepi si instalezi tot ce-ti cade la mana se pot intampla multe. In concluzie, in orice problema trebuie contactati specialistii potriviti pentru situatia si bugetul tau.

2. Achizitionarea domeniului

Si intr-un caz si in celalalt, viitor proprietar sau blogger,  se cumpara terenul, un lot pentru viitoarea casa si un domeniu pentru viitorul blog. Cum tocmai ce am trecut prin acest proces si m-am mutat in casa noua, pot sa-ti spun ca nu-i asa usor sa alegi nici macar numele blogului darmite un teren plasat cum trebuie nici langa groapa de gunoi, nici in zona cu panza freatica la suprafata, nici langa un viitor drum european sau in zona de influenta a mai stiu eu ce intreprindere unde principalele procese industriale degaja noxe in atmosfera sau apa. De preferat ar fi sa ai inainte o conversatie cu proiectantul tau, el va sti avantajele si dezavantajele fiecarui teren, legile si restrictiile de constructie din acea zona.

3. Design schematic, fezabilitate, proiecte de case

In aceasta etapa se aduc conceptele de design, se exploreaza prin grafica, ilustratii si schite, locatii, caracteristici, relatiile dintre spatii, iar forma de baza se modeleaza treptat ca un bloc de lut. Acum este momentul raspunderii la niste intrebari: Cati metri patrati imi doresc sa aiba casa? Care este punctul focal al casei? De cate camere, bai, am nevoie? Ce stil sa aiba? Dormitorul matrimonial sa fie cu fata la vest sau la est? Acum apar in discutie optiuni de materiale, se pune in discutie bugetul, se iau decizii de optiuni schematice. Se alege strategia globala de proiectare. Uite, AIA Proiect te ajuta sa-ti alegi proiectul de casa printr-o filtrare.Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale

Daca pentru o casa punctul focal este livingul, pentru blogul meu este home page. Punctul focal mentine caracterul viu al caminului, este un nucleu de activitate si elementul de legatura care uneste. Acesta este locul unde se intampla totul, se aduna familia/cititorii pentru a vorbi si imparti impresii despre bucurii, necazuri, in general emotii. Aici sunt in permanent contact cu ceea ce se intampla in celelalte zone/pagini care fac parte din intreg.

Eu prefer un mediul calm, luminos, bazat pe simplitate al arhitecturii contemporane, o pauza mai relaxata de la normele traditionale, cu o bogatie de concepte aduse de epoca moderna. Cred ca aceasta imprima cel mai bine individualitatea si stilul personal datorita  formelor de baza, unice, cu linii curate, frumoase, dar totusi simple care pun accent pe confort. Contemporan inseamna literalmente ca este creat si produs chiar acum, adica este dinamic, in continua miscare. Internetul este dinamic, iar WordPressul este un site cladit pe o asemenea structura. Blogul meu este un site in WordPress si este construit cu ajutorul unei baze de date, el nu exista fizic, ci este construit de fiecare data pentru fiecare cititor. In principal de aceea am si nevoie de servicii de hosting,  este un mare mancau de resurse, serverul trebuind sa construiasca mereu paginile lui.

4. Proiectarea

Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale
AIA Proiect – Proiect casa cu mansarda P+M Bujorul Alb

Grafica evolueaza, desenele sunt rafinate cuprinzand detalii, metode, materiale. Se aduna informatii de la ceilalti consultanti cum ar fi inginerul constructor si astfel apar detalii de asamblare, aparate, dispozitive, furnizori, producatori. Proprietarul ia decizii pana la un nivel specific.

De aici se simte pregnant emotia ca fiind un raspuns la elementele specifice de design. Simti un sentiment de satisfactie la vederea unor culori sau bucurie si incredere la un anumit design grafic. Culorile arhitecturii contemporane lasa detaliile sa  straluceasca si dau posibilitatea imaginatiei tale sa se joace creativ cu texturi si modele. Culorile neutre nu inseamna plictiseala, ci ating frumos ochiul. Arhitectura contemporana poate fi  eclectica imprumutand piese dintr-o varietate de stiluri si epoci. Tot ea aduce un sentiment nou in utilizarea materialelor organice, cum ar fi piatra, lemnul, lana, bumbacul, care acum nu mai sunt rezervate doar caselor traditionale, de implinire. Daca adaugi si mobilier cu linii curate pe pardoselile goale in finisaje superbe, caminul va reflecta o abordare mai relaxata a vietii. La aceasta stare de spirit contribuie si detaliile ascunse, tehnologia inovatoare de control si acces de la distanta a tuturor sistemelor casei.

Aceasta serie de elemente de design distincte care adauga o nota proaspata si emotie oricarei resedinte contemporane le-am vrut si eu inglobate in designul blogului meu. Tehnologia o am sigur de partea mea, dar am vrut ca ea sa redea geometria explicita din ferestrele mari ce ofera spatiilor interioare lumina. Am vrut o serie de piese patrate si dreptunghiulare plasate pe fiecare pagina, astfel incat sa-ti atraga atentia, toate de o paleta pura de alb si negru ce-ti da senzatia unui tablou de Mondrian. O frumusete gasita in geometria simpla care sa satisfaca nevoile si sensibilitatea oricarui cititor, astfel incat sa mai revina.

Si totusi cum aduci emotia, stimularea, misterul intr-un mediu on-line? Simplu, prin culori, imagini, texte si piese in miscare care sa ofere un apel emotional, sa-i starneasca simtul estetic si o impresie pozitiva data de grafica web. Nu vreau numai un rezultat utilitar sau o usurinta in folosire, vreau sa induc emotie in acest sistem tehnologic si informatic. Daca se spune ca rolul emotiilor in cumparaturile on-line este mai mare decat in contextul marketingului traditional, de ce sa nu experimentez asa ceva.

4.1. Cadrul

Daca o casa contine mai multe camere, fiecare cu forma, mobila, tehnologia, destinatie distincta, asa si site-ul meu web contine  home page si diverse categorii de pagini, toate cu antet, corp si subsol de pagina. Aici detaliile ascunse de tehnologie permit prezentarea de continut cu imagini si text intr-o ierarhie structurata. Iata de exemplu cum codul HTML descrie datele de contact ale partenerului meu, AIA Proiect.

Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale

Tot la fel introduc logo-ul AIA in formatul HTML.Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale

4.2.Imaginea

Dar ce ma fac ca in fiecare camera am mese, covoare, scaune si niciunele nu arata la fel? Cum le deosebesc? Fiecare are culori, forme, dimensiuni diferite. In site-ul meu folosesc web designul modern, iar prin limbajul de stilizare al elementelor HTML -CSS- descompun o imagine de la culoarea literelor pana la pozitionarea pe pagina pentru a putea fi incorporata  sau pentru a fi apelata dintr-un fisier extern. Iata de exemplu cum fisierul CSS descrie logo-ul partenerului meu, AIA Proiect. Raspunsul emotional la aceasta imagine este insufletitor datorita culorii rosii predominante care predispune la bucurie si in cele din urma la loialitate.

Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale4.3. Piesele in miscare

Intr-o casa moderna sunt multe parti in miscare, se aprind luminile, se porneste masina de spalat sau televizorul. De aceste interactiuni pe site se ocupa Java Script. Acesta este un limbaj care ofera reguli si logica pentru a determina ceea ce se va intampla in pasul urmator. Acesti factori de proiectare capteaza datorita insufletirii.

4.4.Front-end

In sfarsit in noua mea casa am acces la toate camerele, la toate mobilele si la toate electronicele. Pot oricand sa-mi zugravesc blogul in orice culoare, pot sa-i pun azi un tapet cu modele geometrice, maine pot sa-l schimb cu unul cu flori. Oricand deschizi usa casei mele web fisierele HTML, CSS, Java Script sunt trimise catre browser, analizate si apoi se intorc imbiindu-te sa poftesti inauntru. Tot timpul frumusetea a fost un precursor al raspunsului emotional, asa ca m-am concentrat pe estetica, structura ei si pe privirea de ansamblu clara, usor de inteles.

4.5. Back-end

Ce fac cand mi se infunda canalizarea, mi se sparge o teava sau mi se taie curentul? Ma duc si-l trag de maneca pe stapanul serverului, care poate sa fie in celalalt capat al lumii, dar imi raspunde prompt la solicitare reparand defectul. Acum la solicitarile tale computerul returneaza date HTML, fisiere CSS si JavaScript in browser si ma poti contacta. Internetul nu doarme niciodata, cititorii vor continut proaspat, iar tu trebuie sa stapanesti platformele de social media, sa fii un fel de avizier online. Este un job full-time.

Nu-i asa ca nici proiectarea unui blog nu este usoara? De aceea e bine sa apelam mereu la specialisti.

5. Documentatia de autorizare si constructie

Nimanui nu-i place birocratia, dar procesul de construire a unei case cuprinde si o parte birocratica in care trebuie sa alergi la propriu dupa diverse acte,  partea cea mai grea cand nervii sunt serios pusi la incercare. O firma de proiectare si servicii te scapa de aceste documentatii in vederea obtinerii autorizatiei de construire, certificatul de urbanism,  autorizarea organizarii pe santier, autorizatie pompieri / aviz ISU, cadastru, intabulare, audit energetic, etc.

6. Constructia propriu-zisa

Avand la indemana toate documentele si desenele te poti apuca de constructie.

Concluzie

Vei trece prin momente cand vei simti ca nu vei mai apuca ziua in care sa-ti vezi caminul terminat, dar nu va dura mult si potentialul casei va capata materialitate, ii vei simti energia si vibratia spirituala unica. Este uimitor sa vezi cum planul pe care l-ai facut pe hartie cu proiectantul/web designerul prinde viata reala. Incepi sa devii destul de impresionat de tine si de cel care te-a consiliat. Ti se pare un lucru nebunesc, dar parca totul este mai frumos decat ti-ai imaginat initial, este o mie de ori mai viu si mai aratos.Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale

Am doar o luna de cand m-am mutat in casa noua, am trecut peste toate provocarile, iar acum spatiul meu chiar daca nu-i inca perfect este locuibil si a prins viata. Imi iubesc caminul dupa cum si tu il iubesti pe al tau. Te astept sa experimentam impreuna emotii pozitive cum ar fi bucurie, implicare, incredere, prietenie, satisfactie. Emotiile sunt cel mai mare motivator al actiunilor nostre, ele ne declanseaza procese cognitive, senzatii fizice, comportamente mentale, schimbari fizice si stau la baza proiectelor de case AIA Proiect.

Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2017.

12 comentarii la „Emotiile din spatele unor proiecte de case fizice si virtuale

  1. Chiar asa, ai vreo idee daca ar renta mai mult sa incepi sa construiesti o casa de la zero, este mai ieftin decat costul ei de achizitie- in mediu urban ma refer? Tot aud povesti cum ca ar fi mega- scump sa incepi sa construiesti si ca defapt iti convine financiar sa cumperi, fie noi, fie mai vechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.