Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

A venit timpul sa incep o afacere. Intrebarea este: Sa-mi incep o afacere proprie de la zero sau ar trebui sa cumpar o franciza? Oricine dezvolta o afacere trebuie sa cantareasca foarte bine toate datele ecuatiei, sa stie  ce vrea, cui i se adreseaza, care ii sunt punctele forte, abilitatile, planurile de viata, visele, trasaturile psihice, morale si resursele financiare. Sunt convinsa ca voi reusi indiferent de modelul ales, dar vreau ceea ce mi se potriveste mai bine atat ca obiectiv personal cat si de afaceri.

Ma voi simti prea constransa functionand intr-un sistem francizat sau ma voi dezvolta mai bine intr-un cadru bine definit? Vreau libertatea de a-mi dezvolta propriul potential sau pornirea unei afaceri de la zero poate fi coplesitoare pentru un antreprenor aflat la inceput? Sa aleg securitatea, siguranta si sa renunt la libertatea de actiune? Sa aleg riscul, sa-mi dezvolt singura ideile de afaceri, sa-mi rezolv singura problemele, sa-mi caut singura oportunitatile de afaceri? Nu exista un raspuns usor la aceasta dilema, iar pentru a hotari am discutat cu familia si am evaluat cu atentie factorii care diferentiaza cele doua abordari.Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

propria afacere versus franciza

In cele din urma decizia unanima a fost pentru a cumpara o franciza, pornirea unui start-up suna putin intimidant pentru un proaspat antreprenor. Franciza este o mare plasa de siguranta deoarece are implementate cele mai bune practici. Astfel rezolv problemele inerente oricarei afaceri: produs sau serviciu bun, nu mai trebuie sa studiez marketing, contabilitate, sa dezleg probleme administrative, toate sunt solutionate prin consultanta francizorului. Nu mi-am propus  sa reinventez roata, iar potentialul de business al francizatului este crescut si nu trebuie sa vin cu o  idee de afaceri novativa.  Asa pot sa-mi continuui jobul actual pana cand voi gasi momentul potrivit pentru a ma concentra in intregime asupra afacerii, iar scalabilitatea francizei ma atrage.

Bun, dar ce franciza sa aleg?

Sunt atatea francize profitabile in Romania. Asupra carui domeniu sa ma opresc? Sa fie retail, food & beverage sau in domeniul serviciilor? As fi vrut oportunitatea de afaceri a unei spalatorii/curatatorii chimice ca cea a francizei 5asec, dar si atractivitatea unui domeniu cu o franciza de frumusete cum este Inglot. In final am hotarat, aleg franciza The Coffee Shop pentru ca este franciza primei cafenele de specialitate din Romania, preturile sunt accesibile, am posibilitatea de a avea propria prajitorie si sunt indragostita de cafeaua de calitate.

Acum mi-ar trebui un plan de afaceri care sa fie un fel de completare al celui deja avut de francizor. Pentru a putea solicita imprumut financiar trebuie sa adaptez planul de afaceri al francizorului la cerintele pietei si specificatiile locale ale Craiovei. N-am citit inca planul francizorului, dar ideea este foarte buna, potentialul de profit este mare, iar structura logica a afacerii trebuie sa fie pusa la punct bine altfel nu ar fi avut succes. Ramane doar sa vad modul exact in care managerul The Coffee Shop a transformat afacerea intr-o izbanda.

Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.
http://www.euromonitor.com/coffee-in-romania/report

De ce tocmai o afacere cu cafea?

Ca orice antreprenor primul gand ma duce la profit si in acest caz acesta poate fi destul de mare, adaosul la aceasta bautura poate fi si mai mare de 200%. Dintr-un kilogram de cafea de 100 lei se fac cel putin 100 de cafele, deci o cafea vanduta cu 5-10 lei presupune un cost al cafelei de 1 leu. Am rotunjit sumele astfel incat sa intre aici si pierderile sau amortizarea dispozitivelor necesare. Suma investita se amortizeaza foarte repede si daca as fi avut  experienta in domeniu as fi deschis singura o cafenea, dar conteaza mult modul de prajire, temperatura si selectia boabelor, lucruri pe care nu le stapanesc.

Popularitatea produsului: cafeaua este a doua mare marfa dupa petrol si mai mult de jumatate din populatia adulta o bea de mai multe ori intr-o saptamana. Aceasta industrie este bine inradacinata in societate si un studiu efectuat de euromonitor.com situeaza Romania pe locul 38 in topul  tarilor consumatoare de cafea cu o medie de 1,9 kg  cafea/ cap de locuitor.

Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.
euromonitor.com

Diversitatea functiilor unei cafenele, sunt lucruri diferite pentru oameni diferiti: un loc pentru a cumpara o varietate de arome de cafele, ceaiuri, consumabile si chiar aparate de cafea, un loc pentru a conversa cu prietenii, un loc pentru a citi o carte sau de a lua o pauza de la locul de munca. Prin urmare, aceste cafenele pot aborda o varietate de lucruri in promovarea lor pe piata de desfacere.

Potentialul de crestere pentru companiile francizate sau francizoare:  a devenit cea mai populara alternativa si totodata cea cu riscul cel mai scazut pentru infiintarea unui magazin independent (In SUA acest segment de franciza are cea mai mare crestere conform euromonitor.com).

Descrierea afacerii

Conceptul The Coffee Shop este 100% romanesc si are deja deschise cinci locatii in Bucuresti si una in Sofia. Datorita faptului ca tinteste localitatile cu peste 100 mii de locuitori, Craiova, al saselea oras ca marime al tarii se incadreaza in orasele vizate. Locatia unitatii francizate se va afla la intersectia strazilor Alexandru Ioan Cuza cu Aries, vis-a-vis de cladirea Universitatii si intre doua corpuri de cladiri de birouri. Atractivitatea si accesibilitatea sunt garantate.

Date generale despre franciza

Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.
http://www.francize.ro/francize/franciza-the-coffee-shop/

Unitatea francizoare  face parte din grupul Partener Coffee Services, care a dezvoltat o afacere de succes in domeniul cafelei dar si a altor produse complementare.

Ca un potential francizat trebuie sa ma asigur ca aleg bine francizorul, acesta sa aiba o analiza viabila a oportunitatilor, un nivel superior de pregatire si de sprijin care-mi sa fie furnizat, sa aiba o stabilitate financiara si o rata de succes mare a francizatilor. Francizorul imi va garanta ajutor, implicare, nume de brand si cunoasterea buna a companiei, iar eu la randul meu voi plati redevente si voi achizitiona consumabilele, inventarul, software-ul, sistemul informatic si orice altceva ce francizorul decide ca ar trebui sa-mi furnizeze.

Factori cheie care au determinat succesul francizorului:

-Spiritul special al cafenelei, imaginea unica, alaturi de o bautura speciala se vinde o intreaga experienta.
-Rolul de barista ca reprezentant al lantului de aprovizionare cu cafea nu trebuie sa fie subestimat, abilitatea lui poate face diferenta dintre o cafea cu lapte zilnica si o experienta uimitoare.
-Tehnologia de ultima ora in scopul de a servi produse de inalta calitate, diferentiate, cu scopul de a crea o varietate de arome proaspete si unice.
-Educarea continua a consumatorilor cu privire la cafea, ingrediente, diferente de calitate sau trendurile pietei cum ar fi cafeaua organica. Aceasta este benefica in dezvoltarea unei relatii pe timp lung cu clientii ce conduce la o loialitate fata de brand.

Piata tinta

Introducerea pe piata a unei noi cafenele necesita subtilitate pentru a furniza o experienta sociala placuta alaturi de o atmosfera primitoare si o gama noua, aromata de produse proprii. Deoarece pretul unei cafele este accesibil, reteaua The Coffee Shop dorindu-si ca oricine sa-si permita o cafea buna si fiindca locatia este centrala, alaturata Universitatii si a doua cladiri de birouri, piata tinta este alcatuita din studenti si salariatii firmelor ce-si au sediul in apropiere. Varsta publicului tinta este de 18-40 ani, iar piata este emergenta. Concurenta  este alcatuita din cateva automate de cafea existente atat in interiorul Universitatii cat si al corpurilor de birouri, StarBucks  care se afla la 300-400 de metri si trei pub-uri aflate la 150-200 metri distanta. Niciunul dintre acestia nu constituie o amenintare datorita diferentei calitative a produselor si a preturilor practicate.Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

Un studiu efectuat in Timisoara de catre Facultatea de Management si Studii Economice in anul 2009 ( http://journals.usamvcluj.ro)  pe un esantion de 1000 de persoane dintre care 36% dintre respondenti au fost in varsta de 26-40, 28%  intre 18-25, 20% intre 41-65, si 16% de peste 65 de ani, a relevat urmatoarele date:
-92% dintre respondenti beau cafea de zi cu zi, in timp ce 8%  beau ocazional;
-50% dintre respondenti au cumparat cafea pentru aroma sa,  40% pentru gustul sau, iar 10% pentru puterea sa;
-40% dintre respondenti prefera sa bea cafeaua acasa, 32% in oras, iar 28% la locul de munca;

Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.
euromonitor.com

 Analiza SWOT

Tabel SWOT al francizei The Coffee Shop

Despre elementele financiare cheie: vanzari, circuit financiar, profit, nu pot sa va dau prea multe amanunte pentru ca nu le cunosc, dar stiu cel mai important lucru, ca aceasta retea a avut succes. Asta inseamna ca suita de servicii si de produse este la inaltime, dar intotdeauna exista loc de mai bine. Am observat ca au un sistem bine pus la punct de loialitate, lucru ce mi se parea absolut necesar pentru a bate competitorii. Acesta este simplu- la cinci cafele consumate la bar primesti una gratis, dar are si un sistem mai profund prin eliberarea de carduri de fidelitate. Un impuls este dat si de catre utilizarea promotiilor de vanzari, iar altul prin prezenta activa pe  social media.Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

Cateva idei complementare

Chiar daca ca francizat nu am libertate de actiune as avea cateva propuneri sa le inaintez francizorului. Pentru ca tocmai ce am calatorit in Ungaria am observat cateva lucruri minore, dar care pot face o diferenta majora pentru un client: Wi-Fi gratuit, prize electrice la fiecare masa, cateva reviste, ziare, poate chiar si cateva carti, un divertisment live in mod regulat in cafenea, poate o lectura de poezie, expozitie de tablouri sau gazduirea de evenimente ale comunitatii. Pentru a alege cafeneaua mea trebuie sa vin cu ceva in plus, sa ofer ceva ce ceilalti nu fac, astfel incat sa fiu prima optiune. Atmosfera calda si serviciile ireprosabila sa te faca sa vii mereu si sa-ti aduci si prietenii.Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

Daca esti interesat si dispui de suma minima de investit, poti opta si tu pentru acest concept care si-a dovedit viabilitatea economica. Consultantul The Coffee Shop te asteapta sa-l contactezi pentru a-ti da mai multe date suplimentare. Dar sper sa iti alegi alt oras, nu vreau sa ne canibalizam :)).
Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

 S SB 2017

Testeaza cafeaua de origine!

Nicaragua Maragogype Reference: 2368-100-1 Cafea de origine Nicaragua, 100% arabica

Nicaragua Maragogype

Cafea de origine Nicaragua, 100% arabica

Ethiopia Yirgacheffe- Cafea de origine Ethiopia Yirgacheffe 100% arabica

Burundi Bourbon cafea boabe origine Burundi 100% Arabica, 125 g

Burundi Bourbon- cafea boabe origine Burundi 100% Arabica, 125 g

Peru (125 g)- Cafea boabe, de origine Peru, 125 gr

 

11 comentarii la „Care-i cel mai profitabil business? Aleg franciza primei cafenele de specialitate din Romania.

  1. Te-ai gandit super serios la asta din cate imi dau seama. Nici nu stiu ce sa zic, decat succes! Chiar zilele astea s-a deschis langa mine un magazin cu cafea, to go, ceva de genul, dar nu stiu daca e franciza asta de care vorbesti tu sau nu pentru ca eu nu beau cafea si de fiecare data cand trec pe acolo ma apuca nervii ca mi se face rau de la miros. aud pe strada lumea ca vorbeste de ea, ca mergem si noi, ca am baut si eu acolo, numai eu ii injur in gand :)) ca sunt nevoita sa trec zilnic pe acolo!! :))

    1. Cautati va rog pe francize.ro in functie de domeniu, de serviciul pe care doriti sa-l prestati si acolo veti vedea la fiecare suma necesara francizarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.