Biscuiti spritati in „Miercurea fara carne”

Biscuiti spritati

Poate o sa ti se para ciudat ca in prima zi de primavara eu am facut biscuiti spritati,  care se mananca in jurul Craciunului, dar astazi mi-a venit de la eLider.ro presa de biscuiti. Inainte ii faceam cu masina de tocat carne, la care aveam un dispozitiv atasat care le dadea biscuitilor diverse forme, dar toate lunguiete. Acum, cu presa de biscuiti pot face floricele, tocmai bune pentru prima zi de primavara si o zi de Miercurea fara carne.

Acesti biscuiti fragili si untosi apartin traditiei de Craciun din Lorena, Germania, dar sunt perfecti consumati in tot timpul anului alaturi de un ceai sau de o cafea. Pot fi simpli sau decorati cu fructe confiate, trasi in ciocolata sau in nuca de cocos. Sunt rapizi si simplu de facut si se pot pastra  pana la doua saptamani intr-o cutie de fier…daca le puteti rezista. Numele vine de la cuvantul  german spritzen care inseamna a pulveriza, a stropi, deoarece aluatul moale este impins printr-o presa de prajituri pentru a rezulta modele felurite.

Ingrediente biscuiti spritati:

-200 gr unt moale la temperatura camerei;
-100 gr zahar;
-2 galbenusuri de ou;
-extract de vanilie
-400 gr faina;
-un varf de sare.

Timp de preparare: mixatul 7 minute, 30 minute in frigider la racorit( dar merge si fara), 5 minute coptul.

Mod de preparare biscuiti spritati:

Se bate untul cu mixerul 2-3 minute. Se adauga zaharul si se amesteca iar. Galbenusurile se adauga treptat impreuna cu esenta de vanilie, urmand apoi faina pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Se pune aluatul cateva minute in frigider, eu l-am lasat cam 30 de minute, timp in care m-am uitat cum functioneaza presa. Este din aluminiu si are un mecanism simplu. Ca accesorii are o sumedenie de discuri cu diverse fante plus cinci palnii pentru ornamentare. Una din aceste palnii este perfecta pentru a umple cu gem sau dulceata gogosile Sufganiyot.

Biscuiti spritati in

Se incalzeste cuptorul. Partea cea mai frumoasa a fost la formatul de floricele. Pe tava unsa se aseaza presa si se apasa pe parghie pana opune rezistenta, acesta este momentul cand este gata floricica. Se muta la cativa cm presa si se formeaza alta. Mi se pare o activitate distractiva mai ales pentru copii.

Se pune tava in cuptor si in cinci minute avem niste minuni mici. Eu am facut in general floricele, dar am nimerit si un fel de fulgi de nea, iar inimioarele au fost febletea lui Iris. Binenteles ca merg facute cu o punga de patiserie, decat ca parca nu-i asa distractiv si iti trebuie ceva indemanare pentru a face forme identice.Biscuiti spritati in

 

Nici n-am mai cautat cutia de tabla, s-au terminat instant, dar maine facem altele cu alte forme.

P.S.

Daniel a petrecut Miercurea fara carne la SMS Bucuresti cu soufle de cascaval si alte bunatati, iar Brindusa a facut sarmale de post cu ierburi aromate, o minune!

24 de comentarii la „Biscuiti spritati in „Miercurea fara carne”

  1. Si eu faceam astfel de biscuiti cu mama si cu sora mea! Nu am mai facut de ani buni reteta aceasta. Cu niste gem sau crema de ciocolata, ar fi bestiali, dimineata la cafea sau cu un ceai fierbinte!

  2. Mi-ai facut pofta! Arata foarte bine si cred ca sunt si foarte gustoase. 🙂 Ma uitam la formele alea si ma tot gandeam cum o iesi aluatul prin gaurelele alea asa mici… de exemplu prin forma cu 3 stelute…

    1. Intra pe ELIDER.ro si cauta masina de biscuiti, are un pret foarte bun, 38 de lei si pe restul site-urilor am gasit-o la cel putin 45 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.