Gogosi evreiesti – Sufganiyot

Gogosi evreiesti – Sufganiyot

Miercurea fara carne de astazi vine cu  un sarbatorit, Iuliu, cel mai simpatic blogger din Alba Iulia. Iuliu e un pic gurmand, iar de ziua lui m-am gandit sa fac o reteta  stiuta de la el- gogosi evreiesti Sufganiyot. Nici eu si nici el nu avem radacini evreiesti, dar ne plac aceste delicatese, care simbolizeaza miracolul lampii cu ulei din templul antic al Ierusalimului.

Gogosi evreiesti - Sufganiyot
Gogosi evreiesti – Sufganiyot

Hanukkah, Festivalul de Lumini, este sarbatoarea ce comemoreaza rededicarea templului evreiesc din Ierusalim, in sec 2 î.en. Dupa ce templul a fost curatat, era nevoie de ulei de masline pentru a alimenta menora (un fel de policandru). Odata aprinsa lumina,  aceasta nu trebuia stinsa niciodata, dar ei nu aveau ulei decat pentru o singura zi. Minunea a fost ca flacara a durat opt zile, timp suficient pentru a se putea aduce o noua provizie de ulei.

Exista doua feluri de gogosi sefardice care se manaca de Hanukkah, bunuelos – gogosi acoperite cu miere si sufganiyot- gogosi umplute cu jeleu.

Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Ingrediente gogosi evreiesti:

1 pachetel de drojdie de 25gr;
3 cani faina;
2 oua;
3 linguri zahar;
1 cana de lapte cald;
2 cani ulei pentru prajit;
2 linguri coniac;
coaja rasa de la o lamaie;
gem sau dulceata facuta cu zahar gelifiant.

Mod de preparare gogosi evreiesti:

In reteta se puneau toate ingredientele intr-o punga, se amestecau bine si punga se punea intr-un bol cu apa calda timp de o jumatate de ora, ca sa creasca.Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Eu am adaptat la stilul romanesc, am pus drojdia, zaharul in laptele cald, am lasat 5 minute si apoi am turnat lichidul peste faina facand un aluat lipicios. Acest aluat l-am lasat sa creasca o ora si l-am intins la o grosime de 1 cm. Cercurile le-am taiat cu cana primita la SuperBlog, de la sponsorul Swiss Solutions, daca nu ai peste o saptamana incepe competitia si poti face rost :)). Gogosile in forma de tor le-am taiat cu alta cana mai mare si un capacel.

Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Am acoperit rotocoalele cu un prosop si am mai stat 30 de minute. Intr-o tigaie am pus uleiul si cand s-a incins am inceput sa pun gogosile la prajit. Dureaza pana intr-un minut prajirea pe fiecare parte si apoi se scot pe un prosop de hartie lasandu-se la racit.

Pentru adaugarea gemului am avut o problema, nu gaseam niciun dispozitiv care sa aiba un tub putin mai lung ca sa ajunga pana in centru, dar am improvizat. Data viitoare imi caut in magazin, la articole de patiserie, un tub cu piston. Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Acum ca m-am indopat cu gogosi, stau si astept sa vad articolele celorlalti bloggeri care spun prezent la #miercureafaracarne. Prima este Brandusa cu ciupercute in vin cu fidea, Daniel vine din urma si marcheaza cu o supa de broccoli.

Gem Bio Zwergenwiese de Agrise indulcit cu sirop de agave 225 grame

Gem Bio Zwergenwiese de Agrise indulcit cu sirop de agave 225 grame

Gem bio de afine rosii 220G, BIO FIT

Sirop de Ghimbir Bio 330 ml

Sirop de Ghimbir Bio 330 ml

Pachet de post- gem bio

Gem de merisoare fara zahar, fara pectina, PROBIOS 220 grame

Gem de merisoare fara zahar, fara pectina, PROBIOS 220 grame

 

P.S.

Era sa uit sa va arat si felul principal, am facut niste burgeri vegani,  decat i-am prajit in tigaie.Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Nu prea au fost grozavi, asa ca i-am incercat si langa niste pilaf cu sofran, dar tot gust aiurea au avut.Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Fie-mea a mancat tot si i-au placut, asa ca e subiectiva treaba.

Gogosi evreiesti - Sufganiyot

Tigaie din fonta Heinner, dimensiune 23 cm, inductie

Tigaie din fonta Heinner, dimensiune 23 cm, inductie

Tigaie pentru oua – INIMA

Tigaie din fonta, diametru 30 cm, manere inox, rosu, inductie

Tigaie din fonta, diametru 30 cm, manere inox, rosu, inductie

Tigaie dublă HomeVero 36 cm, suprafață antiaderentă grill și clasică

Tigaie dublă  36 cm, suprafață antiaderentă grill și clasică

Set oala + tigaie cu interior teflonat, 3 piese, capac sticla, Colectia Melissa

22 de comentarii la „Gogosi evreiesti – Sufganiyot

    1. Ma gandesc sa fac si cealalta reteta sefarda de gogosi. Pe acelea nu le-am facut niciodata, nu stiu de ce. Rau lucru si obisnuinta asta!

  1. EEee , ce pofta mi-ai facut de gogosi, nu am mai facut de mult timp. Interesant, nu stiam ca poti inlocui esenta de rom probabil cu coniac.

  2. Gogosile singurele chestii cu care ma poti cumpara :)) Le ador pe toate in toate formele, doar ca am grija si stiu cat ingrasa si le refuz politicos de fiecare data. Dar cateodata ceva bun, nu strica.

  3. Varianta cu jeleu parea mai interesanta. O sa incerc reteta poate chiar weekendul acesta, daca nu mai iau cu altele.
    Burgerul e de la Kaufland? Parca acolo le-am vazut. Zici ca nu a fost prea reusit, oricum…
    Eu obisnuiesc sa imi pregatesc singura burgerul veggie si iese super gustos, dar imi ia mult timp, asa ca mereu caut solutii de-a gata facute care sa fie si gustoase

    1. Nu-s multumita de cum arata, dar atat ma duce capul…acum. De cati nervi mi-a facut migrarea asta am mancat o gramada de gogosi ca sa compensez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.