Fericirea-i un zâmbet, o floare, o raza de soare, un #happyselfie

Luptăm zi de zi pentru a ne împlini o eternă aspirație, fericirea. Îi căutăm formula secretă de mii de ani, încercăm să-i descoperim înțelesul pentru a avea acces cât mai des la izbucniri de nemurire, vrem să-i resimțim plenitudinea, dar descoperim doar natura ei perisabilă, caracterul ei efemer, tragic, sfâșietor, absoluta necesitate.

Și totusi, lângă noi, cineva are parte de magia de a fi fericit într-un mod complet, copiii. Neîmpovărați de responsabilități, termene, stresul locului de muncă, nu știu cum este să renunți la un vis, au acces la latura grandioasă, impresionantă a fericirii, ce ne apropie de esența vieții și a morții.  Visele sunt forța vie a inimii și a sufletului, sunt mai importante decât orice bun, însă adulții pierd treptat puterea de a merge după ele până la capat. Ne creionam visul de a fi fericiți în funcție de perspectiva noastră asupra lumii și credem că odata împlinit ne va aduce fericirea. Nu ințelegem că  importantă e călătoria și nu drumul, procesul și nu răspunsul. Căutăm fericirea undeva departe, dar nu o vedem cum trece pe sub nasul nostru sau nu avem timp s-o apreciem atunci când se întamplă. Câteodata, rar, ni se împlinește visul, devine brusc realitate și cu toate acestea nu-l recunoaștem, nu avem deplina convingere că este visul nostru, nu simțim nicio bucurie și nu simțim că ne reprezintă.

Asta ne deosebește de copii, ei nu caută nimic, primesc totul cu brațele deschise, zâmbind și acest tot încă este posibil. Au bucuria de a fi naturali, au îndemânarea de a fi compleți și absoluți în orice moment, au izbucniri de mici fericiri într-o frecvență intimidantă, pe cand noi căutăm mari porniri emoționale, o acumulare și chiar o repetare a plăcerilor. Țesătura fericirii e alcatuită din împletirea de lucruri ce par la prima vedere neînsemnate: un zâmbet, o floare, o rază de soare, stări de bună-dispoziție suprapuse pe o viață plină de sens.

Te întrebi ce m-a apucat filozofatul pe tema fericirii?Fericirea-i un zambet, o floare, o raza de soare

Am văzut pe Facebook un concurs interesant  organizat de Centrul Comercial Vitantis,  înscrii un #happyselfie si poti câștiga 1000 de euro. As înscrie și eu o poza. Da, dar care? De câte ori m-am încadrat eu în temă: să fiu fericită și să pot dovedi cu un selfie? Cam rar. Cu toate astea am mii de selfie-uri cu cineva fericit, fata mea. Ea reușește să fie complet fericită și mă reconectează și pe mine cu forța vieții. Văd în ochii ei semințele unor aventuri imaginate, mii de posibilități ale vieții și  așa ajung să cred și eu  că totul e posibil. Am ales pentru acest concurs un selfie de grup făcut în vara asta, în tabără, ea împreună cu prietenele

.Fericirea-i un zambet, o floare, o raza de soare

Sunt unsprezece perechi de ochi curioși, neastâmpărați, ce nu știu ce sunt acelea limitele, ce nu caută fericirea, ce nu au nevoie de motive pentru a fi fericiți, ci pur și simplu o trăiesc, pentru că fericirea se află în ei.

Sunt unsprezece fete ce au capacitatea de a se bucura de „nimic”, care nu-și ascund emoțiile, care trăiesc clipa, care-și dăruiesc simplu prietenie necondiționată și multe, multe zâmbete, unitatea de măsură a bucuriei.

Într-o singură poză aceste adolescente ne dezvăluie secretul vieții, fericirea.

Mă uit la această poză și nu pot să nu mă gândesc cât de ușor ar fi să dărâmăm zilnic măcar o singură cărămidă din zidul care ne ancorează de stilul de viață, de iluzia că el este ceva solid pe care poți conta, dar care de fapt constituie o limitare. Nu contează că fizica cuantică a demolat conceptul clasic de corp solid, pe măsură ce am crescut am învățat să credem în limite, în ziduri, că visele sunt numai pentru visători, iar orice nu-i legat de punerea mâncării pe masa este un lux inaccesibil. Majoritatea adulților ne-am aruncat  visele pe nimic: pentru vreo funcție de răspundere, un salariu bun sau alte beneficii materiale.

Un adolescent este o forță care nu neapărat este activă, ea exista ca un potențial, acel potențial atât de esențial pentru fizica cuantică.

Dar cum ar fi să treci prin viață cu ardoarea unui adolescent? Bănuiesc că ne-am arde înainte de vreme. Poate că ideal este să fii ca un atom în fizica cuantică, când undă, când particulă, să posedăm o caracteristică importantă; dualitatea, să fim când adulți, când copii. Fiecare anotimp din viață vine cu niște atuuri: vârsta și experiența dau înțelepciune și echilibru, copilăria vine cu conexiunea sa cu visul.  La limita celor două există o linie fină între temperarea pasiunii și renunțarea la forța de viață. Aici se află fericirea și nu mai depinde de vreun moment al vieții, aici totul este posibil, aici poți să visezi și să  faci ce vrei. Nu te lua după forța misterioasă ce vrea să dovedească imposibilitatea realizării visul tău, ea se hrănește cu invidie și gelozie.

Fericirea se află în speranță, în echilibru, în aprecierea micilor bucurii, a micilor detalii ale momentului: gesturi mici facute din suflet, un zambet, o floare, o raza de soare, prieteni, dans, muzica, comunitate. Uite o simplă poză mi-a adus lumina și energie pozitivă. Ghindocul meu îmi înseninează viața doar zambind într-o poza, acesta era momentul unui #happyselfie. Apoi acest moment a luat-o la vale și dintr-un singur fulg s-a transformat într-o avalanșă,  soțul mi-a dăruit o floare, soarele m-a întampinat la ieșirea din casă, autobuzul a venit la timp, un domn mi-a cedat locul, o colegă udase florile, alta mi-a dăruit o cafea, la radio am ascultat melodia preferata și chiar am schițat un dans timid pe hol atunci cand credeam că nu mă vede nimeni, la supermarket casiera mi-a zambit, un vecin mi-a dus plasele cu cumparaturi pană la ușă, prietenii mi-au like-uit și shar-uit  #happyselfie-ul. Cred ca am emanat eu bucurie, fericire și  i-am molipsit. Este extraordinar să-i lași pe cei din jur să te vadă ca o persoana umană, reală, confortabilă, așa se vor deschide și ei.

In fiecare clipă a vietii daruim unicitate și primim emotie, numai că nu întotdeauna și conștientizăm. De cele mai multe ori nu contează ceea ce oferi, ci modul în care oferi, iar cadoul pare și mai important atunci cand nu îl aștepti. Acest principiu al dăruirii m-a urmarit toata ziua și dacă unora le pare greu de aplicat, fetei mele îi iese de fiecare dată de minune. Eu de la ea invăț și aș numi asta legea acțiunii și reacțiunii, legea cauzei și efectului.

Cum știu că și tu iubești fotografia și-ți place să-ti faci selfie-uri, te invit să mi te alături în acest concurs. Eu nu particip pentru premiul pus în joc, deși este substanțial,  vreau doar să-mi expun fericirea de a fi mamă, fericirea de a avea niște ochi puri în care să mă oglindesc, vreau să dau tuturor de gândit referitor la drumul ales și sunt curioasă să aflu părerea ta  despre ce este un #happyselfie.

Fericirea-i un zambet, o floare, o raza de soare
Be Your Selfie by Kathy Middlebrook

Câștigat este cel care are ochi limpezi, suflet curat și este îndrăgostit de viață!

 

26 de comentarii la „Fericirea-i un zâmbet, o floare, o raza de soare, un #happyselfie

    1. „Fericire-i când iarba apare,
      Fericire-i când raza de soare
      Intra-n cort si îti mângâie fata,
      Aeru-i sarat…”
      Fericirea Vama Veche

  1. Ca sa fii fericit, trebuie sa iubesti viata. Indiferent de problemele pe care le avem, sa nu uitam sa ne iubim viata, sa o apreciem si sa profitam de ea la maxim.
    In plus, sa nu uitam sa le aratam si altora cum sa iubeasca viata! A fi fericit e usor si simplu, daca stii la ce sa fii atent!

    1. „Progresam si uitam sa fim fericiti,
      Îngropam bucurii într-o mare de biti,
      Nu te mai poti ascunde, esti mult prea conectat,
      Nu mai poti sa fii singur, esti identificat,
      Nu mai poti sa refuzi, nu te lasa sa crezi,
      Te învata sa-ti cauti iubirea pe net. ”
      Fericire- Vama Veche

  2. Ce ti-e si cu fericirea aceasta! Faptul ca sta in lucrurile mici este unul dintre cele mai adevarate lucruri. Si ca nu, nu este nevoie de multi bani pentru a simti fericirea. Uneori, este nevoie sa ai in jurul tau suflete care te iubesc. Eu asta cred.

    1. „Fericire-i când îti amintesti
      Cât de fericit esti când iubesti,
      Fericire-i când dormi tu la ea,
      Chiar pe canapea…”
      Fericire- Vama Veche

  3. Da, sunt fericita. De ce? Pentru ca am minimul necesar pentru a trai si am familia aproape. Prieteni adevarati nu prea, dar recunosc ca in mare parte e vina mea, si eu sunt prea inchisa. Incerc asa fiu mai comunicativa. O sa reusesc!

    1. „Fericire-i când puiul de om
      Vrea în brate si moare de somn,
      Fericire-i când frunzele cad
      La un picnic în parc.”
      Fericire- Vama Veche

    1. Gandurile iti influenteaza starea, fiecare gand este asemeni unei seminte, semeni vant culegi furtuna, semeni zambete culegi fericire.

    1. „Fericire-i o sticla de vin,
      Fericire e cerul senin
      Într-o zi-n care-ai hotarât
      Sa alergi pe câmp.”
      Fericire- Vama Veche

  4. Am vazut aceasta campanie si mi se pare superba, iar premiile pe masura. O sa ma gandesc, dar e o campanie asa de simpatica si pozitiva ca ma tenteaza sa particip si eu

    1. Suntem cu totii mai castigati prin faptul ca cineva ne-a deschis ochii – fericirea sta in lucrurile mici care ne inconjoara si pe care de cele mai multe ori le trecem cu vederea.

    1. „Viata este viteza, nu mai poti sa te-opresti,
      Te strivesc cei din urma daca încetinesti,
      Cineva sa opreasca invazia de biti,
      Cineva sa ne faca din nou fericiti.”
      Fericire- Vama Veche

    1. Pan atunci am castigat noi toti, eu pentru ca mi-am canalizat gandirea spre lucruri pozitice si voi pentru ca sper v-am insuflat energii pozitive.

  5. Fericirea noastra sta de fapt in lucrurile marunte!Intr-un zambet, intr-o stranger a mainii, insa uitam asta uneori…

    1. „Fericire e când tatal tau
      Te invita la el in birou
      Si deschide o sticla de bere,
      Prima bere din viata ta.”
      Fericire- Vama Veche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.