Supereroul Clean la datorie!

  Buna, ma cheama Clean si sunt un supererou. Nu ma stii? Normal, inca nu am fost inventat, sunt doar in stadiul de proiect pe masa Ralucai. Sunt nanonepotul familiei de aspiratoare cu sac si functionez  cu energie solara.
  Ralucai nu-i place mizeria, praful, dar nici nu-i place sa faca curatenie, asa ca s-a gandit sa inventeze o masinarie care sa preia aceasta munca. Pe urma s-a gandit ca tot eu as putea imbunatati calitatea slaba a aerului din incaperi, lucru care ar avea un impact semnificativ asupra starii ei de sanatate si a bunei dispozitii. 
Superman- by Pamela Johnson
Superman- by Pamela Johnson
   Particulele de praf contin alergeni, microorganisme ca bacterii, fungi, virusuri, iar inhalarea lor poate duce la boli, asa ca a instalat intai o bariera de praf la nivelul usilor si ferestrelor. Cu particulele mari de praf se rezolva repede problema, ele se aseaza pe pamant sub influenta gravitatii conform legii lui Stoke- viteza de cadere a particulelor creste cu patratul diametrului lor, si prin ionizare se depun pe placi de colectare. Ramaneau particulele mici aflate in suspensie in aer. De obicei acestea sunt mult mai periculoase decat cele situate pe suprafete. O idee ar fi fost sa le oblige pe cele existente in cortina de praf sa se aglomereze formand particule mari care sa cada singure pe podea. 
N-a reusit acest lucru asa ca a trecut la planul B, un precipitator electrostatic.
Varianta asta a mers ca unsa, extragea particulele de praf din aer cu ajutorul fortei electrostatice si particulele astfel ionizate erau redirectionate catre placile de colectare.

Dust Electrostatics- by Crown Copyright/health & Safety Lab
Dust Electrostatics- by Crown Copyright/health & Safety Lab
  Gata, a izolat camerele unele de altele si de exterior, mai ramanea doar sa gaseasca o metoda prin care sa strang praful existent in camere pe mobilier, podea si din aer. 
   Prima mea infatisare era uluitoare, eram sferic, invelit in lavete din microfibra si zburam prin aer, dar Raluca nu reusea sa gaseasca o metoda convenabila prin care sa-mi curete lavetele de praf. 
   A doua infatisare era asemanatoare doar ca-mi disparusera pufoseniile de lavete si- mi crescuse un fel de balon in spate. Zburam la fel de lin prin camera doar ca acum eram o drona ce sufla aer comprimat si apoi il aspira in vid, dar nici asta nu i-a convenit Ralucai, cica forta de frecare datorita deplasarii prafului crea atractie electrostatica si nu reuseam sa captez decat 50% din particulele de praf.

Static Electricity- by GIPhotoStock
Static Electricity- by GIPhotoStock
   Al treilea aspect a fost cel care mi-a placut cel mai mult, aratam ca si cum as fi avut ca stramosi un amonit si un balaur. Aveam forma amonitului, dar zburam si suflam ioni. 
   Ce razi de mine? 
   Dar ce credeai ca o sa suflu flacari? 
   Pai flacarile nu neutralizeaza electricitatea statica si nici nu atrag praful. 
  O saptamana am fost fericit si am mancat pana la refuz particule de praf, dar n-a fost sa fie, nu reuseam sa elimin decat in proportie de 60% particulele mari de praf si pe cele mici le captam doar 80%. Cu o mica modificare doua zile am avut un flux de aer circulant prin spirala, timp in care am redus drastic particulele in suspensie, dar cica solutia gasita pentru filtrare era costisitoare.
 Asteptam cu interes urmatoarea transformare, asteptam clipa cand o sa fiu drona si o zbor iar, dar stiinta si tehnologia mi-au fost potrivnice. Raluca a venit cu o idee noua in care eu eram incastrat in zid, lucru care m-a deprimat amarnic. Ca si functionare aveam acelasi principiu ca mai inainte, doar ca suprafetele de filtrare si colectare erau mult mai performante si mai mari. In schimb  sunt independent, pornesc doar cand nivelul de particule de praf ajunge la 10% si numai pentru marimi mai mari de 2pm. Pentru acarieni am fost dotat cu un apetit ametitor, nu ma pot abtine sa vad unul si sa nu-l inghit, insa nu compenseaza dorinta mea de zbor. Am incercat sa-i explic ca mi-e greu asa static cum sunt sa alerg paienjenii prin colturi si atunci mi-a instalat o mitraliera performanta cu laser de pot sa dobor orice misca daca este peste 2nm. L-a luat drept reper pe cel mai rapid animal din lume- acarianul Paratarsotomus macropalpis care parcurge  o distanta de pana la 322 de ori mai mare decat lungimea corpului sau intr-o secunda.
 Inca sunt in stadiul de proiect, dar ma poti vedea desenat pe laptopul Ralucai, asa ca te rog ajuta-ma, vino cu o idee mai buna, una  in care sa pot zbura. 
   Ce supererou sunt eu daca nu zbor si nu ma poate vedea lumea? N-am pretentii de vreo forma anume, nu vreau costum de spandex la moda, vreau doar senzatia de plutire. Am scanat o carte in care se spunea ca zborul este o proiectie a dorintelor, dorinta de confruntare cu timpul si infrangerea distantelor, dar eu vin deja din viitor care e deja la ceva distanta. Simbol al libertatii nu poate sa fie pentru ca in ultima forma am capatat functionalitatea independenta. Armonia interioara nici atat, pentru ca sunt o inteligenta artificiala. O fi expresia spiritului launtric ce vrea sa se afirme si se simte captiv intr-o singura camera, iar el vrea sa curate de praf un intreg univers conform motto-ului ales – Supereroul Clean la datorie! 
  Raluca imi spune ca nu conteaza ce forma si ce marime am, tot supereroul ei sunt pentru ca o scap de corvoada curateniei, dar mie mi-a ramas gandul la zbor.
Superheroes Inspirational Art by Linda Woods
Superheroes Inspirational Art by Linda Woods
Ce zici, ai vreo idee? Intreaba-ti si prietenii poate au ei vreuna.
Ajuta-ma sa zbor!

22 de comentarii la „Supereroul Clean la datorie!

  1. Oh de cand caut un asemena aspirator ….imi trebuie un aspirator bun ,sa curate tot , am o mocheta cam prost aleasa si mei greu cu aspiratorul actual..desi e de la Bosh nu e ceea ce imi doresc momentan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.