Rafael – Loggia lui Psyche din Villa Farnesina

 

  In anul 1517 Agostino Chigi i-a comandat lui Rafael Sanzio un ciclu de imagini care sa-i decoreze loggia dintre living si gradina la Villa Farnesina, din Trastevere, Roma. Aceasta este o vila somptuoasa aflata pe malul drept al Tibrului, care va fi unul din locurile preferate de artisti si de oamenii puternici ai acelor vremuri, stapanul sau cunoscut sub numele de Magnificul fiind bancher, antreprenor si mare proprietar italian.
  Frescele reprezinta povestea lui Psyche si a lui Cupidon, un mit pe care eu l-am intalnit ca naratiune in Magarul de aur al lui Apuleius.
(Cupidon s-a indragostit de Psyche dar trebuia sa-i ramana necunoscut astfel incat o vizita doar noaptea fara a-i arata adevarata identitate. Psyche indemnata de surorile sale aprinde o lampa pentru a-l vedea si acesta dispare deoarece ea i-a incalcat increderea. Fata urmeaza mai multe incercari dificile pana cand Zeus o va lasa sa se casatoreasca cu Cupidon. Este o poveste captivanta cu iubire adevarata, iertare, gelozie, curaj, abandon, un fel de telenovela cu zei.)
Subiectul cerut de Chigi face referire la cat de mult dorea acesta sa se casatoreasca cu o frumoasa curtezana venetiana, Francesca Ordeachi, amanta sa de mai multi cu care deja avea patru copii. El era cu adevarat indragostit de ea, dar avand un statul social ridicat, ea nu era potrivita rangului sau. Au locuit impreuna in aceasta vila, un lucru indraznet pentru acele vremuri, iar in cele din urma s-au casatorit. Slujba a fost oficializata de insasi papa Leo X de Medici, iar ceremonia nuptiala s-a desfasurat in vila sub frescele lui Rafael. Francesca a fost primita precum Psyche in intimitatea zeilor, reprezentand un model de virtute feminina, iar scenele au fost menite sa impresioneze oaspetii. Din pacate Chigi va muri peste un an, iar tanara sa sotie il va urma la sapte luni, cel mai probabil ucisa.
  Desenele pregatitoare, scenariul redarii povestii apartin lui Rafael, dar se crede ca mare parte a picturilor au fost realizate de catre elevii sai – Giovanni da Udine (ghirlandele), Giulio Romano, Raffaellino del Corte si Gianfrancesco Penni.
  Rafael a tratat spatiul ca o pergola de flori sub un cer albastru, avand agatate central doua mari tapiserii pictate ingenios astfel incat se vad locurile unde marginile dantelate ale materialului sunt tensionate pentru a fi prinse de ghirlandele de flori si fructe.
Prima tapiserie o infatiseaza pe Psyche stand in fata consiliului de zei,
Rafael - Loggia lui Psyche din Villa Farnesina
Consiliul zeilor
iar in cea de-a doua este reprezentat banchetul nuntii dintre Cupidon si Psyche.
Banchetul de nunta
Banchetul nuntii
  Restul scenelor care imbraca tavanul coborandu-se spre pereti contin scene diferite din acelasi mit. Povestea incepe de la intrare cu Venus care i-o arata pe Psyche lui Cupidon- Raffaellino del Colle
Venus aratand-o pe Psyche lui Cupidon
Venus i-o arata pe Psyche lui Cupidon- Raffaellino del Colle
Mercur aducand-o pe Psyche in Olimp
Mercur care o aduce pe Psyche in Olimp- Giovan Francesco Penni
Inmanarea vasului de catre Psyche lui Venus
Psyche dandu-i lui Venus vasul de cristal in care este apa din raurile Styx si Cocytus ( una din incercari)- Giulio Romano

 

Cupidon implorandu-l pe Jupiter
Cupidon implorandu-l pe Jupiter in favoarea lui Psyche- Giulio Romano
Mercur
Mercur – Giulio Romano
Psyche cu vasul
Psyche aducand vasul de cristal- Giulio Romano
Cupidon si cele trei gratii
Cupidon si cele trei gratii
Venus in carul tras de porumbei
Venus in carul tras de porumbei- Giulio Romano
Venus, Ceres si Junona
 Venus, Ceres si Junona

 

Loggia lui Psyche
 Vedere de ansamblu a loggiei.
  Acesta  loggie minunata, alaturi de alte camere frumos decorate din Villa Farnesina, pot fi vizitate de luni pana sambata, de la 9am la 14, duminica si in sarbatorile legale fiind inchis.
Biletul costa:
6 euro pentru 18-65 ani
5 euro pentru 14-18 ani si +65
3 euro pentru 10-14 ani
gratis pentru -10, persoane cu dizabilitati, jurnalisti acreditati, ghizi.
 Mai multe informații gasiti  aici .  Despre Capela Chigi, locul in care este ingropat Agostino Chigi, stiti cate ceva din cartea luiDan Brown sau filmul „Ingeri si demoni”.
Capela a fost proiectat tot de Rafael si contine patru statui ale lui Bernini si doua de Lorenzetto.

capela Chigi
Capella Chigi- legenda lucrarilor de arta
Statuile, picturile, altarele, basoreliefurile se observa mai usor in urmatorul film. Monumentele celor doi frati sunt piramidale, inspirate din mormintele faraonilor si rugurile funerare ale imparatilor romani.

29 de comentarii la „Rafael – Loggia lui Psyche din Villa Farnesina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.