Back to the Future – Capsula frigiderului companion


   Imi plac cartile si filmele SF, as putea spune chiar ca ma pasioneaza, imi place gandirea lor vizionara, si cautarea de raspunsuri  la viitoarele probleme vitale despre natura omenirii, sensul, scopul, locul ei in viata si univers.

One With the Universe- byCarol and Mike Werner
One With the Universe- byCarol and Mike Werner

   Progresele stiintifice si tehnologice ne dau un semnal catre directia spre care omenirea se indrepta, istoria noastra este mereu in miscare, dar de fapt ele implica mai mult felul in care lumea noastra va raspunde la ele. Cred ca totul este pur si simplu intamplator, nu se poate prezice rezultatul oricarui experiment, ci doar probabilitatea unei serii de rezultate posibile, motiv pentru care avem atatea variante de raspunsuri.

Fractal Mandelbrot- Satellite Double Spiral- Wikipedia
Fractal Mandelbrot- Satellite Double Spiral- Wikipedia

  In mod normal povestirile SF exprima anxietatea societatii cu privire la tehnologia avansata si avertizeaza asupra consecintelor ei grave asupra rasei umane, dar eu cred contrarul, existenta unei inteligente artificiale simpatice asupra careia nu vom pierde niciodata controlul. Daca unui robot ii este „predat” un comportament bun, el se poate conforma normelor umane imbinand inteligenta artificiala cu un rationament moral.
   Stiai ca in scenariul initial al lui „Back to the Future” de  Robert Zemeckis si Bob Gale, conceptul initial pentru masina timpului trebuia sa fie un frigider, dar temandu-se ca cei mici vor vrea sa imite filmul au hotarat in final sa fie un aparat mobil, o masina? 
   Nu vezi legatura intre frigidere si inteligenta artificiala simpatica?

   Nici eu pana nu l-am visat pe Coolio. Nu rapperul american, ci  superfrigiderul viitorului.
Blue Matrix by Vitaliy Gladkiy
Blue Matrix by Vitaliy Gladkiy

  Dar sa-ti prezint pe Coollio asa cum mi-a aparut in vis, un dispozitiv inteligent, de sine statator, un sistem modular de refrigerare personalizabil aflat in peretii casei,  ce functiona pe principiul racirii prin vaporizare.
  Cum?
  Vaporizarea care se producea prin evaporarea apei in interiorul peretilor casei refrigera datorita entalpiei de vaporizare. Pe acoperis aveam o vegetatie deasa care stoca apa, iar apoi urma procesul prin care atomii de apa acumulau suficienta energie pentru a ajunge in stare gazoasa, o tranzitie de faza intre apa lichida la vapori de apa prin evaporare, care racea aerul. Totul fara consum de energie din exteriorul sistemului si totodata asigurand si o umiditate confortanta in cladire.
  In cazul unor zile toride evaporarea se obtinea bazandu-se doar pe energia solara, tot in mod gratuit. Coolio punea la treaba un principiu folosit de eoni in natura si de vreo 300 de ani de catre omenire, al racirii prin vaporizare, rezolvand criza actuala de energie.

Water Lily Droplets-Ryan Jorgensen
Water Lily Droplets-Ryan Jorgensen
  
    Un singur perete continea 10000 de module refrigeratoare, care se transformau fiecare intr-un ecran sau se puteau combina alcatuind un ecran cat de mare voiai si asta raportat la fiecare perete. Pe ecran puteai rula o gramada de aplicatii care lucrau in tandem cu smartphone si aveau terminale in sistemul audio, de securitate, de iluminare, de fapt la tot sistemul casei.

Paint the Walls- Susan Epps Oliver
Paint the Walls- Susan Epps Oliver

  

  Ca si capacitate de stocare era imens, ca doar avea la dispozitie totii peretii casei, desi azi-noapte ma gandeam sa-i inchid pe cei exteriori si sa-i las doar pe ceilalti despartitori activi. De podea ce sa mai zic, am decuplat-o din start. Cu timpul m-as ingrasa nefacand miscare si as putea folosi energia necesara transportului alimentelor la altceva. Ce daca e gratis trebuie risipita?   Cum am vazut ca ca preia comenzi si sarcini audio de tipul Speech Recognition, am stabilit fluxul audio dintre noi printr-o simpla comanda vocala. Cred ca de aceea m-am trezit ragusita azi-dimineata, am conversat toata noaptea cu el. Initial am cerut o cola si el m-a intrebat daca nu cumva vreau un cocktail care sa contina cola.
  Wow!
   Printr-un sistem de transport a aparut din modulul cel mai apropiat de mana mea dreapta un fel de tavita pe care era un Long Island Iced Tea. Nu numai ca a deschis 6 sticle: rom, tequila, vodca, triplu sec, gin si Coca Cola, dar a stiut si cantitatile necesare din fiecare si la sfarsit a decorat paharul cu o felie de lime.

 

A Fresh Glass Of Cola With Ice -by Michal Bednarek
A Fresh Glass Of Cola With Ice -by Michal Bednarek

   Clar, viitorul era oficial in casa mea si eu nu mai conteneam sa ma mir. Coolio mi-a facut  un scurt rezumat audio al functiilor sale dupa care eu am inceput sa pun intrebari. Nu ma interesa abilitatea lui de meteorolog, de DJ, felul cum se conecta la toate sistemele casei de la cel de securitate la cel de iluminare, nu voiam sa aflu programul de zbor al avioanelor, ma interesau doar chestii comune legate de cum o sa-mi monitorizeze mancarea, felul in care detecteaza ce produse alimentare se apropie de termenul de valabilitate, felul cum imi comanda alimentele direct de la sursa, felul cum sunt transportate, depozitate. Faptul ca puneam asa de multe intrebari l-a incantat pentru ca „peretele” si-a schimbat cu trei nuante culoarea. 

   Acum m-am speriat, experimenta emotii umane, asa ca am lasat amanuntele legate de gestionarea mancarii si am intrebat direct daca emotiile sale functioneaza literalmente ca si la om, simte lucruri, proceseaza informatii date de camere foto, are simturi, cate simturi are, daca este proiectat ca sa fie un companion artificial simpatic. Mi-a raspuns  ca si-ar dori toate acestea, dar deocamdata are un program simplu prin care doar citeste emotiile oamenilor si incearca sa-i faca fericiti, are un fel de modul empatic pentru a ne servi mai bine nevoile emotionale si fizice.
Wake Up- Cameron Gray
Wake Up- Cameron Gray

   Am rasuflat usurata, emotiile sunt ceea ce ne fac umani si nu cred ca ar trebui ca aceasta trasatura sa fie date unei entitati artificiale. Aveam nevoie sa beau ceva, asa ca am mai cerut un cocktail si am revenit la ce ma interesa – mancarea. L-am intrebat direct, ce poate face ca sa slabesc? A zis ca are o aplicatie. Mda, am si eu vreo douazeci pe telefon, nimic nou. 
– Cu ce vine nou aceasta aplicatie? Vreau sa  slabesc 10 kg in doua saptamani, dar sa nu ma infometez.  Ce bucatarie prefer? Nu stiu, ce ai in setari? A, poti descarca orice reteta din orice parte a globului. Atunci  o sa aleg bucataria  asiatica si romaneasca.
   Mi-a afisat o lista de mancaruri din ambele bucatarii de unde sa-mi aleg meniul pentru fiecare masa ca sa le repartizez zilnic timp de doua saptamani. Am ales numai denumiri de mi-a lasat gura-apa si am apasat pe Enter. 
  Gata,  a spus Coolio, am facut calculul nutritional, iar daca te limitezi la a manca doar atat, eventual mai poti suplimenta maxim 12,5%, vei slabi cat ti-ai dorit. Am ajustat retetele, am inlocuit cateva ingrediente si am plasat comanda catre supermarket cu ordin de livrare la domiciliu. Odata venite alimentele vor fi incarcate in modulul de langa usa, repartizate in „camarile” din pereti si organizate in modul cel mai eficient. Poti face un set de permutari ale meniului, te poti razgandi cu privire la 5% din compozitia meselor, totul pe baza aceluiasi numar de ingrediente pentru a produce feluri de mancare diferite si sa minimizam risipa de alimente. Prin aplicatia Eco Ferma am transformat vegetatia de pe acoperis intr-o mica sera de unde ne putem aproviziona cu cateva legume proaspete care vor fi vedete in farfurie. In cazul in care vrei sa schimbi ceva in meniu si nu avem ingredientele in stoc pot sa-ti propun cele mai bune alternative din ceea ce avem in camara sau as putea eventual imprumuta de la sistemul refrigerator vecin, desi ultima oara  mi-a suflat in modul doar niste aer inghetat.  Am si un program beta de clonare a unor ingrediente vegetale, dar ar fi bine sa ne limitam deocamdata la alternativele naturale.
Frozen Dna by David Mack
Frozen Dna by David Mack
 –  Vrei sa pastrezi o forma aparenta de frigider clasic astfel incat sa ai acces la o incinta care sa-ti permita oricand scanarea interiorului sau vrei sa ramai la aceasta setare sub forma de module? Vrei temperaturi diferite la anumite alimente? Vrei un zgomot de fundal care sa imite un motor?
–  Ei, hai, nu-s chiar asa de conservatoare!
 –  Vrei sa gatesti tu sau pornesc aplicatia MasterChef? Daca vrei sa gatesti tu te rog sa-mi folosesti retetele. As propune ca macar din cand in cand sa gatim impreuna, pentru o atmosfera destinsa.  Sa stii ca am foarte multe aplicatii de socializare, pot spune bancuri, rula si crea filme, juca jocuri interactive.
  O sa aleg ca decat intr-o zi pe saptamana sa pregatim masa impreuna, in restul zilelor cred ca voi fi mult prea obosita si te vei ocupa tu. M-ai cucerit insa cu aplicatia prin care pot slabi mancand, aplicatiile incercate pana acum necesitau sa introduc manual informatiile nutritionale pentru a fi convertite in calorii. Eu sunt lenesa si mi-era greu sa tastez totul in aplicatia de pe telefon, era mult prea complicat, macar daca as fi putut introduce o simpla poza,  dar acum am alaturi de mine un expert in nutritie si abia astept sa ma incapa rochiile de acum trei ani.

  Acestea sunt in mare functiile lui Coolio, utilizarea lui era destul de distractiva si usoara. Binenteles ca scana etichetele in vederea termenului de garantie dar si a continutului nutritiv, afisand la fiecare valorile adevarate ale aditivilor alimentari si le elimina pe cele care depaseau 0,5% , nu avea miros, nu era niciodata lipicios, se auto-curata, resturile erau depozitate intr-un modul langa intrare pentru a putea fi ridicate de cei de la reciclare, dar facea si o conversatie inteligenta.

The Journey Begins-Cameron Gray
The Journey Begins-Cameron Gray

   Tocmai cand comandasem al treilea cocktail m-am trezit, ghinion, nu puteam sa ma trezesc dupa ce il beam? Dupa ce m-am dezmeticit un pic mi-am dat seama ca prin acest spectacol SF atat de futurist, inconstientul imi trimitea mesaje.
  Daca visezi un frigider plin, asta inseamna bunastare dar si faptul ca-ti doresti afectiune, deschidere catre relatii si contacte sociale, ca vrei sa iesi din carapace si sa cunosti lumea.
  As putea inventa un companion cu inteligenta artificiala care sa ne ajute in gospodarie, sa faca tot ce facea Coolio, poate chiar mai multe si cu cu care sa putem comunica intr-un mod deschis.
Ce zici, ma ajuti cu o idee? Ce ti-ai dori sa faca frigiderul viitorului?

Make a wish- Mona Edulesco
Make a wish- Mona Edulesco

25 de comentarii la „Back to the Future – Capsula frigiderului companion

    1. Produsele care expira degaja anumite gaze care sunt depistate si acum de frigiderele smart. Pentru a face o lista de cumparaturi nu cred ca ar fi nevoie de un program complicat, dar ar trebui ca proprietarul sa intocmeasca un necesar de alimente pe fiecare saptamana.

  1. Tehnologia avanseaza, cine se gandea acum 30 de ani ca vom merge pe strada si vom vorbi la telefon, sau ca vor exista roboti care sa faca munca oamenilor, asa si cu frigiderul tau :))), peste cativa ani cine stie ce nebunii vom vedea 🙂

    1. De fapt mobilul exista inca de prin 73 si brevetul lui a fost depus prin 1920. Germenii unor inventii apar din timp doar ca dureaza pana ajung la maturitate sau asteapta sa fim noi pregatiti psihic pentru ele.

  2. eehe… imaginatie bogata , vreau si eu un asemenea frigider.. unul care sa imi spune ce am nevoie si ce nu sa mananc, ce am prin frigider si ce ar trebuii sa mai cumpar

  3. Poate in viitor vom avea si frigidere ca acesta. Mie mi-ar placea un frigider care sa amestece toate ingredientele si sa le duc la cuptor,care sa termine preparatul.

  4. Paaai sunt cateva idei pentru a transforma un frigider banal intr-unul foarte futurist:
    – sa aiba comanda vocala: gen deschide usa, mai ales cand vii cu oalele in mana si nu o poti deschide tu
    – sa aiba o functie foarte smechera prin care sa te avertizeze ce iti lipseste: gen s-a terminat laptele, nu uita sa cumperi :))
    – si inca o functie in care sa iti indice ce mai poti gati cu alimentele prezente in el :))

  5. In ultimele zile am citit atatea articole despre frigiderul viitorului , incat sper ca cineva acolo ..undeva …sa le vada si sa puna ceva in practica din toate aceste articole!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.