Sarbatoarea Sfantului Stefan

Sarbatorirea Sfantului Stefan
Pe 27 decembrie in calendarul ortodox se afla  sarbatorirea Sfantului Stefan. Sfantul Stefan este recunoscut in teologia crestina ca sfant si martir. A fost primul martir crestin care a murit pentru credinta sa in Isus, fiind condamnat pentru blasfemie impotriva Templului evreiesc.  Sfantul a cazut in genunchi si s-a rugat catre Dumnezeu ca acesta sa nu-i pedepseasca pe cei responsabili de uciderea lui.

El era unul dintre cei mai de succes reprezentanti ai noii religii in Ierusalim. Liderii religiosi concurenti, invidiosi pe popularitatea sa si predicarea sa zeloasa, il acuza in urma unui complot de blasfemie si il fac sa fie adus in fața Sanhedrinului sau a curtii rabinice, in anul 36. Acolo pretinde ca are o viziune cu Isus si cu Dumnezeu stand impreuna in cer. Acest lucru fie revolta multimea, fie le ofera pretextul pe care l-au cautat si il apuca, il tarasc in afara zidurilor orasului Ierusalim unde arunca in el  cu pietre pana moare.

Pun pariu ca ai crezut ca romanii au fost cei care l-au lapidat si persecutat. Intr-adevar, doar administratia romana avea autoritatea legala de a executa o condamnare la moarte, dar romanii nu sunt mentionati deloc; se pare ca  iudaicii sunt cei care arunca cu pietrele in ceea ce s-ar putea numi o procedura extrajudiciara ad hoc .

La fel ca multe practici nespus de crude, lapidarea unei persoane este un fel de munca grea pentru care lapidatorul isi scoate hainele, (poate pentru a nu se murdari de sange).Relatarea biblica spune ca mulțimea „și-a așezat hainele la picioarele unui tânăr pe nume Saul”. Saul va deveni in cele din urma evanghelistul Pavel, dar in acel momentaproba lapidarea si participa la abuzul crestinilor din Ierusalim. Acest pogrom este greu pentru nasterea bisericii, dar pe masura ce convertitii fug de persecutie, „cei care au fost împrăștiați au propovăduit cuvântul oriunde s-au dus”. Deci, indirect, moartea Sfantului Stefan declanseaza  raspandirea crestinismului in lume.

Patron al: caramidarilor, pietrarilor, cofrarilor, diaconilor. Stefan inseamna coroana sau incununat, dar este dat mai mult ca titlu decat ca nume, fiind investit cu o coroana de martiraj. Moastele sale se afla in Basilica di San Lorenzo Papale Fuori le Mura (Roma) alaturi de cele ale sfantului Laurentiu.
 
  In colonada sfintilor de la Vatican statuia sa se afla in partea stanga alaturi de sfantul Laurentiu. Este reprezentat avand in mana dreapta o piatra iar in stanga o ramura de palmier, simbol in iconografia crestina ce reprezinta victoria martirilor.
     Alte reprezentari ale sale in pictura:

Pe parcursul primelor patru secole ale crestinismului toti sfintii venerati au fost martirizati, dar moartea lor nu a fost un motiv de tristete, ci de entuziasm spiritual, ziua martiriului este ziua trecerii la viata vesnica. Aceasta zi este sarbatorita de catre Biserica Catolica pe 26 decembrie  si de catre Biserica Ortodoxa pe  27 decembrie.

  Biserica Ortodoxa Romana nu a facut o practica curenta din canonizarea sfintilor, dar din anul 1992 poporul roman are un mijlocitor in cer, pe Stefan cel Mare si Sfant. S-a simtit nevoia unei decizii oficiale bisericesti, desi inca de la moartea sa el a fost considerat sfant de catre popor.

Mormantul lui Stefan la Putna

10 comentarii la „Sarbatoarea Sfantului Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.