De atunci m-am tot gandit unde anume sa-i invit si am ales Crama Beciul Domnesc, monument din patrimoniul UNESCO, vinoteca profesionala a Vincon, cea care a transformat mostenirea trecutului intr-o valoare pentru viitor.
Nu-i o intamplare ca am facut aceasta in apropierea sarbatorilor, am vrut sa arat cinicilor ca traim intr-o lume inca plina de ritual de calitate, ca apreciem hrana spirituala a traditiilor, ca nu am pierdut contactul cu seva din vechime. Desi sarbatorile de iarna pot contine capcane ale materialismului, noi, romanii, pretuim adevaratul spirit ce le inconjoara, suntem atasati de idealurile pe care le intruchipeaza. Am spus generic sarbatori de iarna deoarece invitatii mei sunt precrestini si nu au cunoscut Craciunul, dar sarbatoreau in aceasta perioada Saturnaliile. Saturn era zeul roman al agriculturii si recoltei, iar sarbatoarea utiliza vita de vie ca un simbol legat de fertilitate si prosperitate. Acest simbol l-am preluat si noi, asa se poate explica de ce facem cadou la aniversari vin, plus ca gustul licoarei bahice este fascinant.
Obiceiul de a face cadouri in aceasta perioada isi are originea in Saturnalii, atunci li se ofereau copiilor papusi de ceara. De fapt acestea aveau o istorie cam macabra, deoarece semnificau sacrificiile umane aduse zeului in trecut, ca plata a unor recolte bune. Traditia crestina a cadoului de Craciun a inceput cu cei trei magi care au venit sa aduca pruncului Isus daruri de tamaie, aur, smirna. Banuiesc ca si in familia ta exista traditia de a face cadouri de sarbatori, iar daca te afli vreodata in impas nestiind ce anume sa alegi, iti recomand sa daruiesti vinuri romanesti cu traditie. Eu anul acesta am ales sa acompaniez fiecare cadou cu cate o sticla de vin din gamele Comoara Pivnitei sau Oenoteca de la Vincon, Vrancea. Vincon este cel mai mare producator de vin si vinars din Romania, are peste 1500 de hectare cultivate cu soiuri de vita de vie romaneasca si internationala. Stefan cel Mare a lasat mostenire urmasilor nu numai glorie, ci si maretia vinurilor de atunci, ce stau si astazi ca dovada in Crama Beciul Domnesc, care a fost construita in sec XIV.
Pentru ca invitatii mei sa guste esenta spiritului romanesc am cautat o impresie unica, eleganta, traditie, prestigiu, toate capturate intr-un pahar de vin, asa ca am ales vinurile din gama Comoara Pivnitei :
– Sauvignon Blanc;
– Tamaioasă Romaneasca;
– Feteasca Alba;
– Pinot Noir;
– Cabernet Sauvignon;
– Merlot.
Am banuit ca era obisnuit cu vinuri de o calitate indoielnica, evaluate mai mult pentru puterea lor decat pentru gustul placut, mai ales ca aceasta putere era inzestrata cu o semnificatie religioasa si l-am intrebat aceasta, cand la examinarea olfactiva l-am vazut coplesit de buchetele vinurilor. Mi-a marturisit ca este obisnuit cu vinuri proaspete, dar de care nu se poate bucura decat o scurta durata de timp. Vinurile antice erau puternic infuzate cu rasini pentru a ajuta la conservarea lor, iar aceasta influenta caracteristicile lui.
Am si eu o aproximativa intelegere a acestui vin antic, deoarece am gustat vinul grecesc retsina si nu m-a fascinat nimic la el, dar recunosc ingeniozitatea de care au dat dovada anticii pentru a sigila vinul, astfel incat sa nu se oxideze rapid. Despre celelalte adaosuri cum ar fi apa de mare, miere, condimente, care pentru mine suna atroce, pot doar ghici ca au dorit sa acopere gustul acru al vinului. Mai usor pot sa ma raportez la painea prajita care se inmuia in vin, deoarece stiu ca aceasta reduce aciditatea vinurilor facandu-le mult mai placute la gust. Vinul antic se consuma diluat cu apa, nu exista decat o cunoastere empirica a procesului de a converti strugurii in vin, nu existau suficiente cunostiinte de biologie, chimie, fizica, drojdiile salbatice faceau retetele de nerepetat si nesigure, iar vinul nu castiga in gust fiind imbuteliat in amfore, ci mai degraba suferea o alteratie a sa. Concluzia ar fi ca vinul antic de departe era mult mai putin calitativ decat cel de astazi, fapt care mi l-a confirmat si Dionysos.
Asa a descoperit Dionysos ca timpul se lasa imblanzit, la un pahar de vin, gustand franturi din pasiunea pe care oamenii din Vrancea au tradus-o in vin premium cu suflet. Vinurile rosii ca sangele sau galbene ca aurul tasnesc din pamantul romanesc simbolizand viata si putere. De multe ori sangele si vinul sunt simboluri interschimbabile, iar sangele reprezinta insasi viata. Atunci cand este utilizat cu referire la Hristos, reprezinta ispasirea pentru intreaga omenire.
Mi-a spus ca daca zeii din Olimp ar fi cunoscut vinurile romanesti, sigur acestea le-ar fi incununat ospetele. Ele au toate semnele distinctive ale divinitatii, fiind demne de a fi bautura zeilor.
Spre final a devenit poet, a supus aspectul si gustul vinurilor unor metafore simple, dar lirice si mi-a marturisit ca o noua culoare si-a cerut dreptul de lider al simturilor sale, cea a fericirii. I-a facut placere degustarea, i-a stimulat trairile si l-a buimacit pentru ca pentru prima oara nu a inteles ce i se intampla si cum starea sa a fost asociata acestei culori intr-un mod involuntar.
Vinul a fost folosit ca un simbol pentru sangele divin in multe culturi precrestine, adeptii lui Dionysos l-au consumat in comuniune, iar crestinii l-au inclus in Euharistie. Euharistia inseamna multumire, Euharistia sau Sfanta Impartasanie ori Sfanta Cuminecatura este cea mai importanta si mai mare Taina a Bisericii si a lui Cristos.
La un pahar, este in esenta un act social, o posibilitate de a intra in comuniune spirituala cu puterea naturii, accesarea unui nivel de deschidere pana la a comunica cu sinele inconstient, obtinand idei importante si deci imbogatirea vietii nostre. Nu vorbesc de exaltarea dionisiaca ce il cuprinde pe om in timpul betiei, nu despre redarea sugestiei unui afect echivalent cu un impuls oscilant si haotic, extravertit, senzual, tumultos, o izbucnire voluptoasa a formelor spirituale individuale, ci de modul in care el satisface unele nevoi umane profunde, universale prin rolul sau ritualic.
Da, ca specie suntem dependenti de ritual, orice eveniment din viata noastra este marcat cu un fel de ceremonie sau celebrare si implica vinul. El ne puncteaza viata din legan pana in mormant, construieste o relatie sociala intre consumatori, dicteaza tipul de interactiune corespunzator cu ocazia, da o constientizare a chimiei culturale oricarei festivitati, construieste chiar si temporar o realitate alternativa.
Vezi si alte degustari: Branzeturi cum se …cuVin
A fost un dialog interesant, la un pahar de vin, dialog instructiv si mai ales distractiv. Poate ai avut si tu o experienta similara, iar daca nu, consider-o pe aceasta un memento pentru a explora lumea vinului romanesc. Fie ca iti incepi astazi o colectie de vinuri, fie ca vrei sa le faci cadou, Vincon este partenerul ideal.
Apeleaza la expertii sai!
Craciun fericit!
Καλά Χριστούγεννα!!
21 de comentarii la „La un pahar cu Dionysos”
Ce articol fain 🙂
Merci Deea, dar mai fain e vinul :))
atunci cand fac cadouri, mai aleg si vinuri imbuteliate. dar pentru consum propriu, nu accept decat vin natural, de tara
Cred ca ar trebui sa fac un articol pe aceasta tema, eu nu sunt de acceasi parere si asta pentru ca am vizitat mai multe crame. Niciodata in nicio gospodarie nu se pot mentine sub control o igiena corecta. Daca vei merge intr-o intreprindere viticola vei vedea ca mereu este podeaua uda, in scopul de a impiedica orice bacterie din praf sa se ridice si sa contamineze procesul de producere al vinului. De fapt vinul se produce in conditii aseptice pentru a nu-si pierde buchetul sau aromele delicate. Incinta in care are loc transformarea strugurilor se poate asemana nu cu un spital, ci cu o sala de operatie. Lemnul este un material care nu se va demoda in vinificatie, dar daca intr-o crama baricurile sunt folosite de maxim 4 ori, intr-o gospodarie mi-e teama ca acestea se lasa ca mostenire urmasilor.
Mie imi place mustul si cam atat.
Si mie imi place, mult de tot!
Un vin bun este un cadou perfect de sarbatori, l-am trecut pe lista pentru tata. Kises
Stii bine ce greu e sa gasesti cadoul perfect pentru un barbat, a trecut vremea cand faceam cadou sosete si cravate pe banda rulanta, un vin premium este cadoul perfect.
Cu vinul chiar nu ma impac, in schimb cred ca ar fi un cadou perfect la orice ocazie.
Nu am avut ocazia sa degust prea multe vinuri, insa intr-adevar cele romanesti au un gust aparte. 🙂
România este unul dintre cei mai mari producători de vinuri premium din lume.
Un vin bun ca cel de la Vinicon indiferent de categorie este un cadou nemaipomenit.
Nu ma pricep eu la vinuri , stiu doar ca mi place , mai ales cel Rosu.
Un vin bun parca as bea si eu!
foarte frumos articol! imi place cate un pahar de vin cand si cand, rosu si dulce!
Articolul tau mi-a adus aminte de vizita pe care am facut-o acum cativa ani unor podgorii si crame din Franta, provincia Tours.
Am un suport special in bucatarie pentru sticlele de vin. Nu prea bem vin, poate o sa il folosesc la gatit.
O sticla de vin este ideala pentru un cadou,mai ales cand este un vin de calitate.
Si eu as vrea un vin bun. Mi-a plăcut cum ai pus problema
Ce pofta mi-ai facut. Super articol bravo!