Fascinatia muzicii vieneze la Craiova – Strauss Festival Orchestra Vienna

   Strauss Festival Orchestra Vienna concerteaza in tara noastra de opt ani consecutivi, dar este pentru prima data cand orasul Craiova a fost inclus in seria spectacolelor de Craciun- Vienna Classic Christmas. Desfasurat sub bagheta maestrului Willy Büchler, concertul pe langa participarea extraordinara a sopranei Leontina Vaduva si tenorul Robert Nagy, se bucura in premiera de completarea tabloului sonor cu o sustinere coregrafica a unui corp de balet.

Fascinatia muzicii vieneze la Craiova - Strauss Festival Orchestra Vienna

 

Afis spectacol Strauss Festival Orchestra Vienna
   Ani la randul m-am uitat la pe 1 ianuarie la Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena si mereu am visat sa pot fi in sala. Pe vremea impuscatului era un mijloc de a evada prin muzica si prin fast in Viena imperiala de pe timpul lui Strauss, iar cu timpul a devenit o traditie de familie. Am incercat sa particip la un astfel de concert la Viena si am descoperit ca fiind asa multe solicitari, chiar daca pretul e destul de piperat, la unele biletele se acorda prin tragere la sorti, iar la celelalte biletele se epuizeaza odata cu punerea in vanzare.
    Chiar daca in aceeasi seara a fost prima Gala a Teatrului National din Craiova, am ales fascinatia muzicii vieneze, desi as fi preferat sa le vad pe ambele. Din pacate am fost usor dezamagita, nu de prestatia artistilor, ci de amplasamentul concertului. Dintre toate orasele acestui turneu romanesc, numai la Craiova concertul s-a desfasurat intr-o sala improprie din punct de vedere acustic.  Stiam ca la Polivalenta nu sunt conditii ideale pentru un astfel de concert, dar auditia este buna (nu extraordinara) in cazul in care ai locuri pe teren, in fata scenei, si nu in tribune.

  In concluzie am luat bilete pe randul trei, dar lateral. De auzit se auzea bine, chiar prea bine ( stateam la maxim 10 m de boxe si-mi cam spargeau urechile), dar de vazut nu vedeam nimic in afara boxelor si a esafodajului ce sustinea sistemul de lumini.

Vederea catre scena de pe locurile VIP

 

  Dupa trei piese muzicale si frustrarea produsa de incapacitatea de a zari decat partial trupa de balet si total a sopranei Leontin Vaduva, a trebuit sa parasesc „locurile bune”, de la categoriaVIP si sa ma reorientez catre tribune, de unde puteam vedea mai bine, auzi mai putin clar, dar macar nu-mi mai erau agresate timpanele. A fost un proces masiv de migrare a celor VIP, privilegiati de o vizibilitate masiva catre boxe.

Trecand peste aceste inconveniente am putut sa ma bucur de virtuozitatea si maiestria cumulata de instrumentisti, solisti, si sa ma cufund in atmosfera mirifica de Craciun.

Programul a cuprins in general lucrari de Johann Strauss fiul, dar si cateva  ale celui de-al treilea fiu – Eduard Strauss, ca un tribut cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la moartea sa. El este cel care a adaugat viata, veselie si viteza lucrarilor  muzicale ale dinastiei Strauss, specialitatea sa fiind polka rapida.

   Spectacolul s-a terminat cu Radetzky March, iar toata sala a participat aplaudand frenetic pe ritmul dictat de maestrul Willy Büchler, cel care a dovedit ca poate stapani nu numai scena, dar si publicul.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul programului national cultural “Arta contra Drog”, proiect derulat de Centrul International si pentru Drepturile Omului – CIADO Romania si Asociatia Culturala de Teatru, Muzica si Film „Dracula”.

18 comentarii la „Fascinatia muzicii vieneze la Craiova – Strauss Festival Orchestra Vienna

  1. foarte interesant! n-am vazut pana acum o orchestra de asa amploare, ba pot spune ca singurul eveniment de acest gen la care am participat a fost concertul Mozart Rocks, unde muzica clasica s-a imbinat cu rockul si a iesit o nebunie!

  2. Cine sa fie tatal valsului daca nu…Strauss?! La propria nunta am avut la valsul miresei o compozitie Strauss. In Viena am fost doar in trecere. Nici macar in vise nu am ajuns la un asemenea festival.
    E bine de stiut ca se desfasoara un asemenea eveniment si in Craiova, chiar nu stiam. Daca ar fi si la Baia Mare, clar ne-am lua bilete si am merge :-).

    1. Merci, am scris mai mult un rezumat n-am pus accent pe partea emotionala. Meritau si au avut un public efervescent, desi nu stiu daca sunt obisnuiti cu astfel de manifestari zgomotoase. Au fost exceptionali si asta se simte chiar prin videoclipurile imperfecte captate de catre mine.

  3. Wow… nu prea ai ocazia de prea multe ori in viata sa participi la un asa eveniment. Imi aduc aminte si eu cand eram copil in ziua 1 ianuaria, serveam masa de pranz in acordurile muzicii simfonice. Nu prea imi placea mie atunci genul asta dar altceva nu aveam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.