Avem cladiri izolate seismic in Romania?

Avem cladiri izolate seismic in Romania?
   Aristotel a fost printre primii oameni care a incercat sa explice stiintific cutremurele, nelegandu-le de actiunile zeilor si de atunci oamenii tot incearca sa imblanzeasca efectele lor devastatoare.
 In trecut materialele de constructie erau limitate din acest punct de vedere, dar oamenii au folosit postamenete ca sa absoarba undele seismice ale cladirilor inca de la Mausoleul lui Cyrus (Cyrus cel Mare a fost fondatorul si guvernatorul Imperiului Persan in secolul VI I.Hr). iar astazi tehnologia evoluata ne permite sa construim zgarie-nori chiar si in zone cu potential seismic ridicat.
  Cum? Prin folosirea otelului si a metodei bazei de rezemare – o tehnologie prin care o structura este protejata impotriva efectelor distrugatoare ale cutremurelor. Astfel au fost izolate cladiri, poduri, centrale nucleare.
   Dar in Romania exista vreo structura astfel izolata?
  Tocmai mi-am adus aminte de amortizoarele pasajului suprateran al Craiovei (construit pe bani grei din fonduri europene ), unde cineva a amplasat aceste amortizoare intr-un mod gresit astfel ca dupa ce au atarnat neputincioase timp de un an, acum au fost indepartate definitiv.
  Cum azi-noapte a fost cutremur, e drept mic, de 5,3 pe scara Richter, e normal sa ne punem cateva intrebari. Ca raspuns nu am decat unul, anul trecut participand la un proiect am avut prilejul sa vad o cladire izolata seismic, cladirea ASE-ului -Victor Slavescu, din Calea Grivitei nr. 2-2A.

Avem cladiri izolate seismic in Romania?
   Daca zgarie-norii sunt construiti pe cadre de otel care sunt flexibile si pe o fundatie care absoarbe vibratiile, la cladirile normale, deja construite, peretii suporta toata greutatea si nu se poate interveni decat la baza de rezemare.
  Tehnologia este relativ simpla, structura unei cladiri este protejata prin amplasarea de elemente flexibile si de lunecare la baza., iar deformatiile induse de cutremur vor avea loc la acest nivel si cladirea se va deplasa ca un corp rigid nefiind afectata de miscarile bazei sale.
 Gandeste-te la amortizoarele de la masina, fara ele pasagerii vor absorbi toate socurile la trecerea peste orice obstacol, dar avandu-le calatoria devine placuta si se pastreaza mereu contactul cu soseaua, marindu-se siguranta vehiculului.
amortizor seismic Taylor
foto: http://www.revistaconstructiilor.eu/
  Cladiri romanesti care stiu ca au la baza acest sistem de rezemare, fiind cele mai sigure din tara: cladirea deja amintita Victor Slavescu, din Calea Grivitei nr. 2-2A si primaria municipiului Bucuresti din bulevardul Regina Elisabeta.
  Stiu, te-ai fi asteptat ca un spital sa beneficieze de acest sistem de izolare seismica, dar ma bucur ca in prima cladire sunt la adapost toti studentii care invata la ASE. Acest imobil de fapt gazduieste Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare in limbi straine si programele tip MBA romano-canadiene, romano-german, INDE si arhiva ASE.
Reazem elastomeric antiseismic
     Tehnologia este relativ simpla:
– se realizeaza un cadru purtator superior sub nivelul subsolului;
– se escaveaza pamantul de sub cadru;
– se realizeaza un cadru purtator inferior;
– se monteaza izolatorii seismici intre cele doua cadre.
Reazem elestomeric antiseism

Sub clădire, pe o adâncime de 2,25 metri, se evacuează pământul în două etape. În prima etapă, pe o adâncime de un metru, se face susţinerea clădirii şi se toarnă un cadru purtător superior (CPS). După aceea, se continuă evacuarea pământului sub CPS, pe o adâncime de 1,25 m, susţinându-se din nou clădirea şi CPS-ul turnat. În spaţiul rămas se toarnă un cadru purtător inferior (CPI), astfel încât între CPS şi CPI rămâne un spaţiu liber de 44 cm” .

  In cazul cladirii Victor Savescu sistemul de izolare este realizat din 79 de reazeme elastomerice cu diametre intre 700-400 mm, care asigura deplasari laterale de 600 mm, si 18 amortizori seismici Taylor Devices care furnizeaza o forta maxima de 1500 kN si o deplasare maxima de 500 mm.
Inaugurarea cladirii astfel modernizata a avut loc la 1 octombrie 2010, cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de la infiintarea Facultatii de Administrarea Afacerilor.
Concluzia:
    Daca vrei sa fii in siguranta ori te inscrii la Facultatea de Administrarea Afacerilor din Bucuresti, ori te angajezi la primaria Bucurestiului.
   Pentru cei din provincie, asa ca mine,  nu am nicio idee.

26 de comentarii la „Avem cladiri izolate seismic in Romania?

  1. pentru noi, cei din provincie, nu ne ramane decat sa ne rugam ca nu vine vreun cutremur mai mare si ne spulbera cu totul 😀 glumesc, nu prea sunt catastrofala de felul meu. dar nu pot sa nu ma gandesc la ce s-ar intampla in cazul unui cutremur mai mare…

  2. Interesant. Eu stau intr-un bloc care este facut special pentru a rezista la cutremure… sau cel putin asa umbla vorba pe aici . In forma de semicerc, cica turnul meu are implementat un sistem care ii permite sa se miste putin in cazul unui cutremur. Cel de azi noapte de exemplu, nu l-am simtit.

    1. Aceste cateva sunt prea putine, ar trebui macar cele care incep sa se construiasca de acum in colo sa aiba o varianta de sistem care sa permita aceasta izolare seismica.

  3. ASE cred ca este printre putinele cladiri izolate , dar restul?oare ce vom face cand vor fi mai mari cum a fost cel din Italia sau alte tarii care sunt amenintate tot timpul.

  4. Nimeni nu tine cont de acest aspect pana se intampla o catastrofa. Tragedia de la Colectiv e un exemplu. Oare cate alte lucruri groaznice ar trebui sa se mai intample ca autoritatile sa deschida ochii?

    1. Ar fi bine ca autoritatile sa ia ceva masuri privind marirea sigurantei cladirilor. Inteleg ca nu au fonduri, dar ar putea macar sa reabiliteze cateva pe an, ar fi un inceput.

  5. Mai bine ca au fost 2 cutremure mici la interval de 3 luni decat unul singur si mai mare. Si mai bine ar fi sa avem cat mai multe cladiri protejate seismic. Din cate stiu, dupa cutremurul din 1978 s-a construit cu mai multa grija fata de cutremure. Dar de atunci tehnologiile au evoluat si n-ar fi rau sa se aplice pe scara larga.

    1. Ce inseamna sa fii mic cand a fost ultimul mare cutremur, confunzi anii. :)) Cutremurul a fost in 1977 pentru ca eu inca mi-l amintesc, eram in clasa a-1-a. Eu nu cred ca dupa 89 s-au stresat prea multi antreprenori ca sa construiasca cladiri sigure. Iti dau exemplul blocului meu, a fost inceput pe vremea impuscatului si apoi a stagnat timp de doi- trei ani pana s-au hotarat sa-l termine si s-au furat pe rupte materiale. De ex eu nu am parchet pe jos fiindca l-au depozitat langa bloc si peste iarna cica l-au furat tiganii ca sa se incalzeasca. Acum nu stiu cine l-a furat, cert e ca noi am ramas fara el.

    1. Pentru ca a fost azi-noapte cutremur m-am gandit ca ar fi bine sa scriu un articol pe tema asta. L-am simtit destul de bine si m-am gandit ca e de intensitate mai mare decat a fost, dar noaptea toate pisicile sunt negre.

  6. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce va fi in cazul unui cutremur de magnitutdine mare. Cu siguranta multe cladiri, chiar si astea noi vor fi facute una cu pamantul 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.