Streaming pe ulita

Streaming pe ulita
Stiti ca-s cam pe langa subiect cand vine vorba de conectarea si instalarea device-urilor, dar vad ca nu sunt singurul.
   Imi trimite SMS saptamana trecuta Pamfile sa ma intrebe daca merg la club. Cum care club, Clubul Pensionarilor de se tine la dispensar. De cand mi-a luat nepoata scuter electric nu mai plec nicaieri fara Pamfile, isi leaga scaunul pe rotile cu un curmei si asa mergem pe ulita. 
Aaaa… ce spuneam?
  Da, eram putin ocupat, tronam in fundul curtii la umblatoare. Ce-i aia? Locul unde pana si regele merge singur. Pana sa-i raspund am pierdut conexiunea. Fir-ar mama ei! Tocmai cand sa optez pentru o carte. Ce carte? De joc, dar ce credeai? Joc Blackjack on-line. Ce, nu stiai, acum sunt gamer, mi-a luat nepoata tableta si aci o tin. Stau pe tron si joc. Daca nu inghet? Nuuu, ca am sticla de palinca alaturi si ma cinstesc mereu. 
Aaa… ce ziceam?
Asa, imi trimisese Pamfile un SMS si am pierdut conexiunea. Nu m-am conectat la datele mobile, doar am deschis usa umblatorii, si asa de pe tron am tras o strigatura la Pamfile. Am mai tras vreo zece ca-i cam surd. 
–  Ce-i Ioane? Iti trebuie hartie igienica?
–  Nu, reporneste router-ul, te rog!
–  Ce-i ala? 

–  Martianul ala mic, alb si cu doua antene de pe lavita.

Streaming pe ulita
 
L-a cautat el vreo jumatate de ora, taman bine pana am terminat sticla si am sarit vreo trei nivele la Candy Crush, dar l-a gasit si l-a repornit. 
Aaaa… ce faceam?
  Ma jucam cu bomboanele alea colorate, de aia cred ca am pierdut sirul gandurilor, nu cred ca-i de la palinca, e naturala, eu am facut-o.
Aaaa… de ce ma miram?
  De bosorogul de Pamfile, auzi tu sa nu stie ce-i ala router? Pai nu a invatat nimic la cursurile de calculatoare pe care ni le preda stranepoata Matildei?
– Pamfile, stiu ca esti atehnic, dar ai acasa laptop, telefon mobil, tableta, deh, ca tot pensionaru’…cum faci sa dai net la toate? 
Pamfile se uita perplex la mine, fix ca vitica Marghioalei la viloiul ala nou.
  Concluzia …Pamfile era blana, dummy toata ziua. 
Aaaa… ce voiam sa fac?
  Sa-l conectez pe Pamfile. 
Router Wireless TP-Link Archer C6U, Gigabit, Dual Band, 1200 Mbps, 4 Antene externe (Negru)
Router Wireless TP-Link Archer C6U, Gigabit, Dual Band, 1200 Mbps, 4 Antene externe (Negru)
Router Wireless TP-LINK Archer AX10, Gigabit, Triple-Core, Wi-Fi 6, Dual Band, 1500 Mbps, 4 Antene externe, Compatibil Alexa (Negru)
Router Wireless Mercusys MR50G, Gigabit, Dual Band, 1900 Mbps, Control Parental, Mod Access Point, IPv6, 6 Antene externe (Negru)
Router Wireless Mercusys MR50G, Gigabit, Dual Band, 1900 Mbps, Control Parental, Mod Access Point, IPv6, 6 Antene externe (Negru)
Router Wireless TP-Link Archer C6, Gigabit, Dual Band, 1200 Mbps, 4 Antene externe (Negru)
Router Wireless TP-Link Archer C6, Gigabit, Dual Band, 1200 Mbps, 4 Antene externe (Negru)

– Pamfile, treaba asta se rezolva cu un router care distribuie conexiunea de internet la celelalte dispozitive. Martianul ala cu doua antene e router TP Link si nu ca-i fac reclama, dar isi merita banii, nu trebuie ignorat datorita varietatii de caracteristici si vitezelor rapide, fiabile.

  M-am gandit ca daca nu stia de existenta routerului, atunci era praf si la conexiunile prin retea wireless sau cu cabluri digitale si analogice. Eu sunt ca Toma Necredinciosul, care nu a crezut fara dovezi, trebuie sa vad ca sa inteleg, asa ca sunt adeptul cablurilor, Mi-a spus nepotu-meu ca reteaua wireless e viitorul si toata lumea incepe sa renunte la cablurile clasice, dar momentan eu nu am Smart TV, AirPlay, Miracast, WiDi, Chromecast sau mai stiu eu ce dracovenii am vazut la el. 
  Da, dar am un televizor mare, frumos, HD, si am si un abonament de streaming la Netflix prin care am acces la mii de filme si sute de seriale TV.
Aaaa… ce voiam sa spun?
  Acum nu-mi mai doresc un nou laptop cu procesor Intel® Core care sa aiba Intel WiDi incorporat si prin care sa ma conectez la televizor fara fir. Nu, de ce sa arunc banii aiurea, de gologanii aia mai bine ma alimentez toata iarna cu palinca. Mi-am luat cabluri HDMI si acum vad filmele de pe Hulu, Netflix sau analizez prezentarile PowerPoint de la club, conectat la ecranul televizorului. Stau in scooter si ma bucur in fata televizorului. Interfata asta multimedia de inalta definitie -cablurile HDMI- imi permite sa conectez orice dispozitiv la televizor si-mi ofera rezolutie buna a imaginii si a semnalului de latime de banda. 
  Nu-i deloc complicat, nu stiu de ce pampalaul asta de Pamfile s-a chinuit pana acum. Stii ce a fost mai greu? Sa-mi aleg zilnic filmele pe care vreau sa le vad:))..
Aaaa…unde plecasem? La club?
   Am lasat incolo de club ca si asa toata ziua ii aud vocea Marghioalei cand da cu sapa prin gradina. Cica asculta muzica in castile de la IPhone, dar lalaie de acopera ragetele magarului. De Frusina nu mai zic, imi propteste poarta doar, doar, o da ochii cu mine sa-mi ceara cu imprumut XBox-ul. 
 Am cotit-o spre hambar sa iau ceva cabluri, am dat deoparte o uluca si m-am indreptat spre casa lui Pamfile sa-l conectez cu tehnologia. Nu stiam ce porturi voi gasi, asa ca am luat mai multe cabluri HDMI, DVI, VGA, adaptoare HDMI, HDMI DVI, HDMI VGA.
Aaaa… unde sunt? La Pamfilica.
 
 
Clonare ecran
 
   Primul lucru la care m-am uitat a fost conexiunea la Internet, am testat viteza chiar la ora de varf a streaming-ului, cand  marea majoritate butonau telefoanele in birt. Avea valoare buna la Pamfilica, 48 Mbps. Atat cei de la Netflix, Amazon cat si cei de la Youtube au spus ca o rata de download de 25 Mbps este suficienta pentru a reda un flux video 4K fara intreruperi. Daca ar vrea sa downloadeze continut de pe site-uri, cum ar fi MGO, Ultrafix, cred ca 10 Mbps ajung. Cum Pamfile sta singur in casa, o viteza de internet de 25-50 Mbps ii este mai mult decat suficienta. No, internetul rapid si de incredere e cheia unei experiente de streaming pozitiva.  
 M-am uitat la TV si avea port pentru HDMI, iar laptopul la fel. 
 
 Conectari HDMI
– Mai Pamfile, nu stai asa rau cu tehnologia, sa vezi ce centru media de divertisment iti fac in sufragerie. HDMI o sa-ti ofere posibilitatea de transmitere la viteza mare a datelor digitale de inalta rezolutie de la o gama larga de dispozitive direct in televizor.  
Aaaa… ce voiam sa fac?
    Am clonat ecranul si ne-am uitat ambii la un film pe Netflix, iar cand s-a terminat, am facut extend displays ca Pamfile sa se poata uita la televizor, iar eu sa lucrez pe laptop. Mi-am instalat ArchiCAD si acum fac desenele pentru un nou patul.
 
Configuratie dispozitiv adaugat
 
– Pamfilica, ia arata-mi ce ti-a mai trimis nepoata-ta.
   Uite asa a scos Pamfile Androidul, un aparat foto si o tableta. Am conectat tableta si aparatul foto folosind cablul HDMI- mini HDMI, dar la telefon lucrurile s-au complicat putin, a trebuit sa ma duc inapoi acasa dupa un adaptor MLH ( Mobile High- Definition Link) care sa ma ajute sa strecor semnalul digital de inalta definitie prin portul USB. 
 
 
Aaaa… ce-mi mai trebuia?
  Daca-i fac rost lui Pamfilica de un controller de la www.conectica.ro va avea cea mai elastica consola de jocuri din sat, va putea juca orice pe telefon sau tableta cu ajutorul platformei OnLine. Ghici cine o sa-i faca in ciuda Frusinei jucand FIFA, NSF? 
 
Conectare HDMI telefon televizor
 
 
  Pamfile. Am zis eu ca-i boland, dar stii ca-i baiat destept?
A priceput tot, tot ce i-am explicat a zecea oara, dar cand i-am zis sa ne cinstim cu ceva, a priceput din prima. 
Aaaa… unde sunt?
  Mai pe negura m-am dus acasa, nu pe uluca, ca n-am mai nimerit-o, ci direct pe ulita si cantam cu foc de-as fi acoperit-o si pe Marghioala:
 
Old MCDONALD had a LAN,
E-I-E-I-O.
And on his LAN he had a ROUTER,
E-I-E-I-O.
With a PC here,
And a PC there,
Here a PC, there a PC,
Everywhere a PC,
Old McDonald had a LAN,
E-I-E-I-O.
 
Saptamana Retelisticii la Conectica
 
Aaaa… ce cantam?
 
Old PAMFILICA had a LAN,
E-I-E-I-O.
And on his farm he had a TV,
E-I-E-I-O.
With a HDMI here,
And a HDMI there,
Here a HDMI, there a HDMI,
Everywhere a HDMI,
Old PAMFILICA had a LAN,
E-I-E-I-O.
 
SuperBlog 2016
Camera Supraveghere Video TP-LINK Tapo C310, IP66, IR 30 m, lentila fixa 4 mm, 3 Mpx, RJ-45 + wireless, microfon (Alb)
Camera Supraveghere Video TP-LINK Tapo C310, IP66, IR 30 m, lentila fixa 4 mm, 3 Mpx, RJ-45 + wireless, microfon
Camera supraveghere videoORNO OR-MT-FS-1805, 1280 x 720, 2.8 mm, Wi-Fi(Gri)
Camera supraveghere videoORNO OR-MT-FS-1805, 1280 x 720, 2.8 mm, Wi-Fi(Gri)
Camera wireless IP ORNO OR-MT-GV-1808, interior, HD, 5V, IP20, iluminare noaptea, mini (Alb)
Camera wireless IP ORNO OR-MT-GV-1808, interior, HD, 5V, IP20, iluminare noaptea, mini (Alb)
Camera Supraveghere Video Xiaomi Mi Home Security 360°, Filmare FullHD, Wi-Fi (Alb)
Camera Supraveghere Video Xiaomi Mi Home Security 360°, Filmare FullHD, Wi-Fi (Alb)

46 de comentarii la „Streaming pe ulita

    1. Pamfilica este creierul, punctul central, al retelei din sat. In afara de faptul ca le ofera conectivitate prin cablu si wireless, le mai ofera si acces securizat la Internet si control parental(cred ca el este routerul satului):))

    1. Daca nu esti informata la zi cu inovatiile tehnologiei ti-l trimit pe Pamfilica, atat asteapta. Nu-l mai deranja in toiul noptii pe sot, solutia conectivitatii este la degetul mic al lui Pamfile.

  1. La tehnologie nu-s vreo maestra, dar routerul meu chiar functioneaza ok. Daca mi-ar fi facut figuri, acum nu mai puteam sa-ti citesc articolul si sa ma distrez. Te-ai jucat bine cu povestea.
    Succes la SuperBlog

    1. Maestru e un cuvant mare, nici macar Ion al meu nu are pretentii de genul asta, e doar un fan al noii tehnologii. Aceasta nu este un moft, ci doar un instrument strategic pentru descoperirea perspectivei in orice domeniu.

  2. O astfel de poveste aş premia! Am râs în hohote, pentru mine a fost amuzant și m-a prins!! Îți doresc succes, ai inceput să scrii niște articole super bune. :*

    1. Multam! Sa te auda juriul! Am langa mine o muza care se zbate cu tehnologia si cred ca de la ea mi-a venit ideea. Si-a luat mai nou smartphone si a venit sa ma intrebe daca mangaie bine ecranul :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.