Cartofi Wedges

Cartofi Wedges
varianta mea
Cartofi Wedges excesiv de crocanti
varianta: Nu faceti ca ei!:))
    In #Miercureafaracarne am hotarat sa postez o alternativa mai sanatoasa a cartofilor prajiti si anume cartofi wedges.
 Sunt deliciosi, usor de preparat, se fac relativ repede si sunt mult mai sanatosi decat varianta junk food. I-am mancat in diverse versiuni, cu mai multe sau mai putine calorii, in functie de preferinta bucatarului, dar ultimii mancati in Lefkada au pus capac, la modul ca nu faceti ca ei. Desi am mancat cateva feluri excelente la o taverna in Nidri ( pestele Maiatiko pe gratar cu sos de lamaie a fost bestial), cu cartofii wedges au dat-o in bara, iar eu m-am incapatanat sa-i comand in doua zile consecutive, in speranta ca prima data i-au uitat un pic mai mult in cuptor.   Mai vazusi! Asa ii faceau ei in mod normal, uscati cat sa-ti cada plombele daca iti puneai mintea cu ei.

Ingrediente Cartofi WedgesIngrediente cartofi Wedges:

– 6 cartofi;
– 5 catei de usturoi;
– putin ulei (eu am folosit de masline);
– oregano;
– sare;
– piper;
– boia de ardei;

Mod de preparare cartofi Wedges:

     Inainte de a taia in forma de pene cartofii, acestia trebuiesc spalati bine pe coaja, eventual frecat putin pentru a indeparta toata murdaria.  Nu-i neaparat necesar sa pastrezi coaja la cartofi, dar eu am impresia ca astfel arata mai bine si parca au si alt gust. Penele pot fi rezultate din taierea cartofului in oricate sectiuni doriti, numai sa nu fie prea mari pentru ca nu se coc uniform si nici prea subtiri pentru ca vor fi prea uscati. Se inmoaie penele de cartofi in apa calda (cateva minute) pentru a se scapa de excesul de amidon sau eventual pot fi fierte timp de 5 minute. Cu cat scade continutul de amidon, cu atat vor rezulta cartofi mai crocanti. Dupa ce i-ai fiert sau inmuiat in apa calda, se pun pe un prosop de hartie pentru a se usca. Se pot usca la aer sau pe o foaie de copt in cuptorul usor incalzit.
  Inainte de a fi introdusi in cuptor se stropesc cu ulei, sare, piper, boia de ardei, coriandru sau alte condimente preferate. Eu am un recipient cu ulei care promite ca fiecare puf contine o calorie, asa ca am numarat 30 de pufuri pana am fost multumita de cum aratau cartofii.
 Pentru a mai scadea din calorii si grasimi se poate inlocui uleiul cu un lichid la care sa adere condimentele (suc de lamaie, portocala, grapefruit sau poti incerca cu putin otet balsamic) sau dupa ce sunt scosi din apa calda cartofii nu se vor usca complet, ci doar se vor zvanta.
 Se amesteca bine cartofii cu condimentele si se distribuie uniform intr-o tava. Exista o tava speciala pentru a pregati acesti cartofi (are niste fante care permit mai bine aerului cald sa cuprinda feliile de cartofi), dar eu nu am asa ceva si nici nu cred ca o sa-mi cumpar vreodata pentru ca nu mi se pare neaparat necesar.
Date nutritive conform myfitnesspal  Am uitat sa precizez ca ar trebui preincalzit cuptorul inainte de a introduce tava cu cartofi. Cartofii se intorc de vreo trei ori in timpul coacerii pentru a micsora timpul de coacere si a fi uniform copti. Atunci cand sunt usor rumeniti si se banuieste interiorul pufos, se pot scoate din cuptor. Practic daca pot fi strapunsi usor cu furculita sunt tocmai buni de mancat.
  Daca ti-au mai ramas cativa cartofi de la masa anterioara  se pot reincalzi usor si nu-si pierd din calitati.
  Despre caloriile continute imi este greu sa ma pronunt datorita diversitatii de soiuri de cartofi. Daca alegeti cartofii dulci ca baza, sigur si caloriile vor fi mai multe, dar in medie o portie de cartofi normali va contine intre 110-150 de calorii/ 100 grame. In poza alaturata, a site-ului myfitnesspal, am gasit urmatoarele valori nutritive pentru cartofii wedges preparati in casa.
  Alege sa pregatesti bucate mai sanatoase si mai ales nu uita de proiectul ASBO „Miercurea fara carne”!
   Astazi a postat Brindusa o delicioasa placinta cu dovleac, iar Daniel ne-a pregatit iar #salatata si ne face trecerea intre anotimpuri cu o pizza Quatro Formaggi.

37 de comentarii la „Cartofi Wedges

    1. In ASBO Asociatia Bloggerilor Olteni avem mai multe proiecte frumoase, dar acesta, #miercureafaracarne, ne permite sa schimbam impresii si retete cu toti prietenii virtuali din toata tara sau chiar de peste hotarele ei.

    1. Dupa cate stiu eu reteta lor ca si cea de la KFC include pe langa a mea branza si faina. Mai au un secret: tin cartofii cruzi taiati felii timp de 1-2h in frigider inainte sa-i fiarba, iar pe cei fierti acoperiti cu amestecul de condimente si faina ii pun in congelator inainte de a-i praji.

  1. Nu pot sa iti explic ce pofta mi-ai facut… De maine gatesc si eu din nou dupa o pauza de vreo 3 saptamani, timp in care nu am avut aragaz. Abia astept sa mananc ceva bun, nu imi place deloc mancarea gatita cumparata.

    1. Eu stau vis-a-vis de Auchan si mai gresesc sa-mi iau cate o caserola mica cu cartofi wedges. Nu ca nu as putea sa-mi fac si singura, dar cateodata este mai rentabil din toate punctele de vedere sa-i cumper.

    1. Acum, dupa ce am mancat ani de zile cartofi prajiti, stau si ma intreb de ce nu am preparat mai des aceasta varianta de cartofi la cuptor. Reteta nu am descoperit-o ieri sau alaltaieri, dar totusi nu am folosit-o decat in mod ocazional. De ce? N-am habar.

    1. Aratatu ca aratatu, dar sa vezi ce aroma imbietoare de ulei de masline si de condimente se revarsa din bucataria mea. De gust nici nu mai pomenesc, te lingi pe degete!

    1. Cartofii sunt o sursa de hrana deosebit de populara. Din pacate foarte multi oameni ii mananca sub forma de cartofi prajiti sau chipsuri de cartofi si un astfel de regim alimentare predispune la atacuri de cord. Cartoful copt, spre deosebire de omologii sai junk food, este un aliment bogat in fibre foarte sanatos, cu un continut scazut de calorii si care ofera protectie impotriva bolilor cancerigene sau cardiovasculare. Eu zic ca inca nu am descoperit toate calitatile cartofului, dar i-am descoperit toate felurile in care consumul sau ne poate afecta sanatatea.

    1. Cu acesti cartofi poti face si o excelenta Salata Nicoise doar adaugand bucatele de ton, de rosii si cateva masline. Astazi fiind joi si ne mai avand restrictie la carne, asa am procedat cu surplusul de cartofi ramasi de ieri.

    1. Se pare ca toti prietenii mei sunt fani ai cartofilor, asa ca o sa incerc sa-i cooptez si in proiectul nostru, proiectul ASBO, Miercurea fara carne. Vrem sa promovam un stil de viata sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.