8 obeliscuri egiptene in Roma

ROMA 8 obeliscuri egiptene

Roma este faimoasa pentru o multime de lucruri: istorie, monumente de arhitectura, cultura, situri arheologice, arta, gastronomie, etc. Are mai multe straturi semnificative tesute intr-un oras modern, dinamic, unic si interesant. In timpul Imperiului a influentat intreaga lume cunoscuta pe atunci, apoi biserica catolica a detinut o pozitie dominanta stapanind chiar peste peste regi secole intregi. Roma fiind unul dintre cele mai vechi orase din lume nu te mai surprind siturile arheologice cu vechime ( 2600 de ani ) imprastiate prin oras, dar totusi constati ca sunt foarte multi monoliti sub forma de obelisc. Grecii le-au numit ὀβελίσκος si acest cuvant a trecut apoi in latina. Pe strazile Romei vei gasi treisprezece obeliscuri, dar numai opt sunt obeliscuri egiptene, restul au fost facute in Roma in urmatoarele trei secole dupa cucerirea romana a Egiptului.

  Obelisc este un monument inalt sub forma piramidala construit initial de egipteni si care simboliza pe zeul soare Ra. Se presupune ca partile superioare ar fi fost placate cu aur pentru  a reflecta lumina soarelui si a le face sa para ca emit ele lumina.
Aceste obeliscuri egiptene au fost percepute ca o raza de soare pietrificata, o reprezentare fizica a soarelui, dar si un mod de comunicare intre pamanteni si ceruri, amplasandu-se in fata mausolelelor sau templelor inchinate diferitelor zeitati pagane. Ele demonstreaza o ingeniozitate tehnologica uimitoare pentru a deplasa si ridica aceste monolite de piatra, chiar mai mare decat crearea lor. De acest fapt mi-am dat seama de abia in 2005 cand a fost returnat Etiopiei un obelisc ce se afla in Roma. Chiar impartit in trei bucati transportul sau a fost o adevarata incercare pentru tehnologia de astazi.
 Aparent simple, aceste obeliscuri egiptene din piatra leaga doua mari civilizatii, cea egipteana de cea romana si au constituit un trofeu suprem pentru imparatii romani. Dupa anul 241 iHr, cand romanii au cucerit Sicilia, au intrat in contact cu Imperiul egiptean. In 49 iHr Pompei  dupa infrangerea de la Pharsalus a cautat refugiu in Alexandria, dar  faraonul Ptolemeu al XIII-lea l-a asasinat pentru a intra in gratiile lui Cesar. Acesta n-a fost deloc multumit de fapta si i-a luat partea Cleopatrei in disputa dinastica, astfel ca Ptolemeu a fost invins si Cleopatra a urcat pe tronul Egiptului.  Atunci cand Augustus a cucerit Egiptul in 30 i.Hr. si-a dat seama de importanta obeliscurilor in civilizatia egipteana si le-a stramutat de la Heliopolis la Roma ca semn al slavei cuceririlor sale. Cu acest scop in minte Augustus a plasat unul din obeliscuri in Circus Maximus si altul in Campul lui Marte ca gnomon (indicator) al unui cadran solar Horologium Augusti. Ulterior  Caligula, Diocletian, Domitian si Hadrian si-au insusit obeliscuri egiptene si le-au transportat la Roma.8 obeliscuri egiptene in Roma
   Aceste prazi de razboi au fost plasate strategic in Roma ca un fel de agenda politica, trecand peste simbolistica de cult si ramanand un simbol al puterii. Obeliscurile sunt simple,  dar servesc drept memento al Imperiu Roman, al imparatilor sai, a papilor, al crestinismului si al marilor faraoni din Egipt.
Crucile de bronz si hainele pontificale care le inconjoara sunt rezultatul actiunii papilor din timpul Contrareformei. Au existat 6 papi care au reinviat fizic si simbolic obeliscurile care au fost gasite in mare parte bucati, intre sec 16-18, si care au urmarit sarbatorirea triumfului crestinismului asupra paganilor. Papa Sixtus V (1585-1590) a avut viziunea de a crea un oras accesibil pelerinilor si a restaurat si mutat 3 obeliscuri in fata a trei biserici mari: Sfantul Petru, Santa Maria Maggiore, Sfantul Ioan din Lateran si pe al 4-lea l-a instalat in Piazza del Popolo, la intrarea de nord a orasului. Obeliscurile au conectat obiective majore ale orasului si au ajutat la orientarea pelerinilor astfel incat sa poata sa se deplaseze mai usor.  Dintre toate obeliscurile ce au infrumusetat Egiptul antic, doar 28 mai sunt astazi in picioare si din acestea 8 sunt in Roma. Patria faraonilor se poate lauda cu un numar mai mic de obeliscuri, exista doar 6 in Egipt.8 obeliscuri egiptene in Roma

8 obeliscuri egiptene

   1. Obeliscul din Piata San Pietro 

     Este un bloc de porfir inalt de 25,5 m (cu baza 41m) ridicat de faraonul Nencore III la Heliopolis, in Egipt, in secolul 7 i.Hr. La Roma a fost adus de catre Caligula (37 AD) si plasat in ceea ce a fost numit peste doar cativa ani Circul lui Nero. A fost mutat in locul actual de Papa Sixtus V in 1586.  Este singurul obelisc care sta in piciore de cand a fost plasat in Roma. Exista o legenda cum ca globul de bronz din varful sau ar fi continut cenusa lui Iulius Cesar sau fragmente din crucea lui Hristos, dar in 1740 aceste supozitii au fost infirmate. Tot legenda spune ca la poalele sale au murit multi crestini printre care si Sfantul Petru. Pe baza sa sunt incrustate formule exorciste.8 obeliscuri egiptene in Roma

2. Obeliscul din Piata San Giovanni in Laterano

  Este cel mai vechi si cel mai inalt obelisc din Roma 32,18m (cu baza 45,7 m). Realizat din porfir in sec 15 i. Hr. la porunca faraonului Thutmes III (mare prigonitor al evreilor) pentru Templul Amon din Teba, a fost adus la Roma de catre Constantiu al II-lea in 357AD si plasat initial in Circus Maximus. Papa Sixtus V l-a pozitionat in locatia actuala datorita mutarii statuii ecvestre a lui Marcus Aurelius.8 obeliscuri egiptene in Roma

3. Obeliscul din Piazza del Popolo (Flaminio)

  Este cel de-al doilea cel mai vechi obelisc din Roma, fiind adus de Augustus in 10 i.Hr. de la Templul Soarelui din Heliopolis si plasat in Circus Maximus. Locul de astazi i-a fost harazit de acelasi Papa Sixtus V, in 1589. Are 24 m, iar cu baza ajunge la 36,5 m.
Acest obelisc isi spune povestea prin mesajul lui Seti I:
„RA, voi da ție toate pământurile și țările străine cu restul inimii, rege al nord si sud … ” sau hieroglifele lui lui Ramses al II-lea care il compara pe tatal sau cu diversi zei.8 obeliscuri egiptene in Roma

4. Obeliscul din Piazza della Minerva

    Cel mai mic obelisc se afla in fata Bisericii Santa Maria Sopra Minerva, este din granit roz si are 6 metri, aproape 13 cu tot cu baza. A fost facut in timpul faraonului Aprie in sec 6 i. Hr si adus din micul oras antic Sais la Roma de catre Domitian pentru a fi plasat in Templul lui Isis, dupa care i s-a pierdut urma descoperindu-se de abia in 1665 langa manastirea dominicanilor.
Templul a fost identificat gresit ca fiind al Minervei si de aici bazilica a fost numita Santa Maria sopra Minerva. Papa Alexandru VII a comandat un piedestal celebrului Bernini si obeliscul a fost ridicat in piata in 1667.
I s-a adaugat un soclu dupa un proiect de Bernini, astfel ca astazi poate fi vazut cum sta pe spatele unui elefant dragut “Pulcino”.8 obeliscuri egiptene in Roma

5. Obeliscul din Piazza di Montecitorio

  Ridicat de Psamtik al II-lea in sec 6 i. Hr. in onoarea zeului Ra (de aici si numele de obelisc solar) este din granit si are 22 m (34 impreuna cu baza). A fost adus de catre Augustus in 10 i. Hr. de la Heliopolis impreuna cu cel Flaminian pentru a forma gnomonul unui cadran solar. Plasat initial in Campul lui Marte s-a prabusit dupa un incendiu si a fost ingropat timp de secole pana cand a fost redescoperit si mutat de Papa Pius al VI-lea in fata Palatului Montecitorio in 1792.8 obeliscuri egiptene in Roma

6. Obeliscul din Piazza della Rotonda

   Asezat astazi in fata Pantheonului, a facut initial parte dintr-o pereche de obeliscuri din granit roz amplasate in fata templului lui Ra din Heliopolis (perechea sa este obeliscul Matteiano). A fost ridicat de Ramses al II-lea sec 13 i. Hr si adus la Roma de catre Domitian pentru a fi amplasat in Campul lui Marte. A fost gasit in 1665 langa biserica Santa Maria sopra Minerva si mutat deasupra fantanii realizate de catre Giacomo della Porta dupa un proiect de Filippo in 1711 si la ordinul Papei Clemet al XI. Are doar 6 m inaltime dar incluzand baza si crucea ajunge la 13 m.
 
 

7. Obeliscul Dogali

   Langa Baile lui Diocletian vei vedea alt obelisc care facea pereche cu altul ridicat de Ramses al II-lea la Heliopolis, obelisc ce astazi se afla in Gradinile Boboli din Florenta. Astazi comemoreaza Batalia de la Dogali ( 26 ianuarie 1887) in razboiul african din Eritreea. A fost gasit in 1883 de catre Rodolfo Lanciani langa Biserica Santa Maria sopra Minerva si a fost mutat langa statia Termini pe Via delle Terme. Are 6 metri inaltime si pana in 1964 a fost impodobit cu Leul de Bronz al lui Iuda, adus de la Addis Abeba in timpul ocupatiei italiene a tarii (1936- 1941) si care a fost apoi returnat Etiopiei.

8. Obeliscul Matteiano

  Ultimul din cele 8 obeliscuri egiptene este un obelisc mic de 12,23 m ce dateaza din vremea lui Ramses al II-lea si face parte tot dintr-o pereche ce a impodobit Templul lui Ra din Heliopolis.A fost adus la Roma de Domitian si plasat in Templul kui Isis din Campul lui Marte. A fost gasit in sec 14 si ridicat langa Santa Maria in Aracoeli ca apoi sa fie donat lui Ciriaco Mattei in 1582 care l-a plasat in gradina vilei sale – Vila Celimontana -de pe dealul Caelian.
 
8 obeliscuri egiptene in Roma
 
  Daca vrei sa planifici o calatorie la Roma, intra pe linkul shorturl.at/flmM3  si vezi preturile la cazare. Asa vei putea vizita cele opt obeliscuri egiptene si apoi pe cele romane sau moderne. Este o necesitate pentru orice calator interesat de cultura.
P.S.
Cred ca te-ar mai putea interesa In Roma, pe urmele operelor lui Caravaggio

36 de comentarii la „8 obeliscuri egiptene in Roma

    1. Oricat de frumos ti se pare in poze, realitatea este mult peste acestea. Desi am un aparat de fotografiat performant ma cam incomodeaza fiindca este cam voluminos si in final ajung sa fac poze tot cu telefonul. Ce sa-i faci, sunt cam comoda si pierd din aceasta cauza.

    1. De cand le-am vazut pe acestea nu-mi zboara mintea decat cum sa fac sa le vad si pe cele sase obeliscuri care au ramas in Egipt. Dai romanului un deget si vrea toata mana:))

    1. Asta am sperat, ca acest articol sa fie util unui turist insetat de cultura. Sunt convinsa ca multi calatori trec prin fata acestor obeliscuri si nu le deosebesc pe cele egiptene de cele romane, nu le vad incarcatura istorica si culturala.

    1. Nu cred ca le-ai ratat, nu aveai cum sa le ocolesti nici daca voiai. Sa nu-mi spui ca nu ai fost in Piata Spaniei, in Piata Del Popolo sau ca nu ai vazut Pantheonul, ca nu te cred. Nu stiu sa-ti spun daca m-am distrat, dar sigur mi-am facut plinul de cultura romana pana la anul, cand trag iar o fuga acolo :)).

    1. Eu mi-am propus asta ani de zile si noroc ca s-a deschis linia aeriana din Craiova catre orasele Italiei, ca altfel mai amanam inca cativa ani si asta numai pentru ca mi se pare incomod sa ma duc pana la Bucuresti ca sa pot zbura. Cum a aparut ruta Craiova- Roma nu au trecut 4 luni si gata mi-am implinit visul. Desi pana la Bucuresti fac cam 3 ore si inca una pana in aeroport, este altceva sa te urci in aeronava de acasa si intr-o ora si un sfert deja sa ajungi la destinatie.

    1. Sa nu spui nimanui dar eu recidivez catre el in fiecare an si tot nu ma pot satura. Chiar daca am vizitat mai multe orase europene, Roma o simt cel mai aproape de suflet. Poate de vina e filonul latin, poate aici e vreun centru energetic:)), poate ca nu conteaza motivul ci doar chemarea.

    1. Chiar daca ti-ai propune sa le ocolesti, acest lucru este imposibil. Unul din rolurile lor (in afara de cel propagandist) a fost cel de orientare, au conectat obiectivele importante ale orasului pentru a ajuta pelerinii sa nu se rataceasca. Si astazi se pastreaza acest rol, ele sunt un reper usor de identificat datorita inaltimii si formei specifice.

    1. Poate parea usor inaccesibil acest drum dar te asigur ca daca vei urmari valoarea fluctuanta a zborurile catre Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”) vei vedea ca este mai accesibil sa zbori acolo decat sa iei trenul pana la Bucuresti. Eu am mai vrut sa plec acum in noiembrie pentru ca un zbor dus/intors pentru doua persoane costa fantastica suma de 228 lei, dar din pacate cheltuielile de cazare acolo pot urca destul de mult. Cea mai buna varianta ar fi sa mergi la o ruda sau un prieten. Eu inca imi caut rude si prieteni acolo, dar fara succes:)).

    1. Roma este capitala Italiei, dar de-a lungul istoriei a implinit rolul de capitala a Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice ajungand astazi la cel al Italiei moderne. Centrul istoric al l'Urbe („Orasul”) este pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

    1. E drept ca-ti trebuie ceva bani pentru a calatori acolo sau pentru a intra la muzee ( 25 euro la Muzeul Vaticanului), dar daca urmaresti ofertele companiilor aeriene poti ajunge acolo chiar cu 100-150 de lei.

    1. Nu stiu ce m-a apucat anul asta, fac numai liste, lucru care nu ma caracterizeaza. De obicei sunt genul care nu-si face planuri dar fiindca am deja la activ doua excursii la Roma mi-am dat seama ca fara un plan bine stabilit risti sa ratezi din frumusetile ei.

  1. Italia e minunata! Aveam si noi bilete la Roma pt anul trecut dar pandemia ne-a dat planurile peste cap. Sper totusi sa mai ajungem acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.