Femei curajoase, femei puternice, femei vulnerabile, femei afectuoase, #femeipebune

   Intr-o zi mi-a aparut o notificare pe Facebook, o prietena m-a nominalizat in campania #femeipebune initiata de catre Lactacyd. A doua zi alta prietena m-a nominalizat, apoi alta. Ele au sharuit aceste mesaje nu pentru a castiga un premiu, un voucher de reducere 25% la produsele Lactacyd, ci pentru ca ma pretuiesc.
     Dar de ce eu?
     Ce inseamna sa fii #femeiepebune?
     Tu esti o #femeiepebune?

Femei curajoase, femei puternice, femei vulnerabile, femei afectuoase, #femeipebune
#femeipebune din familia mea
 Nu sunt diferita de alte colege, prietene, nu am o poveste de viata impresionanta sau interesanta, nu am calitati deosebite, ba din contra sunt nerabdatoare, impulsiva, cateodata irationala si foarte des emotiva. Cele mai mari griji ale mele nu sunt de natura nobila: distrugerea mediului, o anihilare nucleara, ci sunt date in mare parte de emotii pe care altcineva le-ar putea considerate neinsemnate.
  In schimb cunosc trei femei care ar trebui nominalizate ca fiind #femeipebune: mama si bunicile. Din pacate bunicile nu mai sunt printre noi (acum ar avea peste o suta de ani), iar mama nu are cont de Facebook.
  Ele au avut povesti de viata impresionante, pline de temeri, provocari, suferinte datorita unor cauze externe legate de timpurile in care au trait, dar povesti ce cuprind multa perseverenta, dragoste si vise.
Cele mai mari realizari ale lumii au venit din vise, stejarul isi gaseste visul in ghinda, pasarile in ou. Visurile sunt pepiniere ale realitatii. Visatorii sunt salvatorii acestei lumi, iar omenirea nu-i poate uita, nu lasa idealurile lor sa se estompeze si sa moara. Omenirea locuieste in vise. Acolo sunt mugurii realitatilor pe care oamenii le vor cunoaste intr-o zi. Eu nu pot da uitarii visele, aspiratiile femeilor ce m-au precedat si care traiesc prin mine. Eu sunt astazi visul lor.
   Toata lumea se teme de ceva, frica este o emotie puternica si primitiv umana care ne ajuta protejandu-ne de pericole, iar ele au avut temeri justificate legate de pericolele externe: de razboaie, cataclisme, revolutii si cateodata s-au indoit de puterea lor interioara, dar nu au fost slabe.  Prinse intr-un vartej politic neavand idee incotro sa se indrepte, s-au simtit slabe si invinse, dar in final au gasit cheia raspunsurilor in constientizarea si trairea experientei.
Nominalizari #femeipebune concurs Lactacyd  Bunica dinspre tata a ramas in urma celui de-al doilea razboi mondial vaduva cu doi copii mici, iar bunicii dinspre mama desi i s-a intors sotul intreg de pe front, i-a fost luata de catre regimul comunist toata agoniseala mai multor generatii si a fost stramutata cu un domiciliu obligatoriu.  Din fericire bunica dinspre mama nu a mai apucat sa vada cum dupa Revolutie i s-a luat din nou casa, de data asta fiind inapoiata proprietarului initial, asta in conditiile in care familiei mele nu i-au fost returnate nici pana in ziua de azi proprietatile pentru posesia carora au avut atat de suferit.
  Mama a crescut intr-un climat in care copii chiaburilor erau tinte ale activistilor de partid si nu a putut sa-si continue studiile pentru simplu motiv ca nu avea origini sanatoase. Cu greu a reusit sa termine liceul, iar fratele sau a trebuit sa fie infiat ca sa poata sa studieze mai departe. Nici dupa 1989 nu au avut parte de dreptate, mama s-a luptat zadarnic prin tribunale pentru a-si recupera pamanturile. Au trecut 70 de ani de cand tribunalul poporului i-a judecat pe bunici pentru o singura vina: ca munceau si aveau pamant si nici astazi nu s-a facut dreptate.
  In povestile acestor femei despre clipele cand durerea era greu de suportat, eu nu le-am vazut ca fiind slabe, am vazut doar puterea lor, am vazut curajul lor, am vazut frumusete si inspiratie.  Viata nu urmeaza niciodata o cale dreapta… exista multe curbe in care te poti pierde, dar ele au gasit puterea de a le depasi.
  De la femeile din familia mea am inteles ca puterea vine tocmai din slabiciune, ca este in regula sa fii slab, nu-i o rusine daca ai momente cand te simti astfel si ca apartenenta la un sex nu te face automat mai puternic sau mai slab. Nici cariera, nici banii, nici posesiunile, nici relatiile nu te fac mai puternic. Ceea ce te face puternic vine din interiorul tau. Chiar daca la un moment dat vei suferi o infrangere, o pierdere, lasa durerea sa circule prin tine si descoper-o cu fiecare etapa, ea iti va da o noua dinamica vietii, iar tu iti vei descoperi puterea in slabiciune.
 Si eu am fost ranita de mai multe ori, cateodata ranile le-am transformat intr-un univers de stele in mintea mea, apoi le-am transformat in cicatrici cu creste dure, mai dure decat putea pielea mea sa suporte, dar aceste cicatrici au fost si sunt sursa puterii mele de a continua calatoria prin viata. Ranile mele au fost scut si au devenit puterea mea.
 Nu sunt perfecta, cateodata am construit ziduri in jurul meu, fiind prea mandra sa cer ajutor si crezand ca sunt suficient de puternica pentru a infrunta singura o furtuna. Apoi mi-am dat seama ca in eforturile mele de fi puternica, am negat sentimente pe care as fi vrut sa le experimentez, mi-am dat seama ca recunosterea slabiciunii este un lucru bun. Asa am stabilit legaturi incredibile, bazandu-ma si depinzand de altii pentru a putea construi din nou. Atunci cand celalalt iti imbratiseaza slabiciunea castigi o comunicare deschisa, transparenta, onestitate, dai celuilalt un dar incredibil – posibilitatea de a-si demonstra prietenia, loialitatea, dragostea si  ambii castiga un nou nivel de crestere personala.
  In opinia mea o #femeiepebune nu se teme de slabiciunile sale si nu incearca sa le ascunda, iar acest lucru ii da putere pentru o schimbare de durata, fiind in acelasi timp fundamentul unei dezvoltari personale reale.
 O #femeiepebune constientizeaza slabiciunile si devine mai puternica in acest proces.
 O femeie este diferita de un barbat anatomic, fiziologic, biologic, si de multe rolul ei in viata este diferit. Femeile au calitati speciale dar si responsabilitati speciale. Numai o femeie poate da nastere unui copil. Numai o femeie poate fi mama. Dar, maternitatea nu este pur si simplu un rol feminin, este un rol uman in viata unei femei.
   Astazi femeile se confrunta cu altfel de temeri si acestea sunt legate mai mult de pericolele interne decat de cele externe. O multime de roluri ne alcatuiesc viata, iar echilibrarea acestora cu responsabilitatilor ce decurg din ele ne definesc. Rolul femeii in societate si in familie este in continua schimbare, iar viata ei este profund afectata de asteptarile celorlalti de la ea. De multe ori acestea au un impact negativ asupra ei, femeia isi reprima aspecte ale personalitatii pentru a fi in concordanta cu se asteapta de la ea, o imagine perfecta la inaltimea careia incerca sa traiasca. Cateodata este ca un jongleur, alteori invata sa mearga pe sfoara, alteori are probleme de sincronizare intre viata personala si munca, iar deseori se afla pe o „banda de alergat hedonica” continuand o serie de activitati goale de continut, lucru care o seaca de energie. Cu toate acestea ea confirma zilnic prin actiunile sale ca este o persoana rationala, o persoana cu vointa, o persoana afectuoasa, dovedeste ca are capacitatea de a-si lua viata in propriile maini.
  Adoptand slabiciunea noastra ne găsim un munte de putere. Constientizarea profunda, procesarea durerii, a sentimentelor, a circumstantelor si cautarea raspunsurilor este experienta unui ciclu complet in care permitem durerii sa treaca prin noi si ne alimentam mental cu combustibil spiritual si emotional inainte de a porni sa mergem mai departe.
  Tu ti-ai petrecut mult timp in spatele unor ziduri facand eforturi de a parea puternica?
  Tu te-ai distantat de altii temandu-te ca te vor crede slaba?
  Ti-ai pastrat emotiile pentru tine?
 Daca ai raspuns da, este timpul sa-ti dai permisiunea de a simti. Cu toate ca sentimentele, vremurile, oamenii te pot rani, abilitatea de a simti este un cadou nepretuit, iar cea de a-ti exprima sentimentele altora, este un cadou facut lor. Este timpul sa-ti imbratisezi vulnerabilitatea, accepta ca te afli intr-un moment de tranzitie. Pana si soldatii pot fi prinsi cu garda jos, si ei au nevoie de odihna, de reincarcare, de o noua strategie. Ca si ei, acum obiectivul tau este nevoia de odihna pentru a-ti recastiga forta si pozitia. Seninatatea este un rezultat al autocontrolului, prezenta sa este un indicator al experientei mature si a ceva mai mult decat cunoasterea obisnuita a legilor si operatiunilor de gandire. Castigi seninatatea in masura in care te intelegi si ii intelegi si pe ceilalti, dezvolti o gandire corecta, vezi relatiile interne intre lucruri prin prisma cauzei si efectului si incetezi de a-ti mai face griji, ramanand echilibrata, statornica, senina. Tine mana ferm la carma gandirii, autocontrolul este taria ta, gandirea corecta este stapanul si calmul tau este puterea.
Voucher Lactacyd   Permite slabiciunii sa fie parte din tine si nu-ti face griji cu privire la ce va spune lumea. Vei avea o realizare mai profunda a persoanei care esti, o #femeiepebune si a ce vrei, vei concepe un nou plan de actiune si vei pasi in viata mult mai motivata si mai inspirata.
Daca cunosti o #femeiepebune nu ezita sa o nominalizezi in aceasta campanie Lactacyd si ambele veti avea numai de castigat.

15 comentarii la „Femei curajoase, femei puternice, femei vulnerabile, femei afectuoase, #femeipebune

  1. Si eu m-am gandit sa imi nominalizez bunicile si mama, doar ca am scris un articol in care am adus in lumina meritele tuturor femeilor… cu bune si cu rele. Si bunicutele mele au trecut prin razboi, au fost evacuate si au trait in conditii inumane. Traiesc si acum. Una are 91 cealalta 92 ani. Doar ca puterea le-a lasat!

    1. "Noi încă mai gândim la un om puternic ca un lider înnăscut și o femeie puternică ca o anomalie." – Margaret Atwood
      As mai adauga ca generatia noastra crede ca a descoperit ce inseamna sa fii o #femeiepebune, o femeie puternica, uitand cate s-au sacrificat pentru a putea ajunge noi aici. Multa sanatate bunicutelor tale!

    1. Da, ai dreptate, invatatorul este un model pentru copii si ii ajuta in procesul de formare si dezvoltare. Este primul model adult ce ii influenteaza pozitiv, dupa parinti. As vrea sa-ti citesc articolul asa ca te rog sa-mi lasi linkul.

  2. Asa este, bunicile noastre erau femei pe bune, fara sa le invete nimeni asta si fara sa aiba la indemana informatii, saloane de infrumusetare sau banii adusi de un job sigur. Noi traim alte vremuri, dar putem ramane femei pe bune si sa fim un exemplu pentru copii nostri.

    1. Suntem veriga firului de ata
      În fiecare lant facut din doi
      Ce greu cu noi femeile în viata
      Dar e si imposibil fara noi… Adrian Paunescu

    1. Atunci cand iei masurile pentru a aborda temerile tale interioare, vei creste spiritual si vei deveni o persoana mai buna, o #femeiepebune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.