6 tablouri de Caravaggio intr-o singura sala, Sala Silen din Galleria Borghese

6 tablouri de Caravaggio Sfantul Ieronim 1606 (2)
Din 19 tablouri de Caravaggio (cate am gasit eu in bisericile si muzeele din Roma), sase sunt grupate intr-un singur muzeu- Galleria Borghese,  intr-o sala- Sala Silen.
  Vila Borghese a fost construita la inceputul secolului 17 de catre cardinalul Scipione Borghese pe Dealul Pincian, in afara zidurilor Romei. Sala Silen este aflata la parterul muzeului si a fost numita astfel dupa un grup statuar „Silen purtandu-l pe copilul Bachus”, care astazi se afla la Luvru. Napoleon Bonaparte, a carui sora Pauline a fost casatorita cu Camillo Borghese si-a fortat cumnatul in 1807 sa-i „vanda” sute de sculpturi si picturi, sculpturi care astazi constituie nucleul colectiei  din Luvru.
 Picturile lui Caravaggio au intrat in posesia cardinalului Scipione Borghese prin diferite cai.
   Caravaggio s-a mutat la Roma in anul 1592 si a pictat pentru scurt timp in atelierul lui Cavalier d’Arpino.
  Acesta avea o enorma colectie de tablouri care a starnit gelozia familiei Borghese. In acelasi timp un membru al familiei Camillo Borghese (altul, nu sotul Paulinei) a fost ales papa, Papa Paul al V-lea. Nepotul acestuia a fost Scipione Borghese.
 Impreuna au fabricat acuzatii contra lui d’Arpino si l-au trimis in inchisoare, insusindu-si colectia acestuia (circa 100 de tablouri) printre ele si trei lucrari de Caravaggio: „Bachus bolnav”, „Baiatul cu un cos cu fructe”, „Sfantul Ieronim” 1606.
„Sfantul Ieronim” 1606
"Sfantul Ieronim" 1606
Imi place nespus aceasta ultima panza, chiar daca expertii spun ca ar fi neterminata, este foarte real redat sfantul, un batran plin de riduri, cu trup slabit, chiar scheletic, parul rar, barba sura. Lumina intra printr-o fereastra invizibila  imbratisand si  extragand totodata din intuneric ( unii i-au spus lui Michelangelo Merisi, alias Caravaggio „pictorul nopţii eterne“) capul, roba rosie, cartile (sfantul a fost un traducator al Bibliei in latina) si craniul (simbol al inevitabilitatii mortii „memento mori”).
 
  „Baiatul cu un cos de fructe” 1593-1594 este o lucrare timpurie, dar natura este reprezentata foarte realist, artistul copiindu-i chiar imperfectiunile,  simbolizand astfel faptul ca placerile vietii sunt trecatoare.
 
„Baiatul cu un cos de fructe” 1593-1594
"Baiatul cu un cos de fructe" 1593-1594
 
„Bachus bolnav” 1593-1594 este un autoportret al artistului si se crede ca acesta ar fi suferit in acea perioada de malarie. Aspectul de ceara al lui Bachus cu paloarea verzuie si boabele de struguri sunt redate incredibil de real.
„Bachus bolnav” 1593-1594
"Bachus bolnav" 1593-1594

Ca drept rezultat al tragediei umane traita de artist (acesta a fost acuzat de crima si a fugit din Roma) el a pictat „David si Goliat” 1606 , un tablou expresiv, impresionant si plin de suferinta, tablou pe care il va trimite papei spre a-si obtine iertarea. Gratierea i-a fost acordata, dar a venit prea tarziu, artistul a murit in drum spre Roma, pe plaja din Porto Ercole.

„David si Goliat” 1606
"David si Goliat" 1606

Madonna Palafrenier, 1605-1606 a fost comandata pentru Biserica Sfanta Ana Palafrenieri din vecinatatea Sfantului Petru, dar a fost respins datorita unei presupuse lipse de buna-cuviinta si decenta, decolteului generos si goliciunii copilului Isus. Maria alaturi de Sfanta Ana invata pe tanarul Isus cum sa omoare un sarpe, simbol al ereziei si al raului.

Madonna Palafrenier, 1605-1606
Madonna Palafrenier, 1605-1606

Al saselea tablou „Sf . Ioan Botezatorul” – 1610,  un subiect favorit al artistului este surprins intr-un mod atipic, Ioan Botezatorul seamana mai mult a pastor decat a sfant. Sfantul este melancolic, usor murdar de praf si are un aer senzual ceea ce impreuna cu celalalte tablouri care infatiseaza baieti a dus la ipoteza ca artistul ar fi fost homosexual.

„Sf . Ioan Botezatorul” , 1610
"Sf . Ioan Botezatorul" , 1610

Toate pozele din Museul Borghese le-am facut cu telefonul, deoarece la intrare era un afis care interzicea fotografiatul. In concluzie,  mi-am lasat camera foto  la bagaje de mana, la intrare. Spre surprinderea mea toata lumea in muzeu facea poze  cu aparate profesioniste, chiar cu blitul si nimeni nu le atragea atentia. 

  Am incercat sa te fac sa simti pulsul acestei sali si am pus o poza panoramica a salii, eliminand doi pereti astfel incat sa ramana in poza doar cele sase tablouri de Caravaggio.
 
6 tablouri de Caravaggio intr-o singura sala, Sala Silen din Galleria Borghese
 
  In aceasta sala mai sunt expuse si alte tablouri:

„Judith cu capul lui Olofern” de Giovanni Baglione 1608;
„Diana si Actaeon” de Bernardino Cesari 1601-1613;
„Capturarea lui Hristos” – Dirk van Baburen 1616-1617;
Cavalier d’Arpino (1568-1640)- „Rapirea Europei” 1602-1603;
– „Capturarea lui Hristos” 1598;
„Iosif si sotia lui Potifar” de Cigoli (1559-1613);
„Justitia lui Solomon”- maestru 1615-1620;
„Dansul Satirului „, sculptura de Bertel Thorvaldsen (1770-1844) dar caruia ii lipseste flautul initial, plus tavanul decorat de Tommaso Maria Conca – „Jertfa lui Silen” si doua fresce laterale alb/negru cu „Silen beat” si „Bachus si Silen intorcandu-se la regele Midas”.

Booking.com (function(d, sc, u) { var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0]; s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = u + '?v=' + (+new Date()); p.parentNode.insertBefore(s,p); })(document, 'script', '//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js');
Toata sala este dedicata celebrarii cultului lui Dionisos zeul vinului si lui Silen, adeptul sau, zeul fertilitatii vazut ca un ciclu vital in natura.
   Pentru a vizita acest muzeu este bine sa va faceti rezervarea pe internet sau daca nu, s-ar putea sa nu puteti intra in ziua si la ora dorita. Fluxul de turisti este foarte mare iar accesul este permis intre anumite ore, vizita dureaza doar 2 ore. Daca alegeti sa cumparati biletele din muzeu e bine sa veniti cu ceva timp mai inainte iar in timpul de asteptare puteti vizita extraordinara gradina sau servi o cafea la braserie.
1 bilet adult – 11 euro
1 bilet copil – 2 euro
1 ghid audio – 5 euro
1 tur cu ghid – 6 euro
rezervarea online 4 euro pt fiecare bilet6 tablouri de Caravaggio intr-o singura sala, Sala Silen din Galleria Borghese
 
P.S. M-am uitat acum pe site-ul muzeului si acolo apare ca intrarea este 21 euro pentru adulti (adica 17 euro la fata locului). Eu am platit 11 euro, asa ca se pare ca tipa de la casa m-a incadrat la 18-25 de ani :)). Fata buna, se pare ca mi-am scos banii de cafea si de carti (mi-am luat 7).
 

Daca pana acum ti-a lipsit impulsul vizitarii acestui muzeu minunat, acum nu mai ai nicio scuza. Galleria Borghese te asteapta!

Rome by Robert Hughes

Caravaggio. The Complete Works

Caravaggio. The Complete Works

Fluturele negru - Radu Paraschivescu

Fluturele negru – Radu Paraschivescu

Secole De Arta - Sec al XVII-lea

Secole De Arta – Sec al XVII-lea

26 de comentarii la „6 tablouri de Caravaggio intr-o singura sala, Sala Silen din Galleria Borghese

  1. Superbe! Imi plac foarte mult picturile, Boldini este preferatul meu (printre altii), insa si Caravaggio are un stil unic…
    Mi-ar placea sa vizitez si eu acest muzeu…si muuulte altele 🙂

  2. Multumim pentru pont! E foarte util articolul, mai ales ca astfel ne ajuti sa economisim niste banuti. Imi doresc si eu sa vizitez acest muzeu si sper sa reusesc in vara asta 🙂

  3. Sa stii ca incep sa printez articolele tale pentru fiica-mea care are tot felul de proiecte la scoala.
    Nu ai cumva si ceva despre domnitorii romani si sotiile lor? Are ca tema de vacanta taman un proiect de acest gen!

  4. Multumim peste aceste articole bine scrise, cu multa rabdare si pasiune. Sper sa ajungem si noi sa vizitam astfel de locuri frumoase. Noi cand ajungem intr-un oras strain, prefer sa ne pierdem pe stradute si prin magazine (eu) si prin restaurante (el).

  5. Abia asteptam sa-ti citesc urmatorul articol! Cu pasiune si rabdare, cu harul descrierii, aceste articole sunt alinarea celor care nu reusesc sa ajunga acolo unde-si doresc! Multumesc din suflet!

  6. Hehe. Ce norocoasa ai fost sa platesti mai putin.
    Spre rusinea mea, nu am fost niciodata la o expozitie de pictura, sotul meu cred ca le ar aprecia mai mult decat as face o eu.

    Multumim pentru turul virtual. 😀

  7. am trecut in viteza pe acolo, am vrut sa punctez cat mai multe locuri, o sa merg pe indelete data viitoare! de 2 or am fost si la toamna a 3-a ora, tot nu am reusit sa vad totul in voie!

  8. Foarte frumos articolul si pozele au iesit foarte bine. Interesante lucruri ai spus aici, l-am citit cu mare interes.

  9. In totdeauna am apreciat persoanele care au simtul estetic dezvoltat. Ei bine, asta am intalnit la tine, mi se pare interesant articolul ♥️

  10. Nu am ajuns până acum la Roma, deși am fost în Italia de câteva ori, dar îmi place mult istoria familiilor italiene influente, războaiele și tertipurile lor, intrigile și tot ce le înconjoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.