Traditie si modernitate la Vila Dobrusa

Ai spune ca Traditia si Modernitatea sunt doua capitole separate, doua entitati individuale, chiar contradictorii sau exclusive, dar vizitand Vila Dobrusa si  Crama Avincis am ajuns la concluzia ca intre ele se poarta un dialog, chiar mai mult, ele interactioneaza in mod benefic.
 Suntem obisnuiti sa gandim ca traditia este ceva vechi si stabil, iar toate fortele creatoare sunt indreptate catre realizarea noului.
 Cu toate acestea, formele noi nu vin dintr-un vid cultural care sa nu aiba legatura cu experientele trecute. Trecutul este important pentru intelegerea mai larga a naturii omului, a locului sau in lume si cu ajutorul sau sesizam descoperirile spirituale creatoare.
 
 Proprietarii Vilei Dobrusa au ales de cativa ani buni sa organizeze in cea de-a doua zi de Rusalii o sarbatoare anuala a bucuriei si recunostiintei pentru roadele pamantului. Aceasta sarbatoare nu este numai un semn de recunostiinta fata de Dumnezeu, ci si unul de prietenie deoarece in aceasta zi sunt invitati apropiatii familiei si se organizeaza o masa. In acest an cativa bloggeri olteni am fost onorati sa ne putem numara printre prietenii casei.
 A fost un fel de sarbatoare de familie, ceva la confluenta dintre religios si laic, intre traditie si modernitate, o sarbatoare desavarsita in care pur si simplu ne-am uitat la vietile noastre, la ce este bun in ele, am multumit cu totii Creatorului gustand din roadele pamantului si inchinand un pahar de vin superior.
 
Traditie si modernitate la Vila Dobrusa La Vila Dobrusa am descoperit cum vinul si identitatea se intersecteaza si se suprapun. Spre deosebire de alte produse agricole consumatorul de vin  cauta informatii despre el si acestea sunt factori majori in decizia de cumparare.
  Vinul este distinct, are o identitate data de marca, de patrimoniu, de terroir, iar licoarea bahica a podgoriei de la Vila Dobrusa le are pe toate.
  Aici exista o cultura a vinului, podgoriile de la Dragasani sunt cele mai vechi si mai importante din Oltenia, fiind renumite inca de pe timpul getodacilor.

 Patrimoniul locului este relevant pe cele trei axe ale timpului: trecut, prezent si viitor, pentru ca proprietarii Cristiana si Valeriu Stoica au dorit sa conserve, sa colecteze si sa transmita generatiilor viitoare mostenirea tangibila imobila: conacul, crama noua, dealurile pline de vita de vie, peisajul feeric; cea mobila: echipamentele, uneltele cu ajutorul carora produc vinul; dar si cea intangibila constituita din stiluri, tehnici de productie, povestile locului, obiceiuri si festivaluri etnice.

Traditie si modernitate la Vila Dobrusa. Sala tehnologiei de fabricatie a vinului
 
 
Traditie si modernitate la Vila Dobrusa  Cat am fi noi de ancorati in prezent inca mai avem o mentalitate crestina agrara, astfel incat atunci cand apar primele roade ale pamantului nu se poate sa nu ni se nasca un gand de recunostiinta pentru sansa de a o lua iar de la capat si aceasta multumire nu ar fi completa daca nu am putea-o impartasi cu cei apropiati.
 
 Pentru unii lumea vinului este invaluita in mister, dar pentru cei de la Vila Dobrusa este invaluita in bucurie si cum ar putea sa fie altfel cand pe aceste dealuri creste armonios vita de vie  scaldata in razele soarelui si apele Oltului, iar sucul sau este o adevarata esenta de sanatate si satisfactie sufleteasca.
 Am apreciat invitatia si multumim gazdelor care ne-au deschis usa casei, ne-au aratat locul, modul in care se produce metamorfoza strugurilor intr-o licoare bahica si ne-au ospatat cu bucate alese.
 
 Bunatatea este un dar si multumirea noastra reprezinta raspunsul la acest act de generozitate.
Vin alb sec, Cupaj, Solo Quinta Recas, 0.75L, 13.5% alc., Romania

Vin alb sec, Cupaj, Solo Quinta Recas, 0.75L, 13.5% alc., Romania

Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania

Vin alb, Cupaj, Lacerta Cuvee X Dealu Mare, 2017, 0.75L, 14.4% alc., Romania

Vin alb sec, Chardonnay, Sole Recas, 0.75L, 14% alc., Romania

Vin alb sec, Chardonnay, Sole Recas, 0.75L, 14% alc., Romania

Vin alb dulce, Tamaioasa Romaneasca, Crama Trantu Murfatlar, 0.5L, 12.5% alc., Romania

Vin roze sec, Pinot Noir, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

30 de comentarii la „Traditie si modernitate la Vila Dobrusa

    1. In septembrie nu mai am cand sa te invit, dar poti veni in octombrie, avem degustare cu crama Cotnari. Dupa o sa graim moldoveneste la fel ca-n dulcele targ al Iesului. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.