Pedalez pe drumul spre o viata mai sanatoasa

Pedalez pe drumul spre o viata mai sanatoasa (3)
Acum cativa ani subscriam la mentalitatea populara cum ca dietele sunt solutia pentru a da jos rapid cateva kilograme. Dieta este o solutie pe termen scurt, dar ceea ce face cu adevarat diferenta pe termen lung este schimbarea stilului de viata intr-unul sanatos. Conteaza calitatea relatiilor sociale, ce mancam, daca consumam alcool sau fumam si conteaza daca facem miscare. In cautarea unui mod simplu si convenabil pentru a ma pastra in forma facand exercitii fizice am optat pentru ciclism, asa ca acum pedalez pe drumul spre o viata mai sanatoasa.
 
 Consider ca indiferent de obiectivul propus: scaderea in greutate, reducerea stresului, distractia, scaderea colesterolului sau a tensiunii, solutia ideala o constituie pedalarea. Este printre putinele activitati sportive care pot fi desfasurate indiferent de varsta, astfel ca bunicul poate pedala alaturi de nepot. Pe langa beneficiile aduse sanatatii, ciclismul ca orice sport ajuta la formarea deprinderilor de viata, ofera motivatie, stima de sine, incredere in abilitatile proprii, siguranta.
Am bicicleta de cand ma stiu si am schimbat de-a lungul timpului mai multe modele, marci sau marimi. Acum caut o solutie moderna, ideala pentru o deplasare comoda si usoara in mediul citadin si care sa poata fi pliabila. Asa o pot lua peste tot cu mine, la serviciu, in weekenduri sau chiar in concedii la munte sau la mare. Chiar daca am suport de bicicleta atasat pe masina, prefer s-o pot plia si s-o pun in portbagaj, e mult mai in siguranta acolo. Ultima bicicleta am legat-o in parcarea unui mall si la plecare am luat doar lantul si incuietoarea, restul disparuse. Individul care mi-a furat-o nu avea nevoie de aceste masuri de siguranta, mi le-a lasat.
Cautand pe site-uri  biciclete pliabile am observat ca au cunoscut o evolutie remarcabila, chiar daca principiul a ramas acelasi, s-au inventat noi modalitati de pliere, ele fiind din ce in ce mai usoare, mai utile fara a influenta rigiditatea lor.

De ce am ales sa pedalez pe drumul catre o viata mai sanatoasa

 
Am ales sa pedalez pe drumul spre o viata mai sanatoasa pe o bicicleta pliabila din mai multe motive:
– compacta, eficienta, economisesti spatiu oriunde, se pliaza usor, este practica;
– mai putine sanse de a fi furata deoarece poate fi depozitata in locuri sigure compactata. Chiar daca nu o incui undeva sunt un produs de nisa si cred ca majoritatea hotilor nu o vor baga in seama. Ai un sentiment placut stiind ca nu trebuie sa verifici mereu daca mai este unde ai lasat-o legata, chiar te uiti cu mila la cei care inca se chinuie sa le lege cu lant. Mi s-a intamplat ca hotul sa nu reuseasca sa-mi fure bicicleta si fiind frustrat a plecat doar cu rotile si saua.
– dimensiunile mai mici ale rotilor  dau o agilitate superioara, poti face usor viraje rapide, ceea ce transforma un drum prin traficul  urban incarcat intr-o distractie; Nu te impacienta ca vei pedala mai mult sau ca nu vei prinde aceeasi viteza ca si cu semenele clasice, bicicletele pliabile utilizeaza sisteme cu butuc de angrenare de ultima generatie ce-ti ofera intervale de viteza mari.
– te fac sa arati cool.

Bicicleta Pliabila DHS 2092, Roti 20″ (Negru)

Bicicleta Pegas Camping 3S, Pliabila, Roti 20″, 3 Viteze (Galben)

Bicicleta Pliabila CARPAT C2052C, roti 20″, 7 viteze, cadru aluminiu

Bicicleta Pegas Teoretic 7S, Pliabila, 7 Viteze (Portocaliu)

 7 motive pentru care sa alegi ciclismul

 Iti voi da sapte motive pentru a nu rata sa mergi pe bicicleta in niciuna din cele sapte zile ale saptamanii sau cel putin atunci cand vremea o permite.
 
 1. Te mentii in forma
  Ciclismul ofera un echilibru perfect intre aerobic si fitness. Este o modalitate foarte buna pentru a face exercitii repetitive, a pierde in greutate fara sa afecteze articulatiile si un bun exercitiu cardio.  Ciclismul   poate fi practicat si de persoanele in varsta, in convalescenta sau cu afectiuni ale genunchilor, deoarece are un impact redus pe articulatii.
Nu te descuraja daca nu vezi rezultate instantanee la eforturile tale, cel mai important pas in primele saptamani este sa-ti pastrezi greutatea. Chiar daca nu s-a schimbat vizibil peste noapte greutatea ta, asta nu inseamna ca nu ti-ai consolidat si modelat muschii, daca perseverezi vei obtine o forma frumoasa a corpului, vei arde calorii si-ti vei imbunatati sanatatea.  Mersul pe bicicleta lucreaza grupele musculare majore de la nivelul picioarelor si  exercitiile fizice pot fi mentinute o perioada lunga de timp fara ca muschii picioarelor sa oboseasca. Poti mari sau micsora nivelul de intensitate si pozitia adoptata la mers astfel incat sa-ti ofere mai multe optiuni de stimulare a muschilor in timpul mersului. Inima si plamanii devin mai puternice, fiind capaile sa transporte eficient oxigenul in corp. Se reduce riscul bolilor de inima. Poti monitoriza ritmul cardiac pentru a evalua progresul cu o bratara electronica pentru activitati sportive.
 

2. Este o activitate sociala, usoara si distractiva

  Poti pedala alaturi de prieteni, familie si acest lucru te tine motivat. Ritmul in care se merge este usor si astfel poti dialoga. Ia exemplu de la noi, iubitorii de ciclism din Craiova, de la modul in care interactionam, ne crestem abilitatile si atributele de energie pozitiva intr-o echipa, facandu-ne mereu prieteni noi.

JCI Cycling Day Craiova
JCI Cycling Day Craiova
 

3. Transforma transportul la munca sau prin oras intr-un exercitiu

   Lasa masina si alege aceasta forma alternativa de transport care este ieftina si ecologica. Daca cumva distanta care trebuie parcursa este prea mare poti combina bicicleta cu autobuzul. Mersul pe bicicleta dimineata la munca te va trezi mult mai bine decat o ceasca de cafea. Poti face doua lucruri deodata, de exemplu cumparaturi si antrenament la sala. Pentru distante scurte, urbane, recomand o bicicleta electrica
 

4. Este un sport verde

  In afara de energia si materialele necesare construirii bicicletei, ciclismul este un sport cu impact zero negativ asupra mediului. Ciclismul este o modalitate excelenta de a vedea peisajul local, utilizeaza drumuri deja construite, este in armonie cu natura si o strabate in perfecta liniste.
 
5. Este convenabil 
   Dupa ce ai achizitionat o bicicleta incepi antrenamentul exact in momentul in care pleci din casa. Nu ai nevoie de nicio pregatire. Pentru o plimbare nu-ti trebuie abilitati avansate si nici o coordonare de expert. La alte sporturi trebuie sa pierzi timp pana la sala, stadion, piscina si astfel se limiteaza antrenamentul. Nu-ti trebuie instructor, nu ai ore fixe pe care sa te chinui sa le strecori in programul tau aglomerat. Investitia intr-o bicicleta este comparabila cu plata unui abonament modest la sala pe un an, unde dupa terminarea perioadei platite nu te alegi cu nimic fizic spre deosebire de bicicleta pe care o poti folosi de acum incolo toata viata. Ai propriul echipament de fitness pe care-l poti folosi cand vrei, cum vrei si de cate ori vrei.
 
6. Te bucuri de activitate in aer liber
Bike tour Este un sport care-ti permite sa te bucuri de zilele frumoase ale anului, poti explora orasele sau natura vazand diferite ecosisteme care se schimba in timpul plimbarii. Mersul cu masina nu-ti da ragazul de a admira prea bine locurile cutreierate datorita vitezei sporite si mersul pe jos nu te duce suficient de departe pentru a vedea locuri noi.
 
7. Senzatia de libertate
  Nu este vorba de senzatia de libertate prinsa la viteze palpitante ca in cazul motocicletei, dar ai senzatia de zbor sau mai bine zis de planare ce o intalnesti si la schi. Vantul te mangaie usor, nu ai mirosul de benzina, nu ai haine din piele care sa te incomodeze, ai  parte doar de endorfine, de moleculele fericirii.

Concluzii

Oricine poate merge pe bicicleta si odata ce a invatat nu va uita nicicand. Pastreaza-ti increderea si fa initial plimbari scurte, iar piederea ta in greutate va fi placuta. Chiar daca nu vei construi muschi proeminenti, coapsele, talia se vor subtia, puterea in picioare va creste si muschii trunchiului vor deveni mai fermi.
Ciclismul te ajuta sa devii mai fericit, mai sanatos. Have Fun!

Bicicleta Pliabila DHS 2092, Roti 20″ (Negru)

Bicicleta Pegas Teoretic 7S, Pliabila, 7 Viteze (Mov)

Bicicleta Electrica Pliabila Devron Folding X3, Viteza maxima 25 km/h, Autonomie 40 km, Motor 250W (Negru)

Bicicleta electrica pliabila Airwheel R5, Viteza maxima 20km/h, Autonomia maxima 30-40km, asistata 80-100km

12 comentarii la „Pedalez pe drumul spre o viata mai sanatoasa

  1. Desi nu stiu sa merg pe bicicleta foarte bine, sunt de acord ca aduce numai beneficii pentru sanatatea noastra. Anul trecut cat am stat izolati, am achizitionat una electrica pentru acasa si o folosim constant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.