Anna Borcz – ghidul oltenilor intr-o calatorie in sfera artei

   Cu ocazia implinirii a doi ani de existenta a Centrului de Limba si Cultura Poloneza, Craiova a fost onorata cu prezenta a doua personalitati: Excelenta sa Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la Bucuresti si pictorita Doctor in Arte, Anna Borcz.

Anna Borcz - ghidul oltenilor intr-o calatorie in sfera artei
  Domnul Ambasador a deschis impreuna cu Rectorul Universitatii Craiova vernisajul expozitiei pictoritei poloneze Anna Borcz si al studentilor de la sectia de peisagistica de la Universitatea de Stiinte ale Naturii din Wroclaw, subliniind faptul ca orasul Craiova  a fost si constituie un punct important pe harta relatiilor polono-romane.

Afis vernisaj
   Pe Anna Borcz am cunoscut-o la Blog Meet-ul Asociatiei Bloggerilor Olteni si m-a surprins prin modul deschis de a relationa cu noi toti, modestia si caldura sa sufleteasca.
  Inainte sa-i vad picturile deja imi facusem o impresie despre felul in care ar arata operele sale: ganduri incremenite in timp transformate prin culoare, ganduri pline de caldura dar linistite si pasnice. Daca m-ar fi intrebat cineva as fi spus ca cea mai potrivita tehnica pentru temperamentul ei ar fi acuarela, locul unde nu sunt permise corectii sau razgandiri, tuse mici de culoare realizate in fractiuni de secunda,  dar care au la baza reflectii si concentrari majore. O vedeam suprapunand valuri si culori transparente asa ca m-au surprins lucrarile sale expuse in holul Universitatii din Craiova, erau altfel decat ma asteptam.
  Initial nu am stiut ca pe partea stanga a holului erau lucrarile Annei si pe cealalta cele ale studentilor sai si desi in mod logic ar fi trebuit sa vad intai lucrarile expuse pe partea dreapta m-au atras culorile vii din stanga. Asa am descoperit o altfel de Anna, o Anna cu un temperament viu, expresiv, tonic, ce aduce senzatii pe panza in mod exploziv. Contraste de culoare ascutite, culori nealterate, spontaneitate de creatie, inregistrarea directa a senzatiilor traite, iata ce m-a fascinat la lucrarile Annei.
Lucrarile Annei Borcz  Primele tablouri vazute au cuprins un manunchi de flori ce mi-au dat un sentiment de sarbatoare, o minunatie cromatica cautata si gasita in autenticul naturii, in culorile pure, neamalgamate, ce a facut ca sa ma cuprinda optimismul.
  La Anna culoarea are rolul principal in constructia formei si la structurarea imaginii, culoarea te socheaza cu raporturile sale violente, complementare si cu stralucirea pe care o da transpunerii in material a unor sentimente.
  Nu vreau sa va dezvalui prea multe deoarece impactul picturilor sale il puteti descoperi singuri vizitand expozitia din holul Universitatii din Craiova sau daca timpul nu va permite veti gasi o mare parte din lucrarile Annei in tehnica colajului, tempera si ulei, pe siteul sau, aborcz.eu.
  Pe langa faptul ca Anna Borcz ne-a incantat cu viziunea sa artistica a fost si un excelent ambasador al orasului sau Wroclaw, Capitala Europeana a Culturii 2016 (ECC), ce gazduieste in acest an cateva mii de evenimente culturale, in domenii artistice diferite: arhitectura, film, muzica, arte vizuale, teatru, opera.

 

Wroclaw Capitala Europeana a Culturii 2016
                                                Te mai asteptam in orasul nostru Anna!

Un comentariu la „Anna Borcz – ghidul oltenilor intr-o calatorie in sfera artei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.