Circuit in Roma(ntica)

Ai visat mereu vacante speciale, dar nu ai ajuns inca sa-ti indeplinesti dorinta.
Nu te cunosc, nu stiu ce tip de personalitate ai, poate esti genul care atunci cand pleaca citeste tot ce poate despre acel loc sau poate esti condus de impuls si iti cumperi un bilet la intamplare asteptand sa vezi ce-ti harazeste hazardul. Ce stiu sigur e ca obiectivul tau este sa nu ratezi nimic din frumusetea locurilor. Carpe diem.
Cum iti doresti mereu perfectiunea si vrei sa vezi cele mai importante locuri in modul cel mai eficient te-as invitat sa vezi ce oferte de circuite cu autocarul sau avionul, promotii, reduceri early booking sau oferte last minute pentru circuite turistice are agentia de turism CND Turism.
Eu am visat la fel ca tine, chiar din timpul liceului, sa calc pe urmele lui Dacicus Maximus, imparatul Traian, sa vad cu ochii mei Columna lui Traian si sa-mi gasesc izvorul de origine latina. Este genul de lucru care-mi da frisoane, chiar daca tu sau altii ati putea spune ca nu-s prea originala, fiindca aceeasi dorinta l-a manat si pe Badea Cartan acum 150 de ani catre Roma, dar un vis, daca este inalt, te atrage inspre aura-i manifesta. De gustibus et coloribus, non disputandum. A putut el merge 45 de zile pe jos pana la Roma si eu care fac o ora si jumatate cu avionul, sa nu reusesc sa ajung ?
Tinta odata atinsa mi-a ramas in amintire si la indemana, astfel ca acum imi este in fiecare primavara un capat de drum caruia ma supun, luand din resortul lui putere pentru restul anului. Pentru tine care inca nu te cunosc si nu stiu ce te pasioneaza as alege un circuit turistic cu avionul de sase zile Vatican – Tivoli – Florenta – Napoli – Pompei – Capri.
Asa poti imbina site-urile arheologice cu cele mai bune muzee, peisajul montan al Monti Lucretili si cascadele formate de raul Aniene cu apa Marii Tireniene, patrimoniul urban, excelenta culturala, istorica, arhitecturala cu redescoperirea de mirosuri si arome unice a produselor de traditie culinara romana si clara conotatie populara. Este o reinterpretare a Grand Tour-ului secolului XVII cu deosebirea ca astazi tu esti tanarul european ce-si desavarseste educatia. Italia este o destinatie faimoasa romantica, iar capitala sa, Roma, ofera o combinatie de neinvins de istorie, arta, decor, bucatarie si viata mondena, asa ca nu-i surprinzator ca indiferent de orasul vizitat ziua, seara o vei petrece in Roma. Este un oras imens si exista atatea lucruri pe care ai vrea sa le vezi incat la un moment dat te poate coplesi, pentru a o vizita nu-s de ajuns nici trei zile, nici trei saptamani si nici trei luni. Poate in trei ani vei ajunge sa-i cunosti ruinele sale antice, secolele de istorie, zbuciumul modern, aceasta intalnire intre vechi si nou, ceea ce o face simultan feerica si dificila.
Astazi te insotesc virtual in aceasta calatorie pentru a-ti dezvalui o parte din vacanta pe care o poti avea oricand.

Prima zi- Tivoli

Pentru a cunoste acest frumos oras aflat la doar 30 de kilometri de Roma trebuie sa te cufunzi in frumusetea sa si sa urmezi calea straveche a apei intre natura si arheologie, de la frumoasele bai imperiale cu proprietati terapeutice Terme Acque Albule, la ramasitele apeductului Acqua Marcia si la ruinele Anio Novus construit de imparatul Caligula pentru a canaliza apele raului Aniene catre Roma.
Odata purificat de raul Aniene poti urma una din cele mai frumoase si pitoresti rute din Italia, o excursie la vilele din Tivoli: Villa Gregoriana, Villa d’Este si Villa Adriana.
Vila Adriana, cea mai mare vila ce a apartinut unui imparat roman, este o dovada clara a maretiei istorice a Imperiului Roman. Hadrian insusi a proiectat mare parte din complex, imbinand in cladiri si fantani stiluri diferite din Imperiu, din Grecia pana in Egipt.
Villa d’Este este un simbol al arhitecturii Renasterii italiene cu cea mai frumoasa gradina italiana din Europa. Aici te vei simti ca Alice in Tara Oglinzilor, zburdand prin camere decorate cu fresce colorate manieriste sau exemple de Tromp l’oeil ce te vor face sa crezi ca poti trece dincolo de suprafetele plane intr-o lume vie, tridimensionala. Acesta este momentul potrivit pentru a vizita aceasta vila, odata rasfatat de calitatea frescelor de la Vatican senzatia de ireal paleste, indiferent de cat de mare iubitor de baroc sau de reanascentism ai fi.
Villa Gregoriana are un parc natural extraordinar inconjurat de verdeata, caracterizat prin paduri, trasee, pesteri si de faimoasa cascada formata prin devierea raului Aniene.

Ziua a doua- Roma

Capitala Italiei a fost timp de milenii si inca este, un oras important nu numai pentru Italia, ci pentru intreaga lume. Odata epicentrul vastului Imperiu Roman, azi gazduieste epicentrul credintei crestine catolice – Vaticanul.
Acesta este unul din cele mai tari lucruri pe care le poti face la Roma, sa vizitezi alta tara fara sa depasesti limitele orasului. Basilica Sf. Pietro este punctul focal al Vaticanului, imagine impresionanta de credinta, arhitectura si arta, la o scara de superlativ nedepasita nicaieri in lume. Ai putea petrece nenumarate zile in vizitarea Bazilicii San Pietro si a Muzeului Vaticanului, dar un tur ghidat va sti sa-ti prezinte locurile si lucrarile cele mai importante, contextul fiecaruia, lucru care le va da valoare infinit mai semnificativa. Altfel muzeul este suficient de vast si te poate coplesi usor, sfarsind sa te uzeze si astfel sa fii dezamagit incercand sa cuprinzi cat mai mult din el.

Circuit in Roma(ntica)

As incerca sa-ti redau din maretia cu care arta si arhitectura se impletesc, dar mi-e greu de transpus in cuvinte geniul. Acesta se remarca la orice pas, geniul care exprima si include in sine efortul mai multor generatii, intr-o activitate a spiritului si a experientei, o aspiratie la nemurire. Te uiti la frescele lui Rafael si te loveste realitatea: sunt perfecte, nu poti da nimic deoparte si nu poti adauga nimic, au in ele perfectiunea proprie geometriei. Trebuie sa vezi aceste opere, nu ti le poate descrie nimeni, trebuie sa descoperi singur cu ajutorul elementelor vizuale calitatile si semnificatiile lor, iar minunea ia nastere numaidecat, se raspandeste in corp o emotie neretinuta. Nu vezi ceea ce se intampla in jurul tau atat de viu este misterul si emotia care-ti stapaneste sufletul, dar daca ti-ai putea desprinde ochii de la capodopere, ai vedea un spectacol uluitor a zeci de capete rasturnate ce stralucesc impartasind frumusetea si perfectiunea, zeci de capete izolate pe fondul luminos al frescelor, uimite de existenta picturala atat de iluzorie.
Labirintul Muzeului Vaticanului contine de la comori din Egipt, Orientul Apropiat, Etruria, picturi, fresce, tapiserii, ceramica, mozaicuri, sculpturi din fiecare epoca si fiecare colt al pamantului.
Si desigur exista Capela Sixtina cu cel mai frumos tavan pictat de pe pamant.
Daca timpul petrecut la Roma ar fi nemasurat ti-as spune: Festina lente!, savureaza capodoperele, dar Ars longa, vita brevis.
Pentru cel mai frumos suvenir ti-as recomanda sa trimiti prietenilor, familiei, o carte postala. Vaticanul are propriul sau oficiu postal, propriile timbre iar sistemul sau postal este mult mai eficient decat cel italian si oricine ar primi asa ceva se va bucura chiar daca nu este colectionar de timbre sau credincios catolic

Ziua a treia

Forul Roman  A sosit clipa cand vei pasi pe urmele imperiului. Ar fi bine sa ai incaltamintea potrivita, deoarece aleile pietruite nu mai sunt ce au fost si te poti trezi imbratisand pamantul. De asemenea ar trebui sa ai cu tine o palarie si o sticla de apa pe care s-o poti umple la una din fantanile publice cu apa rece, revigoranta, apa pe care o poti bea in deplina siguranta. In toata Roma vei gasi aceste fantani unde apa este adusa asa cum a fost timp de secole, prin apeductele romane.
Vei observa cum Roma antica se afla sub Roma moderna, mare parte asteptand sa fie excavata si expusa, lucru ce pare a fi imposibil acum, dar poate in timp se va gasi o modalitate de a pastra atat prezentul, dar si a arata ruinele trecutului. Crezi sau nu, aceasta diferenta de nivel intre prezent si trecut, intre strada de azi si Via Sacra este data de acumularea in cele doua milenii a gunoiului si a poluarii, astfel provocand nivelul de azi al strazii sa creasca.   Aceasta vizita in Forul Roman este una din cele mai populare din Roma si pe buna dreptate. Odata centrul puternicului Imperiu, locul de unde s-a planificat, realizat si guvernat acesta, azi este mai mult decat un capitol de istorie, este viata insasi deoarece te poti plimba ca printr-un parc printre ruinele cladirilor si astfel te poti intoarce in timp.

De aici viziteaza Colosseumul si inchipuie-ti privind imensitatea acestuia, puterea si amploarea lumii romane. Vezi cu ochii mintii tribunele pline de romani si patricieni, stranietatea spectacolelor din arena, luptele intre gladiatori sau intre bestiari si animalele exotice. Gloria victis!Ce poti sa-ti doresti mai mult? Poate o vizita pana la rafinatul Pantheon, care sa-ti ofere o noua perspectiva asupra cum arata orasul acum 2000 de ani, inainte ca cladirile sale impozante sa fie transformate in ruine. Intact peste timp si inca nedezvaluindu-si secretele modului in care a fost construit, este un model al universului antic si locul ideal pentru a calca pe urmele senatorilor romani, pe un mozaic de marmura vechi de doua milenii.
Prima intrebare care-ti vine in minte e: cum de a reusit sa reziste atata timp vicisitudinilor istoriei, privind inca cu incredere spre viitor si sugerandu-ti ca va supravietui cel putin inca tot atat timp (este singurului monument de arhitectura clasica ramas intact)?
A doua intrebare vine firesc pasind in rotonda: cum au reusit sa construiasca romanii asa ceva?
O fi cladirea crestina, dar sentimentul coplesitor cand intri in ea este pagan si este dat in principal de o serie de cercuri concentrice din jurul unei surse luminoase – oculus din centrul domului. Este un spatiu care impune respect si veneratie. Dovada este tacerea care este spontana odata ce ii treci pragul. Cea mai comuna emotie este un fel de mirare rece.

Ziua a patra

Urmeaza o alta intalnire cu capodoperele, de data aceasta in Florenta, prin excelenta un muzeu in aer liber. Pentru o vedere spectaculoasa si pentru o lectie interesanta de arhitectura si inginerie poti urca pana pe cupola Domului din Florenta, cel mai mare dom construit vreodata din caramida. Pana la dezvoltarea de noi materiale structurale cupola sa a fost cea mai mare din lume.
Daca ai rau de inaltime viziteaza Turnul Catedralei, lucrare de arhitectura gotica florentina proiectat de Giotto ce include in simbolistica sa cifra sapte, cifra ce simbolizeaza perfectiunea umana in sensul biblic.
Perfectiunea artei si sensibilitatea artistica le poti gasi in Galleria degli Uffizi, unul dintre cele mai vechi si cunoscute muzee de arta ce gazduieste marile opere ale artistilor din secolele XII- XVIII. Nicaieri pe pamant nu vei mai gasi o astfel de colectie uimitoare de arta renascentista italiana si asta intr-un palat ce odata era cutreierat de familia de Medici sau de artisti, ganditori de rangul lui Da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Donatello sau Fra Filippo Lippi.
Pe oameni ii cunoastem din fapte, iar pe artisti din opere. Aceasta eliberare de energii urca de la figurativ la psihologic, de la reprezentarea decorativa sensibila si uneori dramatica la dulcele extaz interior incat ti se vor taia picioarele si te vei opri in Piazza del Duomo, in barul Scuderi sa-ti revii la normal alaturi de o prajitura, o cafea italiana si o panorama perfecta. Aici dupa ce ai privit originalul David din Galleria dell’Accademia il poti cauta printre muritorii ce traverseaza piata in drumul lor catre servici sau casa. Poti continua apoi acest joc fermecator in timp ce ratacesti prin oras sau faci shopping pe Ponte Vecchio.

Ziua a cincea

Dupa atatea creatii geniale, realizari marete, opere desavarsite, aceasta zi o poti dedica altor experiente senzoriale, poate vei alege sa mananci o gelato pe treptele din Piazza di Spagna, sa-ti astepti randul ca sa poti face ritualica aruncare a unei monde in Fontana di Trevi, sa colinzi magazinele de pe Corso, sa vizitezi Altare della Patria sau sa-ti continui periplul muzeal prin Villa Borghese. Poate vrei sa-l descoperi pe Caravaggio in bisericile Romei, pe Bernini in fantanile din piete, sa ratacesti printre stradute rasucite in vechiul cartier Trastevere, sa traversezi podurile de pe Tibru sau sa privesti curgerea raului de pe Isola.

Piata del Popolo

Roma este o listă nesfarsita insiruire de arta de clasa mondiala, biserici de renume, monumente antice si locuri excelente pentru a manca. Nu incerca sa vezi totul la prima ta vizita, e o nebunie, vei sfarsi extenuat. Gaseste-ti un loc retras, linistit, poate piata preferata, unde sa te poti relaxa si sa privesti cum apune soarele participand la passegiata alaturi de localnici.
Daca e vreun meci de fotbal, du-te, chiar daca esti sau nu microbist, fotbalul este in aceasta tara un fel de a doua religie si pasiunea italienilor pentru echipa favorita este uluitoare.

Ziua a sasea

Dupa o zi uimitoare in Roma ai nevoie de o pauza, o schimbare de peisaj si se impune o excursie de o zi in orasul inghetat in timp- Pompei. Suflarea arzatoare a muntelui Vezuviu a incremenit in timp acest oras sub cativa metri de sedimente vulcanice, conservand acest oras prosper timp de 12 secole. Astfel ne-a lasat marturii de rafinament urbanistic si de civilizatie fara precedent din viata de zi cu zi a societatii romane din timpul Imperiului. Este un sit arheologic de exceptie si un martor nepretuit, iar gratie unei tehnici de turnare ingenioasa poti vedea victimele vulcanului in atitudinea in care le-a surprins moartea.
Bonus este faptul ca situl este langa orasul Napoli, cunoscut ca locul de origine al pizzei, iar tu poti savura o bucata in timp ce-ti inmoi degetele de la picioare in apa Marii Tireniene.

Ziua a saptea

Columna lui Traian  A venit si ultima zi de vacanta si in timpul zborului cu avionul te gandesti ce cuvinte ar putea sa descrie cel mai bine Cetatea Eterna, poate atemporal, fascinant, magic, romantic, coplesitor, vast, feeric, modern, plin de viata, dificil, aglomerat, insomniac,  Roma este descrisa de toate aceste cuvinte si altele mai magulitoare sau nu, dar sigur este un oras incredibil pentru a carei vizita trebuie sa fii putin pregatit pentru a inclina spre latura ei uimitoare si nu inspre cea frustranta.

Vacante Speciale te asteapta sa-ti dezvaluie oferte speciale de vacanta, destinatii exotice sau pitoresti, sa-ti prezinte oferte de circuite cu autocarul, circuite cu avionul sau individuale pentru a-ti indeplini visul de vacanta perfecta.

 

23 de comentarii la „Circuit in Roma(ntica)

  1. Da, e superba Roma. Eu am stat 5 ani in Italia, langa Roma si mereu mergeam sa vizitez ceva. Nu ma mai satural de vazut una alta pe acolo. Si inca nu am reusit sa vad tot ce are Roma frumos.

  2. Sa stii ca voi salva articolul tau, este foarte util. Eu mi-am luat deja bilete pentru un city-break in Roma si chiar aveam nevoie de cateva astfel de sugestii 🙂

  3. Imi place Roma, din pacate am fost doar un vizite scurte, mai am asa de mult de vizitat! O sa verific si eu ofertele celor de la Vacante Speciale poate gasesc vreun last-minute avantajos, care sa ma readuca in frumoasa Roma.

  4. Nu stiu de ce mereu ocolesc Roma, nu ma prea atrage orasul acesta, desi mereu vad poze cu obiective turistice de aici. Am fost in Italia de 2 ori pana acum si mereu cand aleg destinatia de vacanta sar peste acest oras.

  5. Am fost si eu o singura data in Roma si am stat vreo 4 zile in care am incercat sa ating cam toate obiectivele importante. O parte din ceea e ai vazut tu, am vazut si eu! Mi-as dori sa ma reintorc pentru ca mi-a placut Roma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.