Capitan de nava.. acasa

Capitan de nava.. acasa
   Cred ca in alta viata am fost marinar sau poate pirat, pentru ca de ceva timp am o fantezie despre crearea unui camin care sa reflecte anii petrecuti in explorarea marilor si oceanelor a unui lup de mare. 
  M-a inspirat portretul unui marinar barbos pe care l-am gasit in podul casei, ascuns dupa niste cufere. Nu stiu cum a ajuns acolo, nu stiu sa fi avut vreun stramos marinar. Acum e atarnat in living si navigheaza alaturi de mine spre faurirea unui decor cu tema nautica ce imi va aduce marea aproape, in fiecare zi. Voi crea aceasta atmosfera cu ajutorul lui Diego. Am impresia ca te gandesti la vecinul de la etajul 4, nu e vorba de el, ci de magazinul Diego, un participant activ pe piata produselor de amenajari interioare. 
  Stiam ca ai auzit de el, era chiar imposibil sa nu-l stii pentru ca au 28 de magazine in tara, plus magazinul online. Sunt o echipa consolidata cu o experienta de 20 de ani in retea multinationala si au o oferta de produse concentrate pe sase categorii de baza: covoare, mochete, parchet laminat, covoare PVC, perdele si tapet.
  In afara de aceste atuuri cu ce mai vin in plus?
  Ca intotdeauna serviciile fac diferenta. Fata de ceilalti jucatori de pe piata au consilieri de vanzari, taiere la dimensiune, tivire gratis, surfilare la preturi promotionale si transport la domiciliu avantajos. Uite pe mine chiar ma bate gandul sa-mi fac un contract de francizare cu ei pentru ca sunt un brand bine-cunoscut si ofera drept de exclusivitate teritoriala.
 Dar sa iti povestesc ultima mea experienta cu ei, de la inceput pana la „lansarea la apa a navei mele „, facelift-ul nautic al casei.
  Frumusetea alegerii acestei teme sta in simplitatea si in capacitatea sa de adaptare. Am preferat sa ma indepartez putin de versiunea clasica a temei si am ales tonuri nautice subtile combinate cu un aspect contemporan elegant. Capitanul meu de nava e inzestrat cu un simt fin al culorii, fiindca simt cum aproba sau dezaproba anumite alegeri. 
  El este punctul focal al camerei si atunci cand am aplicat un tapet de-un verde spuma de mare era cat pe aci sa-mi sara de pe perete, ca apoi sa stea mereu stramb oricat l-as fi aliniat eu. Am priceput ca nu-l aranjeaza culoarea, el e capitanul iar eu un biet cadet la inceput de drum. Avand in vedere ca lumea pe mare are alta gandire, in momentul in care voi demonstra ca stiu, capitanul meu ma va respecta, dar pana atunci de cate ori voi da gres el se va uita la mine intr-o rana.
  Pentru a face alegerea corecta care sa-l incante  am luat la rand modelele de tapet de la Diego. Nu mi-a fost usor sa aleg, dar in final m-am oprit la un tapet alb, simplu, de hartie, cu un model usor granulat. Tapetul  este o solutie economica si practica pentru peretii casei mele, netrecand cu vederea faptul ca este un material la moda pentru redecorarea interiorului. Tapetul este accesibil oricui, se adapteaza diferitelor suprafete si este usor de pus, chiar de un mester nepriceput ca mine. 
 Poate o sa te intrebi de ce am ales ca suport hartia.  Simt nevoia sa schimb ceva in locuinta cam la 5 ani si atunci voi inlocui tapetul cu altul, de aceea nu fac investitii majore in el. 
  Daca te intrebi de ce am ales tapetul si nu vopseaua, vreau sa-ti spun ca peretii mei au o problema des intalnita, sunt usor denivelati. Ar fi fost mai greu de rezolvat aceasta cu un strat de var sau vopsea lavabila, ar trebui incarcati cu glet, dar usoara granulare a tapetului ales face imperceptibile aceste defecte. Si ca finisaj am un avantaj estetic, fisurile minore din structura sunt mascate usor, lucru ce nu ar fi disparut printr-o simpla varuire sau vopsire. Rolele de material se lipesc cu usurinta, sunt usor de aliniat si mi-au oferit o suprafata plana intr-un timp record.  Oricum nu ma tem de munca, am facut inot de performanta, desi nu ai zice daca te uiti la constitutia mea firava. Marinarul meu sta langa mine, la timona livingului, pe puntea de comanda de pe perete, ma supravegheaza si incurajeaza mereu. Stiu ca in marina acesta este principiul, trebuie s-o iei de jos si daca tu nu treci prin asta, atunci cand vei ajunge intr-o pozitie de conducere nu vei sti ce sa ceri de la subordonati. 
  Aleg sa alcatuiesc un interior optimist care sa aduca zambete, prin tiparele sale usor indraznete alaturi de o schema de culori clasice, pentru o casa in stil nautic. Deoarece avem copii, un catel si o pisica, am conceput casa ca un loc lejer, o casa cu farmec dar relaxata, genul de loc unde poti sa-ti pui picioarele pe mobila si sa nu-ti faci griji cu privire la mobilierul delicat. 
 Acest stil aerisit si proaspat aduce in interior aura stralucitoare si energia vietii de pe mare. Un avantaj clar e dat de combinatia de culori populara in acest spectru de design: bleumarin, rosu si alb. Eu spun ca e normal sa arate uimitor, pentru ca am stropit cu atentie  cateva pete de culoare. 
  Cu toate acestea este nevoie de mai mult pentru a crea o atmosfera perfecta nautica, am nevoie de cateva accesorii in accentuarea si ancorarea in tema. Trebuie sa adaug textura. 
  M-am tot gandit ce solutie sa adopt pentru a acoperi podeaua de lemn, holurile, eventual terasa, solutie care sa-mi aduca exteriorul in interior, binenteles la un cost relativ scazut. 
  Pentru a compensa culorile oceanului care se regasesc in toata casa trebuia sa incorporez si elemente naturale in nuante luminoase. Cum ambientul meu este apropiat de cel al unei case pe plaja, sisalul este alegerea perfecta. El este elementul care a legat piesele de mobilier si a ajutat la formarea unui design omogen. Inaintea lui incercasem fara niciun rezultat o contrabalansare a culorilor prin adaugarea unei canapele de nuanta nisipului si apoi a unui candelabru de lemn ce aducea a timona. La ambele portretul marinarului meu s-a inclinat in mod periculos, asa ca am renuntat. Am ales in schimb o mocheta intr-o nuanta bej deschis.
 De ce mocheta din sisal? 
Pentru ca este eco, prietenoasa cu natura, usor de intretinut, rezistenta (cu o durata de viata peste 30 de ani), antistatica, nu atrage praful, regleaza umiditatea din incapere si creeaza un climat placut, armonios in casa. Daca nu stiai fibrele de sisal se obtin dintr-o planta – Agave sisalana, originara din Mexic si sunt tesute in covoare aproape indestructibile, ce fac fata unor solicitari extraordinare fara probleme, inclusiv cele datorate animalelor de companie. 
   Mitzi a mea are un centru de joaca din sisal si isi ascute zilnic ghearele pe el de vreo doi ani si inca rezista cu brio. La fel de bine se comporta si covorul din sisal pe care-l am pe scari. Au trecut deja 5 ani de cand il avem si inca arata ca nou. A rezistat la agresiunile datorate a doi copii, o pisica si un catel, desi e folosit mereu ca punct de sprint in competitiile Nascar dintre ei. E drept ca si eu am avut mereu grija de el si eventualele pete le-am tratat repede si cu grija folosind o carpa curata, sapun si putina apa. Sa nu exagerezi cu apa, prea multa distruge fibra sisalului, putand fi apoi atacat de mucegai. Dupa ce ai scos pata sterge zona cu o alta carpa curata si uscata, deoarece fibrele umede tind sa se contracte si sa se increteasca. 
  Pentru persoanele in varsta, copii, caini sau chiar pentru tine, mocheta de sisal este ideala. Pe langa stilul adaugat caminului sau faptului ca-ti protejeaza excelent podeaua, aceasta are  un suport din latex care iti confera siguranta in folosire fiindca  nu aluneca. 
   Am navigat cu tine  prin casa, aratandu-ti ideile mele de decorare, dar acum e timpul sa-mi indrept atentia spre alte detalii texturate cum ar fi perdelele, draperiile. Le doresc in nuante de nisip, dar nu ma pot hotari, sunt atatea modele frumoase la Diego. In schimb mi-am ales niste cleme fermecatoare pentru perdea, un model ce imita scoica, ideale pentru stilul natural al casei mele. 
  Imi las in continuare portretul lupului de mare sa ma ghideze in aducerea de elemente cheie in interior pentru a obtine confort si unitate, dar de la un timp e mai distant. Sta la timona, pe perete, si-si fumeaza pipa gandindu-se poate la calatoriile din trecut. Eu si Diego i-am castigat  increderea. Stie ca se poate bizui pe alegerile noastre, am dovedit ca facem echipa buna si a hotarat ca nu mai avem nevoie de supravegherea sa.
  Acum vad si singura cand un anumit aranjament esueaza ducand spre naufragiu.  Ma consult cu Diego si alcatuiesc alta combinatie de culori, de texturi sau aleg alt element cheie, devenind si eu un adevarat de capitan de nava…acasa.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016.
    

4 comentarii la „Capitan de nava.. acasa

  1. In urma articolului tau mi-am dat seama ca n-am stiut de existenta covoarelor din sisal. Am dat roata prin oras si n-am gasit nicaieri asa ceva. Mai mult se uitau toti la mine ciudat. Curios, pentru ca eu am vorbit frumos :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.